Subiecte

Uși cu închidere automată pentru confort și siguranță

Cum se închid ușile exterioare ale blocurilor de apartamente, respectiv ușile de intrare ale școlilor, clădirilor comerciale și de birouri imediat ce trecem prin ele? Nu ne gândim în mod obișnuit la asta. Tocmai aceasta este rațiunea de a fi a amortizoarelor ușilor – iar acestea își îndeplinesc atât de fiabil rolul, încât pot salva vieți în cazul unui incendiu.

La ce servesc amortizoarele pentru uși?

Amortizoarele pentru uși sunt utilizate pentru închiderea automată a ușilor.

Amortizoarele pentru uși sunt utilizate pentru închiderea automată a ușilor. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Ușile cu autoînchidere sunt uși prevăzute cu amortizor. Amortizoarele închid automat ușile după ce acestea sunt deschise manual. Acestea determină deplasarea canatului ușii în tocul ușii și fixarea limbii broaștei în tabla de închidere.

Dar de ce este important ca ușile să fie închise, nu deschise? Există mai multe motive pentru aceasta: ca urmare a dispozițiilor legale, din rațiuni de siguranță și igienă, pentru economisirea de energie sau pentru evitarea curenților de aer.

Montarea de amortizoare pentru uși este adesea benefică. Acestea sunt chiar obligatorii în cazul ușilor de protecție antiincendiu și antifum, deoarece acestea trebuie să se închidă independent. Cele mai importante motive pentru utilizarea de amortizoare pentru uși sunt:

  • Securitatea: Ușile închise protejează împotriva accesului neautorizat, efracției și furturilor.
  • Protecția împotriva incendiilor: Reglementările în domeniul construcțiilor impun utilizarea de uși de protecție antiincendiu, nu doar în clădirile publice sau parcările auto subterane, ci și pentru ușile locuințelor sau hotelurilor. Scopul acestora este acela de împiedicare a trecerii focului prin deschizăturile din pereții ignifugi sau rezistenți la foc. Aceste elemente de închidere cu protecție antiincendiu trebuie să se închidă independent.
  • Protecția antifonică: Ușile închise protejează împotriva zgomotului.
  • Climatizarea încăperilor/economisirea energiei: Ușile închise protejează împotriva vântului și factorilor de mediu, curenților de aer și pierderilor de căldură.
  • Igiena: Ușile închise protejează împotriva contaminării. Ușile cu autoînchidere nu trebuie să fie atinse pentru a fi închise. Acestea sunt de aceea deosebit de utile în locurile în care există o probabilitate mare de transmitere a bacteriilor și microbilor prin intermediul mâinilor: în spitale și toalete publice, de exemplu.
  • Spațiul privat: Ușile închise vă protejează intimitatea.
  • Comoditatea: Ușile cu autoînchidere sunt practice și confortabile pentru toată lumea, în special pentru copii, persoane în vârstă și persoane cu mobilitate limitată.

Tipuri de amortizoare pentru uși acționate manual

Funcția de autoînchidere poate fi asigurată prin intermediul unor amortizoare pentru uși acționate manual. În funcție de modul de montaj, se face distincție între amortizoare cu fixare pe toc, amortizoare integrate în ușă și amortizoare integrate în podea.

  • Amortizoarele aplicate exterioare cu fixare pe toc: Acestea sunt fixate în partea superioară a canatului ușii sau a tocului ușii, unde rămân la vedere. Acestea pot fi, de asemenea, echipate ulterior. Amortizoarele aplicate exterioare cu fixare pe toc pot fi cu tije sau cu șine de glisare.
  • Amortizoarele aplicate mascate/integrate în ușă: Amortizoarele aplicate integrate sunt de obicei complet incluse în canatul și tocul ușii, ceea ce protejează componentele împotriva contaminanților și factorilor de mediu. Amortizoarele integrate sunt deosebit de populare în rândurile arhitecților, fiind aproape invizibile.
  • Amortizoarele montate în podea: Componentele individuale ale amortizoarelor montate în podea sunt de obicei incluse în podea și canaturile ușii, fiind astfel cvasi-invizibile. Pe lângă funcția de închidere, acestea pot includeși reazemul inferior al canatului. Este necesar adesea un decupaj în podea pentru caseta de podea.

Ușile de protecție antiincendiu – impuse prin lege

Cerințele cu privire la închiderea ușilor de protecție antiincendiu sunt mai stricte decât cele valabile în cazul ușilor care nu sunt destinate protecției împotriva incendiilor. Ușile utilizate în cadrul măsurilor de protecție antiincendiu și antifum, și care prin urmare fac obiectul unor cerințe speciale, trebuie în general să fie prevăzute cu funcție de autoînchidere. Amortizoarele pentru uși adecvate, omologate pot îndeplini această funcție. Pentru ușile cu două canaturi, este necesar un sistem de comandă a succesiunii la închidere pentru asigurarea faptului că se închide mai întâi canatul pasiv, apoi canatul activ. Acesta este singurul mod în care se poate asigura tipul necesar de închidere. Amortizoarele cu comandă hidraulică pentru uși de protecție antiincendiu sunt inspectate și fabricate conform normei DIN EN 1154.

