Studii de caz

Confort și acces fără obstacole în noua Bibliotecă publică din Stuttgart

Noua Bibliotecă publică din Stuttgart găzduiește 500.000 de unități media pe două etaje subterane și nouă etaje supraterane. GEZE a contribuit la accesul fără obstacole și siguranță în noua bibliotecă publică, cu sisteme de ușă glisantă de înaltă calitate și soluții de siguranță la incendiu.

Un monolit în interiorul orașului, ca „oază de calm”

Biblioteca publică din Mailänder Platz, ca o „oază de calm”. Foto: Lazaros Filoglou pentru GEZE GmbH

Biblioteca publică din Mailänder Platz © GEZE GmbH

Biblioteca publică de la Mailänder Platz este denumirea oficială a noii biblioteci a orașului Stuttgart, care și-a deschis porțile la sfârșitul lunii octombrie 2011. Arhitectul din Köln, Eun Young Yi, a proiectat-o ca o „structură monolitică independentă”, cu laturile de 44 m lungime și o înălțime de 40 m.

Anvelopa clădirii este formată dintr-o fațadă dublă, cu fațada exterioară ca un strat de cărămizi de sticlă și o construcție interioară cu structură cu montanți/traverse, ca izolație termică a clădirii. Cu această a doua fațadă, Young Yi, care a conceput în mod intenționat noua bibliotecă ca o structură cu accent pe interior, separă lumea cărților și a culturii de agitația lumii exterioare. Coridoarele dintre anvelopele clădirii pot fi folosite pentru promenadă. Noaptea, ele sunt iluminate într-un albastru fascinant.

Luminozitatea și accesul fără obstacole caracterizează complexul clădirii

Vedere a sălii de lectură și a luminatorului în Biblioteca publică din Stuttgart. Foto: Lazaros Filoglou pentru GEZE GmbH

Luminoasă și deschisă: vedere a sălii de lectură, sub luminatorul central © GEZE GmbH

Există trei zone spațiale centrale, suprapuse în centrul bibliotecii:

  • Sala de ședințe din subsol
  • O cameră centrală de 14x14x14 m, cu design neutru, care se întinde pe patru etaje. Aceasta reprezintă inima simbolică a bibliotecii și acționează ca punct central al clădirii, spațios și îndemnând la meditație.
  • O galerie de lectură deschisă, de asemenea, pe patru niveluri, care duce la o terasă, dincolo de camera centrală. Galeriile și rafturile cu cărți se întind de la podea la podea, dând galeriei un aspect de deschidere spre cer.


Sursa de inspirație care a stat la baza acestui concept impresionant de design a fost Biblioteca Națională a Franței, construită în secolul al XVIII-lea la Paris. Tehnologia de ultimă generație pentru uși și ferestre completează estetica strălucitoare și deschisă a Bibliotecii publice din Stuttgart.

Confort de trecere în design minimalist

Vizitatorii intră în holul în formă de inel prin deschideri înalte ale ușilor, cu vestibuluri pe toate cele patru laturi ale clădirii. Ușile batante duble complet automate cu două canaturi, cu dispozitiv GEZE Slimdrive EMD F-IS, și cercevea cu deschidere batantă DF ghidează în mod fluent și confortabil fluxul de oameni în și din clădire. Aproape simbolic, ușile reprezintă ceea ce așteaptă vizitatorii: confortul unei biblioteci moderne, securitate, liniște și un design sobru.

Comutatoarele de activare, integrate în mânerele rotunde ale ușii, asigură că o apăsare blândă este suficientă pentru a începe deschiderea silențioasă a ușilor înalte. Detectoarele de mișcare cu radar și senzorii baghetă integrați discret în ușă evită, de asemenea, „coliziunile” dintre pietoni și ușă. Eleganta cercevea cu deschidere batantă DF, de numai 7 cm înălțime, cu o reglare a succesiunii de închidere integrată invizibil, scoate în evidență designul discret și curat al ușii, dar și designul minimalist al întregii zone de intrare.

Cercevea cu deschidere batantă DF în regim automat, pentru protecție preventivă contra incendiilor

Combinația de acces fără obstacole, siguranță la incendiu și design minimalist, creată de produsele de sistem GEZE, a fost pusă în practică magistral aproape peste tot în bibliotecă. Siguranța împotriva incendiilor joacă un rol fundamental în această structură complexă, în care se află în mod constant sute de oameni. Ușile în regim automat de protecție antiincendiu cu un singur canat, cu toc discret din metal ușor și sistemele Slimdrive EMD-F cu cercevea compactă cu deschidere batantă DF pot fi întâlnite la intrările la nivelurile galeriei de lectură. Aceleași soluții pentru ușă au fost realizate și pentru ușile secțiunilor de coridor și pentru compartimentul de incendiu de la etajele individuale. Amortizoarele GEZE cu eficiență dovedită, în special cele din seria TS 5000, au fost instalate pe mai multe uși de pe toate etajele.

Sisteme de ușă glisantă convenabile, respectând designul specific pentru siguranța antiincendiu

Un produs comun de la GEZE și Hörmann: sistemul de uși glisante T30 accesibil în regim automat, în designul siguranței la incendiu. Foto: Lazaros Filoglou pentru GEZE GmbH

Sisteme de uși glisante la intrarea în galeria de lectură © GEZE GmbH

Cele patru intrări aglomerate în sala de lectură de la primul etaj, chiar deasupra „inimii” bibliotecii, au fost echipate cu uși glisante liniare, complet automate. De aici, vizitatorii se deplasează între etaje folosind scările. Sistemele complet automatizate de uși glisante de siguranță la incendiu, vitrate complet T30, combină accesul fără obstacole și protecția preventivă contra incendiilor cu confortul și comoditatea. Lipsa șinelor de ghidare în zona coridorului oferă siguranța că ușile glisante sunt ușor navigabile și fără bariere în regim de operare normală.

În caz de incendiu, ușile se închid în regim automat și oferă o protecție sigură împotriva focului, chiar dacă funcția de blocare în poziție a ușii automate a fost folosită anterior. Unitățile înguste de acţionare a ușii au fost integrate în mod discret în acoperirea cu buiandrug a ușii, împreună cu un dispozitiv radar detector de mișcare, pentru activarea și protejarea ușii. În intradosul ușii și în peretele lateral al rafturilor de cărți a fost încorporat un comutator de programe cu afișaj, cu un buton cu cheie SCT, pentru protecția ușii împotriva operării neautorizate.

Produse GEZE în Biblioteca publică din Stuttgart

  • Cercevea cu deschidere batantă DF Slimdrive EMD F-IS
  • Cercevea cu deschidere batantă DF Slimdrive EMD F
  • Serie de amortizoare pentru ușă GEZE TS 5000
  • Comutator de programe cu afișaj, cu buton cu cheie SCT