Perspective GEZE

Proiectarea integrală a clădirii împreună cu specialiștii noștri BIM economisește timp și bani

BIM este un subiect digital major în industria construcțiilor. În viitor, această metodă va face planificarea, construcția și operarea clădirii mult mai eficiente și se vor economisi resurse. Acesta este scopul sistemului BIM. Günther Weizenhöfer, team leader și consultant în arhitectură, explică contribuția GEZE în realizarea integrală a proiectării clădirii.

Ing. dipl. Günther Weizenhöfer, teamleader GEZE și consultant în arhitectură

Domnule Weizenhöfer, care sunt, în opinia dumneavoastră, avantajele oferite de Modelarea Informației Clădirii (BIM)?

Din păcate, BIM este folosit încă pe post de sinonim pentru programele 3D CAD care permit oamenilor care le vizualizează să experimenteze și să pătrundă în modelele structurale în timpul proiectării. Dar BIM nu este un software, este o metodă. Și scopul ei este de a facilita colaborarea și parteneriatul în modelarea digitală a clădirii. BIM facilitează schimbul de date și permite testarea din timp a coliziunilor între diferitele loturi de lucrări. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că puteți spune din timp dacă componentele construcției nu se potrivesc. De exemplu, dacă un perete este rezistent la foc, iar o ușă care ar urma să fie instalată în acest perete nu este rezistentă la foc.

Când se va folosi BIM la proiectarea clădirii?

Când se lucrează cu metoda BIM, se stabilesc anumite abordări și procese într-o fază incipientă a proiectului. Acestea sunt definite de obicei în cerințele de informare ale angajatorului (EIR) și într-un proiect de execuție BIM (BEP). În multe cazuri, proiectul execuției BIM este coordonat numai după ce au fost însărcinați arhitectul și experții implicați în proiectare. Adesea, este necesară o discuție.

Cum poate GEZE să susțină procesul BIM?

Suntem specialiști în proiectarea de uși. Putem gestiona CAD, avem coordonatori BIM angajați pe plan intern în companie și înțelegem multe despre planificarea construcției și despre ciclul de viață al unei clădiri. Acest lucru permite GEZE să presteze servicii ca partener și să-i susțină prin expertiza sa pe toți cei implicați în proiect – de la faza de idee până la proiectare, implementare și operațiuni de îndepărtare sau reconstruire. Noi putem ajuta la crearea planurilor de procesare BIM și vă sprijinim cu cerințele necesare pentru obiectele de ușă, pentru o proiectare corespunzătoare a ușilor. Plusvaloarea pe care o aducem în acest parteneriat prin expertiza noastră poate economisi mult timp și totodată mulți bani.

Economisiți timp și bani cu BIM?

Da, deoarece BIM lucrează cu obiecte digitalizate ale componentelor construcției. Acest lucru include, pe lângă pregătirea grafică, informații necesare, precum descrieri, elemente de inginerie în construcții și proprietăți de proiectare a construcției. De exemplu, puteți adăuga informații la o ușă virtuală, indicând dacă este rezistentă la incendiu sau la efracție, puteți indica din ce material este fabricată, dacă are un sistem de blocare sau un dispozitiv de acționare. Și veți putea face multe lucruri cu acea informație: să creați liste de uși, să proiectați liste de încăperi sau să generați texte pentru invitații la licitații sau chiar simulări complete – spre exemplu scenarii de evacuare. Puteți extrage toate informațiile foarte repede din modelul central al clădirii.

Arhitectura, diferitele utilizări ale clădirii, fluxurile de personal, siguranța, protecția la incendiu și conceptele de căi pentru evacuare fac din subsecțiunea de lucrări pentru uși o sarcină de proiectare foarte complexă - obiectele pot să susțină această complexitate?

Pentru a crea un model BIM, arhitecții și proiectanții pot folosi elementele generice ale construcției în sistemele de software CAD comune. Desigur, în multe țări invitația la o licitație pentru proiecte de clădiri publice trebuie efectuată într-un mod neutru. Prin utilizarea de obiecte generice din sistemele CAD se îndeplinește această cerință de neutralitate. Dezavantajul este că adesea acestea nu oferă toate caracteristicile și variațiunile necesare ale echipamentelor.

La proiectarea ușii cu BIM, totul se bazează pe utilizarea informațiilor potrivite în faza potrivită!

Ing. dipl. Günther Weizenhöfer, team leader și consultant în arhitectură la GEZE

Obiectele noastre BIM configurabile de la GEZE sunt utile aici. Acestea sunt obiecte de ușă cu toate componentele necesare, precum și unele atribute nespecificate. O ușă necesită în jur de 150 de informații pentru a putea fi proiectată corect. Ea necesită o combinație de mai multe informații diferite care trebuie sortate dacă nu doriți să faceți greșeli. Dificultatea pentru proiectanți este să nu includă prea multă informație despre obiecte într-o fază incipientă. Acest lucru poate cauza probleme într-o fază mai avansată a proiectării sau dacă se fac modificări. Astfel, proiectanții au nevoie de informația potrivită în faza potrivită! Prin intermediul obiectelor BIM adaptabile de la GEZE, noi putem oferi acest lucru: arhitectul/ proiectantul poate stabili succesiv proprietățile.

Aflați mai multe despre BIM