The new VitraHaus as a show room building of Vitra furniture on the Vitra Campus in Weil am Rhein
noua VitraHaus a parcului de arhitectură din Weil am Rhein
GEZE TSA 325 NT All-glass revolving door system without middle pillar and accessible automatic façade swing door with the Slimdrive EMD-F drive unit
GEZE TSA 325 NT cu Slimdrive EMD-F

Design şi multe altele - noua VitraHaus a parcului de arhitectură din Weil am Rhein

Cele mai moderne uşi, ferestre şi sisteme de siguranţă de la GEZE

Vitra – acest nume înseamnă „Crème de la Crème” în materie de mobilă cu design pentru birouri, clădiri publice şi pentru acasă. Gama de produse Vitra cuprinde pe lângă lucrări ale designerilor contemporani, precum Ronan şi Erwan Bouroullec, Antonio Citterio şi Hella Jongerius, şi clasici precum Charles şi Ray Eames şi George Nelson. Pe terenul cu sedii de firme Vitra Campus din Weil am Rhein au apărut în imediata vecinătate a halelor de producţie clădiri de muzee, expoziţii şi evenimente. Fiecare clădire are arhitectul său, lista citindu-se precum „Who’s who” ai arhitecturii. De exemplu, Muzeul alb de design Vitra a luat naştere după schiţele lui Frank O. Gehrz, iar pavilionul de conferinţe a fost proiectat de Tadao Ando.

Un nouă atracţie, VitraHaus ca showroom pentru Vitra Home Collection, a fost dată recent în folosinţă. Staruri ale arhitecturii, Herzog & de Meuron, din Basel, au realizat o facilitate sculpturală, din patru etaje, care se afirmă precum o stivă crescută accidental din case negre cu acoperiş cu două versante. Sunt stratificate şi ridicate în aşa fel încât rezultă o formă complexă, în care se întrepătrunde spaţiul interior cu cel exterior.

Transparenţă maximă şi design cu soluţiile de uşi din sticlă

Funcţionalitatea inovatoare, performanţa şi design-ul de excepţie al uşilor şi al sistemelor de siguranţă de la GEZE sprijină arhitectura ieşită din comun a VitraHaus şi asigură siguranţa necesară unei clădiri. Începând de la intrarea centrală: uşa rotativă automată, realizată complet din sticlă, a fost instalată în interiorul foaierului şi permite, la fel ca în cazul părţilor laterale ale frontonului, pătrunderea adâncă a privirii în noua clădire. Sistemul de uşi rotative automate de tipul TSA 325 NT face faţă traficlui intens  al publicului şi îmbină confortabil accesibilitatea cu design-ul GEZE de primă clasă. Pereţii cilindrici, canaturile de uşă şi acoperişul sunt complet din sticlă şi oferă prin rama subţire transparenţă maximă. Coloana centrală lipseşte complet şi subliniază optica transparentă şi deschisă. Ca toate uşile rotative de la GEZE, TSA 325 NT se distinge prin standardele de siguranţă actuale şi cuprinde dispozitive de siguranţă care funcţionează fără atingere.

Eliminarea obstacolelor

Confortul necesar în circulaţie, în primul rând pentru vizitatorii cu mobilitate redusă ai VitraHaus, este oferit de o uşă rotativă automată, fără obstacole, din imediata apropiere a uşii carusel. Cu rame subţiri şi delicate, ambele canaturi rotative sunt puse în mişcare de supla unitate de acţionare Slimdrive EMD-F. Înfăţişarea determină tehnica sistemelor de uşi. Cu operatorul său numai 70 de mm înălţime, sistemele de acţionare Slimdrive de la GEZE sunt unice pe piaţă şi se integrează decent în arhitectura faţadei din sticlă. Uşa se deschide automat din interior după acţionarea printr-un buton, putând fi deschisă şi manual. Accesul este controlat şi supravegheat din exterior prin intermediul unui sistem de control al accesului. Sistemele de uşi rotative Slimdrive EMD sunt testate pentru siguranţă conform DIN 18650.

Siguranţă dincolo de sistem

Conceptul sistemic al produselor GEZE, care deschide coordonat uşile şi ferestrele în caz de incendiu, se utilizează în special în cazul acestei uşi: în caz de incendiu, unitatea de comandă a sistemului de evacuare a fumului şi a căldurii (RWA) controlează încuietoarea de panică IQ Lock, deschisă de către un electromotor, care deblochează uşa şi o deschide cu sistemul de acţionare. Sistemul de uşi rotative Slimdrive EMD-F acţionează în caz de incendiu ca gură de aerare şi ca uşă de cale de evacuare. Cu încuietoarea de panică autoblocantă, clădirea este asigurată în orice moment din exterior împotriva accesului neautorizat. Conlucrarea dintre componentele GEZE RWA, încuietoarea de panică şi sistemul de acţionare al uşii îmbină astfel confortul circulaţiei şi siguranţa oamenilor şi a valorilor.

Unităţile de comandă ale uşilor sunt „creierul” sistemului de căi de salvare. Răspândite în întreaga clădire, unităţile de comandă ale uşilor, de tipul TZ 320, asigură şi supraveghează procesele de închidere şi deschidere din toate căile de evacuare şi salvare. Acestea permit persoanelor autorizate folosirea unei uşi şi eliberează în situaţie de urgenţă căile de salvare. Uşile căilor de evacuare dotate cu TZ 320 pot fi supravegheate centralizat prin intermediul tabloului de comandă TE220 de către personalul responsabil cu tehnica de siguranţă din clădire. Manipulare sau deschiderea neautorizată pot fi astfel observate şi monitorizate imediat. Cu unităţile de comandă a uşilor TZ 320, s-au realizat în întreaga clădire soluţii de căi de evacuare personalizate.

Tehnologia amortizoarelor hidraulice – funcţionalitate, siguranţă şi design

Design-ul este totul în VitraHaus. Chiar mai mult, dacă funcţionalitatea este împachetată elegant. La aceasta contribuie şi amortizoarele hidraulice integrate de la GEZE. Uşile rotative cu unul sau două canaturi au fost dotate cu amortizoare hidraulice integrate din seria Boxer. Ele sunt integrate complet în canatul uşii, aproape invizibile şi fascinează arhitecţii. Sistemul GEZE Boxer E-ISM este dotat cu o şină de glisare elegantă, care conţine blocaje electromagnetice integrate pentru ambele canaturi ale uşii şi un control secvenţial al închiderii integrat. Astfel, în caz de incendiu, are loc o închidere automată sigură a canatului pasiv şi a celui activ în succesiunea corectă.

Uşile antifoc şi antifum cu un singur canat din zonele inferioare ale VitraHaus au fost dotate cu amortizoare hidraulice cu montare pe suprafaţă TS 5000 R. Blocarea electromecanică a uşilor este posibilă la un unghi cuprins între 80° şi 130°. Poziţia de blocare este şuntabilă, astfel încât canatul uşii asigură în caz de pericol cea mai mare deschidere. Această funcţionalitate este integrată în şina de glisare, la fel precum comutatorul de fum, care în caz de incendiu se activează şi închide uşa automat. Utilizarea GEZE TS 5000 R elimină comutatoarele de fum inestetice, care strică design-ul spaţiului şi aparţin astfel trecutului. Pasajele largi, transparenţa şi siguranţa au fost realizate la uşile antifoc şi antifum cu două canaturi cu ajutorul sistemului de amortizoare hidraulice TS 5000 ISM cu două amortizoare hidraulice.