Kongresszentrum in Davos
Centrul de Congresul de la Davos
Kongresszentrum in Davos
Drepturi de autor: swiss-image.ch şi Destination Davos Klosters

GEZE deschide uşa celor mai putenici oameni ai planetei

Birou de arhitectură: Heinrich Degelo, Basel

Tocmai s-a încheiat cel de-al 41-lea forum economic din Davos. De exact paisprezece ani, acesta este o dată pe an platforma globală pentru abordarea problemelor mondiale. Liderii mondiali din politică şi economie, precum şi experţi şi intelectuali se întâlnesc aici şi în luna ianuarie a acestui an. În cadrul discuţiilor informale, discrete, sau a marilor apariţii pe scena internaţională, aceştia discută cele mai urgente probleme economice şi politice ale lumii. Multe decizii de importanţă mondială au fost luate în acest loc. Centrul de congrese care contribuie la „Spiritul Davos” a fost modernizat şi extins de către renumitul arhitect din Basel Heinrich Degelo cu costuri ridicate, de aproape 30 de milioane de euro.

Pentru ca participanţii la congres şi vizitatorii să se poată deplasa confortabil în clădire, fără a duce lipsă de confort şi siguranţă, uşile rotative cu două canaturi din zona de intrare a clădirii extinse au fost dotate cu amortizoare hidraulice integrate, cu design, GEZE Boxer ISM. Nu pot fi văzute, întrucât sunt integrate în foaia uşii fiind astfel „ambalate” elegant. Puriştii în materie de design ştiu să aprecieze acest lucru, întrucât suprafeţele uşilor de înaltă calitate nu sunt întrerupte.

Gărzile de corp ale celor mai puternici oameni ai lumii nu sunt totul: protecţia preventivă împotriva incendiilor este obligatorie şi o necesitate imperativă absolută în cei 12000 m² ai marii clădiri de congrese, care are în total 34 de încăperi parţial multifuncţionale şi săli cu capacitate de 5000 de persoane. În caz de incendiu, sistemul de ventilaţie complex face ca fumul de incendiu să nu pună în pericol viaţa oamenilor şi ca acesta să poată fi evacuat cât mai rapid posibil. Acest lucru se realizează printr-un principiu simplu, cel al „forţei ascensionale termice”. Prin uşile deschise din partea inferioară a clădirii pătrunde aer rece. Fumul şi căldura ies prin ferestrele deschise din partea superioară a clădirii. În cazuri de urgenţă, acestea trebuie să funcţioneze impecabil. Uşile de intrare au fost dotate cu sisteme de acţionare basculante K600 de la GEZE. Spre deosebire de funcţia amortizoarelor care menţin uşile închise, sistemele de acţionare K600 deschid uşile în caz de incendiu şi le menţin larg deschise. Prin controlul secvenţial al închiderii integrat al amortizorului Boxer, se asigură în timpul regimului normal de funcţionare ca ambele canaturi de uşă se închid perfect după folosire. Amortizoarele hidraulice integrate Boxer de la GEZE au fost utilizate la numeroasele uşi metalice şi din lemn din întreaga clădire.

În prezent, accesul fără obstacole este oferit ca standard în centrele de congrese. Uşile rotative automate delicate, cu două canaturi, cu sisteme de acţionare GEZE Slimdrive EMD F-IS suple, oferă confort fără obstacole. Participanţii la congrese pot fi, de asemenea, „încărcaţi” sau mobilitatea le poate fi limitată sau doresc pur şi simplu să se bucure numai de confortul unei uşi rotative automate – GEZE face acest lucru posibil! Trecătorii atenţi trăiesc vraja experienţei „Sesam deschide-te!” care durează câteva fracţiuni de secundă, care pentru oameni importanţi precum Bill Clinton, Agela Merkel sau secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, este un lucru firesc, căci toate uşile din lume le sunt deschise.