Studii de caz

Sistemele de ușă glisantă GEZE deschid calea către picturile rupestre preistorice

Cu peste 2.000 de reprezentări artistice ale animalelor, peștera Lascaux – descoperită în anul 1940 în regiunea Dordogne din Franța – este una dintre cele mai impresionante mărturii ale istoriei preistorice. GEZE a fost implicată în cea de-a treia, și până în prezent cea mai dezvoltată replică a peșterii, ceea ce oferă vizitatorilor din întreaga lume o impresie realistă a picturilor unice.

Descoperită întâmplător în anul 1940: cele mai vechi opere de artă ale umanității

Picturile de pe pereții peșterii Lascaux datează cel puțin de pe la 17.000 î.Hr. și sunt considerate unele dintre cele mai vechi mărturii ale creativității umane. Acestea au fost descoperite accidental, în 1940, de patru băieți care rătăceau printr-o pădure din apropierea orașului Montignac – provocând o adevărată senzație. Picturile preistorice – cele mai bine păstrate de acest fel din Europa până la ora actuală – sunt foarte variate și se află în diferite etape de finalizare. Ele includ 2.000 de figuri și picturi, aproape toate reprezentând animale. Peștera a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1979.

Replicile fidele originalului prezervă picturile rupestre

Fațada din sticlă a Centrului internațional pentru picturi rupestre. Foto: Jean-Luc Kokel pentru GEZE GmbH

Fațada din sticlă a Centrului internațional pentru picturi rupestre © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Multe mii de vizitatori au trecut prin peșteră încă din 1948, pentru a se minuna de taurii, zimbrii, bizonii, bivolii, caii sălbatici, căprioarele, urșii și alte animale pictate sau gravate în relieful rocilor cu un efect tridimensional. Arta preistorică a început să sufere daune și astfel peșterile au fost închise publicului din 1963 până în prezent.

După două replici de succes ale legendarei „peșteri Lascaux”, a treia și cea mai reușită replică a fost deschisă la poalele muntelui în care se află peștera, cu denumirea oficială de „Centre International d’Art Pariétal – Lascaux IV” (Centrul Internațional pentru Artă Parietală – Lascaux IV). Această a treia replică a fost necesară deoarece primele două replici și-au atins limitele, din pricina numărului constant de vizitatori.

Fapte și cifre

  • 8.500 m² suprafață totală a zonei
  • 900 m² replici ale pereților peșterii
  • Peste 2.000 de picturi rupestre, care sunt copii fidele ale originalelor
  • Vechimea imaginilor originale: cel puțin 19.000 de ani
  • Costuri totale: aproape 60 milioane euro

Arhitectură rupestră cu tehnologie modernă de construcție

„Lascaux IV” este o replică completă a originalului. Clădirea cu margini ascuțite, lungă de 150 m, cu o singură fațadă laterală și o fațadă a acoperișului complet acoperită, este împinsă înapoi în munte, reflectând calea dintre dealurile împădurite și vale. Ea înglobează un complex subteran de camere și tuneluri – o replică a peșterii care este fidelă originalului, cu 900 m2 de picturi rupestre.

Peștera artificială, care a atras atenția internațională, a fost proiectată de o echipă de arhitecți din compania norvegiană Snøhetta, împreună cu aproximativ 40 de artiști și 150 de alte organizații – toate folosind tehnologie de ultimă generație pentru clădire și muzeu. Experții de la firma VPEAS, de consultanță în construcții și management de proiect din Bordeaux, au condus proiectul. Alegerea elementelor de construcție a fost rezultatul expertizei lor și a multor ani de experiență în clădiri tip muzeu – inclusiv decizia de a utiliza tehnologie pentru uși de la GEZE.

GEZE este una dintre puținele companii care oferă uși multifuncționale care îndeplinesc criteriile de proiectare ale arhitecților, dar totodată îndeplinesc și cerințele de siguranță.

Xavier Favand, expert în construcții de la firma principală de consultanță în construcții, VPEAS

„Portofoliul de proiecte GEZE a oferit soluții perfecte pentru acest obiectiv unic. Sistemele de uși automate și amortizoarele de la GEZE combină funcționalitatea și estetica minimalistă de care aveți nevoie pentru cele mai semnificative obiecte arhitecturale. GEZE este una dintre puținele companii care oferă uși multifuncționale care îndeplinesc criteriile de proiectare ale arhitecților, dar totodată îndeplinesc și cerințele de siguranță", spune Xavier Favand, expert în construcții de la firma principală de consultanță în construcții, VPEAS.

Sistemele de ușă glisantă GEZE îndrumă vizitatorii

Tehnologie pentru uși de la GEZE în Centrul internațional pentru picturi rupestre. Foto: Jean-Luc Kokel pentru GEZE GmbH

Tehnologie pentru uși de la GEZE în Centrul internațional pentru picturi rupestre © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Ușile exterioare pentru cele două sasuri spațioase cuprind două sisteme de ușă glisantă în regim automat și sisteme de acționare Slimdrive SL NT, integrate armonios în fațada impresionantă din sticlă a complexului clădirii. Aceeași soluție a fost aleasă pentru ușile interioare ale sasurilor, cu un Slimdrive care are doar 7 cm înălțime.

