Studii de caz

Instalații wireless pentru blocare în poziție a ușilor rezistente la foc produse de GEZE folosite în reabilitarea clădirii

Construcția care implică clădiri istorice înseamnă, de obicei, și instalarea complexă de cabluri pentru soluții de protecție antiincendiu, cum ar fi detectoarele de fum montate pe plafon. Extensia wireless, unică și testată, FA GC 170 pentru instalații de blocare în poziție a ușilor rezistente la foc, care a fost deja folosită cu succes în reabilitarea și modernizarea sediului central al Asociației Comerciale pentru Industria Metalelor din Dortmund, constituie alternativa perfectă.

Avantajele extensiei wireless FA GC 170 pentru instalații de blocare în poziție a ușilor rezistente la foc:

 • nu este necesară tragerea cablurilor pentru detectoarele de plafon
 • fără o instalare separată a cablurilor, fără niciun fel de găurire a pereților
 • echipare ulterioară, simplă
 • eforturile de construcție și costurile sunt evitate
 • soluție ideală pentru clădirile de patrimoniu și/sau dacă modificările structurale nu sunt viabile/nu sunt dorite
 • Certitudinea de planificare: schimbarea conceptelor de protecție antiincendiu și schimbarea utilizării ușilor
 • proiectare flexibilă a sistemului pentru condiții structurale particulare: testat în conformitate cu standardul european DIN EN 54 25 pentru instalații de alarmă la incendiu
 • Sistem de extensie wireless cu autorizație tehnică de construcție (DIBt) pentru instalații GEZE de blocare în poziție pentru uși rezistente la foc
 • mentenanță redusă: durata de viață a bateriei – 5 ani

Modernizarea vilei Gründerzeit

Sediul general al Asociației Comerciale pentru Industria Metalelor din Dortmund, este situat într-o vilă clasică, clasificată drept „clădire de patrimoniu”. Lucrările realizate în clădirea din cărămidă care amintește de „vremurile bune de odinioară” sunt extrem de relevante și abordează subiectele de top importante cu care se confruntă mediul nostru de lucru modern. Clădirea a fost construită în 1894, într-o perioadă de expansiune industrială rapidă în Germania. Cu fațada ornată, intrarea arcuită, cu o fereastră de tip oriel deasupra acesteia și plafoane înalte, a fost prima „vilă a industriașilor” construită în bogatul cartier Prinz-Friedrich-Karl-Strasse, înființat în jurul anului 1900. Astăzi, acest palat al orașului este o clădire de patrimoniu – și prin urmare prezintă provocări în ceea ce privește lucrările de mentenanță, renovare și modernizare.

Confort îmbunătățit, datorită sistemelor noi pentru uși și protecției optime împotriva incendiilor

Kitul de extensie wireless FA GC 170, soluția ideală pentru clădirile de patrimoniu.

Kitul de extensie wireless FA GC 170, soluția ideală pentru clădirile de patrimoniu. © Annika Feuss / GEZE GmbH

„Reședința” asociației comerciale nu mai era în măsură să răspundă cerințelor moderne de tehnologie și utilizare. Proiectul de reabilitare și modernizare a adus o viață nouă în cele 20 de camere ale acestei clădiri de birouri cu trei etaje. Tehnologia pentru ușă de la GEZE o face și mai „locuibilă”, deoarece oferă utilizatorilor și vizitatorilor uși moderne confortabile și siguranță optimă, în conformitate cu protecția împotriva incendiilor.

Noul concept de protecție antiincendiu, cu uși în regim automat de protecție antiincendiu

Deoarece clădirea urma să fie folosită pentru un nou scop, reabilitarea a solicitat o regândire a conceptului de protecție antiincendiu pentru căile de salvare și închiderile cu protecție antiincendiu. Pentru a crea accesul confortabil dorit și o atmosferă deschisă, era necesar ca noile uși de protecție antiincendiu să rămână deschise cu ajutorul dispozitivelor de blocare în poziție, în timpul operării în regim de funcționare pe timp de zi – dar evident ușile trebuiau să se închidă în regim automat în caz de urgență. Toate acestea au fost posibile datorită instalațiilor de blocare în poziție pentru uși rezistente la foc: dispozitivele de blocare în poziție a ușilor automate mențin ușile rezistente la foc, permanent deschise până când sunt închise manual sau – în caz de incendiu – sunt închise în siguranță prin declanșarea întrerupătorului cu senzori de fum.

