Subiecte

Decesele cauzate de incendii sunt decese produse din cauza fumului – instalațiile de evacuare a fumului şi a căldurii (RWA) pot salva vieți.

Cea mai frecventă cauză a deceselor sau rănirilor în caz de incendiu o reprezintă inhalarea fumului. Gazele arse pot duce la pierderea cunoștinței după doar trei respirații, și chiar la moarte după zece respirații. Gazele toxice reprezintă, de asemenea, un factor important de risc, însă acestea pot fi aspirate rapid în afara clădirii prin intermediul instalației de evacuare a fumului şi a căldurii.

Gazele toxice pun în pericol viața

Încăperile se pot umple rapid cu gaze toxice în cazul unui incendiu.

Încăperile se pot umple rapid cu gaze toxice în cazul unui incendiu.

Nu există foc fără fum: 10 kg de hârtie sau carton eliberează 10.000 m³ de gaze atunci când sunt arse. Chiar și un coș cu resturi de hârtie care arde umple rapid un birou cu fum, de la podea până în plafon. Când izbucnește un incendiu, fumul este cel mai mare pericol pentru oamenii aflați în clădirea respectivă, precum și pentru pompieri.

Evoluțiile sunt dramatice: primul efect al fumului îl reprezintă afectarea vizibilității – în mai puțin de trei minute. Oamenii își pierd reperele și intră în panică. Căile de evacuare nu mai pot fi recunoscute. Apoi intervine monoxidul de carbon (CO). Concentrația acestui gaz crește rapid în timpul unui incendiu. Inhalarea de monoxid de carbon cauzează migrene, semne de intoxicare, pierderea cunoștinței și, în cele din urmă, moartea.

Căile de evacuare și de salvare fără fum

Gazele toxice trebuie îndepărtate din clădire cât mai rapid posibil. Sunt prevăzute instalații de evacuare a fumului pentru evacuarea naturală a fumului. Acestea pot fi activate automat (prin intermediul unor senzori de fum) sau manual (prin intermediul butoanelor de alarmă pentru evacuarea fumului). Acestea deschid fante de ventilare prin intermediul ferestrelor sau luminatoarelor.

Prin acestea se aspiră gazele arse și căldura în afara clădirii. Căile de evacuare rămân fără fum, iar pompierii pot interveni rapid și precis, acolo unde este necesar.

Evacuarea fumului necesită aer proaspăt

Eficiența instalațiilor de evacuare a fumului și a căldurii este influențată de fumul extras prin partea superioară și alimentarea cu aer proaspăt prin partea inferioară. Acest aer proaspăt favorizează măsurile de stingere a incendiului prin:

  • creșterea efectului de convecție termică, ceea ce asigură aspirarea mai rapidă a gazelor arse prin ferestre sau deschizăturile din acoperiş (efect de șemineu),
  • crearea unui strat cu mai puțin fum în partea inferioară a încăperilor pentru asigurarea unei bune vizibilități pe căile de evacuare și de salvare,
  • reducerea volumului de gaze arse și gaze cu ardere mocnită explozive ca urmare a unei arderi mai curate,
  • reducerea nivelului căldurii, ceea ce permite pompierilor să se apropie mai mult de foc.

Evacuare fum, evacuare căldură, instalații de evacuare a fumului și căldurii

Fantele de ventilare a fumului sunt parte a măsurilor de protecție preventivă împotriva incendiilor și asigură evacuarea fumului în caz de incendiu. Obiectivul îl reprezintă crearea unui strat stabil de aer cu mai puțin fum în apropierea podelei, astfel încât să poată fi utilizate în siguranță căile de evacuare și de salvare. Instalația deschisă de evacuare a fumului îndepărtează, totodată, căldura din zona cuprinsă de foc. Aceasta asigură o extindere considerabilă a capacității portante a componentelor construcției cu rol de portanță și separare. Din acest motiv, termenii „instalația de evacuare a fumului” și „instalația de evacuare a fumului și a căldurii” (RWA) sunt utilizați adesea ca sinonime.

  • Instalația de evacuare a fumului este concepută ca instalație de evacuare naturală a fumului (NRA) dacă funcționează pe baza convecției termice naturale, prin urmare fără unități suplimentare de ventilare (cum ar fi ventilatoarele).
  • Unitățile de evacuare naturală a fumului și a căldurii (NRWG) includ, de exemplu, ferestre, luminatoare și jaluzele de ventilare care se deschid automat în caz de incendiu și contribuie la aspirarea fumului și a gazelor arse fierbinți în afara clădirii.
    Îndeplinind cerințele normelor DIN EN 12101-2, o unitate NRWG este un dispozitiv de evacuare a fumului și a căldurii prevăzut a fi instalat în cadrul unei instalații de evacuare a fumului şi a căldurii al unei clădiri.

