Subiecte

Lumină și aer venind de sus

Avem nevoie de lumină pentru a ne simți bine. Luminatoarele satisfac această nevoie prin dirijarea luminii naturale prin plafon sau pereții exteriori spre cele mai îndepărtate cotloane ale clădirii prin intermediul reflectoarelor de pe plafon. Pe lângă funcția de iluminare, acestea asigură, totodată, o bună ventilare a încăperilor.

Mai multă lumină!

Fațadele vitrate și luminatoarele: acestea trebuie să se deschidă la temperaturi ridicate.

Fațadele vitrate și luminatoarele: acestea trebuie să se deschidă la temperaturi ridicate.

Arhitectura s-a confruntat în ultimii ani cu o atenție tot mai mare acordată aspectului iluminării – și pe bună dreptate. Lumina naturală ne influențează direct starea de sănătate, însă ne petrecem o mare parte a timpului în interiorul unor clădiri. Concluzia logică este că trebuie să aducem mai multă lumină naturală în clădiri.

Arhitecții și proiectanții din domeniul construcțiilor au recunoscut acest lucru. Iluminarea naturală poate fi îmbunătățită prin utilizarea de luminatoare, de exemplu. Luminatoarele servesc pentru iluminarea naturală de sus a încăperilor. În sectorul construcțiilor, termenul de luminator se referă la deschizături orizontale sau oblice practicate în acoperiş. Termenul este utilizat, de asemenea, cu referire la ferestrele verticale din partea superioară a unui perete exterior.

Ușile cu luminatoare: o ușă închisă care lasă totuși să pătrundă multă lumină.

Ușile cu luminatoare: o ușă închisă care lasă totuși să pătrundă multă lumină.

În sens restrâns, luminatoarele sunt ferestre amplasate deasupra unei uși, deasupra canturilor ferestrelor de fațadă sau în partea superioară a pereților exteriori sau fațadelor vitrate. În germană, geamgii mai folosesc și un termen traductibil prin „ferestre de camfor” (Kämpferfenster). Aceasta deoarece, în cazul construcțiilor mai vechi, acestea erau susținute de o traversă orizontală realizată din lemn de camfor și amplasată între partea de deasupra unei ferestre sau uși și canatul principal aflat dedesubt.

Acest tip de suprafață vitrată verticală este, de asemenea, conceput și utilizat în scopul iluminării naturale. Luminatoarele de deasupra ușilor sunt utilizate pentru transmiterea luminii naturale din afară în holul clădirii aflat în spatele ușii sau pentru dirijarea luminii din încăperi spre un coridor. Luminatoarele din ferestre măresc suprafața totală a deschizăturii ferestrei. Lumina este dirijată în profunzime în toate încăperile – chiar și a celor mai mari – prin intermediul reflectoarelor de pe plafon, astfel încât să fie necesară mai puțină lumină artificială. Dat fiind faptul că luminatorul este integrat, canaturile ferestrelor nu trebuie să fie prea mari.

Creșterea siguranței în școli

Luminatoarele se utilizează frecvent în școli sau sălile de sport, unde contribuie semnificativ la siguranța utilizatorilor. Poziționarea lor exclude o deschidere neglijentă sau periculoasă a acestora – este extrem de puțin probabil ca cineva să cadă printr-un luminator sau să se lovească de acesta, și nu există riscul de prindere într-un luminator dată fiind înălțimea la care se află acesta. Nimeni nu este orbit de razele soarelui într-o sală de sport. În schimb, se poate asigura în orice moment o ventilare confortabilă în funcție de necesități.

Ventilarea lipsită de pericole: luminatoarele unei săli de sport dintr-o școală.

Ventilarea lipsită de pericole: luminatoarele unei săli de sport dintr-o școală.

Avantajele luminatoarelor

  • Se asigură un climat confortabil al încăperii prin ventilare și circularea aerului, fără producerea de curenți.
  • Lumina naturală pătrunde adânc în încăperi, acestea devenind mai luminoase.
  • Poziționarea acestora și unghiurile limitate de deschidere sporesc siguranța.
  • Luminatoarele pot fi utilizate în mod optim pentru crearea de contraste optice la nivelul fațadei, fiind disponibile numeroase forme și opțiuni de montaj ale acestora.