GEZE TS 5000 ECline: amortizoarele aplicate cu funcție de asistență la deschidere

Protecția împotriva incendiilor versus accesul fără restricții

Ușile cu amortizor acționat manual sunt adesea greu de deschis, deoarece deschiderea ușii necesită o anumită energie, care este utilizată apoi în cursul procesului de închidere. Astfel de uși reprezintă un obstacol pentru persoanele în vârstă și copii, astfel că nu îndeplinesc cerințele cu privire la accesul fără restricții. Norma DIN 18040 este una esențială în definirea construcțiilor cu acces fără restricții în Germania. Această normă stabilește o forță de acționare maximă utilizabilă de 47 Nm pentru ușile cu autoînchidere.

Dacă un amortizor standard pentru uși nu poate genera o forță de deschidere cu un efort destul de mic, se pot utiliza în acest sens opțiuni speciale de dotare, cum ar fi funcția de asistență la deschidere integrată sau deblocarea ușii.

SUGESTII CU PRIVIRE LA PROTECȚIA IMPOTRIVA INCENDIILOR ȘI DESIGNUL ACCESIBIL PENTRU TOȚI

Broșura Amortizorul cu cursă liberă GEZE (PDF | 2.16 MB)

 

Instalațiile de blocare în poziție mențin deschise ușile rezistente la foc

Ușile de protecție antiincendiu sunt însă percepute adesea ca obstacole în viața de zi cu zi, fiind adesea de dorit o menținere a acestora în poziție deschisă pentru perioade mai lungi de timp, în mod permanent. Nu este permisă în niciun caz menținerea mecanică a ușilor de protecție antiincendiu în poziție deschisă (de exemplu, cu o pană de blocare a ușii).

Se pot utiliza în acest sens sistemele de blocare în poziție deschisă. Acestea mențin ușile de protecție antiincendiu în poziție deschisă în cursul utilizării de zi cu zi, însă le eliberează automat în cazul unei alarme, astfel încât amortizoarele ușilor să își poată îndeplini rolul. Ușile de protecție antiincendiu pot fi menținute astfel în poziție deschisă cu ajutorul sistemelor de blocare în poziție deschisă, fiind, totodată, asigurată închiderea în siguranță în caz de incendiu. În condiții normale, aceste soluții asigură accesul fără restricții, concomitent cu asigurarea închiderii fiabile în orice moment în caz de incendiu.

Accesați Sistemele de blocare în poziție deschisă GEZE

Amortizoarele pentru uși GEZE pentru orice aplicație

GEZE furnizează amortizoare pentru o gamă largă de uși și o gamă variată de opțiuni de setare personalizată. De la cel mai mic amortizor aplicat, până la variantele multifațetate pentru uși de protecție antiincendiu și antifum: gama de amortizoare cu tije și șine de glisare poate fi combinată în diferite moduri. Tipul de amortizor ce poate fi utilizat se determină în funcție de cerințe, tipul de ușă, mărimea acesteia, masa canatului, materialul ușii, lățimea ușii și locul în care este instalată ușa.

Suplimentar, este important de știut dacă amortizorul trebuie să funcționeze în zona de interior sau în zona de exterior, în spații umede sau uscate, în zone cu temperaturi ridicate sau scăzute.

Pentru a putea închide ușile în mod fiabil și silențios chiar și în situații ambientale provocatoare, este necesar un raport optim între putere și viteză de închidere. TS 5000 SoftClose îndeplinește de ex. aceste cerințe, motiv pentru care închide ușile în mod fiabil și silențios chiar și în condiții de vânt sau curent sau în condiții de schimbări de presiune în ecluze și în casele scărilor.

Numărul de oameni care utilizează ușa, situația personală a acestora (persoane cu copii, asistate etc.) și alte cerințe, cum ar fi accesul fără restricții și protecția împotriva incendiilor, trebuie avute, de asemenea, în vedere. GEZE asigură consultanță din partea specialiștilor în toate aceste domenii – pe lângă o consultanță cu privire la produse și service, asigurând astfel o asistență cuprinzătoare pentru clienți pe tot parcursul ciclului de viață al produsului.

