Proiectare corespunzătoare a tehnicii ferestrelor cu GEZE
Ferestrele au diverse roluri, din ce în ce mai importante, în cadrul clădirilor moderne. Ele îmbunătățesc climatul încăperii prin asigurarea ventilării naturale, joacă un rol esențial în ceea ce privește gradul de eficacitate energetică și asigură evacuarea fumului și căldurii în cazul unui incendiu. Pe de altă parte, există cerințe specifice locației în ceea ce privește igiena, confortul și siguranța. În calitate de proiectant, este ușor să pierzi ceva din vedere. În calitate de partener pentru arhitecți și proiectanți, experții noștri sunt la dispoziție pentru a oferi consultanță – de la proiectare și gestionarea proiectelor individuale, până la punerea în funcțiune.
Tehnica ferestrelor trebuie să îndeplinească cerințe diverse
Ferestrele joacă un rol din ce în ce mai important în clădiri. Prin urmare, proiectanții și arhitecții se confruntă cu provocări complexe la proiectarea ferestrelor. Pe lângă aspectele referitoare la design, ei au nevoie de ferestre cu funcții inovatoare care să poată satisface cerințe din ce în ce mai complexe cărora trebuie să le corespundă clădirile moderne și locuibile. Ei trebuie să respecte reglementările legale. Aici intervin sistemele de ferestre bine concepute și sigure.
O varietate de utilizări potențiale: Care este fereastra potrivită?
Ferestrele mari sunt la mare căutare în prezent și nu doar din motive de design. Acestea inundă spațiile cu multă lumină naturală și oferă utilizatorilor un sentiment de căldură și libertate. Dar ferestrele moderne trebuie să ofere mai mult decât atât: Pe lângă factorii tehnici precum pătrunderea luminii, căldură, sunet și dispozitivele de protecție împotriva furturilor, plus rezistență la vânt și ploaie, ferestrele trebuie totodată să preia funcții importante precum ventilarea sau evacuarea fumului și a căldurii. Suplimentar, există și criterii suplimentare dacă proiectul include ferestre de mansardă sau ferestre de fațadă. De asemenea, tipul clădirii și grupul de utilizatori fac diferența și de această dată. La prima vedere, aceste cerințe par adesea contradictorii, făcând dificilă alegerea soluției de ferestre potrivite.
Reglementări legale pentru proiectarea ferestrelor
Puține persoane cunosc faptul că: Ferestrele acționate prin forță sau automate sunt dispozitive tehnice, conform Directivei europene cu privire la echipamentele tehnice MRL 2006/42/EC. Prin urmare, există cerințe privind evaluarea riscurilor nu doar pentru producători, ci și pentru proiectanții, montatorii și operatorii acestor ferestre. În afară de anumite specificații tehnice, acestea fac obiectul unei inspecții regulate obligatorii. Producătorul echipamentului tehnic trebuie să se asigure că s-a efectuat o evaluare a riscurilor și să determine starea și cerințele de siguranță aplicabile dispozitivului. Aceasta este responsabilitatea proiectantului sau a entității care a lansat cererea de ofertă. Evaluarea riscurilor este efectuată conform situației de montare, a scopului clădirii și a grupului de utilizatori. De exemplu, școlilor, grădinițelor și spitalelor li se atribuie cea mai înaltă clasă de protecție 4, dacă există riscul de vătămare corporală a persoanelor prin intermediul ferestrelor acționate prin forță.
Proiectarea ferestrelor în clădirile moderne implică totodată cerințe complexe.
