Studii de caz

Barocul de calitate întâlnește tehnologia de ultimă oră: soluții pentru evacuarea fumului și a căldurii în biserica Frauenkirche din Dresda

Biserica Frauenkirche din Dresda, reconstruită în conformitate cu planurile inițiale, a fost redeschisă în 2005, după mai bine de zece ani de lucrări de construcție. GEZE a instalat un sistem personalizat de evacuare a fumului și a căldurii, care să corespundă atât structurii istorice, cât și standardelor moderne de construcție.

Concept de siguranță cu tehnică modernă a ferestrelor

Arhitectură impresionantă, acum cu un concept profesional pentru siguranță. Foto: MM Fotowerbung pentru GEZE GmbH

Arhitectură impresionantă, acum cu un concept profesional pentru siguranță.

De la distrugerea clădirii, în urma devastatoarelor bombardamente aeriene din februarie 1945, ruinele bisericii Frauenkirche din Dresda au servit ca monument împotriva războiului. Reconstituirea bisericii a început în 1994 sub conducerea firmei de proiectare și inginerie IPRO din Dresda, și a fost finalizată la 30 octombrie 2005, printr-o ceremonie de sfințire.

Instalația de evacuare a fumului și a căldurii, creată și adaptată de GEZE, constituie un element central de protecție preventivă contra incendiilor în biserica reconstruită Frauenkirche și îndeplinește cele mai înalte cerințe privind protecția persoanelor și a clădirilor.

Soluție specializată de evacuare a fumului și a căldurii, pentru asigurarea căii de evacuare

Fereastră rotundă în stil baroc, cu instalație de evacuare a fumului și a căldurii în biserica Frauenkirche din Dresda. Foto: MM Fotowerbung pentru GEZE GmbH

Ferestre impresionante în stil baroc, cu instalație de evacuare a fumului și a căldurii, integrată invizibil.

Pe lângă faimoasa sa cupolă, noua clădire este fidelă originalului, cu ferestre în zone foarte înalte și greu accesibile. Aceasta s-a dovedit a fi cea mai mare provocare tehnică, atunci când a fost vorba de instalarea unui sistem modern de evacuare a fumului și a căldurii. În timpul unui incendiu, sistemul trebuie să asigure că fumul, gazele de ardere și căldura se pot disipa în mod controlat, permițând ca oamenii să părăsească biserica în mod ordonat, iar operațiunile de salvare să continue fără obstacole.

Ferestre istorice cu motor de acționare a ferestrei, creat la comandă

Fereastră pe jumătate arcuită în Frauenkirche, cu instalație de evacuare a fumului și a căldurii. Foto: MM Fotowerbung pentru GEZE GmbH

GEZE E206-RWA – unitate de acționare electrică liniară, pe o fereastră arcuită semicirculară în Frauenkirche.

Sistemele moderne de evacuare a fumului și căldurii constau în general din cel puțin trei componente:

  • un sistem de deschidere, în acest caz ferestrele din Frauenkirche
  • o unitate de comandă pentru alimentare cu curent de avarie
  • un buton de incendiu acționat prin apăsare

Au fost necesare ajustări tehnice specifice, pentru a reconstrui biserica respectând, pe cât posibil, designul original. De obicei, sistemele de evacuare a fumului și căldurii funcționează cu o tensiune de lucru de 24 V. Cu toate acestea, instalația de evacuare a fumului și a căldurii montată pe ferestrele înalte nu poate fi alimentată cu tensiune decât printr-o linie lungă de alimentare. Din motive estetice, trebuie utilizate dimensiuni mici de linie, necesitând doar decupaje minime pe pereții interiori. A fost plasată comanda pentru o soluție personalizată. În colaborare cu Asociația Germană pentru Inspecție Tehnică (TÜV), compania de planificare a ales un sistem consacrat de evacuare a fumului și a căldurii de la GEZE, care funcționează la o putere de 230 V. Ferestrele din partea superioară a bisericii au fost dotate fiecare cu câte două motoare de acționare a ferestrei GEZE E206, din cauza greutății canaturilor cu cercevea basculantă cu balamale la partea inferioară și superioară. Tehnologia utilizată la ferestre a fost inclusă într-o construcție specială, designul său integrându-se discret în cadrul clădirii.

Evacuarea fiabilă a fumului, chiar și în timpul unei întreruperi a alimentării cu electricitate

Un aspect-cheie legat de siguranță, pe care trebuie să îl îndeplinească toate instalațiile de evacuare a fumului și a căldurii, este capacitatea lor de a funcționa independent de rețeaua electrică. Sistemele cu 24 V asigură acest lucru, folosind un acumulator integrat în unitatea de alimentare electrică de avarie a instalației de evacuare a fumului și căldurii. Întrucât instalația de evacuare a fumului și căldurii din Frauenkirche a utilizat o variație de 230 V, unitatea de alimentare electrică de avarie GEZE E260 N 2/1 a fost instalată într-o versiune specială. Întregul sistem de evacuare a fumului și a căldurii este conectat la unitatea de alimentare de rezervă la fața locului, pentru a asigura funcționarea independent de rețea, în orice situație. În general, biserica Frauenkirche din Dresda este un alt exemplu reușit privind modul în care sistemele de evacuare a fumului și a căldurii de la extrem de moderne de la GEZE pot fi integrate în clădiri istorice cu cerințe specifice.

Produse GEZE în biserica Frauenkirche din Dresda

  • Instalații de evacuare a căldurii și a fumului (RWA)
  • Motor de acționare a ferestrei GEZE E206
  • Unitate de comandă pentru alimentare electrică de avarie GEZE E260 N 2/1