Cu o înălțime de 3 m și o lățime de acces de peste 2 m, sistemele de ușă glisantă dublă oferă, de asemenea, o intrare confortabilă și accesibilă în hol, chiar și pentru un număr maxim de vizitatori. Ușile automate sunt echipate cu tehnică de comandă de ultimă generație;

  • Lățimea de deschidere, timpul de menținere a poziției „deschis” și viteza de închidere pot fi reglate individual
  • Timpul de menținere a poziției „deschis” se reglează în regim automat, în funcție de frecvența vizitatorilor
  • Tehnologie cu design redundant de acționare și tehnologia de comandă proiectată pentru evacuarea în siguranță în situații de urgență

ușile glisante negre în regim automat se potrivesc stilului peșterii

Intrare în replica peșterii cu sistemul de ușă glisantă în regim automat Slimdrive SL NT. Foto: Jean-Luc Kokel pentru GEZE GmbH

Intrare în replica peșterii © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Ideea este că vizitatorii ar trebui să experimenteze cât mai autentic aceleași prime impresii ca și cei patru tineri care au descoperit peștera. Ca să obțină o dispoziție potrivită, vizitatorii trec printr-o zonă întunecată pentru a intra într-un fel de anticameră cu două sisteme de ușă glisantă în regim automat Slimdrive SL NT cu un canat, dispuse una după alta. Canaturile adânci ale ușii negre subliniază sentimentul de „Sesam deschide-te!” înainte de a intra în replica peșterii, lungă de 240 m, cu galeria sa unică de imagini. În spatele acestor uși, vizitatorii vor găsi o cursă educațională cu scop educațional, care folosește cea mai nouă tehnologie de imagine virtuală pentru a ajuta la decodarea și înțelegerea picturilor din Epoca de Piatră și pentru a oferi o mulțime de informații despre peșteri.

Ușă manuală de protecție antiincendiu, la intrarea în cursa cu obstacole cu scop educațional

Intrarea în cursa cu obstacole cu scop educațional printr-o ușă manuală de protecție antiincendiu, divizată asimetric. Foto: Jean-Luc Kokel pentru GEZE GmbH

Ușă manuală de protecție antiincendiu, divizată asimetric © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Cursa cu obstacole cu scop educațional este accesată printr-o ușă manuală de protecție antiincendiu cu două canaturi, ceea ce ajută personalul muzeului să primească vizitatorii, al căror număr ar fi fost limitat.

Sistemele de închidere a ușilor produse de GEZE oferă soluții optime pentru uși de protecție antiincendiu, împărțite asimetric: reglarea succesiunii la închidere, integrată invizibil în șinele de ghidare subțiri, asigură menținerea canatului activ până la închiderea canatului pasiv. După utilizare – și mai ales atunci când oamenii fug în caz de pericol – ambele uși se închid din nou perfect, astfel încât ușa își menține pe deplin funcția de siguranță la foc și fum.

Ușile batante în regim automat conectează zonele expoziționale

Cursa cu obstacole cu scop educațional constă într-o serie de săli de expoziție și proiecție.

  • „Théatre de l’art pariétal” evidențiază importanța uriașă a peșterii Lascaux în cercetarea internațională a picturii rupestre
  • Un cinematograf 3D permite vizitatorilor să exploreze una dintre grotele originale până la cele mai mici detalii
  • „Galerie de l’imaginaire” prezintă în mod interactiv conexiunile dintre picturile rupestre și arta modernă

Ușile de legătură dintre încăperi sunt uși speciale izolate fonic, care împiedică zgomotul demonstrațiilor să pătrundă în încăperea alăturată. Ușile batante în regim automat se închid de îndată ce începe o proiecție de film și se deschid când aceasta se încheie. Sistemul de senzori asigură nivelul necesar de siguranță al ușilor cu izolare fonică.

Unitățile eficiente de acționare Powerturn (de asemenea, în design de 7 cm) mișcă silențios și ușor canaturile ușii și s-au dovedit, totodată, a fi o soluție ideală pentru un flux sigur și rapid de vizitatori între încăperi. Datorită unei funcții Smart Swing, canaturile ușii pot fi deschise fără efort, în ciuda greutății lor.

O ușă batantă cu două canaturi permite vizitatorilor să iasă din expoziție

Ieșirea din cursa cu obstacole cu scop educațional: sisteme de ușă batantă în regim automat TSA 160 NT-IS cu două canaturi, cu reglare integrată a succesiunii de închidere. Foto: Jean-Luc Kokel pentru GEZE GmbH

Sisteme de ușă batantă în regim automat TSA 160 NT-IS cu două canaturi © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Vizitatorii părăsesc camera de proiecție printr-o ușă batantă în regim automat cu două canaturi, care gestionează comportamentul de deschidere și închidere continuă a canaturilor ușii, în mod confortabil și fiabil, cu unități de acționare TSA 160 NT-IS. Ușa poate fi utilizată cu flexibilitate specială prin intermediul unui al doilea canat mai mic, opțional.

Parametrii de mișcare ai ambelor canaturi de ușă pot fi reglați individual pe această ușă automată. În caz de urgență, ușa poate fi deschisă manual, situație în care funcționează ca o ușă cu amortizoare – garantând astfel atât accesul fără obstacole, cât și asigurarea căii de evacuare.

Produse GEZE în peștera Lascaux

  • Foaier: vestibul cu două sisteme de ușă glisantă în regim automat (3 m înălțime, 2 m lățime), cu unități de acționare Slimdrive SL NT FR și tehnică inteligentă de comandă
  • Intrarea în zona expozițională (replica peșterii): două sisteme de uși cu un canat, glisante în regim automat (unul după altul) cu unitate de acționare Slimdrive SL NT
  • Acces la cursa cu obstacole cu scop educațional: ușă de protecție antiincendiu împărțită asimetric, cu reglare integrată invizibilă a succesiunii de închidere
  • În zona de expoziție (cinema 3D): uși izolate fonic, comandate în regim automat, cu unitate de acționare Powerturn și funcție Smart Swing
  • Ieșire din zona de expoziție: ușă batantă în regim automat, cu două canaturi cu două unități de acționare TSA 160 NT-IS