Tehnica ferestrelor trebuie să fie planificată – în caz contrar, ea poate afecta costurile și poate fi o sursă nedorită de stres
Arhitecții și proiectanții trebuie să se gândească din timp și în detaliu la utilizarea ferestrelor. Ce funcție va îndeplini fereastra? Va fi utilizată pentru ventilare naturală sau pentru evacuarea fumului și căldurii? Sau pentru ambele? Ce tip de fereastră (rabatabilă cu balamale la partea laterală, inferioară sau superioară) este necesar și ce comportament de deschidere corespunde situației de montaj? De asemenea, există factori precum dimensiunile ferestrelor, greutatea canatului, lățimile de deschidere necesare (instalație de ventilare și de evacuare a fumului și a căldurii), utilizare prevăzută a spațiului și grupurile de utilizatori. În cazul în care unul sau mai mulți dintre acești parametri se modifică ulterior în timpul procesului, pot fi necesare lucrări de reproiectare sau de echipare ulterioară, care necesită mult timp. De exemplu, deseori dimensiunile și greutatea ferestrelor sunt specificate incorect sau se modifică, motiv pentru care motorul selectat de acționare a ferestrei nu se mai potrivește. De asemenea, este neplăcut dacă alimentarea cu curent electric este prea slabă pentru sistemul de comandă ales. Sau dacă s-au omis în procesul de proiectare dispozitive de protecție, precum protecția împotriva prinderii , motiv pentru care utilizarea ferestrei este interzisă.
Pentru ventilare zilnică sau în caz de incendiu, gama de produse pentru ferestre se extinde de la sisteme de montare mecanică pentru luminatoare și sisteme de acționare inteligente pentru ventilare naturală și evacuarea aerului uzat până la soluții complete pentru protecție preventivă contra incendiilor. Prin urmare, este important să se cunoască în prealabil ce funcții trebuie să îndeplinească ferestrele într-o clădire.
Ferestrele îndeplinesc funcții importante în interiorul clădirilor
© GEZE GmbH
Ventilare naturală cu ajutorul motoarelor inteligente de acționare a ferestrelor
Una dintre funcțiile-cheie ale ferestrelor o reprezintă ventilarea naturală. În funcție de tipul clădirii, specificațiile pentru aerul din interior sunt reglementate în mod diferit. În conformitate cu Ordonanța de economisire a energiei din Germania (EnEV), în toate situațiile „trebuie asigurat schimbul minim de aer necesar pentru sănătate și încălzire”. Prin urmare, încă din faza de proiectare a clădirii, arhitecții trebuie să ia în considerare calitatea aerului și confortul termic. Acesta este compus din conținutul de CO2, temperatură, umiditate și circulația aerului în încăpere.
Aici, ventilarea naturală prin intermediul ferestrelor acționate prin forță oferă o soluție inteligentă și convenabilă: senzorii sau motoarele de acționare a ferestrei, cu comandă cu temporizare, deschid automat ferestrele fără a permite deteriorarea calității aerului din încăpere. Beneficiile sunt clare: schimbul de aer îmbunătățește climatul încăperii. În același timp, se minimizează riscul de infecții cauzate de aerosoli. Datorită conținutului mai scăzut de CO2 din aer, puterea noastră de concentrare crește. De asemenea, se transmit mai puțini germeni atunci când ferestrele nu mai trebuie deschise manual. Beneficii suplimentare: Ventilarea automată în funcție de cerere protejează pe termen lung structura clădirii și reduce consumul de energie. Astfel, ventilarea în funcție de cerere devine din ce în ce mai importantă, în special în clădiri neutre din punct de vedere climatic.
Soluțiile inteligente pentru evacuarea fumului deschid ferestrele în caz de incendiu
În cazul unui incendiu, fumul toxic din interiorul clădirii reprezintă una dintre cele mai mari surse de pericol. Oamenii pot rămâne inconștienți sau își pot pierde capacitatea de orientare în doar câteva secunde. În afară de fum, căldura generată în cadrul unui incendiu poate distruge structura și elementele unei clădiri.
O instalație de evacuare a fumului și a căldurii ajută atât la protejarea oamenilor cât și a obiectelor, în cazul unui incendiu. Ferestrele automate joacă un rol esențial în cadrul unei instalații de evacuare a fumului și a căldurii. În cazul unui incendiu, acestea direcționează fumul toxic către exterior, prin intermediul unor mecanisme de acționare pentru deschidere și a unor soluții inteligente de evacuare a fumului, furnizând totodată aer proaspăt și ajută astfel în lupta împotriva incendiilor.
