Subiecte

Designul accesibil pentru toți – confort sporit și calitate superioară a vieții pentru toată lumea

Trecerea rapidă, fără ajutor prin ușă sau deschiderea fără probleme a unei ferestre grele – astfel de acțiuni nu sunt întotdeauna atât de ușoare precum ar părea la prima vedere. Cu un picior în ghips, cu un colet în brațe sau împingând un cărucior pentru copii, acțiunile cotidiene se pot transforma în adevărate provocări. Soluția o reprezintă proiectarea, construirea și locuirea clădirilor accesibile.

Ce înseamnă designul accesibil pentru toți?

Ne-am aflat cu toții într-o astfel de situație: în fața unei uși având plase de cumpărături grele în mâini și trebuind să o deschidem cu cotul. Sau să trebuiască să așezăm un taburet instabil pentru a rabata o fereastră – o situație incomodă și uneori chiar periculoasă. Întâmpinăm frecvent dificultăți în viața de zi cu zi, care ne complică viața și ne consumă timp prețios.

Locuirea în clădiri accesibile elimină obstacolele din viața de zi cu zi. Efectele sunt evident pozitive: designul accesibil pentru toți este avantajos pentru toată lumea. Intrările fără praguri și ușile largi nu ajută doar persoanele mai în vârstă sau cu mijloace ajutătoare pentru mers, ci și familiile cu cărucioare pentru copii sau călătorii cu bagaje grele. Accesibilitatea înseamnă confort sporit și o mai bună calitate a vieții pentru toată lumea.

Accesibilitatea este o temă importantă la nivelul societății, și încă una care ne afectează pe toți. Toată lumea are dreptul la un acces neîngrădit în toate zonele de locuit, indiferent de situația personală, de starea fizică și de vârstă. Accesibilitatea le permite tuturor să trăiască în condiții de egalitate, în mod independent și fără ajutorul altora.

Proiectarea, construirea și locuirea clădirilor accesibile

Ușile automate pentru acces fără restricții

Ușile automate pentru acces fără restricții © Martin Jakob / GEZE GmbH

Conștientizarea la nivel public a temei designului accesibil pentru toți s-a îmbunătățit în ultimii ani. În special proiectarea și construirea de clădiri publice și private accesibile joacă un rol esențial în acest sens. Obiectivul unei amenajări accesibile îl reprezintă proiectarea și construirea de clădiri și locuințe astfel încât acestea să poată fi utilizate de oricine fără ajutor și fără restricții. Există motive importante pentru aceasta. Numărul oamenilor care pot și își doresc să ducă o viață independentă la vârsta a treia este în creștere.

Consfințit prin lege, designul accesibil pentru toți este solicitat, de asemenea, tot mai mult de persoanele cu dizabilități. Doar prin eliminarea oricăror obstacole este posibilă în cazul unor astfel de persoane o viață fără ajutorul permanent din partea celorlalți. În plus, intervine aspectul foarte actual al „integrării”, al dreptului fiecărui individ – cu sau fără dizabilități – de a putea merge oriunde.

Noile stiluri de viață sustenabile, ce includ utilizarea simplă a clădirilor și spațiilor, sunt, de asemenea, la ordinea zilei. Cu ajutorul unor mecanisme utile, designul accesibil pentru toți este strâns asociat cu confortul și stilul. Termenul design universal devine tot mai important în acest context. Conceptul de design internațional creează spații de locuit accesibile, inteligibile și utilizabile în egală măsură de toată lumea. Conform acestui concept, clădirile trebuie să fie ușor de accesat de un număr cât mai mare de categorii de persoane, acestea trebuind să poată fi utilizate fără niciun ajutor. Designul universal nu este orientat spre un anumit public țintă, ci vizează ușurarea lucrurilor pentru toată lumea. Proiectarea și construirea clădirilor accesibile este reflectată și prin designul universal.

Accesibilitatea în sectorul privat

Tot mai mulți oameni își doresc un confort sporit și o calitate superioară a vieții în interiorul propriei locuințe. Aceasta face ca numeroase proiecte de construcții private să se orienteze spre concepte cu privire la accesibilitate precum designul universal. Modul inteligent de trai în locuințe inteligente devine, de asemenea, tot mai popular. Pe lângă conceptele de design universal și locuință inteligentă, există și alte concepte cu scopuri similare implementate în sectorul privat. În esență, toate acestea au un lucru în comun: punerea omului în primplan și găsirea de soluții pentru asigurarea accesului fără restricții în viața de zi cu zi.