Siguranță mai mare și acces confortabil, cu barele de împingere a ușii și mecanismele de menținere permanent deschisă de la GEZE

Protecție fiabilă împotriva incendiilor și acces fără obstacole pentru închiderea ușii rezistente la foc, cu sisteme de ușă batantă în regim automat și manual:

 • deschisă și accesibilă în timpul operării zilnice, datorită dispozitivelor de blocare în poziție pentru ușă în regim automat și a barelor de împingere
 • închiderea în regim automat a ușilor rezistente la foc și de protecție antifum, în caz de incendiu

Restaurarea clădirilor istorice prezintă provocări

Kitul de extensie wireless FA GC 170 permite proiectarea flexibilă a sistemului pentru condiții structurale particulare.

Kitul de extensie wireless FA GC 170 permite proiectarea flexibilă a sistemului pentru condiții structurale particulare. © Annika Feuss / GEZE GmbH

În scurt timp, reabilitarea a ridicat întrebarea: cum am putea să răspundem cât mai bine cerințelor speciale necesitate de ușile de protecție antiincendiu cu instalații de blocare în poziție, în această bijuterie istorică și arhitecturală? Din cauza plafoanelor înalte și a spațiului dintre buiandrug și plafon, care depășește cu mult un metru, au fost necesare detectoare de fum suplimentare, montate pe tavan de ambele părți ale ușii. Ghidajul pentru cablu suplimentar, direcționat prin plafon, este în mod normal inevitabil în acest scenariu. Operatorii clădirii, constructorii ușilor și proiectanții s-au confruntat, astfel, cu provocarea de a lăsa plafoanele istorice – unele dintre ele având grinzi – neatinse.

© GEZE GmbH

Soluția: extensia wireless pentru instalații de blocare în poziție a ușilor rezistente la foc

Extensia wireless GEZE FA GC 170 are marele avantaj de a nu necesita cabluri suplimentare. Conexiunile de cablu între detectoarele montate pe buiandrug și detectoarele de plafon și/sau butoanele de declanșare manuală nu sunt necesare, ceea ce face instalarea, reamenajarea și reconstrucția mult mai ușoare.

Instalare ușoară a extensei wireless pentru blocarea în poziție a ușilor rezistente la foc

GEZE Service a descoperit că este ușor să atașeze pe plafon detectorii suplimentari de incendiu, necesari pentru protecția împotriva incendiilor. Toate componentele extensiei wireless FA GC 170 pentru instalații de blocare în poziție a ușilor rezistente la foc au fost conectate la sistemul existent de închidere a ușii printr-un modul wireless. Prin urmare, FA GC 170 este o soluție optimă de amenajare: detectoare de fum montate pe tavan și dispozitive de declanșare pot fi, de asemenea, conectate fără cabluri la modulul wireless de pe detectoarele montate în buiandrug, ale altor închideri cu protecție antiincendiu din clădire – fără a fi nevoie de muncă costisitoare pentru instalarea cablurilor.

Mergeți la kitul wireless FA GC 170

Instalarea ușilor de protecție antiincendiu nu ar fi putut fi mai simplă sau mai rapidă. De asemenea, este nevoie ca ușile să fie accesibile și să fie ținute deschise, dacă este necesar. Instalațiile wireless pentru blocare în poziție produse de GEZE pentru uși rezistente la foc sunt utile, deoarece nu trebuie găuriți pereți pentru a lega cabluri la detectoarele de fum suplimentare montate pe plafon, detectoare atât de necesare în cazul plafoanelor înalte. Am reușit să lăsăm intactă structura clădirii de patrimoniu, să folosim un sistem sigur și aprobat și să economisim, deopotrivă, eforturi și costuri.

