GEZE - SecuLogic emergency route system, Stiftskirche, Stuttgart
GEZE SecuLogic RWS

Bijuterie veche renovată cu costuri mari

Patru ani a durat renovarea bisericii colegiale din Stuttgart şi a costat aproape 14 milioane de euro. „Capodopera veche şi cea nouă reunite într-un întreg” descria impresionant arhitectul hamburghez Bernhard Hirche obiectivul său.

Prin cele trei elemente esenţiale, acesta a marcat noua faţă a bisericii colegiale: un acoperiş nou, poziţia altarului în mijlocul bisericii şi o nouă orgă. La reconfigurarea bisericii, trecutul nu trebuia ascuns. „Să adăugăm doar un strat de timp”, era ţelul lui Hirche, „reconstrucţia postbelică, care vorbeşte despre distrugere, trebuie să rămână vizibilă în continuare”. Noul interior al bisericii dă vizitatorului impresia de deschidere şi acces facil: vechiul acoperiş a fost înlocuit cu o construcţie de acoperiş uşoară din oţel cu vele din sticlă. Noua fereastră din sticlă şi o scară din oţel cu trepte din sticlă duce către tribuna matroneum formând împreună cu construcţia deja existentă o unitate de materiale diferite şi astfel o continuare a istoriei transparente de peste 1000 de ani a vechii construcţii.

Ţinând seama de cerinţele de securitate şi design, căile de evacuare au fost dotate cu un căi de evacuare GEZE SecuLogic şi diverse sisteme de acţionare de uşi rotative din seria de sisteme TSA 160. Sarcina de deschidere automată a ferestrei din interiorul bisericii este asigurată de acţionarea cu lanţ aproape fără zgomot a sistemului E640.