Reglarea corectă a amortizorului GEZE - ce trebuie să știți!

Protecție împotriva incendiilor, fără obstacole sau confort - amortizoarele trebuie să îndeplinească multe cerințe. Pentru a putea realiza toate aceste funcționalități fiabil, sigur și durabil, este indispensabilă o instalare, reglare și întreținere corectă a amortizoarelor de ușă. Aici află procesatorii ce trebuie să aibă în vedere la montajul profesionist - și ce parametri trebuie respectați, pentru a garanta în egală măsură confortul de trecere și siguranța.

Cei mai importanți parametrii la amortizoare dintr-o privire

Infografic Reglarea vitezei de închidere

Reglarea vitezei de închidere: spre stânga (iepure): mai rapid, spre dreapta (melc): mai lent.

Funcționalitățile de bază ale unui amortizor, care se poate regla individual, sunt: 

  • forța de închidere, respectiv mărimea amortizorului 
  • viteza de închidere, 
  • forța de capăt, 
  • amortizarea deschiderii precum și 
  • întârzierea la închidere.
Opțiuni de reglare

Opțiunile de reglare în detaliu

În funcție de model se deosebesc variantele de reglare. În acest caz, recomandăm să aruncați o privire în recomandarea oficială de reglare pentru amortizoarele GEZE. 

Descărcare Opțiuni de instalare pentru amortizoare aplicate (PDF | 3.11 MB)

Forța de închidere înseamnă forța pe care o exercită amortizorul pe foaia de ușă, pentru a închide ușa. Forța de închidere (denumită și mărimea amortizorului) se orientează după lățimea canatului ușii de închis. Aceasta înseamnă că într-un prim pas trebuie stabilită lățimea canatului, care conform DIN EN 1154 impune o anumită forță de închidere a amortizorului. În plus, alte condiții constructive pot să aibă drept consecință că trebuie reglată o mărime mai mare. Aici sunt incluse, de exemplu, înălțimea ușii, greutatea ușii sau alte condiții locale, precum acțiunea vântului.

Forța de închidere a amortizorului este descrisă cu clasa EN. Clasa EN 1 se aplică la uși cu o lățime mai mică a ușii sau lățime mai mică a canatului și greutate mică, deci, de exemplu, pentru uși în interiorul unei clădiri rezidențiale. Pentru o ușă de intrare în casă este necesară, de regulă, o forță de închidere mai mare. La ușile rezistente la foc trebuie reglată o mărime minimă a amortizorului de EN 3. Amortizoarele la ușile rezistente la fum și foc sunt autorizate până la o lățime a foii de ușă de maximum 1600 mm (EN 7).

Reglarea forței de închidere are loc printr-un singur șurub de reglaj la amortizor. La afișajul forței de închidere puteți citi valoarea EN respectivă.

Viteza de închidere reglează viteza cu care închide amortizorul o ușă. 

În acest sens, viteza de închidere nu trebuie reglată prea mare, pentru ca ușa să nu se trântească în fața nasului la următoarea persoană. Ea nu trebuie reglată nici prea mică, pentru ca ușa să se închidă sigur din prima. Prin urmare, reglați-o astfel încât ușa să se închidă în 5 - 7 secunde din deschiderea de 90°. În special, în clădirile precum blocurile de apartamente sau clădirile de birouri, ușile deschise pot să reprezinte un risc de siguranță, prin faptul că facilitează accesul persoanelor neautorizate. În multe cazuri, ușile închise contribuie și la economia de energie.
 

Cu așa-numita forță de capăt puteți regla cât de puternic cade ușa în broască. Adică mișcarea ușii va fi accelerată în zona ultimelor grade înainte de închiderea ușii, pentru a depăși rezistențele de închidere, spre exemplu frecările garniturilor de etanșare ale ușii. Astfel, se poate garanta că ușa cade sigur în broască.

Dacă forța de capăt este prea puternică, ușa se trântește, în general, cu o izbitură. În schimb, dacă reglarea este prea slabă, se poate întâmpla ca ușa să nu se mai închidă complet independent. 

Amortizarea deschiderii este un amortizor care previne ca o ușă să poată fi deschisă cu forță prea mare. Astfel, de exemplu, persoanele, elementele ușii, pereții adiacenți sau chiar și obiectele din spatele ușii vor fi protejați.

Amortizarea deschiderii diminuează astfel viteza unei uși deschise cu forță prea mare. Însă, de exemplu la uși cu deschidere spre exterior și cuprinse de vânt, ea nu poate înlocui o limitare separată a unghiului de deschidere - deci, de exemplu, montajul unui opritor de ușă sau alte măsuri constructive. Indicație: Supapa nu ar trebui să fie deschisă prea larg, altminteri acest lucru duce la neetanșeități.

Întârzierea la închidere diminuează viteza de închidere a unei uși. Astfel, spre exemplu, persoanele cu bagaje, persoanele cu cadre de mers sau alte limitări, au timp suficient pentru a trece prin zona ușii.

Amortizoare

Găsiți amortizorul potrivit pentru dumneavoastră

Portofoliul nostru prezintă o selecție extinsă de amortizoare, care sunt potrivite pentru diverse exemple de montaj și oferă multe posibilități de reglare individuale. Liniile de amortizoare de la GEZE ajung de la amortizoare aplicate până la numeroase variante pentru uși rezistente la foc și de protecție antifum.
Pentru a vă facilita selecția amortizorului corect, vă oferim un instrument confortabil de găsire a produselor, care interoghează sistematic toate cerințele și funcțiile. Așa navigați simplu și rapid la produsul potrivit pentru dumneavoastră.

Spre instrumentul de găsire produse

Amortizoare integrate

Amortizoare de pardoseală

TS 5000 SoftClose

TS 5000 SoftClose

 TS 5000 SoftClose

© GEZE GmbH

Anumite condiții de spațiu îngreunează o închidere fără zgomot și sigură a ușii. Prin urmare, am extins oferta noastră și, pe lângă amortizorul consacrat TS 5000, am introdus pe piață o variantă nouă – TS 5000 SoftClose. Managerul nostru de produse în domeniul tehnologiei pentru uși, Alexander Müller, explică în interviu avantajele TS 5000 SoftClose și particularitățile pentru procesatori și operatori. 

SPRE INTERVIU
 

Filme de montaj

Filme de montaj pentru amortizoare GEZE

Pentru a vă ajuta pe dumneavoastră ca procesator la instalarea și reglarea produselor GEZE, vă punem la dispoziție pe canalul nostru YouTube o serie întreagă de filme de montaj. Aici găsiți videoclipurile noastre pentru amortizoare GEZE, unde montajul funcționează la toate modelele după același tipar.

Spre canalul YouTube al GEZE
Întrebări adresate frecvent

Întrebări adresate frecvent despre amortizoarele GEZE

Se poate întâmpla ca amortizoarele să nu se comporte în modul obișnuit - fie prin manipulare necorespunzătoare sau chiar și prin influențe ale mediului. Astfel este posibil ca amortizoarele să trebuiască să fie reajustate la oscilații de temperatură.
În următoarea listă găsiți cele mai frecvente cauze pentru probleme și soluțiile posibile de remediere a acestora.