Gerhard Kämper, tehnician de interioare și co-organizator pentru reabilitare

Extensiile wireless testate DIN, cu autorizație tehnică de construcție

Extensia wireless FA GC 170, pentru instalații de blocare în poziție a ușilor rezistente la foc

Extensia wireless FA GC 170, pentru instalații de blocare în poziție a ușilor rezistente la foc

Oferim o soluție unică pentru instalațiile de blocare în poziție a ușilor rezistente la foc, cu componente wireless, testate conform standardului european DIN EN 54 25 pentru instalațiile de alarmă la incendiu. Datorită extensiei wireless inovatoare de la GEZE, cu autorizație tehnică de construcție (DIBt) pentru instalațiile GEZE de blocare în poziție pentru uși rezistente la foc, au putut fi evitate soluțiile alternative de extensie, soluțiile de extensie care necesitau aprobări ori nu respectau directivele, precum și proiectele asociate și procesele de aprobare și de autorizare, costisitoare și consumatoare de timp.

Extensia wireless FA GC 170 pentru instalații de blocare în poziție a ușilor rezistente la foc garantează:

 • testare în conformitate cu standardul european DIN EN 54 25 pentru instalațiile de alarmă la incendiu
 • sistem de extensie wireless, cu autorizație tehnică de construcție (DIBt) pentru instalații GEZE de blocare în poziție pentru ușă rezistentă la foc
 • costuri reduse de mentenanță, datorită unei durate de viață îndelungate (opt ani) a bateriei

Concepte de servicii individuale pentru instalațiile de amortizoare și protecție antiincendiu

Există un aspect-cheie care ne-a permis nouă, celor de la GEZE, să contribuim major la asigurarea soluțiilor optime de închideri pentru protecție împotriva focului și fumului: menținerea unui contact constant cu clienții și partenerii noștri. Menținem discuții continue cu aceștia, despre provocările proiectelor următoare și viitoare, astfel încât să putem contribui cu experiența și expertiza noastră în diferitele tipuri de clădiri și utilizări chiar de la început – și astfel să oferim cea mai bună soluție.

Lucrăm împreună spre a ne conecta expertiza, pentru soluții optime

Am implicat toți specialiștii, încă din primele etape ale proiectului. Acest lucru a permis ca problemele și cerințele să nu fie neglijate, ca nici o idee inspirată să nu fie ignorată și ca procesele să se îmbine perfect, într-o rețea cu grad mare de eficacitate. La această clădire istorică de patrimoniu, cu condițiile ei specifice, am colaborat cu experții în uși de la Dömer Metallbau GmbH din Nordwalde spre a implementa uși manuale și în regim automat, de protecție antiincendiu și o extensie wireless pentru instalațiile de blocare în poziție a ușilor de protecție antiincendiu cu detectoare wireless.

Service complex pentru sisteme pentru uși de la GEZE

Serviciul nostru nu se limitează la livrarea extensiilor wireless; asigurăm, de asemenea, suport accesibil pentru ușile de protecție antiincendiu și instalațiile de blocare în poziție a ușilor pe întreaga lor durată de viață, alături de servicii personalizate și mentenanță pentru toate componentele.

GEZE oferă „pachetul complet fără dificultăți” pentru toate sistemele de închidere a ușii

 • disponibilitate constant ridicată
 • operare sigură și fiabilă
 • păstrarea valorii și durată de viață extinsă

Produse GEZE în „Vila industriașilor” din Dortmund

 • Uși batante manuale și în regim automat cu întrerupător cu senzori de fum (integrat și invizibil): TS 5000, amortizoare pentru ușă și sisteme de operare pentru uși batante Slimdrive EMD-F/R
 • Extensie wireless FA GC 170 – elemente per ușă: 1 modul wireless GC 171 pentru comunicații wireless și 2 senzori de fum GC 172 wireless, montați pe tavan