Discuție cu experții: Dezvoltarea și avantajele noului model F 1200+

Soluțiile GEZE se orientează întotdeauna cu consecvență spre nevoile arhitecților, ale proiectanților, ale procesatorilor, ale operatorilor și ale utilizatorilor. Orientarea spre nevoile clienților a fost determinantă și în cazul dezvoltării automatizării de ventilare F 1200+. În interviu, managerul de produse Dawina Lebsanft, inginerul de dezvoltare Manfred Glänzer și Konrad Specht, șef de echipă Dezvoltare ferestre, au explicat cum a luat naștere noul motor de acționare a ferestrelor, ce caracteristici are și cum simplifică decisiv operarea ferestrelor de înălțimea încăperii – fiind astfel motorul ideal pentru fațadele cu design modern și sustenabil.

Modelul F 1200+ impresionează de la prima vedere prin calitatea superioară și prin estetică. Care sunt aspectele care au fost importante pentru dvs. în ceea ce privește designul?

Design remarcabil. Iconic Award pentru automatizarea elegantă cu formă ergonomică

F 1200+ aspectuos este disponibil în orice nuanță RAL și poate fi adaptat astfel cu precizie la profilul existent din clădire.

Dawina Lebsanft: Majoritatea produselor GEZE sunt proiectate astfel încât să se integreze pe cât se poate de discret în arhitectură. În cazul modelului F 1200+, lucrurile stau altfel. Motor de acționare a ferestrelor trebuie să fie perceput ca un element estetic de acționare al ferestrelor, să fie confortabil, ergonomic și intuitiv, în special în ceea ce privește manevrarea. Pe lângă rolul său de motor de acționare a ferestrei, modelul F 1200+ servește în plus și ca element de acționare și mâner pentru ca fereastra să poată fi adusă manual în poziția de rotație, într-un mod confortabil.

Manfred Glänzer: Exact de aceea motorul de acționare a ferestrelor are formă ergonomică, este bombat în față și se îngustează spre spate.

Konrad Specht: La selecția materialelor, am pus accentul pe materiale de calitate superioară. Totodată, modelul F 1200+ este disponibil în diferite culori, în concordanță cu profilul ferestrei sau al fațadei.

Ce calități și avantaje are noul F 1200+?

D.L.: În primul rând, utilizarea în sine, întrucât F 1200+ este primul motor de acționare a ferestrelor automatizat de la GEZE pentru ferestre batant-oscilante deosebit de mari și grele. Dar și ferestrele standard mai mari sau ușile-ferestre pot fi operate sigur și silențios – de exemplu, cele pe care le găsim la balcoanele construcțiilor de locuințe. În principiu, noul motor de acționare a ferestrelor se adresează în primul rând clienților care doresc să echipeze clădiri complete cu mai multe etaje.

M.G.: O caracteristică cu totul specială la modelul F 1200+ este capacitatea de a putea bloca rotirea ferestrei, pentru a fi posibilă doar rabatarea. Motorul nostru de acționare a ferestrelor permite chiar și două modalități în acest sens: prin intermediul software-ului sau mecanic printr-un lacăt la motor de acționare a ferestrelor. Imaginați-vă, de exemplu, o clădire publică; pentru asigurarea securității utilizării și a clădirii, ferestrele pot fi doar rabatate, nu deschise complet. Atunci când vine firma de curățenie, managerul clădirii sau administratorul pot debloca foarte simplu funcția de rotire cu ajutorul unei chei.

D.L.: De asemenea, motorul de acționare a ferestrelor dispune de un concept de operare intuitiv. Astfel, motorul de acționare a ferestrelor îi ghidează pe utilizatori în timpul operării și luminează doar acele taste care pot fi selectate în starea respectivă a ferestrei. Astfel este exclus ca fereastra rabatată să fie deschisă în același timp în poziție de rotire și să fie desprinsă.

Indicatorul nostru de deschidere este o noutate pe piața motoarelor de acționare a ferestrelor. Afișajul LED îmi indică vizual cât de mult am deschis fereastra. Bineînțeles că afișează și dacă fereastra este închisă din nou complet.

