Subiecte

BIM optimizează proiectarea clădirilor – mai întâi în mediul digital, apoi în lumea reală

BIM este acronimul de la Building Information Modelling, modelarea informațională a clădirilor, și este o metodă digitală modernă de lucru pentru proiectarea integrată, optimizarea, construirea și administrarea clădirilor. Modelele BIM constau din proiecte BIM individuale, echivalentele digitale ale produselor pentru construcții reale. GEZE furnizează gratuit proiecte BIM adaptabile pentru uși, în vederea asigurării unei securități sporite a proiectării și care necesită mai puțin efort.

BIM face ca proiectele de construcții să fie mai ieftine și mai eficiente

Proiectele complexe în domeniul construcțiilor sunt mai ieftine și mai eficiente dacă sunt realizate cu ajutorul BIM.

Proiectele complexe în domeniul construcțiilor sunt mai ieftine și mai eficiente dacă sunt realizate cu ajutorul BIM.

Aveți de-a face cu explozii ale costurilor și probleme în legătură cu termenele de execuție? Aparent inevitabile în cazul unor proiecte de construcții mari, cum ar fi aeroportul din Berlin sau sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg, acestea par a fi imposibil de evitat. Și chiar și clădirile mai mici nu pot evita astfel de probleme. Însă în special clienții din sectorul public au speranțe că lucrurile vor sta mai bine în viitor prin optarea pentru noile procese și instrumente de proiectare: metoda de proiectare BIM (Modelarea informațională a clădirilor) este concepută în vederea îmbunătățirii procesului de proiectare și controlului proiectelor de construcții.

În procesul clasic de proiectare în construcții, planurile de execuție sunt întocmite în mai multe etape, transmise autorităților și apoi revizuite din nou. Întocmirea calculațiilor de costuri și coordonarea proceselor la nivelul unităților individuale implicate de la nivelul șantierului de construcție sunt, de asemenea, sarcini importante. Însă proiectele clădirilor devin tot mai complexe, aceste procese nu se derulează adesea fluent, deoarece există numeroase relații de interdependență și schimbări de care trebuie să se țină cont în permanență.

Proiectarea integrată cu ajutorul BIM

BIM sau modelarea datelor clădirii reunește toate părțile implicate pe o singură platformă și reduce numărul etapelor de coordonare. BIM reprezintă un nou sistem integrat și digital de proiectare a clădirilor, ce poate fi privit ca o bază de date gigantică. În cadrul acestuia, toate proiectele specifice clădirii (de exemplu, pentru zidărie, uși, ferestre etc., precum și pentru sistemul tehnic al clădirii) sunt înregistrate digital, combinate și intercorelate într-un model 3D unic, asupra căruia lucrează toate părțile implicate.

Baza de date conține, de asemenea, toate informațiile relevante despre materiale și durata de viață a acestora, conductibilitatea fonică și protecția împotriva incendiilor, precum și, ceea ce este cel mai important, în legătură cu costurile implicate.

Clădirile pot fi astfel proiectate, modelate, optimizate și simulate cu ajutorul BIM. Scopul este acela de implementare mai ieftină și mai simplă, precum și cu mai puține întârzieri, a proiectelor de construcții. În plus, modelele nu sunt utilizate numai în faza de construcție: acestea fac, de asemenea, mai sigură, mai confortabilă și mai eficientă exploatarea ulterioară.

Expertul nostru BIM Günther Weizenhöfer într-un interviu pe tema „Proiectarea clădirilor cu ajutorul BIM”

Calitatea superioară a proiectării

Principalul avantaj al BIM este acela că toate părțile implicate – arhitecți și proiectanți, antreprenori generali și constructori/operatori – pot inspecta virtual proiectul de construcție ca model în faza de proiectare. Se pot identifica și remedia rapid erorile și discordanțele în stadiul de model, ceea ce înseamnă că se îmbunătățesc semnificativ calitatea și, ceea ce este și mai important, siguranța proiectului. În plus, companiile de construcții pot selecta materialele și antreprenorii în faze incipiente pe baza informațiilor și planurilor stocate în BIM.

