Aerisirea naturală pentru îmbunătățirea calității aerului – un interviu cu Karen Sum

Fie că este vorba de școli sau grădinițe, spații comerciale sau birouri, distanțarea socială, igiena și măștile de protecție sunt esențiale în ziua de astăzi. În același timp, o aerisire naturală fiabilă este mai importantă ca niciodată. În acest interviu, Karen Sum, șefa departamentului of Global Account Management, prezintă metodele și abordările pe care le putem folosi pentru a spori alimentarea cu aer proaspăt și pentru a îmbunătăți calitatea aerului din clădiri - cu un efort minim și cu investiții reduse.

De ce este ventilarea un subiect atât de important în acest moment?

„Clădirile au fost supuse în ultimii ani unui control din ce în ce mai atent în ceea ce privește eficiența energetică, iar acest lucru include reducerea costurilor de încălzire sau de răcire. Utilizarea unor metode moderne de construcție care economisesc energie înseamnă că lucrăm, trăim și învățăm în clădiri din ce în ce mai etanșe. Cu toate acestea, dezavantajul major al acestui sistem este că intră prea puțin aer proaspăt și prea puțin aer utilizat poate ieși. Acest lucru impune necesitatea unei ventilări inteligente pentru a asigura un schimb de aer eficient, îmbunătățind astfel calitatea și igiena aerului din interior și permițând utilizarea în siguranță a clădirilor. Cercetătorii suspectează că spațiile închise prezintă un risc ridicat de infectare prin intermediul aerosolilor purtători de virus. Printre virusurile transmise în acest mod se numără atât COVID-19, cât și virusurile gripale clasice. Deoarece particulele de aerosoli sunt mai mici și mai ușoare decât picăturile, ele plutesc în aer mai mult timp și nu cad la sol la fel de repede. Acesta este motivul pentru care este necesar un schimb de aer eficient, pentru a reduce concentrația de aerosoli în aerul interior.”

Aerisirea naturală este o soluție eficientă pentru îmbunătățirea semnificativă a calității aerului din interior. Suplimentar, utilizarea motoarelor de acționare automată a ferestrelor pentru aerisire controlată necesită mai puțină energie decât majoritatea sistemelor mecanice de ventilare.

Karen Sum, Head of Global Account Management GEZE GmbH
Sală de clasă cu o fațadă cu ferestre mari și ferestre automate.

Aerisirea naturală îmbunătățește considerabil calitatea aerului din interior.

Cum putem asigura un schimb de aer eficient?

„Oamenii apelează adesea la sisteme de ventilare mecanică, dar acestea nu rezolvă problemele actuale ale pandemiei de coronavirus. În multe cazuri, filtrele de aer din sistemele de ventilare nu sunt suficient de fine pentru a filtra aerosolii – și, implicit, virusurile – din aerul interior. Fără un schimb de aer eficient, aerul este pur și simplu recirculat; în cel mai rău caz, astfel de sisteme pot, de fapt, să înrăutățească calitatea aerului din interior și, prin urmare, să crească riscul ca oamenii să contracteze virusul. Totodată, există și percepții personale: majoritatea dintre noi începem să ne simțim inconfortabil într-o cameră în care nu putem deschide ferestrele. Alternativa este aerisirea naturală controlată, prin intermediul ferestrelor automate. Acest lucru permite intrarea aerului proaspăt din exterior și previne recircularea aerului stătut în încăpere.”

Aflați mai multe despre aerisirea naturală

Deschiderea ferestrei pare atât de simplă. Ce factori sunt importanți pentru ventilarea ferestrelor?

„În zonele aglomerate, cum ar fi birourile, școlile și universitățile, unde oamenii sunt supuși presiunii timpului și trebuie să se concentreze asupra muncii lor, ei uită adesea să deschidă fereastra. Problema este agravată de faptul că avem tendința de a observa o deteriorare a calității aerului din interior atunci când este deja prea târziu. Pe lângă un risc crescut de infecție, calitatea redusă a aerului poate afecta capacitatea noastră de concentrare și de performanță și poate provoca chiar dureri de cap și amețeli. Sistemele care deschid automat ferestrele, fără a fi nevoie ca cineva să meargă în mod activ la fereastră, reprezintă o soluție eficientă la această problemă. Ele facilitează schimbul eficient de aer, îmbunătățind considerabil calitatea aerului și reducând riscul de infecție.”

Ferestre cu motoare de acționare automată GEZE într-o sală de sport.

Motoarele de acționare inteligente pentru ferestre sunt o soluție convenabilă și eficientă pentru ventilare. © Exorbitart / GEZE GmbH

Ferestrele automate permit o ventilare eficientă?

