Studii de caz

Siguranța clădirii cu așteptări ridicate de proiectare: GEZE și clădirea primăriei orașului Leonberg

Situată între orașul vechi și „centrul orașului nou” din Leonberg, noua clădire a primăriei este acum o emblemă urbană pentru un oraș plin de viață. GEZE a sprijinit siguranța clădirii și accesul fără obstacole în primăria primitoare și modernă, cu uși de protecție antiincendiu făcute la comandă și tehnologie inovatoare pentru uși.

soluții de ultimă generație pentru uși și ferestre pentru clădirea primăriei

Clădirea primăriei Leonberg, situată central, este acum o clădire nouă spațioasă, cu trei laturi deschise și 9.900 m² de spațiu util pentru cetățeni și 200 de angajați ai administrației orașului.

Situat în mijlocul unei zone verzi, asemănătoare unui parc, complexul clădirii întruchipează tradiții pline de viață și o înaltă calitate a vieții. Actuala clădire, având un aspect sobru, în conformitate cu planurile firmei de arhitectură Schaller, combină accesul fără obstacole, securitatea sporită a clădirii și un concept energetic durabil.

GEZE a sprijinit proiectul de la etapele de planificare până la finalizare și a furnizat tehnologie de ultimă generație pentru uși și ferestre, care susține atmosfera primitoare și transparentă a Primăriei.

GEZE pune în aplicare conceptul de „acces fără obstacole”

Atriumul cu un acoperiș larg din sticlă creează punctul central al complexului arhitectonic de șase etaje. La parter se află foaierul central, sala de consiliu divizibilă, sălile partidelor parlamentare, un restaurant cu autoservire și intrarea la etajele superioare în stil galerie, care adăpostesc birourile consiliului și ghișeele pentru cetățeni.

GEZE a dezvoltat un concept cuprinzător pentru utilizarea clădirii primăriei Leonberg în mod accesibil, oferind arhitecților de la Schaller și antreprizei generale de construcții Wolff & Müller o bază importantă pentru planificare. Aceasta a presupus luarea în vedere a considerațiilor economice și în același timp conectarea accesului fără obstacole la cerințele de protecție antiincendiu și cele privind asigurarea căilor de evacuare.

Cercevele cu deschidere batantă DF Powerturn: libertate creativă funcțională

Sistemele de ușă batantă GEZE îmbină siguranța la foc și accesul fără obstacole în zona de intrare. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH

uși batante în zona de intrare a clădirii primăriei Leonberg. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

În întreaga clădire sunt folosite sisteme de uși batante în regim automat, cu unități de acționare inovatoare GEZE Powerturn – chiar și în cele două uși batante cu două canaturi, din vestibulul intrării principale.

Puternica unitate de acționare a ușii deplasează cu precizie canatul activ, asigurând intrarea accesibilă în hol și recepție. Funcția unică Smart Swing permite oricui să deschidă ușile în mod manual, cu multă ușurință. Când sunt deschise complet, ușile batante funcționează drept ieșiri de urgență, dar și ca deschidere pentru alimentare cu aer, în caz de incendiu.

Acces fără obstacole cu cerințe stricte privind siguranța clădirilor

Ușă batantă din sticlă către sala de consiliu. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH

Intrare accesibilă prin fațadă, cu rol de ușă pentru izolarea focului © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Un vestibul din apropierea restaurantului cu autoservire acționează o a doua intrare a fațadei. Ușa exterioară cu două canaturi a fost echipată cu o unitate de acționare Powerturn pentru cerceveaua cu deschidere batantă DF în varianta IS/TS, care deschide în regim automat canatul activ.

Canatul pasiv este ținut închis cu un amortizor TS 5000. Ușa interioară din sas, cu un singur canat, este proiectată ca o ușă de protecție antiincendiu și este echipată cu o unitate de acționare Powerturn F/R cu un întrerupător cu senzori de fum integrat. Soluția „subțire” integrată este perfectă pentru spațiile restrânse. Din exterior, intrarea accesibilă în vestibul este asigurată de un detector radar de mișcare. În afara orelor de deschidere obișnuite, ușa este deschisă în regim automat prin intermediul comutatorului de programe situat la recepție.

A treia intrare prin fațadă este situată în sala mare de consiliu divizibilă, de la parter. Cele două canaturi cu rol de compartiment de incendiu și ușile de ieșire de urgență cu unități de acționare Powerturn F/R-IS/TS și cercevea cu deschidere batantă DF combină siguranța, confortul de trecere și estetica modernă a ușilor. Canatul activ de pe fiecare ușă a fost automatizat. Reglarea integrată a succesiunii de închidere închide ușile de protecție antiincendiu în ordinea corectă după fiecare deschidere, securizând amortizorul cu protecție antiincendiu.

