IQ windowdrive – gama de motoare inteligente de acționare pentru ferestre

De la ventilarea automată și până la conceptul inteligente de evacuare a fumului și căldurii: motoarele inteligente de acționare pentru ferestre din gama IQ windowdrive marca GEZE vă pun la dispoziție o paletă largă de opțiuni. Configurarea parametrilor, sincronizarea și interconectarea pot fi realizate individual și integrate în sistemul de management al clădirii. În plus, aceste acționări oferă o protecție împotriva prinderii pentru ferestrele acționate prin forţă.

Ferestre inteligente datorită motoarelor de acționare inteligente

Acționare cu lanț Powerchain

Acționare cu lanț Powerchain

Atunci când arhitecții și proiectanții de specialitate elaborează conceptul de ventilație sau de evacuare a fumului și căldurii pe parcursul proiectului unei clădiri publice, sunt confruntați rapid cu problema alegerii motoarelor de acționare corecte pentru ferestre. În prezent, clădirile sunt tot mai prietenoase cu utilizatorii și eficiente din punct de vedere energetic. În ansamblu, ele devin mai „inteligente”. Prin urmare, tot mai multe componente ale sistemelor tehnice ale clădirii sunt automatizate. Gama noastră de produse IQ windowdrive pune la dispoziție comenzi pentru sisteme de acționare pentru ferestre acționate prin forţă utilizate în clădiri folosite de un număr mare de persoane. Motoarele de acționare pentru ferestre asigură operarea sigură a sistemelor de ventilație și de evacuare a fumului și căldurii și pot fi integrate în sistemul de management al clădirii. Ele pot fi utilizate pentru ventilarea naturală, automatizată de zi de zi, asigurând în același timp lățimea de deschidere necesară pentru evacuarea fumului din clădire în cazul unui incendiu. Pentru a îndeplini specificațiile, gama IQ windowdrive pune la dispoziție diferite tipuri de acționări, în funcție de exemplul de montaj.

Concept 2 în 1 – ventilare inteligentă și evacuarea fumului și a căldurii

Deoarece pot comunica între ele în mode inteligent, acționările din gama de produse IQ windowdrive sunt adecvate pentru modurile de funcționare ventilare și evacuarea căldurii și a fumului deopotrivă. În funcție de modul de funcționare, motoarele de acționare pentru ferestre au diferite viteze de deschidere și de închidere.

Ventilare automată, sigură

În modul de funcționare ventilare, motoarele de acționare permit deschiderea ferestrelor atât cât este nevoie, precum și poziționarea lor precisă. De exemplu, ferestrele din birouri se deschid atât de silențios încât procesul nici nu este audibil. Ferestrele pot fi acționate folosind un buton sau prin intermediul unui proces automat în cadrul sistemului de management al clădirii, de exemplu.

Operare de încredere a sistemului de evacuare a fumului și căldurii

În același timp, motoarele de acționare pentru ferestre din gama IQ windowdrive sunt o componentă importantă a sistemelor inteligente de evacuare a fumului și a căldurii. Spre deosebire de modul de ventilare, în caz de fum sau chiar și de incendiu, acționările lucrează imediat la viteză maximă, deschizând ferestrele în mai puțin de 60 de secunde. Ferestrele se deschid la unghiul lor maxim de deschidere, astfel încât fumul este evacuat rapid din clădire.

Motoarele de acționare pentru ferestre din gama IQ windowdrive permit deschiderea și închiderea ferestrelor după necesități, acționarea având o precizie la milimetru și la secundă – pentru aplicații de ventilare și de evacuare a fumului și căldurii.

Dr Dominik Landerer, manager de produs în cadrul GEZE

IQ windowdrive: soluție de sistem pentru ferestre acționate prin forţă

Modulul de siguranță oferă protecție pentru zonele periculoase ale ferestrelor acționate prin forță

Modulul de siguranță oferă protecție pentru zonele periculoase ale ferestrelor acționate prin forță © GEZE GmbH

Acționarea potrivită pentru fiecare tip de fereastră

Acționările utilizate la ferestrele grele trebuie să fie deosebit de puternice. În astfel de cazuri se folosesc, de obicei, acționărie cu lanț – cum ar fi modelul Powerchain din gama de produse IQ windowdrive Acționările cu lanț Slimchain, pe de altă parte, sunt o alegere potrivită pentru ferestre mai mici, folosite în scopuri de ventilare. În cazul ferestrelor în panta acoperișului, proiectanții optează deseori pentru acționarea cu motor electric și tijă E 250 NT. La ferestre oscilo-batante deosebit de mari și grele, recomandăm acționarea de ventilare F 1200+.