    O unitate NRWG constă din
    • o fereastră și componentele asociate acesteia (profiluri, garnituri, elemente de feronerie),
    • elemente de umplere (de exemplu, geamuri, panouri) și
    • un sistem de acționare și componentele asociate acestuia (unitate de acționare, console, elemente de feronerie).
  • O instalație de evacuare mecanizată a fumului (MRA) funcționează pe baza unei unități de acționare cu motor, de exemplu, cu ventilatoare de evacuare a fumului. Fumul poate fi îndepărtat cu sau fără ajutorul unor conducte de ventilație.

Materialele din zonele pereților și acoperişului sunt considerate a fi componente de evacuare a căldurii (WA) dacă se topesc la temperaturi ridicate sau se autodistrug în cursul unui incendiu. Deschizăturile astfel create permit căldurii produse de foc să părăsească încăperea cuprinsă de flăcări. Astfel, energia generată în încăperea cuprinsă de flăcări nu mai este disponibilă pentru încălzirea și mai mult a componentelor portante sau separatoare ale construcției. Ca urmare, componentele respective ale construcției ating mai târziu temperatura critică.

Evacuarea căldurii extinde astfel capacitatea portantă a componentelor de acest tip. Evacuarea căldurii își vădește eficiența atunci când focul ia în stăpânire clădirea ceva mai mult timp. Gazele arse sunt, de asemenea, aspirate prin deschizături. Însă aceasta se face prea târziu din punct de vedere al protejării oamenilor și stingerii incendiului. Prin urmare, evacuarea căldurii nu este totuna cu evacuarea fumului!

Atât pentru termenul evacuarea fumului și a căldurii, cât și sistemele tehnice care îndeplinesc această funcție se utilizează abrevierea germană RWA. Instalațiile de evacuare naturală a fumului și a căldurii (RWA) constau din următoarele:

  • unități de evacuare a fumului și a căldurii (NRA), cum ar fi ferestre, luminatoare, lucarne, fiecare dintre acestea fiind prevăzute cu un sistem de acționare
  • sistem de comandă și alimentare electrică (centrală de comandă)
  • elemente declanșatoare (de exemplu, senzori de fum, buton de alarmă pentru evacuarea fumului)
  • sistem de alimentare cu aer proaspăt (de exemplu, prin deschiderea ferestrelor sau ușilor)
  • paravane de protecție antifum dacă este cazul (pentru divizarea încăperilor mai mari)

Funcțiile instalației de evacuare a fumului și căldurii

Instalațiile de evacuare a fumului și a căldurii (RWA) servesc în principal ca sisteme de protecție preventivă împotriva incendiilor în vederea protejării oamenilor. Acestea mai au însă și alte funcții suplimentare:

 

Protejarea oamenilor
eliberarea de fum a căilor de evacuare

Protecția mediului ambiant
reducerea efectelor negative asupra mediului ambiant

Protecția bunurilor
menținerea în bună stare a structurii clădirii

Salvarea activă

Reducerea la minimum a daunelor produse cu ocazia măsurilor întreprinse pentru stingerea incendiului

Sprijinirea stingerii incendiului

Salvarea pasivă

Utilizarea unei cantități minime de agenți de stingere

Ventilarea focului

Izolarea focului

 

Reducerea la minimum a solicitării termice

Soluțiile GEZE pentru evacuarea fumului și căldurii

GEZE furnizează soluții complete de evacuare a aerului uzat pentru evacuarea sigură, rapidă și naturală a fumului în caz de incendiu, precum și unități de comandă inteligente pentru evacuarea fumului și căldurii. O instalație pentru evacuarea fumului și căldurii marca GEZE asigură îndepărtarea fumului (îndepărtarea sau evacuarea fumului) și evacuarea căldurii în caz de incendiu. Cum se face acest lucru: cu unități de acționare cu motor electric și lanț ușor de montat și de utilizat deschid și închid zonele de admisie aer proaspăt și evacuare aer uzat prin operarea ca sisteme de deschidere directă și cu unități de acționare cu motor electric și tijă. Acestea permit obținerea în scurt timp a unor unghiuri mari de deschidere a ușilor și ferestrelor, ceea ce permite evacuarea fumului și admisia aerului proaspăt, în funcție de construcția acestora.

Accesați Componentele tehnice pentru ferestre GEZE

1 = sistem de evacuare a aerului uzat, 2 = sistem de admisie a aerului proaspăt, 3 = semnale de ventilare, 4 = semnale de alarmă, 5 = intrări de semnal, 6 = centru de comandă

Sistemul de evacuare a fumului și căldurii furnizat de GEZE © GEZE GmbH

Instalația de evacuare a fumului și căldurii este controlată prin intermediul sursei de alimentare cu curent de avarie GEZE. Aceasta dispune de două surse de alimentare independente (de la rețea și cu acumulatori) pentru asigurarea funcționării indiferent de situație.

