• GEZE - RWA e SHEV
  • GEZE - RWA e SHEV

Noua clădire Zambonini Curtain Walls: sediul companiei ca obiect de referinţă

Design, eficienţă energetică şi protecţie preventivă împotriva incendiilor cu cele mai moderne sisteme automate de uşi şi tehnologie a ferestrelor de la GEZE

Zambonini Curtain Walls, unul dintre principalii producători italieni de faţade şi închideri metalice pentru clădiri rezidenţiale şi corporative, şi-a deschis noul sediu în Fiorenzuola d’Arde, în apropiere de Piacenza. Proiectul noii sale clădiri corporative a luat naştere în urma unui concurs pentru proiect de arhitectură cu 181 de participanţi. Concursul a fost câştigat de biroul ARCHEA din Florenţa. Zambonini a fost în acelaşi timp beneficiar şi antreprenor general şi a realizat propriul proiect în numai douăsprezece luni.

Faţada în formă de velă a clădirii a fost îmbrăcată cu profiluri speciale care diminuează pătrunderea razelor solare şi astfel reduc şi costurile mari ale climatizării pe timpul verii. Totodată, în lunile de iarnă, poziţia expusă a clădirii permite o utilizare optimă a razelor solare şi reducerea costurilor de încălzire. Şi cele mai moderne sisteme automate de uşi şi ferestre de la GEZE contribuie la eficienţa energetică şi la siguranţa clădirii. În plus, ele se integrează armonios în arhitectura clădirii.

Intrarea clădirii a fost dotată cu un sistem delicat de uşi glisante liniare automate cu canaturi integral din sticlă cu funcţie Break-out de tipul GEZE TSA 360 NT-BO. Profilurile de rame şi sistemul de feronerie este integrat discret între geamuri. Nu există piese vizibile sau aplicate pe suprafaţa sticlei. Imprimarea marginii sticlei pe partea interioară a geamului ascunde întreaga feronerie. Această soluţie GEZE permite o estetică continuă şi libertate de configurare. Astfel, marginea sticlei poate fi imprimată în diferite culori RAL.

Uşa automată oferă nu numai confort în trafic şi – în cazul trecătorilor atenţi – fascinaţia experienţei „Sesam deschide-te!” care durează câteva fracţiuni de secundă. Proprietăţile termoizolante ale sticlei izolatoare cu o grosime de 40 mm, a canaturilor complet din sticlă contribuie, de asemenea, la bilanţul energetic pozitiv al clădirii.

Criteriile de siguranţă joacă un rol din ce în ce mai important, în special pentru clădirile mari. Pentru a putea părăsi clădirea simplu şi rapid în situaţii periculoase, funcţia Break-Out permite împingerea manuală a canatului uşilor şi a părţilor laterale în sensul de evacuare. Se obţine astfel cea mai mare lăţime posibilă a căii de evacuare. Părăsirea în siguranţă a clădirii în caz de incendiu fără ajutorul echipelor de salvare permite crearea unui sistem GEZE inteligent de evacuare a fumului şi a căldurii (RWA) în casa scărilor. Acesta asigură evacuarea fumului de incendiu din căile de evacuare şi salvare încă de la producerea sa. Aceasta se realizează prin deschiderile de aerare din partea inferioară şi deschiderile de evacuare din partea superioară a clădirii. RWA are o funcţie dublă: prin forţa curentului de aer creat nu serveşte numai la evacuarea fiabilă şi sigură a fumului din clădire în caz de incendiu. Un efect secundar binevenit, care în plus economiseşte energie, este utilizarea sa pentru ventilaţia naturală zilnică.