Accesibilitatea asigură numeroase avantaje în toate domeniile vieții. Acest concept este util pentru persoanele care suferă consecințe temporare ale unor accidente, persoane cu cărucioare pentru copii, bagaje sau plase de cumpărături și familii cu copii mici. Soluțiile pentru uși și ferestre automatizate asigură un confort sporit al utilizatorului – în special atunci când acționarea manuală a ușilor sau ferestrelor este incomodă, dificilă sau chiar imposibilă.

Pe lângă o optimizare din punct de vedere al confortului, un rol important îl are și posibilitatea de a duce o viață independentă în interior și în exterior. Ceea ce este ușor pentru majoritatea, devine foarte greu sau chiar imposibil odată cu înaintarea în vârstă. În următorii câțiva ani, Germania va avea de a face cu schimbări majore la nivelul structurii demografice a populației. Ponderea populației cu o vârstă de peste 65 de ani este în continuă creștere. Până în anul 2060, unul din trei cetățeni va avea peste 65 de ani. Ca urmare a acestei schimbări a structurii demografice din Germania, generația de vârsta a treia se confruntă deja cu problema accesului fără restricții. Persoanele în vârstă din ziua de azi sunt mai active decât niciodată, sperând să ducă o viață independentă până la adânci bătrâneți.

Conceperea de uși și ferestre accesibile împreună cu GEZE

Sistemele de uși fără restricții pentru o comoditate sporită a utilizării

Sistemele de uși fără restricții pentru o comoditate sporită a utilizării © Martin Jakob / GEZE GmbH

Acționarea și trecerea prin uși, respectiv deschiderea și închiderea ferestrelor sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale designului accesibil. În calitate de pionier în domeniul designului accesibil pentru toți, GEZE elimină obstacolele printr-o gamă cuprinzătoare de soluții inovatoare și personalizate de componente de tehnologie pentru uși, ferestre și de siguranță destinate atât sectorului public, cât și celui privat.

Soluțiile GEZE asigură siguranță și comoditate sporite, datorită modului simplu și intuitiv de operare a acestora. Aceste țin cont de dorințele personale și nevoile individuale, făcând viața mai simplă și mai confortabilă. Soluțiile pentru clădiri furnizate de GEZE pot fi, de asemenea, integrate perfect în designul interior din punct de vedere al aspectului acestora.

Sistemele de uși și ferestre automate furnizate de GEZE satisfac cele mai ridicate standarde de siguranță și îndeplinesc cerințele normelor DIN cu privire la clădirile accesibile. Oferind soluții complete dintr-o singură sursă, GEZE este un partener expert cu ocazia implementării de proiecte în conformitate cu normele aplicabile – din faza de proiectare și până la furnizarea de servicii post-vânzare.

Accesați Sistemele de uși batante automate GEZE

Accesați Sistemele de uși glisante automate GEZE

Accesați Sistemele de uși rotative automate GEZE

Mai multe despre pachetul pentru uși de intrare rezidențiale furnizat de GEZE

Proiectarea individuală și în contextul general al clădirii

Abordarea dintr-o perspectivă de ansamblu în cursul proiectării este esențială pentru asigurarea unui acces cuprinzător și universal al tuturor persoanelor într-o clădire nouă. GEZE asigură o asistență cuprinzătoare, inclusiv în faza de proiectare. Proiectele au fost concepute în funcție de nevoile diferitelor grupe de utilizatori ai clădirii, în conformitate cu toate cerințele legale și cu respectarea normei DIN 18040 ca bază de proiectare în vederea asigurării accesului fără restricții.

Competență polivalentă dintr-o singură sursă

GEZE furnizează o gamă extinsă de produse din domeniul construcțiilor accesibile – de la mecanisme de acționare a ușilor automate, sisteme de blocare în poziție deschisă, amortizoare pentru uși batante libere și până la elemente de comandă pentru controlul accesului, încuietori antipanică, sisteme electronice de deschidere a ferestrelor, instalații și aparate de evacuare a fumului și a căldurii. Toate produsele pot fi asamblate simplu și sigur și sunt adecvate pentru utilizarea în clădiri publice și private.

Servicii extinse încă de la început

GEZE sprijină accesul fără restricții în clădirile existente sau în cele noi. Spre deosebire de asigurarea accesului fără restricții în clădirile noi, adaptarea clădirilor existente reprezintă o provocare mai mare în materie de proiectare și stil. Experții GEZE pot răspunde acestor provocări, datorită cunoștințelor lor de specialitate și numeroșilor ani de experiență. GEZE vă sprijină de la început în calitate de partener profesionist. Datorită rețelei dense de distribuție a GEZE, vă putem pune la dispoziție consultanți care să prezinte la fața locului soluțiile posibile, chiar și în cazul unor întâlniri programate din scurt.