Subiecte

Accesul fără obstacole pentru clădiri - confort sporit și o mai bună calitate a vieții pentru toată lumea

Accesul fără obstacole pentru clădiri: Sfaturi pentru proiectare, standarde DIN și legislație Parcurgerea rapidă a uşii, fără ajutor, sau deschiderea fără probleme a unei ferestre grele - astfel de acțiuni nu sunt întotdeauna atât de ușoare precum ar părea la prima vedere. Acest lucru nu este valabil numai pentru persoanele în scaun cu rotile sau cu alte dizabilități fizice. Pentru persoanele cu un picior în ghips, care cară lucruri sau care împing un cărucior, acțiunile cotidiene simple pot deveni adevărate provocări. Soluția: proiectarea, construirea și viața fără bariere

Ce înseamnă acces fără obstacole?

Accesul fără obstacole este o temă importantă la nivelul societății, și încă una care ne afectează pe toți. Conform Constituției germane, Legii privind egalitatea persoanelor cu dizabilități și Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap, orice persoană are dreptul la un acces neîngrădit în toate zonele de locuit, indiferent de situația personală, de starea fizică și de vârstă. Accesul fără obstacole permite oricui să trăiască în mod egal cu ceilalţi, autodeterminat și fără ajutor extern.

Termenul „fără bariere" înseamnă mai mult decât „adaptat pentru persoane cu dizabilități”

Prin urmare, designul fără bariere prezintă numeroase avantaje – și nu numai pentru persoanele cu dizabilități fizice. Prin urmare, termenul „adaptat pentru persoane cu dizabilități” este doar rareori utilizat astăzi. De ce? Imaginați-vă că vă aflați în fața unei uși, având plase de cumpărături grele în mâini, și că trebuie să deschideți ușa cu cotul. Sau că trebuie să așezați un taburet instabil pentru a rabata o fereastră - o situație incomodă și uneori chiar periculoasă. Întâmpinăm frecvent dificultăți în viața de zi cu zi, care ne complică viața și ne consumă timp prețios.

Construcţiile fără bariere ne fac tuturor viața de zi cu zi mai ușoară.

Prin urmare, construcţiile și locuitul fără bariere nu înseamnă numai „adaptat pentru persoane cu dizabilități”, ci și îndepărtarea multor obstacole. Accesul fără obstacole este un concept de care se bucură toată lumea și care poate aduce schimbări pozitive în viața tuturor. Intrările fără praguri și ușile largi nu ajută doar persoanele mai în vârstă, cu mijloace ajutătoare pentru mers sau cu alte restricții, ci și familiile cu cărucioare pentru copii sau călătorii cu bagaje grele. Accesul fără obstacole înseamnă confort, incluziune și o mai bună calitate a vieții pentru toată lumea.

Soluții igienice şi fără bariere

GC 307+: Igienă ridicată și acces fără bariere.

GC 307+: Igienă ridicată și acces fără bariere. © GEZE GmbH

Multe soluții fără bariere nu îmbunătățesc doar confortul utilizatorilor, ci și siguranța din punct de vedere igienic. De exemplu, butoanele de proximitate asigură deschiderea automată a ușilor fără atingere directă. Astfel se evită contactul fizic și posibilitatea de transmitere a germenilor, bacteriilor și virușilor. Acest aspect îmbunătățește igiena, siguranța și confortul mai ales în zonele cu trafic intens, în clădirile publice și în centrele de îngrijire și de servicii de sănătate.

Un exemplu foarte bun vine din domeniul îngrijirii și sănătății: Butoane de proximitate fără atingere directă au fost instalate în centrul rezidențial Fux Campagna. Acestea deschiderea fără atingere şi fără bariere a ușilor echipate cu dispozitivul GEZE Slimdrive. Butoanele de proximitate detectează persoanele și obiecte într-o zonă de detectare între 10 și 50 de centimetri și pot fi ajustate în funcție de necesități. De exemplu, persoanele cu mijloace ajutătoare pentru mers sau în scaun cu rotile pot deschide ușa confortabil, fără a atinge direct contraplaca electrică de uşă. Acest lucru creşte confortul fără bariere, sporind în același timp gradul de igienă.