Utilizarea BIM câștigă tot mai mult teren în domeniul proiectelor de construcții pentru sectorul public la nivel european

De asemenea, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Finlanda și Norvegia impun utilizarea BIM pentru proiectele de construcții cu finanțare publică. În Germania, Ministerul transporturilor și infrastructurii digitale (BMVI) a prevăzut utilizarea BIM pentru toate noile proiecte începând cu anul 2020.

Avantajele construcțiilor virtuale realizate cu ajutorul BIM

  • Schimb mai bun de informații între părțile implicate
  • Productivitate sporită
  • Identificare și remediere mai din timp a erorilor
  • Securitate mai mare a proiectării și costurilor

Proiectele BIM sporesc securitatea proiectării și reduc incidența erorilor

Modelele de clădiri digitale sunt elementul esențial al metodei BIM. Acestea constau din proiecte BIM individuale, cum ar fi echivalentele digitale ale produselor pentru construcții reale. Acestea se bazează pe date structurate ce permit comparații între produse, cum ar fi dimensiuni, mase, informații tehnice despre produse, precum și date despre producători, cum ar fi variante disponibile, date pentru comandă, prețuri, termene de livrare, informații cu privire la montaj sau mentenanță etc.

Dacă proiectele BIM sunt integrate în modelele unor clădiri BIM, se simplifică astfel lansarea de licitații, estimarea costurilor, calcularea și simularea în faza de proiectare. În faza de execuție, acestea facilitează comandarea, livrarea, execuția în sine și montajul. Mai mult, ele simplifică operarea clădirii în faza de exploatare.

Proiectele BIM pot raționaliza procesele de lucru, reducând la minimum sursele de erori și asigurând o creștere a gradului de digitalizare în domeniul construcțiilor.

Günther Weizenhöfer, arhitect și șef de echipă în cadrul seminariilor de proiectare de la nivelul GEZE

Conceperea și livrarea rapidă și sigură a proiectelor de construcții cu ajutorul proiectelor BIM pentru uși

Toate ușile de la nivelul unei clădiri pot fi proiectate extrem de ușor cu ajutorul proiectelor BIM ale GEZE. Spre deosebire de numeroși alți furnizori, GEZE furnizează întotdeauna o ușă în ansamblu sub forma unui proiect BIM, astfel că ușa poate fi privită în ansamblu, cu toate componentele acesteia. Aceste uși multifuncționale pot fi utilizate pentru descrierea tuturor ușilor batante, glisante și rotative. Se furnizează proiecte BIM GEZE gratuite pentru Autodesk Revit, Graphisoft Archicad și Nemetschek Allplan.

Aflați mai multe despre proiectele BIM pentru uși și descărcați-le de aici
Terminologie

Glosar BIM

Este necesară o bază informațională comună, astfel încât toate părțile implicate în proiect să poată lucra eficient cu BIM. Modelarea informațională a clădirilor își propune a fi o platformă transparentă de împărtășire a cunoștințelor. Aici se găsesc cei mai importanți termeni în legătură cu BIM, astfel încât să puteți demara o cooperare cu succes. Dacă aveți orice întrebări, nu ezitați să contactați echipa noastră de experți.

Proiectare ușoară cu ajutorul BIM

  • Contactul și interacțiunea cu specialiștii fac parte din soluția completă BIM furnizată de GEZE.
  • GEZE nu furnizează doar proiecte 3D, ci și o soluție pentru proiectanți în cadrul procesului BIM.
  • În viitor, arhitecții vor fi obligați tot mai mult să apeleze la BIM pentru clădirile cu finanțare publică.

Proiectele BIM ajută procesatorii și lucrătorii

Prin proiectarea BIM, procesatorii și inginerii pot fi siguri că s-au abordat în mod corespunzător toate aspectele și că nu vor apărea surprize.

  • Securitate semnificativ sporită prin proiectare cu cooperarea unităților implicate
  • Se pot evita erorile de comunicație între diferitele unități implicate.

Proiectele BIM furnizate de GEZE reduc la minimum timpii și costurile de service

  • Furnizarea proiectelor BIM pentru uși este un serviciu oferit de GEZE proiectanților și arhitecților care lucrează cu BIM.
  • Proiectarea este mai cuprinzătoare și mai bine gândită prin intermediul proiectelor BIM ale GEZE, ducând la o reducere a timpilor de service și cheltuielilor pentru operatori.