Soluții de sistem pentru un plus de siguranță

Componente adiționale sunt adăugate pentru a transforma acționările din gama de produse IQ windowdrive într-o soluție de sistem. Motorul de încuiere Power lock asigură un plus de siguranță pentru ferestrele cu canat cu suprafață mare. Astfel, ferestrele pot suporta solicitări mai mari la vânt și sunt sigilate cu o garnitură etanșă la aer împotriva ploii care bate în ele. În plus, motorul de încuiere face ca eventuale tentative de efracție să fie dificile.

Cel mai nou model din gama de produse – modulul de siguranță testat TÜV Modulul de siguranță IQ box - pentru un plus de siguranță. Acesta oferă o protecție inteligentă împotriva prinderii pentru ferestrele acționate prin forţă. Motoarele de acționare pentru ferestre pot fi astfel utilizate chiar și în clădiri în care sunt prezente persoane cu nevoi speciale de protecție, neinstruite sau incapabile să raționeze – cum ar fi școli, spitale sau centre comerciale. În clădirile de acest tip se aplică clasa de protecție 4, pentru a se asigura conformitatea cu Directiva privind echipamentele tehnice. Modulul de siguranță IQ box și senzorii securizează muchiile de închidere principale și secundare care pot prinde sau tăia. Modulul asigură oprirea în condiții de siguranță și inversarea acționării atunci când o persoană ajunge în zona de pericol, garantând astfel un grad maxim de siguranță în modul de ventilare.

Mai multe informații despre protecția ferestrelor

Toate produsele din gama IQ windowdrive pot fi combinate și cu panourile de control MBZ300 și THZ marca GEZE pentru evacuarea fumului și căldurii.

Integrarea în sistemul de management al clădirii

Un alt aspect relevant îl reprezintă acționarea mecanismelor de acționare și conectarea acestora la sistemul de management al clădirii. Acționările din gama de produse IQ windowdrive pot fi integrate în sistemul de management al clădirii în combinație cu modelul IQ BOX KNX. Această combinație creează sisteme inteligente de ferestre, pe care le puteți utiliza pentru operarea sigură și fiabilă a sistemelor de ventilare și de evacuare a fumului din clădire.

Caracteristici tehnice ale motoarelor de acționare pentru ferestre din gama IQ windowdrive

Acționare cu poziționare precisă și setare individuală a parametrilor

Motoarele de acționare pentru ferestre din seria IQ windowdrive permit activarea inteligentă prin setarea parametrilor conform utilizării individuale din cadrul clădirii. În timp ce motoarele tradiționale de acționare pentru ferestre dispun doar o acționare de tip pornire/oprire, gama IQ windowdrive permite deschiderea ferestrei într-o poziție precisă. În plus, vitezele diferite de deschidere și de închidere permit utilizarea sigură și confortabilă.

În cazul unei alarme de incendiu, acționarea comută în modul de funcționare pentru evacuarea fumului și căldurii: se trece imediat la valorile predefinite pentru această situație, care diferă semnificativ de cele aferente modului de funcționare ventilare. De exemplu, ferestrele cu o cursă pentru ventilare de 300 mm sunt configurate, în general, cu o cursă pentru evacuarea fumului și căldurii de 800 mm.

Acționările din gama IQ windowdrive comunică via LIN-BUS

Comunicarea dintre motoarele de acționare pentru ferestre este gestionată via LIN-BUS. Acest lucru permite operarea ferestrelor automate în modul solo și sincron deopotrivă. În modul sincron, se pot sincroniza până la patru acționări din gama IQ windowdrive fără a fi necesar un dispozitiv extern de control.

Alte controlere pentru motoarele de încuiere sunt integrate, la rândul lor, prin intermediul LIN-BUS. Interconectarea motorului de acționare și a mecanismului de blocare asigură succesiunea automată corectă a pașilor de lucru a componentelor. Astfel, clădirea este încuiată pe timp de noapte după ce a fost ventilată în timpul zilei.

Mecanismele de acționare ale gamei de produse IQ windowdrive sunt extinse pentru a forma o soluție de sistem.

Exemplu de comandă prin intermediul KNX: Dispozitiv de protecție a ferestrei la fereastre basculante automate cu balamale în partea inferioară, cu deschidere spre interior

Punere în funcțiune rapidă prin configurarea simplă a parametrilor acționării

Trusa noastră pentru punerea în funcțiune a modelelor din gama IQ windowdrive vă permite să instalați rapid motoarele de acționare pentru ferestre. Conectarea la terminal pentru service ST 220 simplifică și mai mult configurarea parametrilor produselor din gama IQ windowdrive. Unitatea de sincronizare permite utilizatorului să configureze parametrii acționării pentru diferite moduri automate de operare pentru ventilare și pentru evacuarea fumului și căldurii.