Proiectarea, construirea și viața fără bariere

Ușile automate pentru acces fără restricții

Ușile automate pentru acces fără restricții

Conștientizarea la nivel public a subiectului accesului fără obstacole s-a îmbunătățit în ultimii ani. În special proiectarea și construirea fără bariere a clădirilor publice și private joacă un rol esențial în acest sens. Obiectivul: proiectarea și construirea de clădiri și locuințe astfel încât acestea să poată fi utilizate de oricine, fără ajutor și fără restricții. Există motive importante pentru aceasta. Numărul oamenilor care pot și își doresc să ducă o viață independentă la vârsta a treia este în creștere.

Accesul fără obstacole facilitează incluziunea

Consfințit prin Constituția germană, accesul fără obstacole este solicitat tot mai mult de persoanele cu dizabilități. Aceste persoane pot duce o viaţă fără ajutorul permanent din partea celorlalți doar prin eliminarea oricăror obstacole. În plus, intervine aspectul foarte actual al „integrării”, al dreptului fiecărui individ – cu sau fără dizabilități – de a putea merge oriunde.

Designul accesibil pentru toți include designul fără bariere

Noile stiluri de viață sustenabile, care includ utilizarea facilă a clădirilor și spațiilor, sunt de asemenea la ordinea zilei. Cu ajutorul unor sisteme simple și utile, accesul fără obstacole este strâns asociat confortului și stilului. În acest context, noțiunea de design accesibil pentru toți capătă o importanță tot mai mare. Conceptul de design internațional creează spații de locuit accesibile, inteligibile și utilizabile în egală măsură de toată lumea. Conform acestui concept, clădirile trebuie să permită accesul facil unui număr cât mai mare de categorii de persoane și să poată fi utilizate de către aceste persoane fără niciun ajutor extern. Designul accesibil pentru toți nu este orientat spre un anumit public țintă, ci este menit a face tuturor viaţa mai uşoară. Proiectarea și construirea construcţiilor fără bariere se reflectă, de asemenea, în conceptul designului accesibil pentru toți.

Combinarea protecției împotriva incendiilor și a accesului fără obstacole

Nu doar clădirile trebuie să îndeplinească reglementările și standardele cu privire la accesul fără obstacole. Protecția preventivă împotriva incendiilor este la rândul ei prevăzută de lege. Combinarea măsurilor de protecție împotriva incendiilor cu designul fără bariere este un demers complex: ușile rezistente la foc trebuie să se închidă rapid în caz de incendiu și să creeze compartimente de incendiu sigure, asigurând în același timp utilizarea cotidiană fără bariere.

Descoperiți cartea noastră albă gratuită cu privire la protecția împotriva incendiilor

În prezentarea noastră cu privire la protecția împotriva incendiilor la ușile din clădiri existente puteţi găsi și alte sfaturi

În cadrul FeuerTrutz 2020, expertul nostru în materie de protecție împotriva incendiilor, Peter Rürup, a susţinut o prezentare despre aspectele care trebuie avute în vedere la proiectarea ușilor fără bariere rezistente la foc.

VIZIONAȚI VIDEOCLIPUL Feuertrutz AICI

Accesul fără obstacole în sectorul privat

Tot mai mulți oameni își doresc un confort sporit și o calitate superioară a vieții în interiorul propriei locuințe. Aceasta face ca numeroase proiecte de construcții private să se orienteze spre concepte fără bariere, precum designul universal. Modul inteligent de trai în locuințe inteligente devine, de asemenea, tot mai popular. Pe lângă conceptele de design universal și de locuințe inteligentă, în sectorul privat există și alte concepte cu scopuri similare. În esență, toate acestea au un lucru în comun: ele pun omul în prim-plan și încearcă să găsească soluții pentru asigurarea accesului fără restricţii în viața de zi cu zi.

Sistemele de uși și ferestre fără bariere sporesc confortul

Accesul fără obstacole asigură numeroase avantaje în toate domeniile vieții. Acest concept este util pentru persoanele care suferă urmările temporare ale unor accidente, pentru persoane cu cărucioare pentru copii, bagaje sau plase de cumpărături și pentru familii cu copii mici. Soluțiile pentru uși și ferestre automatizate asigură astfel un confort sporit pentru utilizator - în special atunci când acționarea manuală a ușilor sau ferestrelor este incomodă, dificilă sau chiar imposibilă.

