Cu siguranță, silențios – noul amortizor TS 5000 SoftClose

Amortizoarele nu trebuie să atragă atenția în utilizare, deoarece ele trebuie să închidă ușile în mod fiabil – iar acest lucru trebuie să se petreacă într-un mod cât mai silențios și fără pierderea confortului de trecere. Însă anumite condiții de spațiu îngreunează o închidere fără zgomot și sigură a ușii. Prin urmare, am extins oferta noastră și, pe lângă amortizorul consacrat TS 5000, am introdus pe piață o variantă nouă – TS 5000 SoftClose. În interviu, Alexander Müller, manager de produse în domeniul tehnologiei pentru uși, relatează despre avantajele modelului TS 5000 SoftClose și particularitățile acestuia pentru procesator și operator.

Expertul nostru în aspectele tehnologiei pentru uși: Alexander Müller

Expertul nostru în aspectele tehnologiei pentru uși: Alexander Müller © GEZE GmbH

Domnule Müller, atunci când ne gândim la amortizoare, gândul ne duce deseori către uși trântite. Mai ales operatorii clădirilor își pun deseori problema, cum se închid ușile în mod sigur în ecluze în ciuda amortizoarelor. Cu siguranță știți la ce mă refer, nu-i așa?

Alexander Müller: Cunoaștem tematica, bineînțeles. În cele din urmă, ea a fost motivul pentru care am dezvoltat amortizorul TS 5000 SoftClose. Gândiți-vă mai ales la blocurile de apartamente, clădirile de birouri sau chiar și la spitale și căminele pentru vârstnici – la toate aceste medii care impun o nevoie specială de liniște. Aici ușile trebuie să se închidă silențios, dar și în mod sigur. Cu noul nostru amortizor, acest luru este posibil – chiar și în ecluze. Până acum, această problemă părea să nu aibă soluție: Fie una dintre cele două uși este închisă, iar amortizorul celeilalte uși trebuie să închidă contra presiunii dinamice apărute, sau a doua ușă cu ecluză este încă deschisă, iar procesul de închidere nu este împiedicat. Dacă amortizorul este reglat pentru situația 1, ușa se trântește zgomotos în situația 2. Iar invers, ușa s-ar putea să nu se închidă corect. Nici nu vreau sa îmi imaginez cât timp s-a investit deja în încercări de reglare. Clapete de supracurent ajută parțial, însă costă bineînțeles în plus. Prin menținerea unei uși în poziția deschisă cu ajutorul instalației de blocare în poziție se poate regla bine cealaltă ușă, însă și aici costurile sunt mai ridicate. Cu modelul nostru TS 5000 SoftClose am adus în sfârșit pe piață o soluție bună pentru această problemă foarte frecventă.

Există totuși modelul TS 5000 – TS 5000 SoftClose îl face acum cocurență?

Alexander Müller: Nu, nicidecum. TS 5000 este deja o soluție universală și beststeller pe piață, care bineînțeles că va continua să existe. Este important să subliniem următorul lucru: TS 5000 SoftClose nu trebuie să înlocuiască TS 5000, ci doar – la nevoie – să îl extindă. Pentru exemple de montaj solicitante cu condiții alternative de presiune, în care ușile trebuie totuși să se închidă în mod sigur și, în cel mai bun caz, silențios, recomandăm modelul TS 5000 SoftClose. El combină perfect cerințele. Nu degeaba a câștigat deja German Innovation Award și Iconic Award.

Alexander Müller arată supapele perfect corelate între ele ale TS 5000 SoftClose.

Alexander Müller arată supapele perfect corelate între ele ale TS 5000 SoftClose. © GEZE GmbH

Ce face modelul TS 5000 SoftClose atât de deosebit?

Alexander Müller: Faptul că reușește să combine atât de perfect închiderea sigură și totodată silențioasă! Deseori siguranța crește în detrimentul zgomotului – însă nu trebuie să fie așa. TS 5000 SoftClose punctează aici cu supape corelate între ele în mod inovator. Aceasta înseamnă că avem în continuare două supape, dar acestea sunt decuplate una de cealaltă. Ultimele 15 grade ale unghiului de deschidere vor fi setate complet independent de orice altă viteză a canatului de ușă. Pe parcursul acestor ultime 15 grade – decisive pentru închiderea ușii – se poate regla fără trepte (cu selectare liberă) viteza de închidere finală. Astfel, ușa se poate închide controlat. Iar cel mai avantajos aspect pentru procesator: fără ca aceasta să fie corelată cu viteza reglată de închidere a canatului de ușă pe traseul de 180 grade până la 15 grade. Din acest motiv, reglarea amortizorului este destul de fixă.

Provocarea dublă pe care o prezintă aceste amortizoare constă, pe de o parte, în faptul că ușa trebuie să se închidă sigur, pentru a îndeplini cerințele de protecție împotriva incendiilor, iare de altă parte, ea nu trebuie să se fixeze cu o trântire în broasca de ușă – indiferent căror situații alternative de presiune este expusă ușa.

Alexander Müller, manager de produse în domeniul tehnologiei pentru uși la GEZE

Aflați mai multe despre TS 5000 SoftClose în videoclip

Prin urmare, procesatorii de amortizoare TS 5000 SoftClose sunt principalii câștigați?

Alexander Müller: Procesatorul se poate bucura că poate regla toate funcțiile de pe partea din față, într-un mod ușor accesibil. În plus, este suficientă o supapă unică, pentru a ajusta viteza de închidere finală, nefiind necesare piese de montaj suplimentare. Din acest motiv, montajul devine, în general, mai rapid. Astfel se economisesc atât timp, cât și bani, mai ales când se montează multe amortizoare într-o clădire. Celor care cunosc sau folosesc deja modelul TS 5000, le va fi foarte ușor pentru că TS 5000 SoftClose aparține aceleiași familii. Șablonul de găurire și accesoriile sunt identice. Șinele de glisare ale modelului TS 5000 pot fi folosite și pentru TS 5000 SoftClose. Prin urmare, echiparea ulterioară este extrem de ușor de realizat.

Avantajați de acest aspect sunt în special operatorii clădirilor. Cici amortizoarele garantează o utilizare sigură și fără griji a clădirii și au costuri reduse de exploatare și de mentenanță. Totodată, nu există costuri adiționale pentru componente suplimentare. În plus, datorită montajului simplu nu există nicio întrerupere a funcționării. Și nu în ultimul rând, operatorii nu mai trebuie să se îngrijoreze datorită reclamațiilor referitoare la trântirea ușilor.

Procesatorul se va bucura că poate regla toate funcțiile de pe partea din față, într-un mod ușor accesibil și că poate regla viteza de închidere finală cu o singură supapă.

Alexander Müller, manager de produse pentru tehnologie pentru uși la GEZE

Nu ar trebui să îi uităm nici pe arhitecții care profită de TS 5000 SoftClose: Arhitecții apelează cu plăcere la TS 5000 SoftClose atunci când sunt în căutarea unei soluții perfecte de amortizor pentru situații solicitante de mediu. Posibilitățile de utilizare sunt evident extinse. Deoarece TS 5000 SoftClose are aceleași dimensiuni ca și TS 5000, putem menține în cadrul unui proiect un aspect grozav, unitar al binecunoscutului design GEZE suplu și de înaltă calitate - ca de obicei.

Domnule Müller, vă mulțumim pentru interviu!

TOATE DETALIILE DE PRODUS DESPRE TS 5000 SoftClose