Subiecte

Sistemele de siguranță pentru ferestre – „gărzi de corp” discrete și de încredere

Știați că riscul de producere a unui accident în casă este mai mare decât acela de producere a unui accident în trafic? Aceasta conform cifrelor de ultimă oră furnizate de birourile de statistică. Pericolele ne pândesc la tot pasul într-o casă. Chiar și ferestrele pot reprezenta o problemă. Însă un sistem fiabil de protecție permite eliminarea unor astfel de probleme.

Zonele periculoase din preajma ferestrelor

1. Zona periculoasă dintre muchia de închidere secundară și muchia de închidere opusă/perete, 2. Pericol de coliziune, 3. Pericol de coliziune, 4. Pericol de strivire, 5. Pericol de strivire, 6. Zona periculoasă dintre muchia de închidere principală și muchia de închidere opusă

Zonele periculoase ale ferestrelor automate © GEZE GmbH

Ferestrele sunt puncte de pătrundere populare în rândurile hoților. Termenul de „siguranța ferestrelor” este înțeles în sensul de protecție mecanică împotriva efracției. Aceasta este concepută astfel încât să îngreuneze cât mai mult sau să facă imposibilă pătrunderea din afară. Însă oamenii uită adesea că ferestrele generează, totodată, și alte riscuri. Ele pot, de exemplu, să se deschidă brusc în condiții de vânt sau să cadă în timpul curățării, producând leziuni. Și ce se întâmplă dacă o persoană se apleacă în afară, pe fereastră, și aceasta începe să se închidă automat? Sau dacă un copil își pune degetele pe o muchie de închidere? „Sistemele de siguranță pentru ferestre” sunt concepute în vederea protejării împotriva unor astfel de răniri grave.

Pericole potențiale generate de ferestrele automate

 • Deschiderea sau închiderea automată poate prinde/strivi membrele sau cauza producerea unui impact
 • Defectarea unei componente, cum ar fi căderea/cedarea unui canat de fereastră

Măsuri de protecție pentru ferestre

Ferestrele acționate electric necesită măsuri speciale de protecție.

Ferestrele acționate electric necesită măsuri speciale de protecție.

Se prevăd adesea elemente de siguranță pe ferestrele automatizate cu sistem de acționare. Acestea trebuie să detecteze prezența unei persoane sau unui obiect pe traseul de deschidere sau închidere și să întrerupă apoi mișcarea în curs. În cazul unei defecțiuni, trebuie să se prevină, de asemenea, deschiderea bruscă sau căderea ferestrei. Acest lucru este realizat prin intermediul sistemelor mecanice de protecție – în cazul ferestrelor basculante cu balamale la partea inferioară și deschidere spre interior, aceasta se poate face prin intermediul foarfecilor de prindere și curățare sau al foarfecilor de siguranță.

Legea privind siguranța produselor, reglementările și standardele

Siguranța ferestrelor este valabilă atât pentru ferestrele acționate manual, cât și pentru cele acționate electric.

Siguranța ferestrelor este valabilă atât pentru ferestrele acționate manual, cât și pentru cele acționate electric.

Ferestrele automatizate acționate electric sunt mașini conform celor definite prin Directiva Europeană Mașini MRL 2006/42/CE. La nivelul Uniunii Europene, aceasta asigură un nivel standardizat de protecție pentru mașini în vederea prevenirii accidentelor. Obiectivul este acela de „asigurare a siguranței și sănătății persoanelor, în special a angajaților și utilizatorilor, precum și a animalelor de companie și obiectelor dacă este cazul, în special în legătură cu operarea mașinilor”. Directiva Mașini este implementată în Germania prin intermediul Legii privind siguranța produselor (ProdSG) și Ordonanței privind mașinile (9.ProdSV) bazată pe aceasta.

Standardele de produs pentru ferestre

Funcțiile suplimentare de siguranță care asigură protejarea utilizatorilor ferestrelor și ușilor împotriva pericolelor generate de o operare necorespunzătoare, utilizare sau defecțiune de sistem sunt acoperite prin standardul de produs pentru ferestre EN 14351-1. Foarfecile de prindere și curățare, mecanismele de blocare în poziție și limitatoarele de deschidere sunt componente mecanice adecvate pentru prevenirea accidentelor și pericolelor.

Ferestrele acționate electric pot, de asemenea, intra sub incidența prevederilor standardului de produs EN 14351-1. Norma EN 60335-2-103 este valabilă pentru siguranța unităților de acționare cu motor electric utilizate.

