Sistem inteligent de comandă a clădirii la noul sediu central al companiei Vector

Interconectarea cu BACnet a permis GEZE să obțină avantaje semnificative în materie de planificare și activitate a noului sediu central al companiei IT Vector din Stuttgart. Aici, peste 180 de uși sunt conectate la rețea prin modulul de interfață IO 420, care permite comandarea convenabilă a ușilor individuale.

Soluții de interconectare de la GEZE la noul sediu al companiei IT VECTOR

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

  • Soluții de interconectare digitală cu BACnet
  • Comandă centralizată a peste 180 de uși din sistemul de management al clădirii: confort și siguranță superioare în regim de operare normal și în caz de pericol
  • Funcționalitate și interacțiune interdisciplinară: oricând și oriunde
  • Eficiență energetică: interacțiunea dintre componentele de tehnologie pentru uși și controlul climatizării
  • Asistență în faza de construcție: comunicarea între experții din diferitele loturi de lucrări
     

Un alt punct de atracție pentru compania IT Vector: ansamblul de clădiri IT și noul sediu al companiei, care este de fapt a cincea clădire din amplasament, s-au deschis acum câteva luni. 34.000 m2 de spațiu construit, cu o deschidere tip foaier pe toate cele patru niveluri, 6.500 m2 de spații de birouri, o sală de întruniri, spații pentru seminare, un restaurant al companiei și o parcare subterană oferă spațiu din plin pentru 600 de angajați.

Uși și ferestre, încălzire și ventilare:

putem vedea întotdeauna imaginea completă pentru toate produsele. Funcțiile și interacțiunile grupurilor de produse trebuie să fie vizibile și controlabile oricând, de oriunde. Aceste cerința au fost proiectate pentru a se garanta siguranță maximă, confort maxim al utilizatorilor și operare comercială eficientă a clădirii. În managementul clădirilor, este imposibil să se monitorizeze și opereze constant mai mult de 180 de sisteme de uși de siguranță în mare măsură multifuncționale și sofisticate din punct de vedere tehnologic. De aceea, întregul sistem de uși automatizate este interconectat în sistemul de management al clădirii BACnet prin modulul de interfață.

Cutiile de distribuție unifică totul

Cu numeroasele game de tehnologie pentru uși, ferestre și siguranță disponibile de la GEZE și cu experiența sa vastă în proiecte de construcții, compania furnizează soluții adaptate de interconectare digitală. Proprietarii și proiectanții de clădiri de la Schmelzle + Partner au fost impresionați de soluția specifică cu cutii de distribuție pentru uși de la GEZE. Acestea sunt punctele centrale de intersecție în care se unesc toate cablurile și modulul de interfață BACnet IO 420. Compoziția uniformă a cutiei de distribuție pentru uși GEZE oferă administratorului de clădire o vedere de ansamblu a interfețelor cu alte grupuri de produse pentru fiecare ușă și a tehnicii interconectate pentru clădiri, indiferent cât de diversă ar fi funcționalitatea ușilor individuale.

Procese fluidizate: GEZE asigură o comunicare adecvată

GEZE a oferi ca pe un serviciu firesc și asistență vastă pentru asigurarea implementării proiectului în cel mai scurt timp posibil. Comunicarea dintre grupurile de produse este un aspect-cheie al ușilor multifuncționale din soluțiile interconectate. Obținerea comportamentului dorit al ușilor necesită coordonare precisă între funcțiile ușilor și alte grupuri de produse. În calitate de coordonator de proiect și punct central de contact, GEZE și-a asumat responsabilitatea pentru colaborarea dintre toți specialiștii implicați în fiecare fază a proiectului. Coordonarea între proprietarii clădirii, proiectanți, specialiști în confecții metalice, instalatori de echipamente de siguranță, specialiști în protecția împotriva incendiilor, electricieni și integratori de sisteme este esențială pentru asigurarea unei colaborări optime între sistemele individuale. GEZE Service susține funcționarea optimă a implementării tehnice a proiectului, prin coordonarea interfețelor dintre grupurile de produse.

Interfața către ansamblul de clădiri

Foaierul cu înălțimea de 18 m și suprafața de 500 m2 este în același timp impresionant și îmbietor. În calitate de portal al ansamblului de clădiri Vector, el este dotat cu un sistem de uși mari, dar elegante. Sistemul complet combină calități precum confortul ușilor accesibile, comanda accesului, împiedicarea efracției, asigurarea căii de evacuare și eliminarea fiabilă a fumului în caz de incendiu, plus operarea și monitorizarea de la distanță. Două uși rotative cu 3 canaturi automatizate integral sunt dotate și cu uși glisante rotunde automate pentru închidere pe timp de noapte.

Ușile duble sunt flancate de uși de evacuare automate cu două canaturi cu unitățile de acționare pentru uși batante Powerturn „solide”, pentru acces fără restricții. Ușile pot fi deschise ușor și manual datorită funcției Smart swing. Una din uși este utilizată drept deschidere de desfumare. Acționările cu pârghii pliante K600 deschid automat ușile și le mențin deschise larg, astfel încât fumul și căldura să poată fi evacuate și aerul proaspăt să fie aspirat în interior. Cu un sistem de control al accesului și o încuietoare antipanică cu blocare proprie, IQ lock AUT servește și ca încuietoare antipanică. În caz de pericol, oricine o poate deschide din interior, chiar și în starea „blocată”.