Deschizătoarele de luminatoare automate și manuale

Stilul atractiv: unitatea de acționare cu foarfecă pentru deschizătoare de luminatoare GEZE E 170

Stilul atractiv: unitatea de acționare cu foarfecă pentru deschizătoare de luminatoare GEZE E 170

Luminatoarele pot consta din suprafețe vitrate fixe, imobile, respectiv pot prezenta un stil aparte al deschizăturii din perete. Pentru asigurarea unei deschideri și operări sigure, luminatoarele sunt prevăzute cu sisteme speciale de feronerie glisante, mai exact deschizătoare de luminatoare. Acestea permit bascularea în jos sau rabatarea spre exterior sau interior a luminatoarelor. De regulă, acestea acționează prin intermediul unei tije, de exemplu, în cazul celor prevăzute cu manete sau manivele. Ca alternativă, luminatoarele pot fi deschise automat prin intermediul unor unități de acționare cu motor electric.

Deschizătorul de luminator GEZE: adecvat pentru orice mod de utilizare

Sistemele manuale GEZE pentru luminatoare funcționează simplu și fiabil pentru asigurarea ventilării zilnice. Acestea sunt disponibile sub formă de fereastră basculantă cu balamale la partea inferioară sau superioară și deschidere spre interior sau de fereastră basculantă cu balamale la partea inferioară și deschidere spre exterior. Acestea pot fi aplicate pe diferite tipuri de tocuri (din lemn, PVC sau metal) și pe ferestre cu diferite contururi (ferestre rectangulare, oblice, triunghiulare, rotunde sau cu arcadă plată). Elemente de acționare precum manete, transmisii de colț sau suporturi pentru tija manivelei permit o operare flexibilă și confortabilă a diferitelor tipuri de ferestre.

Deschizătoarele de luminatoare acționate manual pot fi utilizate în combinație cu unități electronice de acționare GEZE. Aceasta permite utilizarea de ferestre acționate electric, adică de luminatoare cu deschidere automată. Unitățile de acționare deschid luminatoarele pentru ventilare, fiind prevăzute cu butoane pentru o operare ușoară. Aceasta înseamnă că se pot deschide cu ușurință și în același timp mai multe ferestre, chiar dacă este vorba despre ferestre mari și grele.

Sistemele de deschidere a luminatoarelor furnizate de GEZE

  • Acestea nu afectează aspectul fațadei, deoarece structura aplatizată cu foarfecă și tijă necesită un volum minim de spațiu.
  • Acestea asigură o ventilare optimă și circularea aerului printr-o deschizătură cu o lățime de deschidere de până la 320 mm.
  • Acestea pot fi utilizate confortabil pentru ventilarea zilnică.
  • Acestea pot fi deschise ușor și fiabil, fie manual, fie electronic.
  • Acestea permit, de asemenea, deschiderea canaturilor mari și grele.
  • Acestea pot fi aplicate pe orice material (lemn, PVC sau metal) și pe ferestre cu diferite contururi (ferestre rectangulare, oblice, triunghiulare, rotunde sau cu arcadă plată).

Un aspect discret

Luminatoarele permit pătrunderea din abundență a luminii naturale, asigurând o iluminare superbă a unei clădiri. Pentru prevenirea compromisurilor cu privire la aspect, GEZE furnizează diferite sisteme de deschidere a luminatoarelor – atât în versiuni manuale, cât și în versiuni automate. Acestea pot fi montate aproape insesizabil pe tocurile ferestrelor. Reunim soluții specifice în funcție de aplicație și de tipul de fereastră.

Printr-o ventilare controlată și optimizată, ferestrele automatizate pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea eficienței energetice a unei clădiri.

GEZE asigură consultanță și sprijin cu ocazia proiectării unei clădiri.

Foarte ușor de utilizat și montat

Sistemele de deschidere a luminatoarelor sunt caracterizate prin ușurința cu care pot fi utilizate și montate. GEZE asigură și sprijin cu ocazia montajului, putând furniza instrucțiuni de montaj pentru clienți.

Siguranța prin mentenanță

Lucrările periodice de service și mentenanța calificată a sistemelor automate sunt esențiale pentru asigurarea pe termen lung a siguranței operaționale și a persoanelor.

GEZE vă pune la dispoziție contracte de service personalizate pentru toate clădirile. Este, de asemenea, posibilă montarea ulterioară a luminatoarelor. Vă asigurăm cu plăcere consultanța necesară cu privire la acestea și vă sprijinim în derularea proiectelor dvs. pe baza experienței noastre în domeniu.