Vedere exterioară a arenei sportive Zadar
Soluţie RWA de la GEZE pentru arena sportivă Zadar

CM de handbal în Croaţia: Şi GEZE participă!

GEZE a dotat şase arene sportive nou construite cu cea mai modernă tehnică de clădiri

Între 16 ianuarie şi 1 februarie 2009 are loc în Croaţia campionatul mondial de handbal masculin. Jocurile captivante, bogate în ritm la cel mai înalt nivel tehnic sunt garantate atunci când se întâlnesc 24 cele mai bune echipe din lume. S-a căutat un nivel maxim de funcţionalitate, siguranţă şi design, atunci când a fost vorba de construirea a şase arene sportive noi, ultramoderne. GEZE a punctat prin dotarea uşilor de intrare şi a uşilor de protecţie la incendiu cu amortizoare hidraulice şi cu sisteme de  evacuare a fumului şi a căldurii şi a convins arhitecţi şi antreprenori generali renumiţi din Croaţia.

Protecţia preventivă împotriva incendiilor –  indispensabilă

În arenele sportive se strâng mii de oameni. Nu trebuie eliminată posibilitate izbucnirii unui incendiu în care, în panica creată, oameni dezorientaţi caută precipitaţi posibilităţi de evacuare. Atunci când clădirile se află în flăcări, persoanele responsabile cu evacuarea se amestecă cu mulţimea foarte rapid. Întrucât, în caz de incendiu, ameninţarea nu vine numai de la foc şi căldură, ci în special de la fumul creat şi de la gazele de incendiu toxice, aproape 90 % din victimele incendiilor sunt victime ale fumului, o mare parte dintre pagubele incendiilor fiind cauzate de fum. Extinderea fumului de incendiu, în special în căile de evacuare şi salvare, trebuie, prin urmare, împiedicată. Această sarcină importantă în palatele sportive din Zagreb, Poreč, Zadar, Varaždin, Osijek şi Split, este preluată de sistemele de evacuare a fumului şi a căldurii (RWA) de la GEZE, ele eliminând fumul încă de la producere prin soluţii de aerare inteligente. Ele reprezintă astfel un element indispensabil al protecţiei preventive împotriva incendiilor.

Evacuare naturală, funcţională a fumului

Acest mod de evacuare naturală a fumului utilizează forţa ascensională termică cu ajutorul gurilor de aerare din zona inferioară a pereţilor, de ex. din uşi şi ferestre, şi a gurilor de evacuare din zona superioară a pereţilor şi plafoanelor, pentru a izola fumul deasupra unei limite stabile sub care se află zona de staţionare a persoanelor. Sub această limită se află un strat de aer fără fum, iar deasupra ei se ridică gazele toxice, fumigene, care, odată cu evoluţia incendiului, formează un strat tot mai dens. Cu ajutorul sistemelor de evacuare în mod natural a fumului şi a căldurii, acest strat este transportat direct în afară deja din faza apariţiei incendiului, graţie principiului forţei ascensionale termice.

Deschiderile RWA GEZE în ton cu arhitectura

Gurile de evacuare ale sălilor şi faţadelor cu cele mai diverse forme de ferestre au fost dotate cu sisteme de acţionare electrice cu tijă RWA şi sisteme de acţionare electrice cu lanţ, elegante şi mature din punct de vedere tehnic, de tipul E 250 şi E 600-E 660, în funcţie de greutatea ferestrelor şi de lungimea cursei. Acestea servesc la extragerea sigură şi rapidă a fumului şi a căldurii şi la evacuarea fumului şi oferă în plus avantajul ventilaţiei zilnice. Unităţile de comandă cu generator electric RWA de tipul E 260 N32, asigură în cazul unei pene de reţea o capacitate de operare de 72 de ore. Ca unităţi de comandă a acţionărilor, acestea reprezintă „creierul” sistemului de evacuare a fumului şi a căldurii, preluând mesajele, de ex. de la detectorii de fum, unităţile centrale de detecţie a fumului externe sau unităţile de control, în condiţii de ploaie şi vânt şi controlând corespunzător funcţia de eliminare a fumului.

Tehnologia uşilor de la GEZE – siguranţă şi confort pentru sportivi şi spectatori

Prin programul de amortizoare hidraulice şi design-ul unitar al acestora s-a realizat o varietate de posibilităţi optice şi tehnice pentru uşile de intrare şi de protecţie împotriva incendiilor. De exemplu, amortizorul hidraulic cu montare pe suprafaţă TS 5000 E-ISM pentru uşi antifoc şi antifum cu două canaturi cu control secvenţial al închiderii integrat, adică invizibil. Acesta asigură în caz de incendiu închiderea absolut etanşă, în ordinea corectă, a canaturilor de uşă şi împiedică pătrunderea în sectoarele de incendiu deja create. Confortul în circulaţie şi siguranţa obţinute cu ajutorul unui unghi de blocare variabil între 80° şi 130°, cu punct de blocare şuntabil, asigură blocarea electromecanică bilaterală directă, care în caz de incendiu este dezactivată şi închide uşa. 

Prin dotarea arenelor sportive, GEZE îşi dovedeşte încă o dată competenţa în calitate de furnizor complet de tehnică complexă pentru clădiri – de la prima idee şi punerea în practică a acesteia până la service regulat.