Subiecte

Sistemele de blocare în poziție deschisă fac accesibile ușile de protecție antiincendiu

Închiderea ușilor de protecție antiincendiu și antifum poate fi deranjantă pentru persoanele care trebuie să treacă în mod repetat prin acestea. Însă dacă acestea sunt echipate cu un sistem de blocare în poziție deschisă, acestea pot rămâne deschise, deoarece sistemele de blocare în poziție deschisă asigură închiderea sigură a ușilor în cazul unui incendiu. Fiind vorba despre instalații complexe, mentenanța periodică a acestora este obligatorie.

Ușile de protecție antiincendiu și antifum: necesare, dar adesea incomode

Incendiile pot izbucni rapid, adesea fără să observe nimeni. Izolarea este adesea cea mai eficientă măsură pentru împiedicarea răspândirii gazelor letale din fum. Aceasta înseamnă că pereții ignifugi ai clădirilor trebuie să împiedice cât mai mult timp posibil răspândirea focului și fumului. Totuși, aceștia pot face asta doar dacă elementele de închidere cu protecție antiincendiu (ușile de protecție antiincendiu) din pereții de protecție antiincendiu, adică ușile și porțile, sunt închise în cazul unui incendiu. Ușile de protecție antiincendiu trebuie să fie prevăzute cu amortizoare, astfel încât să se închidă independent.

Însă ușile sunt adesea greu de deschis. Adeseori, deschiderea în sine a unei uși poate fi dificilă sau nepractică. Copiii și persoanele cu limitări fizice pot avea de ajutorul altcuiva. Pentru astfel de persoane, ușa reprezintă un obstacol. Menținerea timp îndelungat, sau permanentă, a ușilor deschise este de aceea adesea de dorit în situații normale. Însă menținerea mecanică a unei uși în poziție deschisă cu ajutorul unei pene sau unui cârlig este nerecomandabilă din punct de vedere al protecției împotriva incendiilor, deoarece amortizorul ușii nu va putea să închidă ușa în cazul unui incendiu.

Sisteme de blocare în poziție deschisă în loc de pene

Sistemele electrice de blocare în poziție deschisă omologate sunt mai avantajoase și adecvate decât penele din punct de vedere al sistemelor tehnice de protecție împotriva incendiilor. Acestea dezactivează în mod controlat funcția de autoînchidere a unei uși de protecție antiincendiu. Ceea ce înseamnă că acestea mențin ușile de protecție antiincendiu în poziție deschisă, însă le eliberează automat în cazul unui incendiu, astfel încât amortizoarele ușilor să își poată îndeplini rolul.

Sistemele de blocare în poziție deschisă sunt sisteme tehnice complicate. Acestea constau cel puțin dintr-un senzor de incendiu, o sursă de alimentare electrică, un dispozitiv de blocare în poziție deschisă și o unitate de declanșare. Dispozitivele de blocare în poziție deschisă sunt adesea sisteme electromagnetice, cum ar fi electromagneți de blocare în poziție deschisă, supape electromagnetice și cuplaje electromagnetice. Electromagneții de blocare în poziție deschisă necesită montarea unei contraplăci magnetice pe perete. Celelalte sisteme sunt integrate deja în amortizorul ușii sau șina de glisare.

Toate tipurile de dispozitive de blocare în poziție deschisă au ceva în comun: acestea sunt comandate de un senzor de incendiu în cazul unei alarme, respectiv de o unitate de declanșare în cazul unei căderi de rețea. Acestea eliberează ușa, care este mai apoi închisă de amortizor. Dacă este vorba despre o ușă cu două canaturi, un sistem integrat de comandă a succesiunii la închidere asigură închiderea corectă a canaturilor. Aceasta face ca rolul de protecție al ușii de protecție antiincendiu să fie îndeplinit: aceasta împiedică răspândirea focului și fumului.

