Roof escape door in the Lutheran Church tower, Wittenberg
Uşa din acoperişul turnului bisericii luterane
Detail view: GEZE MLS motor lock on roof escape door in the Lutheran Church
Încuietoarea cu motor GEZE MLS a uşii din acoperiş

Soluţii RWA moderne în arhitectura veche

Uşile clădirilor patrimoniale trebuie să îndeplinească aceleaşi cerinţe de siguranţă şi funcţii de control ca şi uşile din construcţiile noi. Biserica luterană din Wittenberg, construită între 1490 şi 1510, este un exemplu actual de combinare a componentelor de evacuare a fumului şi a căldurii (RWA) cu cea mai modernă tehnologie a încuietorilor şi uşilor în clădirile patrimoniale istorice.

La renovarea turnului bisericii s-a stabilit cerinţa de a proteja casa scărilor turnului împotriva fumului în caz de incendiu,pentru a permite utilizarea fără probleme a căilor de evacuare şi salvare. Suplimentar, uşa trebuie blocată pentru protecţia împotriva efracţiei din exterior şi asigurată de pe acoperiş, iar utilizarea abuzivă detectată de instalaţia de alarmă. Combinarea componentelor RWA cu cea mai modernă tehnologie a încuietorilor şi a uşilor de la GEZE satisface aceste cerinţe.

Pentru funcţionarea sigură a sistemului de evacuare naturală a fumului şi a căldurii sunt necesare suprafeţe de aerare şi de extragere ajustate permanent. Prin suprafeţele de aerare din partea inferioară a clădirii aerul circula în aşa fel încât – în funcţie de forţa ascensională termică – cantităţile de gaze fumigene se ridică şi sunt evacuate prin suprafaţa de extracţie din partea superioară a încăperii sau a clădirii. Ca suprafaţă de evacuare serveşte uşa din acoperişul turnului fără ferestre. În caz de incendiu, aceasta se deschide către exterior şi îndeplineşte în acelaşi timp funcţia unei căi de evacuare suplimentare. Închiderea uşii se realizează cu ajutorul încuietorii cu motor GEZE MLS autoblocante, care prin funcţia de panică poate fi deschisă manual oricând din interior, îndeplinind astfel cerinţele unei căi de evacuare. Soluţia pentru alarmă se realizează prin intermediul detectorului de fum sau al declanşatoarelor manuale. În cazul unei alarme, centrala RWA controlează deschiderile de aerare şi de evacuare. Încuietoarea cu motor deblochează uşa în caz de alarmă în mai puţin de o secundă şi permite deschiderea uşii. În acelaşi timp, este transmis un mesaj către dispozitivul antiefracţie alertând că în acel moment uşa nu mai este închisă.

Datorită combinării unei centrale GEZE RWA cu încuietoarea cu motor GEZE MLS şi amortizorul hidraulic GEZE TS 5000,  montat invers, pot fi îndeplinite cerinţele particulare din această clădire istorică. Aceasta înseamnă eliminare mai rapidă a fumului şi a căldurii şi o cale de evacuare sigură.