GEZE - Econodrive EL Istanbul Racing Circuit, Türkei
Econodrive EL
GEZE - Türschließer Istanbul Racing Circuit, Türkei
Econodrive EL

GEZE pe pista de Formula 1

Birou de arhitectură: Hermann Tilke, Aachen

Din 2005 şi Istanbulul se numără printre gazdele Formulei 1. Pentru aceasta, arhitectul de piste pentru parade Hermann Tilke din Aachen a proiectat „Racing Circuit”. Pentru Tilke era important ca pista să poată să fie privită într-un cadru modern, indiferent de ţara gazdă. Prin urmare, a combinat ornamentele orientale cu High-Tech-ul ultramodern, produsele GEZE precum amortizoarele hidraulice TS 5000 şi sistemul de acţionare automată de uşi glisante Econodrive având o contribuţie importantă.

Terenul de curse se întinde în partea asiatică a Istanbulului pe o suprafaţă de 2,2 milioane de metri pătraţi. Pista are o lungime de 5 kilometri şi o lăţime medie de 14 până la 21,5 metri. Porţiunea în line dreaptă, de la start până la finiş, are o lungime de aproximativ 650 de metri. Pista parcurge câteva pasaje în rampă şi în pantă şi şi-a câştigat din cauza dificultăţii ridicate porecla de „Pompa de adrenalină de la Bosfor”. Istanbul Racing Circuit a fost deja gazda FIA GP, FIA GP2 şi DTM Rennen.

Capacitatea tribunei principale este de 26250 de spectatori, împreună cu tribunele temporare, tribunele naturale şi zonele de intrare ajungând chiar la 130000 de spectatori. Clădirea boxelor este împărţită în două etaje. Parterul stă la dispoziţia echipelor, iar etajul superior serveşte drept zonă de oaspeţi, având o capacitate suplimentară de 5000 de spectatori. Pe ambele laturi ale boxelor se ridică două turnuri VIP pe şapte etaje.