„Aerisirea naturală este o soluție eficientă pentru îmbunătățirea semnificativă a calității aerului din interior. În plus, utilizarea mecanismelor automate de acționare a ferestrelor pentru aerisire controlată necesită mai puțină energie decât majoritatea sistemelor mecanice de ventilare. Operatorii de clădiri beneficiază, totodată, de costuri de investiție relativ scăzute, deoarece motoarele de acționare automate pentru ferestre reprezintă o soluție de modernizare eficientă din punct de vedere al costurilor.”

De ce nu sunt folosite mai des ferestrele automate pentru a asigura aerisirea naturală?

„Securitatea este foarte des folosită ca un argument cheie împotriva instalării ferestrelor care se deschid – pentru a proteja împotriva efracției la parter și din motive de siguranță la etajele superioare. Merită să luați în considerare canaturi de ferestre cu balamale mai mici – un concept sigur și eficient, care nu compromite siguranța sau securitatea. Acest lucru permite deschiderea și închiderea cu ușurință a ferestrelor, de exemplu pentru a contracara zgomotul în perioadele de vârf. Puteți programa un temporizator astfel încât ferestrele să se deschidă și să se închidă la anumite ore.”

Operare convenabilă datorită displayului intuitiv și scenariilor preprogramate.

Sistemul este ușor de utilizat cu ajutorul displayului intuitiv sau al scenariilor preprogramate.

De ce să folosiți un temporizator pentru ventilare?

„De multe ori avem tendința de a fi influențați mai degrabă de temperatură și de stimuli acustici și vizuali, mai degrabă decât de calitatea aerului. Suntem mai predispuși să evaluăm calitatea aerului pe baza mirosului și a senzațiilor generale, cum ar fi „mi-e puțin prea cald”. Cu cât petrecem mai mult timp într-o încăpere, cu atât mai puțin observăm deteriorarea calității aerului – așa că adesea observăm acest lucru mult prea târziu. Și mai îngrijorător este faptul că avem tendința de a respira aerul stătut care a circulat prin încăpere.”

Există o soluție pentru lipsa noastră de sensibilitate la calitatea aerului?

„Da – exemplele includ temporizatoare și senzori ușor de instalat, care identifică schimbările în calitatea aerului. Motoarele de acționare inteligente pentru ferestre, cum ar fi GEZE Slimchain pot fi conectate cu senzori și integrate în sistemele de tehnică de comandă a clădirilor cu ajutorul modulelor de interfață KNX sau BACnet. Automatizarea clădirilor asigură o circulație a aerului convenabilă, eficientă și potrivită oricărei situații.”

Sistem inteligent de comandă al clădirilor – fațade eficiente din punct de vedere energetic: ventilare inteligentă și sigură

Ventilare inteligentă și sigură cu stația meteo GIRA KNX.

Există alte modalități de îmbunătățire a calității aerului din interior prin utilizarea sistemelor de automatizare a clădirilor?

„Senzorii inteligenți pot fi, de asemenea, combinați cu alte dispozitive, cum ar fi senzorii de ploaie și alte stații meteo. De asemenea, ferestrele de mansardă automate pot fi integrate în sistemele de reglare a climatului din încăpere, contribuind astfel la răcirea pe timp de zi și, mai ales, la răcirea pe timp de noapte. Clădirile care sunt ventilate pe timp de noapte, conform instrucțiunilor primite de la senzorii meteo și de siguranță corespunzători și asigură un climat plăcut la orice oră, răspunzând astfel cerințelor de flexibilitate a programului de lucru și de pauze în funcție de condițiile meteorologice din diferitele părți ale lumii.

Aflați mai multe despre reglarea climatului din încăpere

Feroneria glisantă cu role Perlan 140 Duosync deschide și închide sincronizat ușile glisante cu două canaturi.

Feroneria glisantă cu role Perlan 140 Duosync deschide și închide sincronizat ușile glisante cu două canaturi. © GEZE GmbH

În afară de calitatea aerului, există și alți factori de care operatorii clădirilor ar trebui să țină cont în timpul actualei crize de coronavirus?

„Da, este nevoie de o mulțime de noi măsuri de sănătate și de siguranță la locul de muncă, din cauza pandemiei de coronavirus. De exemplu, distanțarea socială a schimbat dramatic configurația birourilor. Proiectarea clădirilor deschise și aerisite și a birourilor în plan deschis sunt acum puse sub semnul întrebării; totodată, oamenii evită adesea sălile de ședință mici. O divizare inteligentă a spațiului de birouri poate fi o modalitate eficientă de a separa diferite secțiuni și aerul din ele, cu condiția ca fiecare secțiune să aibă ferestre care pot fi deschise. Pereții despărțitori mobili și alte modalități estetice de a crea zone separate pot, de asemenea, să îmbunătățească intimitatea, oferind în același timp modalități suplimentare de divizare a încăperilor ventilate. Acest lucru oferă beneficii care depășesc cadrul situației actuale, deoarece avantajele acustice și vizuale sporesc starea de bine și fac clădirile mai locuibile.”