Locuitul fără bariere este un subiect progresist

Pe lângă o optimizare din punct de vedere al confortului, un rol important îl are și posibilitatea de a trăi și locui în mod independent. Odată cu vârsta, multe lucruri pe care oamenii la considerau de la sine înțelese devin dificile sau imposibile. În următorii câțiva ani, Germania va avea de-a face cu schimbări majore la nivelul structurii demografice a populației. Ponderea populației cu o vârstă de peste 65 de ani este în continuă creștere. Până în anul 2060, unul din trei cetățeni va avea peste 65 de ani. Ca urmare a acestei schimbări a structurii demografice din Germania, generația de vârsta a treia se confruntă deja cu problema accesului fără obstacole. Persoanele în vârstă din ziua de azi sunt mai active ca niciodată, sperând să ducă o viață independentă până la adânci bătrâneți.

Proiectarea ușilor și ferestrelor fără bariere împreună cu GEZE

Sisteme de uși fără restricţii pentru un plus de confort pentru utilizatori

Sisteme de uși fără restricţii pentru un plus de confort pentru utilizatori

Acționarea și parcurgerea ușilor, respectiv deschiderea și închiderea ferestrelor, sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale designului fără bariere. În calitate de pionier în domeniul accesului fără obstacole, GEZE elimină barierele prin intermediul unei game largi de soluții inovatoare și personalizate pentru uși, ferestre și tehnologie de siguranță, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

Confort îmbunătățit pentru utilizatori

Soluțiile GEZE asigură siguranță și comoditate sporite datorită modului lor simplu și intuitiv de operare. Ele țin cont de dorințele personale și de nevoile individuale, făcând viața mai simplă și mai confortabilă. Totodată, soluțiile pentru clădiri furnizate de GEZE pot fi integrate vizual perfect în designul spațial.

Soluții sigure și conforme cu DIN

Sistemele de uși și ferestre automate furnizate de GEZE satisfac cele mai ridicate standarde de siguranță și îndeplinesc cerințele normelor DIN cu privire la construcţiile fără bariere. Oferind soluții complete dintr-o singură sursă, GEZE este partenerul dvs. expert pentru implementarea proiectelor în conformitate cu normele aplicabile - din faza de proiectare și până la serviciile post-vânzare.

Accesaţi Sistemele de uși batante automate GEZE

Accesaţi Sistemele de uși glisante automate GEZE

Accesaţi Sistemele de uși rotative automate GEZE

Mai multe despre pachetul pentru uși de intrare rezidențiale furnizat de GEZE

Proiectarea individuală și specifică de proiect

La o clădire nouă, accesul permanent şi universal fără obstacole înseamnă abordarea intensivă a acestui subiect încă din faza de proiectare. GEZE asigură o asistență cuprinzătoare, inclusiv în faza de proiectare. Conceptele accesului fără obstacole au fost concepute în funcție de nevoile diferitelor grupe de utilizatori ai clădirii, în conformitate cu toate cerințele legale și cu respectarea normei DIN 18040 ca bază de proiectare pentru accesul fără obstacole.

Expertiză largă dintr-o singură sursă

GEZE pune la dispoziție o gamă largă de produse din domeniul construcțiilor fără bariere - de la sisteme automate de acţionare, instalaţii de blocare în poziție, amortizoare cu cursă liberă și până la elemente de comandă pentru controlul accesului, încuietori antipanică, sisteme electronice de deschidere a ferestrelor, sisteme de evacuare a fumului și a căldurii și aparate de evacuare a fumului și căldurii cu acțiune naturală. Toate produsele pot fi asamblate simplu și sigur și sunt adecvate pentru aplicații în clădiri publice și private.

Servicii complete încă de la început

GEZE sprijină accesul fără obstacole în clădirile existente sau în cele noi. Spre deosebire de asigurarea accesului fără obstacole în clădirile noi, adaptarea clădirilor existente reprezintă o provocare mai mare în materie de proiectare și design. Experții GEZE pot răspunde acestor provocări datorită cunoștințelor lor de specialitate și numeroșilor ani de experiență. GEZE vă sprijină de la început în calitate de partener profesionist. Datorită amplei rețele de distribuție GEZE, vă putem pune la dispoziție consultanți care să demonstreze la fața locului soluții fără bariere posibile, chiar și în cazul unor întâlniri programate din scurt.