Konrad Specht, șef de echipă Dezvoltare ferestre
Senzorii de proximitate și luminozitate asigură iluminarea butoanelor la momentul potrivit și afișarea cu luminozitatea adecvată.

Senzorii de proximitate și luminozitate asigură iluminarea butoanelor la momentul potrivit și afișarea cu luminozitatea adecvată. © GEZE GmbH

Cuvântul-cheie „Clădire inteligentă” – ce avantaje oferă modelul F 1200+ în acest context?

D.L.: Acționarea pentru ventilare poate fi integrată excelent prin IQ box KNX în sistemul de comandă a clădirii. Astfel ferestrele pot fi comandate centralizat. Pe afișajul LED este afișată activarea printr-un sistem de comandă a clădirii, dar și alte mesaje de stare. Dacă afișajul se aprinde albastru deschis, motorul de acționare a ferestrei este operat direct de un utilizator, prin buton. Dacă afișajul este albastru închis, în acel moment, motorul de acționare a ferestrei este acționat central.

K.S: Deschiderea și închiderea sunt aproape silențioase. În momentul de față, modelul F 1200+ este cel mai silențios motor de acționare a ferestrelor de la GEZE – în ciuda forței care este necesară pentru a acționa ferestre mari și grele. În regim automat, zgomotul produs de motorul de acționare este de 38 de decibeli. fiind perceptibil ca o șoaptă.

D.L.: Prin integrarea în sistemul de comandă a clădirii, ferestrele echipate cu modelul F1200+ pot fi închise, respectiv deschise automat la o anumită oră sau prin intermediul senzorilor de ploaie și vânt. În acest fel, operatorii clădirii pot economisi energie. Imaginați-vă că mâine vor fi din nou 35 de grade Celsius. În noaptea de dinainte, puteți să rabatați ferestrele automat și să răciți clădirea în prealabil prin aerisire naturală. Dimineața nimeni nu trebuie să pornească imediat instalația de climatizare.

M.G.: Dacă survine totuși o pană de curent, motorul nostru de acționare permite închiderea manuală a ferestrelor, cu ajutorul unei chei inbus.

Modelul F 1200+ ajută și în ceea ce privește accesibilitatea fără obstacole a clădirilor?

D.L.: Da, aspectul utilizării fără obstacole a ferestrelor cu F 1200+ a fost foarte important pentru noi. Dispozitivul F 1200+ poate fi montat atât vertical, cât și orizontal. Astfel am flexibilitatea necesară să plasez motorul de acționare în așa fel încât să poată fi operat confortabil și de persoane aflate în scaun cu rotile.

Află toate detaliile produsului F 1200+

Cum s-a născut proiectul de a dezvolta un astfel de motor de acționare a ferestrelor?

K.S: Proiectul își are originea într-o nevoie concretă a clienților. Un operator a montat deja de câțiva ani în clădirea sa patru sau cinci mii de ferestre cu feroneria noastră mecanică F 1200. În cadrul unei renovări complete, a apărut dorința de a putea automatiza într-un fel aceste ferestre. Desigur că am acceptat această provocare și am realizat o soluție individuală pe baza motorului nostru de încuiere GEZE Power lock. De la această solicitare a pornit totul.

Solicitarea clientului și produsul ne-au dovedit că trebuie să completăm portofoliul nostru de produse. F 1200 a avut un mare succes, însă tendința se îndreaptă spre automatizarea ferestrelor mari de înălțimea încăperii. Cu alte cuvinte, se doresc soluții motorizate, care pot fi operate confortabil, intuitiv și sigur.

Dawina Lebsanft, manager de produse Tehnica ferestrelor

Cum s-a derulat procesul de dezvoltare?

D.L.: Înainte să lansăm un proiect de dezvoltare, realizăm o analiză a pieței în departamentul de management al produselor. Ne punem apoi de acord cu departamentul nostru internațional de vânzări. Așa s-a întâmplat și cu modelul F 1200+. În primul rând, avem nevoie de informații detaliate asupra faptului dacă există nevoi ale clienților – atât pe plan național, cât și internațional. Solicitările analizate și informațiile sunt colectate și procesate într-un caiet de sarcini.