În cazul unui incendiu, instalația este declanșată rapid prin intermediul detectoarelor automate (senzori de fum sau de căldură), prin intermediul unei instalații externe de semnalare a incendiilor (BMA) sau prin activare manuală (buton de alarmă pentru evacuarea fumului). Ferestrele, luminatoarele, lucarnele și ușile pot fi comandate în funcție de direcția vântului, ceea ce permite evacuarea fumului în direcția în care bate vântul față de clădire.

Unitățile de acționare GEZE pentru unități de evacuare a fumului și a căldurii (NRWG)

GEZE furnizează unități de acționare testate și certificate în conformitate cu norma EN 12101 Partea a 2-a privind unitățile NRWG. Unitățile de acționare GEZE sunt testate și certificate ca unități NRWG cu profiluri din aluminiu furnizate de Schüco, Akotherm, Kawneer Alcoa, Wicona, Heroal, Aluprof, precum și cu profiluri din lemn și profiluri combinate din aluminiu și lemn furnizate de M Sora.

Unitățile NRWG GEZE pentru ventilare automată în caz de incendiu pot fi utilizate, desigur, și pentru ventilarea zilnică. De aceea, acestea sunt unități cu funcție dublă, nefiind utilizate doar în caz de incendiu. Dacă unitățile NRWG sunt utilizate și pentru ventilarea de zi cu zi, se recomandă utilizarea de componente de automatizare suplimentare, cum ar fi butoane pentru ventilare, unități de comandă în caz de ploaie și vânt sau senzori de temperatură și de CO2.

Accesați Unitățile NRWG GEZE

Integrarea în sistemul de management al clădirii

Soluțiile GEZE pentru evacuarea fumului și a căldurii pot fi, de asemenea, interconectate în sistemele de management al clădirii prin intermediul magistralelor KNX și BACnet și al modulelor de interfață. Ca urmare, se pot implementa ușor sisteme de ventilare controlată cu senzori și de climatizare sănătoasă a încăperilor, precum și de monitorizare centralizată a ferestrelor.

Instalația de evacuare a fumului și căldurii este parte integrantă a sistemului tehnic de protecție împotriva incendiilor. Aceasta devine tot mai importantă în proiectarea clădirilor. Cu cât este avută mai devreme în vedere protecția împotriva incendiilor în faza de proiectare, cu atât va putea fi mai bine implementat conceptul arhitectural, evitându-se, totodată, o echipare ulterioară costisitoare sau eventuale costuri suplimentare.

Certificatele și conceptele cu privire la protecția împotriva incendiilor sunt componente importante ale aplicațiilor în domeniul construcțiilor. Proiectele complexe ale clădirilor reclamă calificări speciale pentru asigurarea acestor certificări necesare. GEZE asigură sprijin și consultanță în faza de dezvoltare a conceptelor de protecție antiincendiu.

GEZE asigură, de asemenea, sprijin prin intermediul programului său de calcul WinCalc pentru configurarea centralei de comandă pentru evacuarea fumului și căldurii:

  • Simplă: configurarea centralizată prin intermediul WinCalc vă permite să răspundeți la toate întrebările ridicate printr-o manieră de abordare pas cu pas.
  • Competentă: WinCalc efectuează un studiu de fezabilitate și proiectarea automatizată a unei centrale de comandă potrivite.
  • Rapidă: Transmiterea rezultatelor la atelier permite o trecere rapidă de la faza de concepție tehnică la faza de pregătire a comercializării produsului.
  • Personalizată: vi se furnizează un plan de cablare bazat pe detaliile specifice proiectului dvs..
  • Sustenabilă: planurile sunt alocate unei comenzi și asigură o documentare precisă – chiar și pentru uzul ulterior.

Structura noastră de vânzări ne asigură accesul la experți atât în consultanță tehnică referitoare la clădiri, cât și un program de parteneriat în domeniul unităților NRWG de largă aplicabilitate. Rețeaua noastră de filiale și reprezentanțe de distribuție de la nivel european asigură și furnizarea de unități NRWG în afara Germaniei. Vă putem sprijini, de asemenea, în cursul procesului de certificare și pregătirii documentației corespunzătoare.

Videoclipuri de montaj pentru motoarele de acționare a ferestrelor Slimchain și Powerchain:

Accesați Videoclipul de montaj pentru unitatea Slimchain

Accesați Videoclipul de montaj pentru unitatea Powerchain

Instalația de evacuare a fumului și căldurii este un sistem de protecție în așteptare. Aceasta trebuie să intervină imediat în caz de incendiu, chiar și după mulți ani de inactivitate. Mentenanța continuă și profesionistă este crucială în asigurarea funcționalității acesteia. Dacă instalația de evacuare a fumului și căldurii nu este întreținută (corespunzător), nu poate fi garantată funcționalitatea pe termen lung a acesteia.

GEZE Service furnizează servicii de mentenanță periodică și calificată a sistemelor automatizate prin intermediul unor tehnicieni de service bine instruiți. Acestea acoperă, desigur, instalațiile de evacuare a fumului și căldurii.