Comportament de deschidere, blocare în poziție și auto-închidere

În sala de consiliu se poate ajunge din foaier prin intermediul a două uși de protecție antiincendiu cu două canaturi cu unități de acționare Powerturn F/R-IS/TS cercevea cu deschidere batantă DF. Acestea sunt comandate printr-un buton cu suprafață mare și se auto-închid în caz de incendiu.

A treia intrare în sala de consiliu este prevăzută cu un sistem de blocare în poziție compact cu două canaturi, cu amortizoare TS 5000 R-ISM, care oferă un confort multifuncțional:

  • Perioade mari de blocare în poziție, când este necesar
  • Funcție de rutare liberă pentru deschidere cu efort minim
  • Funcția de blocare pentru confort închide canatul ușii la capătul zonei de cursă liberă
  • Auto-închidere în caz de incendiu
     

Au fost alese aceleași soluții pentru uși: uși batante cu un singur canat pentru sălile partidelor parlamentare. În plus, două ieșiri de urgență echipate cu amortizoare TS 5000 conduc către exterior.

Evacuarea inteligentă a fumului și căldurii – cu o ventilare comodă

Securitatea clădirii legată în rețea: centrul de comandă RWA de la GEZE. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH

Securitatea clădirii legată în rețea: centrul de comandă RWA de la GEZE

Pentru a garanta evacuarea controlată a gazelor de fum în caz de incendiu, ferestrele de sub plafonul camerei de consiliu au fost automatizate cu unități de acționare sincronizată Slimchain. Protecția solară se retrage imediat și motoarele de acționare deschid fereastra în cazul unei alarme a senzorilor de fum sau a unui semnal manual.

Toate componentele RWA și butoanele acționate prin apăsare, senzorii de fum și sistemele de senzori sunt conectate prin MBZ 300 RWA la bus-ul central. Unitatea flexibilă și configurabilă de comandă monitorizează și coordonează funcția sistemului RWA și protejează alimentarea cu energie și alimentarea cu curent de avarie. Datorită conexiunii la sistemul de management al clădirii KNX al constructorului, sistemul RWA asigură, de asemenea, o ventilare zilnică comodă, precum și siguranța clădirii.

GEZE RWA unități de acționare: aer proaspăt – o ieșire de urgență securizată

Luminatoarele din atrium sunt automatizate cu unități de acționare Slimchain și deservesc totodată coridoarele și chicinetele interioare de la fiecare etaj cu aer proaspăt în condiții normale. Dacă izbucnește un incendiu, luminatoarele sunt închise imediat, astfel încât fumul și căldura să nu ajungă la alte etaje. În același timp, unitățile sincronizate de acționare cu lanț Powerchain deschid mai multe ferestre mari de fațadă la primul etaj pentru a asigura pătrunderea aerului proaspăt din exterior. Pachetele de alimentare sincronizate permit o deschidere maximă a ferestrei în mai puțin de 60 secunde.

Acces fără obstacole și siguranță la incendiu, cu sistemele de uși batante de la GEZE

Intrarea principală în restaurantul cu autoservire a fost construită cu o ușă de protecție antiincendiu prevăzută cu unități de acționare Powerturn F/R și deschidere cu butoane acționate prin apăsare pe ambele părți. La restaurantul cu autoservire se poate ajunge prin partea din spate a ascensorului, printr-un sistem de blocare în poziție cu amortizoare GEZE TS 5000 R. Combinată cu un alt sistem de blocare în poziție, ca intrare în holul cu automate de gustări și băuturi, chiar în fața restaurantului cu autoservire, zona de catering oferă o zonă accesibilă de siguranță împotriva incendiilor.

Acces confortabil și sigur la etajele superioare

Etajele superioare pot fi accesate de la lift prin ușile batante cu un singur canat, echipate cu unități de acționare GEZE Powerturn F/R. Deschiderea prin butoanele acționate prin apăsare de pe ambele părți ale ușilor asigură confort de trecere. În afara programului de lucru, ușile se deschid doar prin autorizație centrală după sunetul unei sonerii. Ușile de protecție antiincendiu pot fi ușor deschise din interior, datorită funcției Smart Swing. În toate cazurile este garantată menținerea ușii în poziția „închis”, în siguranță.

Instalațiile de blocare în poziție cu un canat și cu două canaturi cu amortizoare TS 5000 R sau R-ISM pot fi găsite pe podelele propriu-zise, ca și pe ușile compartimentelor antiincendiu. Ușile de protecție antiincendiu cu un singur canat din ieșirea de urgență spre casa scărilor se deschid accesibil, datorită amortizorului GEZE TS 5000 ECline, produs câștigător a numeroase premii.

Produse GEZE la noua clădire a primăriei din Leonberg