Ușa poate fi deblocată manual în orice moment

Dacă este necesar să se închidă o ușă deschisă, este posibilă intervenția în orice moment, iar funcția de blocare a ușii în poziție deschisă poate fi declanșată manual. Aceasta deoarece omologarea de tip emisă de către Institutul German pentru Tehnologii în Construcții (DIBt) prevede existența opțiunii de declanșare manuală. Un buton de declanșare manuală, care întrerupe curentul de menținere, poate îndeplini această funcție. Acesta trebuie să fie roșu și să fie prevăzut cu inscripția „close door” (închidere ușă). Acesta trebuie, de asemenea, să fie amplasat în apropiere și să nu fie acoperit de uși care să blocheze accesul la acesta. Dacă dispozitivul de blocare în poziție deschisă poate fi declanșat prin împingerea ușoară a canatului ușii, nu este necesar un buton de declanșare manuală.

În plus, unitățile de acționare și amortizoarele cu cursă liberă pentru uși batante care permit o trecere aproape fără rezistență prin ușile de protecție antiincendiu trebuie avute în vedere ca parte (dispozitiv de blocare în poziție deschisă) a unui sistem de blocare în poziție deschisă și pot fi incluse deja în componente ale sistemului de blocare în poziție deschisă, cum ar fi sursa de alimentare electrică, unitatea de declanșare și senzorul de incendiu.

Omologarea de tip a sistemelor de blocare în poziție deschisă

Un sistem de blocare în poziție deschisă necesită o omologare generală de tip (aBG) ca document justificativ pentru utilizarea în Germania. În acest sens, acesta trebuie supus unei inspecții de tip conform cerințelor Institutului German pentru Tehnologii în Construcții (DIBt). Această omologare de tip este de regulă valabilă timp de cinci ani și poate fi extinsă la cerere.

Dacă expiră omologarea generală de tip a sistemului de blocare în poziție deschisă, nu mai este permis montajul acestuia în clădire. Instalațiile existente pot fi utilizate în continuare, însă doar dacă acestea îndeplinesc cerințele inițiale și se efectuează lucrările periodice de inspecție și mentenanță. Operatorii clădirilor trebuie de aceea să păstreze protocolul de omologare primit de la compania care a asigurat montajul ca dovadă a legalității utilizării produsului.

În general, se inspectează și omologhează doar sisteme de blocare în poziție deschisă complete, care includ toate componentele corespunzătoare. Schimbarea unei componente individuale a unui dispozitiv cu una care nu este inclusă în lista omologării de tip duce la anularea autorizării de utilizare a sistemului în ansamblu. După obținerea unei autorizări valabile, trebuie parcurs un nou proces de recepție.

Sistemele de blocare în poziție deschisă GEZE – compacte și sigure

Ușile de protecție antiincendiu cu unități de acționare a ușii trebuie să fie prevăzute întotdeauna cu un sistem de blocare în poziție deschisă.

Ușile de protecție antiincendiu cu unități de acționare a ușii trebuie să fie prevăzute întotdeauna cu un sistem de blocare în poziție deschisă. © N. Grünwald / GEZE GmbH

GEZE vă pune la dispoziție o gamă extinsă de sisteme de blocare în poziție deschisă, acestea fiind special concepute pentru utilizarea în cadrul sistemelor de prevenire a incendiilor. Acestea sunt inspectate și certificate conform normelor aplicabile și sunt supuse omologării generale de tip de către Institutul German pentru Tehnologii în Construcții (DIBt).

Sistemele compacte de blocare în poziție deschisă furnizate de GEZE constau dintr-un amortizor aplicat și un sistem cu șină de ghidare. Sursele de alimentare, unitățile de întrerupere în caz de fum și sistemele electromecanice de blocare în poziție deschisă sunt integrate în șinele de glisare – nu există de aceea componente voluminoase pe ușă și pereți. Pentru versiunile de sistem pentru uși de protecție antiincendiu cu două canaturi, funcția electrică pentru ambele canaturi ale ușii și sistemul mecanic de comandă a succesiunii la închidere sunt integrate într-o șină de ghidare continuă.