Evaluarea riscurilor și stabilirea claselor de protecție

Trebuie efectuată o evaluare a riscurilor în cursul proiectării clădirii pentru determinarea riscurilor potențiale generate de o fereastră acționată cu motor și implementarea în consecință a măsurilor de protecție corespunzătoare. Instalatorul ferestrei efectuează această evaluare în conformitate cu Directiva Mașini și pe baza următoarelor:

 • Situația de montaj
  Ferestrele a căror muchie inferioară a canatului se află la cel puțin 2,5 m deasupra podelei sau care au un intrados nu necesită elemente suplimentare de protecție. Ferestrele liber accesibile a căror muchie inferioară a canatului se află la mai puțin de 2,5 m de podea prezintă riscuri mai mari, fiind necesară efectuarea unei analize a riscurilor.
 • Tipul de încăpere
  Birourile, zonele de locuit, grădinițele, școlile sau spitalele sunt evaluate diferit. În fond, copiii care necesită protecție sunt considerabil mai puțin conștienți de riscurile la care se expun decât alte grupe de utilizatori, care sunt pe deplin familiarizate cu astfel de echipamente.
 • Comenzile/operarea
  O fereastră automatizată cu comandă centralizată, cum ar fi prin intermediul unor sisteme de comandă în caz de ploaie/vânt sau unui sistem de comandă a clădirii, este considerată a fi mai periculoasă decât o fereastră acționată manual cu buton cu cheie și contact vizual cu fereastra.

Evaluarea instalatorului va permite determinarea clasei de protecție necesare și a măsurilor corespunzătoare de implementat:

Sistemele de siguranță pentru ferestre furnizate de GEZE

GEZE utilizează termenul de „sistem de siguranță pentru ferestre” cu referire la soluțiile speciale care asigură siguranța utilizatorilor și protejarea persoanelor împotriva pericolelor în legătură cu ferestrele automatizate.

Pentru ferestrele cu comandă automată, de exemplu, sunt utile soluțiile GEZE cu senzori. Aceste componente protejează fiabil împotriva pericolelor generate de muchiile care pot prinde sau tăia prin forfecare. Când se utilizează mecanisme de acționare pentru operarea ferestrelor rabatabile (deschidere /închidere), apare pericolul potențial de cădere a cercevelei ferestrei. Prin urmare, GEZE prevede utilizarea obligatorie a unor „foarfeci de siguranță GEZE” separate, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt îmbinate cu unitatea de acționare. Foarfecile de siguranță GEZE asigură existența unei îmbinări permanent fixate între cadru și cercevea – separată de unitatea de acționare. Numai prin utilizarea foarfecilor de siguranță GEZE (tip 35 sau tip 60) este asigurată împotriva căderii o fereastră rabatabilă acționată electric. În absența unei foarfeci de siguranță, nu se va opera o fereastră rabatabilă.

Canaturile care cad reprezintă un pericol important pentru viața și membrele persoanelor aflate în apropiere. Prin urmare, utilizarea foarfecilor de siguranță GEZE este obligatorie atunci când se utilizează unități de acționare GEZE pentru ferestrele rabatabile. Acestea asigură fereastra în cazul defectării unei componente, cum ar fi o cedare a lanțului unei unități de acționare sau a unei balamale a ferestrei.

Accesați Sistemele de siguranță pentru ferestre GEZE

Siguranța ferestrelor GEZE prin intermediul foarfecelor de siguranță

Foarfecile de siguranță previn căderea necontrolată a canaturilor ferestrelor mari și grele în poziția de basculare în cazul unei defecțiuni neașteptate. Foarfecile de siguranță intervin pentru a prelua sarcina doar dacă se defectează unitatea de acționare.

Sistemele GEZE de siguranță pentru ferestre automatizate

Gama GEZE acoperă sistemele fără atingere de protecție împotriva prinderii pentru diferite tipuri de ferestre, fie ele cu deschidere spre interior sau spre exterior. În funcție de tipul de fereastră și poziția de montaj, o anumită fereastră poate fi asigurată prin intermediul unui senzor adecvat – fie că este vorba despre o cortină activă cu infraroșii, fie despre un scaner cu laser. Diferitele tipuri de senzori permit protejarea muchiilor de închidere individuale sau a unor întregi secțiuni ale fațadei.

Variantele de asigurare cu cortină optică activă cu infraroșii GEZE GC 339 și scaner cu laser GEZE LZR_I100, prezentate mai jos, sunt cu titlu de exemple.