Soluții industriale

Igienă, acces fără bariere și un mediu protector

Sală OP, camere de tratament și odihnă pentru pacienți și zone de așteptare: încăperile din cabinetele medicale și din spitale trebuie să fie proiectate pentru a fi confortabile, accesibile și igienice, pentru a oferi un suport optim în procesul de tratament.

Clinici, cabinete medicale, unități de îngrijire medicală: aceste medii au cerințe înalte de tehnologie pentru uși, ferestre și dispozitive de siguranță

Soluțiile GEZE ajută la îndeplinirea cerințelor generale privind accesul fără bariere pentru persoanele cu dizabilități, prevenirea incendiilor, protecția antiincendiu și sistemele de securitate ale clădirilor în domeniul sanitar. În plus, aceste aplicații necesită o atenție sporită acordată igienei. Iată un exemplu GEZE de soluții specializate în acest domeniu: ușile cu regim automat se deschid complet fără contact, cu detectorul radar GEZE GC 306. Un buton cu senzor asigură păstrarea mâinilor dezinfectate, într-o stare curată și igienizată, în special în timpul operațiilor. În plus, acest lucru asigură că ușa se deschide deja înainte ca medicul să ajungă la ea, acesta fiind un aspect foarte important în situații de urgență, când timpul este esențial. În alte situații, comanda este acționată de un buton GEZE cu suprafață mare, acesta putând fi acționat cu cotul pentru a deschide ușa mai devreme.

Atmosfera dintr-o clinică sau dintr-un cabinet medical, ca parte a procesului de vindecare, nu trebuie subestimată, și sala de așteptare are un rol mai important ca niciodată. Sala de așteptare trebuie izolată de factorii externi, precum tirajul de aer sau zgomot, și în același timp trebuie să fie primitoare și spațioasă. Sistemele GEZE de uși complete din sticlă și sistemele de compartimentare manuală pot fi folosite pentru a personaliza aspectul încăperii, în funcție de necesitățile particulare. De exemplu, ele pot schimba rapid și ușor dimensiunea unei încăperi sau pot transforma o zonă închisă într-o zonă accesibilă.

Zone de intrare fără bariere, cu trafic intens de persoane

„Ark” de la Clinica din Stuttgart: primitoare și jucăușă

„Ark” de la Clinica din Stuttgart: primitoare și jucăușă © 

Zonele de intrare în spitale, cu trafic intens de persoane, sunt folosite de copii, de pacienți cu sisteme ajutătoare de deplasare, dar și de vizitatori cu bagaje. GEZE oferă soluții durabile și mai ales sigure pentru aceste zone. Ușile glisante cu sistemul ECdrive de la GEZE garantează fiabilitate fără compromisuri. Rolele de mișcare cu auto-curățare minimalizează fricțiunea în timpul deschiderii și închiderii și permit canaturilor de ușă să se miște lin și, implicit, să reducă lucrările de mentenanță. GEZE oferă Slimdrive pentru fațade și zone în care aspectul vizual este extrem de important. Bazat pe o tehnologie de comandă ultramodernă și materiale de înaltă calitate, sistemul de acționare se remarcă prin înălțimea sa totală scăzută, de doar 7 cm. Dispozitivul de acționare este folosit, de exemplu, la Clinica din Stuttgart: Spitalul Olga/Clinica pentru Femei, unde creează o atmosferă primitoare, folosind în regim automat un sistem de ușă glisantă care duce direct la „Arcă”, locul de joacă și de distracție pentru copii. Un pasaj de aproape 3 m lățime, o ușă cu profile ușoare și elegante, mecanisme Slimdrive SL NT-FR integrate în plafon combină accesibilitatea fără bariere pentru persoanele cu dizabilități cu asigurarea căii de evacuare și cu transparența. Soluțiile GEZE au fost folosite astfel cu succes pentru a finaliza o renovare care a transformat clădirea într-o construcție accesibilă persoanelor cu dizabilități.

Accesați studiul de caz GEZE la Clinica din Stuttgart: Spitalul Olga/Clinica pentru Femei

Confortabil și funcțional: contraplacă electrică de ușă și opritor de ușă pentru uși cu rulare liberă și funcție de blocare în poziția deschis pentru confort

Datorită ActiveStop nu mai există uși trântite

Datorită ActiveStop nu mai există uși trântite © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Unii închid ușile printr-o ușoară împingere, în timp ce alții le închid cu avânt. Oricum o închideți, ușa ar trebui să se închidă silențios, fără a se trânti, în special în zonele în care pacienții au nevoie de odihnă. GEZE ActiveStop oferă un sistem care îndeplinește perfect această cerință, ceea ce înseamnă că ușile trântite, degetele prinse și pereții deteriorați sunt de domeniul trecutului. Un opritor de ușă separat nu mai este necesar.

GEZE ActiveStop a primit două premii pentru un design excepțional. Amortizorul de ușă a câștigat premiul German Design Award 2016. Acest premiu internațional este acordat de Consiliul German de Design, autoritate de brand și design și organizator al uneia dintre cele mai renumite competiții de design din lume.

Ușile pot fi echipate cu rulare liberă și funcție de blocare în poziția deschis pentru confort, spre a oferi o comoditate suplimentară. Funcția de rulare liberă a fost combinată cu funcția de blocare în poziția deschis pentru confort a ușilor centrale în Spitalul Robert Bosch din Stuttgart. Ușa se blochează ușor și lin la capătul cursei de rulare liberă, deci previne orice „închidere” nedorită, de exemplu în cazul unui tiraj de aer, și totodată împiedică ușa să se blocheze în poziția jumătate-deschisă.

Accesați studiul de caz GEZE de la Spitalul Robert Bosch din Stuttgart

Uși pentru sala OP: sterile, etanșe și fără bariere

TSA 160 NT, în sala OP a spitalului de copii

TSA 160 NT, în sala OP a spitalului de copii © Łukasz Janicki / GEZE GmbH

Sala OP și secțiile de terapie intensivă sunt cele mai sensibile zone dintr-un spital în privința igienei. Ușile trebuie să se deschidă rapid și sigur, fără contact, și să se etanșeizeze strâns, pentru a garanta că microbii rămân afară și încăperile se păstrează sterile. GEZE oferă Powerdrive HT ca soluție de etanșeizare perfectă: această caracteristică garantează o deschidere rapidă pentru evitarea pierderii timpului în caz de urgență, etanșeizând strâns pentru menținerea igienei în sala OP. O ușă glisantă coboară maximum 4 mm în timpul închiderii, apăsând astfel pe toc. Ușile din cea mai mare sală OP hibridă a Institutului Memorial pentru Sănătatea Copiilor din Varșovia au fost echipate cu un sistem de acționare pentru uși glisante Powerdrive HT, ca parte a sistemului de igienă a spitalului. În plus, această soluție a fost de asemenea aplicată pe un sistem de canaturi de uși glisante de dimensiuni mari și grele de până la 200 kg, inclusiv pe ușile secției de radiologie, unde trebuie asigurat un scut de protecție fiabil împotriva radiațiilor.

Accesați studiul de caz GEZE de la Institutul Memorial pentru Sănătatea Copiilor din Varșovia