M.G.: Da, această procedură este foarte importantă. Astfel definim exact ce trebuie să poată face modelul F 1200+. Plecând de la această bază, începe procesul de dezvoltare propriu-zis. Acesta a început prin traducerea solicitărilor în concepte. Conform acestora, motorul de acționare a ferestrei trebuia să poată „comunica” cu utilizatorul, iar operarea să funcționeze absolut intuitiv.

Cunoașteți și mai bine dispozitivul F 1200+ în videoclip

F 1200+ a fost dezvoltat în mod consecvent pentru a corespunde necesităților grupurilor de utilizatori la nivel internațional.

F 1200+ a fost dezvoltat în mod consecvent pentru a corespunde necesităților grupurilor de utilizatori la nivel internațional. © GEZE GmbH

Designul modern al fațadei se bazează pe elemente de fereastră la înălțimea încăperii, care fac uz de lumina zilei la capacitate maximă și care creează confortul în încăperi. F 1200 este feroneria optimă pentru această tendință, cu ajutorul căreia pot fi operate ferestre batant-oscilante mari și grele.

Designul modern al fațadei se bazează pe elemente de fereastră la înălțimea încăperii, care fac uz de lumina zilei la capacitate maximă și care creează confortul în încăperi. F 1200 este feroneria optimă pentru această tendință, cu ajutorul căreia pot fi operate ferestre batant-oscilante mari și grele. © GEZE GmbH

De aici s-a dezvoltat apoi un prototip?

K.S: Exact. Să nu vă imaginați însă că avem deja un produs finit. La fel ca la majoritatea celorlalte produse, am realizat ansambluri și componente ale dispozitivului F 1200+ ca prototipuri.

D.L.: Cu aceste prototipuri am realizat atunci și Usability Tests. În cadrul acestora, s-a analizat operarea și perceperea funcțiilor și am adresat utilizatorilor testului întrebări corespunzătoare, cum ar fi: „Știți ce trebuie să faceți?” Sau „Cum vi se pare mărimea și luminozitatea afișajului?” Concluziile acestor teste au fost de mare folos pentru dezvoltarea în continuare a produsului. A fost interesant să văd cum persoanele participante la testare au operat, au analizat și au perceput motorul de acționare a ferestrei. În baza acestui feedback, am mai corectat modul de operare până când am obținut manevrarea optimă pentru motorul nostru de acționare a ferestrei.

M.G.: Da, și, în plus, am privit lucrurile din perspective foarte diferite. De exemplu, ne-am inspirat din operarea automatelor de cafea. Am privit și am comparat. Cum sunt iluminate butoanele, cum este ghidat utilizatorul, ce interacțiuni au loc între operator și produs? Drept surse de inspirație ne-au servit cele mai diverse produse și aplicații.

La desfășurarea Usability Tests ne-am inspirat foarte mult din alte surse – și am comparat: Cum este ghidat utilizatorul, ce interacțiuni au loc între operator și produs? Drept surse de inspirație ne-au servit cele mai diverse produse și aplicații.

Manfred Glänzer, inginer de dezvoltare Tehnica ferestrelor

Cum a fost apoi calea de la prototip la producția de serie?

K.S: Drumul de la prototip la produsul matur pentru producția de serie este încă destul de lung. Înainte de producția industrială propriu-zisă, dispozitivul F 1200+ a fost asamblat complet în cadrul așa-numitului proces de validare model B. Astfel, am putut să testăm la sânge motorul de acționare pe ferestre reale. În această fază este important să îndeplinim standardele stabilite în caietul de sarcini. A fost o chestiune destul de provocatoare, întrucât dispozitivul F 1200+ trebuia să îndeplinească și toate standardele internaționale, pentru a putea deservi cu un produs toate piețele. Dar am reușit și acest lucru.

D.L.: Da, am dezvoltat un produs de care suntem foarte mândri... acum ne bucurăm că motorul de acționare a ferestrelor este pregătit pentru automatizarea ferestrelor mari și, prin urmare, pentru proiectarea fațadelor moderne. 

Doamnă Lebsanft, domnule Specht, domnule Glänzer – vă mulțumim pentru interviu!

Spre datele tehnice și descărcări