Accesați Atenuatoarele pentru uși acționate manual GEZE

Ușile automate cu amortizoare

Ca alternativă, funcția de autoînchidere poate fi asigurată prin intermediul unei unități de acționare electrică a ușii, ce permite și deschiderea automată. Aceste tipuri de uși glisante, cu canat cu deschidere batantă sau rotative complet automatizate sunt comandate de regulă prin intermediul unor senzori care înregistrează deplasarea oamenilor prin fața ușii. Este, de asemenea, prevăzut un comutator de deschidere ce poate fi acționat fără contact. Printr-o simplă trecere a mâinii prin fața comutatorului, se comandă deschiderea ușii. Dacă este necesar un nivel inferior de automatizare, se poate, de asemenea, deschide o ușă batantă printr-o mișcare „Push & Go”. Este suficientă o ușoară împingere a canatului ușii pentru pornirea motorului de deschidere a ușii.

Toate ușile automate, așa cum o indică și denumirea acestora, se închid la loc automat. Detectoarele de prezență asigură, în cursul deschiderii și închiderii, prevenirea riscurilor de prindere, retezare, lovire și încarcerare.

Aflați mai multe despre ușile automate

MAI MULTE DESPRE SENZORI

Unitatea de acționare pentru uși batante GEZE Slimdrive cu dispozitiv de blocare în poziție deschisă integrat

Unitatea de acționare pentru uși batante GEZE Slimdrive cu dispozitiv de blocare în poziție deschisă integrat © Nikolaus Grünwald / GEZE GmbH

Închiderea ușilor de protecție antiincendiu

Dacă ușile de protecție antiincendiu se utilizează pe post de uși batante automate și sunt prevăzute cu un dispozitiv de blocare în poziție deschisă, acestea sunt considerate a fi un sistem cu blocare în poziție deschisă atunci când sunt utilizate în combinație cu o unitate de întrerupere în caz de fum. Sistemele de blocare în poziție deschisă împiedică închiderea automată a ușilor. În cazul unei alarme declanșate prin intermediul unui senzor de incendiu, respectiv în cazul unei căderi de rețea, funcția de blocare în poziție deschisă este dezactivată, iar amortizorul închide ușa. GEZE vă pune la dispoziție o gamă extinsă de sisteme și dispozitive de blocare în poziție deschisă, acestea fiind special concepute pentru utilizarea în cadrul sistemelor de prevenire a incendiilor.

Broșura Sistemele de uși batante GEZE (PDF | 7.93 MB)

Sistemul de uși glisante cu închidere etanșă și accesibil Powerdrive HT furnizat de GEZE

Sistemul de uși glisante cu închidere etanșă și accesibil Powerdrive HT furnizat de GEZE © GEZE GmbH

Ușile glisante etanșe pentru condiții optime de igienă

În zonele unor clinici (săli de operații, secții de terapie intensivă sau centre de dializă) și în spațiile pure (camere sterile și laboratoare), sunt necesare uși cu nivel superior de etanșare pentru asigurarea unei bune igiene și unei etanșări cât mai bune posibil. GEZE furnizează în acest sens soluții de acces cu etanșare superioară prin sistemele de uși glisante ermetice ECdrive H și Powerdrive PL-HT, ce nu permit pătrunderea microbilor și impurităților în interior.

Accesați Ușile glisante automate GEZE

Accesați Ușile batante automate GEZE

Consultanța cuprinzătoare

Amortizoarele pentru uși sunt disponibile în diferite variante de design: cu fixare pe toc și cu tije sau șine de glisare; integrate sau acoperite în podea; în orice culoare și cu capac de acoperire opțional.

Există amortizoare disponibile pentru operarea manuală a ușilor, respectiv pentru integrarea în unitățile de acționare ale ușilor automate, acestea îndeplinind, desigur, toate cerințele legale și normele, cum ar fi cu privire la protecția împotriva incendiilor și siguranță.

GEZE furnizează consultanță extinsă în vederea determinării celui mai potrivit amortizor pentru o anumită aplicație (tipul de clădire, traficul de persoane, locul în care se află ușa etc.) prin intermediul unei linii de apel pentru arhitecți.

GEZE furnizează, de asemenea, soluții personalizate pentru amortizoare pentru uși, inclusiv consultanță și conceperea unei soluții adecvate.

Asistența de mai multe tipuri

GEZE asigură pentru procesatori instruire de specialitate cu privire la montajul amortizoarelor pentru uși. În plus, există numeroase mijloace ajutătoare sub formă de instrucțiuni de montaj, videoclipuri de montaj, planuri de cablare etc.

Accesați Videoclipul de montaj pentru unitatea TS 5000

Accesați Videoclipul de montaj pentru unitatea Powerturn

Ajutor, sfaturi și trucuri

GEZE Service asigură asistență nonstop pentru probleme întâmpinate în legătură cu amortizoarele pentru uși. Veți găsi întotdeauna pe cineva la celălalt capăt al firului liniei de apel, iar personalul de service va ajunge rapid la fața locului. Câteva sfaturi și trucuri sunt adesea utile pentru repunerea în funcțiune a amortizoarelor pentru uși. Secțiunea Întrebări frecvente și instrucțiunile asigură un prim nivel de asistență în cazul întâmpinării unor probleme.