După ce toate acționările și componentele sunt instalate, pot fi citite valorile de diagnostic, cum ar fi distanțele parcurse sau durata de operare. Dacă motoarele de acționare pentru ferestre sunt integrate în sistemul de management al clădirii, mesajele de stare şi semnalele de stare pot fi comunicate către acesta. Astfel veți avea întotdeauna o privire de ansamblu asupra tehnologiei pentru ferestre și veți primi imediat avertismente în cazul unor defecțiuni.

Motoare de acționare pentru ferestre din gama de produse IQ windowdrive – prezentare generală

Acționare de ventilare performantă pentru ferestre oscilo-batante deosebit de mari și grele.

Acționare de ventilare performantă pentru ferestre oscilo-batante deosebit de mari și grele. © GEZE GmbH

Acționare de ventilare performantă pentru ferestre oscilo-batante deosebit de mari și grele

 • Limitele generoase de utilizare permit implementarea fațadelor mari fără divizare transversală orizontală
 • Ideală la elemente mari de ferestre (până la 3.500 mm înălțimea canatului și 2.400 mm lățimea canatului, max. 200 kg), care trebuie folosite pentru ventilare naturală
 • Câmp de operare integrat cu butoane tactile capacitive pentru deschidere, închiderea și rotirea canatului de fereastră
 • Afișajul LED redă poziția actuală a sistemului de deschidere a ferestrei, precum și mesaje de siguranță
 • Prin blocarea mecanică de urgență, fereastra poate fi operată și în caz de cădere de curent
 • Lățime max. de deschidere de 180 mm în poziție de basculare 90° în poziție de rotație

Mai multe despre F 1200+

Imagine a acționării cu lanț Slimchain marca GEZE

Acționare cu lanț cu design atractiv: GEZE Slimchain © GEZE GmbH

Acționare cu lanț cu design atractiv, cu numeroase aplicații, 24 V

 • Permite integrarea perfectă în designul fațadei datorită aspectului suplu și discret
 • Cursa unității de acționare fără trepte (cu selectare liberă) și viteze individuale pentru ventilare și evacuarea fumului și căldurii
 • Disponibilă ca versiune specială – cursa, lungimea cablului, culoarea și alinierea pot fi configurate pentru ferestre pe stânga/dreapta)
 • Sincronizarea a max. patru mecanisme de acționare fără o unitate comandă externă
 • Comutator DIP pentru modificarea regimului de funcționare (solo și sincron, master, slave)
 • Instalare simplă și rapidă cu sistemul de montaj smart fix
 • Testată ca aparat de evacuare a fumului și căldurii cu acțiune naturală conform EN 12101-2
   

Mai multe despre Slimchain

Imagine acționare cu lanț Powerchain marca GEZE

GEZE Powerchain: acționare cu lanț pentru elemente de fereastră mari și grele © GEZE GmbH

Acționare cu lanț pentru elemente de fereastră mari și grele, care necesită lățimi mari de deschidere

 • Viteze mari de deschidere atunci când este necesară evacuarea fumului și căldurii, chiar și pentru ferestre foarte grele
 • Cursa unității de acționare fără trepte (cu selectare liberă) și viteze individuale pentru ventilare și evacuarea fumului și căldurii
 • Disponibilă ca versiune specială – cursa, lungimea cablului și culoarea pot fi configurate
 • Sincronizarea a max. patru mecanisme de acționare fără o unitate comandă externă
 • Comutator DIP pentru modificarea regimului de funcționare (solo și sincron, master, slave)
 • Instalare simplă și rapidă cu sistemul de montaj smart fix
 • Testat ca aparat de evacuare a fumului și căldurii cu acțiune naturală

Mai multe despre Powerchain

Imagine acționare cu motor electric și tijă GEZE E 250 NT

E 250 NT marca GEZE: acționare cu tijă cu structură compactă © GEZE GmbH

Acționare cu motor electric și tijă în design compact, cu numeroase domenii de aplicații:

 • cursa unității de acționare fără trepte (cu selectare liberă) și viteze individuale pentru ventilare și evacuarea fumului și căldurii
 • Sincronizarea a max. patru mecanisme de acționare fără o unitate comandă externă
 • Modificare simplă a modului de funcționare (solo și sincron, master/slave) de la comutatorul DIP
 • Testată ca aparat de evacuare a fumului și căldurii cu acțiune naturală conform EN 12101-2

Mai multe despre E250 NT