Noua biblioteca de stat a orasului Stuttgart

Un centru cultural caracterizat de confort, securitate si design minimalist prin intermediul sistemelor GEZE

"Stadtbibliothek” din Mailänder Platz este numele oficial al noii biblioteci din Stuttgart, care a fost inaugurata la sfarsitul lunii octombrie 2011. Inca de la inceputul perioadei de constructie aceasta a fost cunoscuta de catre public prin denumirea “Biblioteca 21”, din apropierea Garii Centrale Stuttgart. In aceasta cladire, care respecta cele mai noi standarde, s-au investit 79 de milioane de euro, iar numarul de titluri prezente pe rafturi este de  500.000.

Arhitectul din Köln, Eun Young Yi, a proiectat  „un volum monolit, de sine statator“. Cubul are 44 x 44 metri latime si 40 de metri inaltime. Biblioteca are regimul de inaltime constituit din doua etaje subterane si noua etaje supraterane.

Anvelopanta exterioara a cladirii este formata dintr-o suprapunere a doua straturi de fatada: la exterior – pereti din caramida din sticla cu rol estetic, in timp ce la interior putem descoperi fatada stucturala termoizolanta. Conceptul pe care Young Yi a dorit sa il expuna prin prezenta fatadei „ascunse“ este acela ca lumea cartilor si a culturii este gazduita de acest spatiu introvertit, complet detasat de lumea exterioara. Zona dintre aceste doua straturi este folosita ca spatiu de promenada si contemplare a orasului, pe timpul noptii fiind iluminata fascinant in albastru neon.

Accentuand ideea unei axialitati perfecte, centrul cladirii dezvaluie prezenta a trei incaperi suprapuse: un auditorium la subsol, o sala principala cu patru etaje amplasata deasupra si o galerie pentru lectura cuprinsa de ultimele cinci etaje.

Vizitatorul patrunde de la parter in „inima“ bibliotecii - avand dimensiunile de 14x14x14 metri – alba si complet nemobilata. Aceasta este centrul meditativ si spatial al intregii cladiri, un nucleu care imbie la reflectie.

In ceea ce priveste biblioteca propriu-zisa, ea se dezvolta perimetral cu laturile cubului, fiind delimitata de rafturile de carti ce se retrag succesiv , etaj cu etaj. Pe parcurs ce vizitatorul urca drumul cunoasterii, perspectiva sa se largeste atat la propriu cat si la figurat catre un orizont vizual si intelectual luminos. Galeriile pentru lectura au fost imbogatite cu opere transferate din „batrana“ Biblioteca Nationala a Frantei din Paris, secolul al 18-lea.

Cladire publica proiectata pe baza conceptului ”fara bariere”

Accesul fara bariere in holul de forma unui inel al acestui spatiu al pacii interioare si meditatiei, complet alb, din mijlocul districtului bancar al orasului Stuttgart este posibil din toate cele patru laturi ale cladirii, prin intermediul usilor inalte ale windfangului. Usile batante duble in doua canate, complet automatizate, cu sisteme GEZE Slimdrive EMD F-IS asigura, in mod convenabil si silentios, traficul continuu al vizitatorilor. Usile anticipeaza in mod simbolic asteptarile celor ce vor parcurge spatiul: confortul unei biblioteci moderne, siguranta, liniste si un design purist. Datorita tastelor de actionare integrate in manerele usii, o impingere usoara este suficienta pentru a declansa deschiderea silentioasa a foilor de usa inalte. Detectorul de miscare si baghetele cu senzor de siguranta aplicate pe usi, ajuta la evitarea contactului usii cu trecatorii, ramanand totusi discrete. Decorul alb din zona de intrare, cu un accentuat design minimalist, este sustinut de designul filigranat al usii: unitatea de control a secventei de inchidere, cu rol de inchidere a ambelor canate in ordinea corecta, este integrata invizibil in capacul unitatii de actionare inguste, cu o inaltime de doar 7 cm.

Imbinarea conceptului “fara bariere”, a cerintelor de protectie la incendiu si design poate fi intalnita aproape in tot cuprinsul bibliotecii datorita sistemelor GEZE. In cadrul acestei structuri complexe, in care se afla mereu sute de persoane, protectia la incendiu joaca un rol fundamental. Usile automate intr-un canat, rezistente la foc, din profile de aluminiu si prevazute cu sisteme de actionare pentru usi batante Slimdrive EMD-F, discrete si compacte, pot fi, de asemenea, intalnite ca mijloace de acces catre etajele unde se gasesc galeriile destinate lecturii. Aceleasi solutii pentru usi au fost utilizate pentru alcatuirea culoarelor si a compartimentelor de incendiu de pe fiecare etaj. Amortizoarele GEZE testate si verificate, in special cele din seria TS 5000, pot fi intalnite la majoritatea usilor cladirii.

Usi glisante automate rezistente la foc vitrate integral

Cele patru intrari aglomerate catre primul nivel de lectura al galeriei, aflat imediat deasupra “inimii bibliotecii”, au fost echipate cu usi glisante liniare complet automatizate. Scarile interioare sunt pozitionate astfel incat sa conduca fluxul de vizitatori in mod coerent, perimetral. Usile glisante din sticla, rezistente la foc, T30, echipate cu automatizari Slimdrive SL, reprezinta un produs exclusiv realizat de GEZE impreuna cu producatorul  de usi si porti Hörmann. Acesta este singurul sistem automat de usi glisante cu protectie la foc aprobat de Institutul german pentru tehnologia constructiilor (Deutsches Institut für Bautechnik). Usile glisante automate vitrate integral din clasa rezistenta la foc T30 ofera astfel arhitectilor si proiectantilor o solutie confirmata. In cazul unui incendiu, usile se inchid automat si devin o bariera anti-incendiu – aceasta se intampla chiar si atunci cand functia de blocare a usilor in pozitia deschis a fost activata anterior. Usile se deschid fara a fi nevoie de sine de rulare in zona de trecere si  confera un acces facil, fara bariere in modul de operare obisnuit. Unitatile de actionare inguste au fost integrate discret in capacul profilului superior al usii, la fel ca si detectorul de miscare. Un programator cu ecran si o tasta de actionare pentru protectia usii impotriva operarii neautorizate au fost incorporate in decrosul peretelui pe care sunt dispuse rafturilor pentru carti.