O funcție specială premiată este sistemul cu unde radio FA GC 170, ce elimină necesitatea cablării consumatoare de timp a componentelor individuale ale sistemului de blocare în poziție deschisă. Acesta este deosebit de util la echiparea ulterioară a clădirilor existente, în special în cazul clădirilor de patrimoniu.

Accesați Referință: dotarea ulterioară cu echipamente de protecție împotriva incendiilor a clădirilor de patrimoniu

Montaj simplu și punere în funcțiune prin intermediul tehnologiei ECwire

Sunt disponibile versiuni de sisteme de blocare în poziție deschisă GEZE cu tehnologie ECwire cu două fire pentru cablarea simplă, de exemplu, a senzorilor de fum suplimentari. Acest sistem permite montajul comod, interconectarea și punerea în funcțiune a senzorilor suplimentari montați pe plafon.

Dispozitivele de blocare în poziție deschisă GEZE

În gama GEZE sunt incluse, de asemenea, următoarele produse: o serie de dispozitive de blocare în poziție deschisă pentru amortizoare aplicate și integrate, amortizoare montate în podea și unități de acționare pentru uși batante automate. Acestea pot fi integrate personalizat în conceptul clădirii, în funcție de dorințele clientului. Un dispozitiv de blocare în poziție deschisă este parte a unui sistem de blocare în poziție deschisă, împreună cu o unitate de întrerupere în caz de fum (ce include un mecanism de declanșare, un senzor de incendiu și o sursă de alimentare electrică).

Accesați Sistemele și dispozitivele de blocare în poziție deschisă GEZE

Numeroase standarde și reglementări

GEZE poate asigura sprijin prin consultanță cuprinzătoare pe baza cunoștințelor de specialitate și numeroșilor ani de experiență în proiectarea de sisteme de protecție împotriva incendiilor.

Instalatorii GEZE sunt instruiți astfel încât să respecte toate standardele și reglementările, iar sistemele de blocare în poziție deschisă montate să îndeplinească cerințele.

Recepția și mentenanța: efectuate exclusiv de către experți

Țineți cont de erorile tipice survenite la montarea sistemelor de blocare în poziție deschisă

 • sistemul de blocare în poziție deschisă ales nu se potrivește în unghiul de deschidere (amortizorul ușii vine în contact cu ușa)
 • ușa este prea lată
 • instalare incorectă/neasigurată a cablului
 • nu este posibilă degajarea fumului
 • contaminarea echipamentelor în faza de construcție
 • nu s-a îndepărtat capacul de protecție
 • lucru fără protecția necesară după punerea în funcțiune, contaminarea senzorului de fum 
 • orificiile de intrare a aerului au fost acoperite după recepția inițială în cursul lucrărilor executate, iar capacele de protecție nu au fost îndepărtate la încheierea lucrărilor
 • distanța dintre senzorul montat în buiandrug și plafon este prea mică (este necesară o distanță minimă de 20 mm deasupra întrerupătorului în caz de fum)

Recepția și mentenanța sistemelor de blocare în poziție deschisă pot fi efectuate exclusiv de către un expert sau un reprezentant autorizat al producătorului. Expertiza lucrătorilor respectivi trebuie dovedită.

Inspecția și mentenanța pot fi efectuate, de asemenea, de către tehnicienii de service GEZE

Sistemele de blocare în poziție deschisă trebuie verificate lunar, respectiv trebuie efectuate lucrări de inspecție și mentenanță o dată pe an. Verificarea lunară este necesară pentru confirmarea funcționării corespunzătoare a ușii.

Pentru funcționarea în siguranță a sistemelor de blocare în poziție deschisă, trebuie îndeplinite următoarele cerințe:

 • montajul corect conform cerințelor pentru omologarea de tip sau specificațiilor producătorului
 • îndeplinirea cerințelor cu privire la mentenanță
 • respectarea termenelor limită de înlocuire a componentelor
 • documentație de mentenanță satisfăcătoare
 • respectarea nivelului minim de calificare al personalului de mentenanță

Tehnicienii de la GEZE Service GmbH vă stau, desigur, la dispoziție pentru executarea lucrărilor de inspecție și mentenanță.