Proiectarea ferestrelor: Consultanții proiectului sunt garanți pentru produse potrivite la locul potrivit
Cu cât sunt implicate mai multe loturi de lucrări, cu atât este mai mare riscul apariției unor neînțelegeri. De exemplu, când vine vorba de tehnica ferestrelor, pot fi implicați nu numai arhitectul, ci și proiectanții de fațade, proiectanții de sisteme de ventilare, proiectanții de sisteme de protecție împotriva incendiilor și lucrătorii din domeniul ferestrelor sau al metalelor. Prin urmare, proprietarii de clădiri sunt încurajați să aibă un consultant al proiectului sau un consultant tehnic/comercial de la GEZE, care să coordoneze aceste loturi de lucrări. Aceștia oferă asistență la proiectare și se asigură că produsele corespunzătoare ajung la instalatori în timp util. De asemenea, ei oferă asistență eficientă pe durata instalării și a punerii în funcțiune.
GEZE oferă un portofoliu de produse foarte variat:
- De la montarea sistemelor obișnuite de ventilație și de evacuare a aerului uzat și
- sisteme de acționare pentru ventilație și evacuarea automată a aerului uzat,
- până la sisteme cu gură de admisie a aerului proaspăt și de evacuare a aerului uzat pentru evacuare rapidă și sigură a căldurii și a fumului.
Cu WinCalc, instrumentul nostru de calcul pentru ferestre, vom găsi soluția de acționare potrivită pentru ferestrele dumneavoastră, în conformitate cu nevoile dumneavoastră și cu situația de montaj dorită. În cazul proiectării ferestrelor acționate prin forță, efectuăm împreună cu dvs. o analiză de siguranță pentru a stabili măsurile de protecție necesare. De la clasa de protecție 0, până la 4 - vă putem oferi soluții sigure. De exemplu, produsul nostru IQ box Safety utilizează senzori pentru a opri menținerea în poziția închis a unei ferestre de îndată ce este detectat un obiect străin.
Obiectivul nostru este promovarea dezvoltării clădirilor locuibile. În calitate de partener pentru arhitecți și proiectanți, oferim consultanță încă din faza incipientă cu privire la opțiunile de ventilare naturală, aspectele de siguranță relevante pentru ferestrele acționate prin forță și orice măsuri de protecție necesare care decurg de aici.
Dr Dominik Landerer, Manager de produs GEZEProgramul de calcul pentru ferestre WinCalc
GEZE WinCalc gestionează calculele complicate pentru proiectarea unui sistem de ferestre: este ușor de utilizat, economisește timp și este convenabil. Program vă permite să efectuați calcule atât pentru ferestre cu sistem de ventilare manuală, cât și pentru ferestre cu sistem de ventilare acționat prin forță, pentru ferestre cu instalație de evacuare a fumului și a căldurii și pentru aparate de evacuare a fumului și căldurii cu acțiune naturală (NRWG-uri) și vă ajută totodată să proiectați unitatea de comandă corespunzătoare a instalației de evacuare a fumului și a căldurii.
Programul de calcul gestionează calcule complexe pentru proiectarea sistemului unei ferestre și oferă toate soluțiile de acționare care pot fi utilizate.
Cum vă sprijină GEZE în proiectarea ferestrelor dvs.
GEZE furnizează o gamă unică de servicii de asistență. Pe lângă consultanții proiectului aflați la fața locului, puteți beneficia totodată de o gamă largă de instrumente și servicii.
- În centrele noastre de instruire, vă oferim un program amplu de calificare pentru produsele GEZE, precum și seminarii cu privire la subiecte de specialitate actuale.
- Instrumentul nostru WinCalc pentru calcul și proiectare efectuează toate calculele complicate pentru proiectarea sistemelor unei ferestre
- Pe canalul nostru de YouTube, puteți găsi clipuri video detaliate de instalare pentru produsele noastre