Unitatea de comandă pentru ușă TZ 320 este componenta de securitate a întregului sistem pentru ușă care comandă și monitorizează ușile din amplasament. Administratorii de clădiri pot înregistra oricând de la distanță starea acestei uși, precum și a tuturor celorlalte uși din clădire, prin intermediul sistemului de management al clădirii. Aceștia pot selecta o stare nouă sau pot schimba modul de funcționare (de exemplu, „permanent deschisă” sau „regim automat”). Se pot genera comenzi pentru o singură ușă, pentru mai multe sau pentru toate ușile (închidere centrală!). Se pot adăuga și scenarii separate pentru uși, astfel încât ușile să se deschidă sau închidă automat într-o manieră temporizată.

Modulele de interfață BACnet IO 420 gestionează traficul de date dintre uși și sistemul de management al clădirii. Informațiile necesare de la controlerul de ușă (de exemplu, starea ușii: deschisă/închisă, blocată/deblocată sau defectă) sunt dirijate prin protocoalele de comunicare BACnet MS/TP și BACnet/IP și sunt afișate pe diverse computere. Se pot urmări toate comenzile și procesele listate pentru o ușă și, prin urmare, și anomaliile acesteia, deoarece rezultatele sunt reintroduse într-un jurnal de evenimente. Se pot lua imediat măsuri privind mesajele de alarmă sau stările nedorite ale ușii. Se poate declanșa asigurarea căii de evacuare (RWS) pentru deschiderea unei uși în caz de pericol. Se afișează imediat operarea incorectă, accesul neautorizat și folosirea abuzivă sau manipularea ușilor din sistemul de ieșiri de urgență. Se pot invoca și activa și modurile de funcționare (blocată/deblocată) ale încuietorilor antipanică cu blocare proprie.

Funcționalitate multiplă: confort, siguranță și operare centralizată

La primul etaj, o ușă de siguranță multifuncțională permite accesul exclusiv al persoanelor autorizate în intervalele orare specificate. Cu unitatea de acționare Powerturn F și contraplaca electrică de ușă FT500 pentru ușile de protecție antiincendiu și unitate de comandă a ușii TZ 320, ușa este utilizată drept compartiment de incendiu și ușă de evacuare accesibilă. Când se autorizează deschiderea prin apăsarea butonului de urgență al unității de comandă a ușii sau de către alarmă, încuietoarea ușii de evacuare FTV 320 deblochează ușa.

Toate funcțiile ușilor pot fi monitorizate și controlate prin sistemul de management al clădirii, astfel încât administratorul clădirii să fie scutit de deplasări lungi. În ciuda tehnologiei complexe pentru uși, se garantează în continuare un design elegant: unitatea de acționare Powerturn are o înălțime de doar 7 cm. Încuietoarea de ușă de evacuare FTV 320 și contraplăcile electrice de ușă sunt atât de mici încât ocupă doar un spațiu minim în profilul ușii. Pentru evidențierea vizuală a stării ușii s-a selectat un LED de iluminare de fundal pentru unitatea de comandă a ușii din oțel inoxidabil TZ 320.

Majoritatea ușilor interioare sunt dotate cu diverse opțiuni din programul GEZE de contraplăci electrice de uși. Acționate de motoarele Powerturn sau de un sistem de control al accesului, ele fac parte din sistemul de management al clădirii, care permite deschiderea automată și telecomandată a ușilor.

Colaborare strânsă: sistemul de blocare în poziție și controlul climatizării

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Restaurantul companiei dispune acum de interacțiune între sistemul de blocare în poziție și controlul climatizării în sistemul de management al clădirii. În caz de incendiu, ușile de evacuare cu funcție integrală antipanică și două canaturi pot fi utilizate pe lățimea lor totală, pentru crearea unei căi de acces neobstrucționate și a unei deschideri de desfumare. Unitatea de comandă pentru desfumare MBZ 300 deblochează ușile în caz de incendiu cu încuietoarea antipanică cu blocare proprie IQ lock AUT, apoi le deplasează la lățimea maximă de deschidere, prin acționarea cu pârghie pliantă K 600.

Starea de alarmă la centrală și starea „deschisă” a ușii activează motoarele de evacuare a fumului. Starea ușii este transmisă automat sistemului de management al clădirii, permițând administratorului clădirii să acționeze imediat: dacă starea de alarmă este resetată, sistemele de blocare în poziție vor închide cu amortizoarele și vor bloca automat ușa. În caz de pericol, ușile pot fi deschise în siguranță prin împingerea barei antipanică. Clapeta de antrenare CB flex asigură rămânerea ușii în poziția „deschis” în ordinea corectă și evitarea deteriorărilor produse de orice mișcare eronată.

Avantajul acestei soluții este că ușile pot fi setate manual pentru ventilare naturală în regim estival și pot fi închise electric prin blocarea electrică în poziție GEZE în șinele de ghidare ale amortizorului. Administratorii de clădiri controlează, prin intermediul sistemului de management al clădirii, când ușile trebuie să rămână deschise și când trebuie să fie închise. Desigur, utilizatorii pot acționa oricând ușile din interior.

Starea ușii înregistrată de sistemul de management al clădirii este transmisă sistemului de control al climatizării, care poate apoi regla temperatura într-un mod eficient energetic. Ușile pot fi controlate automat, în funcție de vreme și de semnalele de la senzorii de calitate a aerului și de la temporizatoare. În mod similar, se pot activa sau dezactiva blocările electrice în poziție de pe uși. Unitatea de comandă inteligentă oferă simultan eficiență energetică și împiedicarea efracției.