Platinum și Diamant: Kö-Bogen II obține cele mai înalte certificări ale Societății Germane pentru Construcții Durabile

Clădirea comercială și de birouri Kö-Bogen II din Düsseldorf se distinge nu numai prin cea mai mare fațadă verde din Europa: pe lângă certificatul Platinum al Societății Germane pentru Construcții Durabile, Kö-Bogen II a primit chiar și certificatul Diamant, unic la nivel mondial, din partea Societății Germane pentru Construcții Durabile - un succes strălucit, chiar și pentru mediul înconjurător. Modul în care reușește aceasta este ilustrat de proiectul sustenabil Kö-Bogen II.

Orientare spre viitor: clădiri ecologice

Kö-Bogen II

Certificat Platinum și Diamant din partea Societății Germane pentru Construcții Durabile pentru Kö-Bogen II © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Construcțiile durabile devin tot mai importante pentru a reduce impactul asupra mediului în domeniul construcțiilor. La urma urmei, sectorul construcțiilor și al construcțiilor de clădiri este responsabil pentru circa 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Astfel, tot mai mulți beneficiari și investitori sunt interesați de clădiri și proiecte de construcții ecologice și sustenabile, așa-numitele clădiri ecologice.

MAI MULTE DESPRE CLĂDIRILE ECOLOGICE

Recunoaștere internațională: certificările Societății Germane pentru Construcții Durabile pentru clădiri sustenabile

Societatea Germană pentru Construcții Durabile (DGNB) evaluează sustenabilitatea clădirilor. Certificarea Societății Germane pentru Construcții Durabile poate să varieze în funcție de nivelul la care se aspiră (aur, argint, bronz, platină) și categoria clădirii (construcție nouă, construcție existentă, cartier). Certificările Societății Germane pentru Construcții Durabile sunt recunoscute mai ales în Germania, dar și pe plan internațional. O verificare independentă garantează că clădirile îndeplinesc criteriile exigente ale Societății Germane pentru Construcții Durabile.

Important pentru o certificare cu succes din partea Societății Germane pentru Construcții Durabile: documentația și verificarea

Pentru a asigura că sunt îndeplinite criteriile necesare pentru o certificare a Societății Germane pentru Construcții Durabile este important ca toți participanții - arhitecți, ingineri, beneficiari, proiectanți și alte loturi de lucrări - să colaboreze îndeaproape. La urma urmei, este necesară o dovadă detaliată a tuturor măsurilor implementate și a efectelor lor, pentru a obține certificarea din partea Societății Germane pentru Construcții Durabile. 

 • Sustenabilitate: obiectivul principal al certificării Societății Germane pentru Construcții Durabile este evaluarea și asigurarea sustenabilității ecologice, sociale și economice a clădirii.
 • Eficiență energetică: clădirea ar trebui să consume cât mai puțină energie și, în mod ideal, să utilizeze surse de energii regenerabile.
 • Protecția mediului: trebuie luate în considerare aspectele de mediu, precum consumul de apă, managementul deșeurilor și reducerea emisiilor de noxe. Utilizarea apei de ploaie și sortarea deșeurilor sunt exemple de măsuri promovate.
 • Sănătate și confort: calitate bună a aerului, iluminare adecvată și confort acustic pentru utilizatorii clădirii.
 • Optimizarea suprafețelor: este important să se garanteze că resursele spațiului sunt utilizate rezonabil.
 • Ecologie constructivă: sunt analizate proveniența materialelor de construcții și impactul lor asupra mediului. Se promovează materiale sustenabile și moduri ecologice de construcție.
 • Inovație: integrarea tehnologiilor și a conceptelor inovatoare, care contribuie la sustenabilitate, va fi recunoscută și evaluată pozitiv.
 • Considerarea ciclului de viață: sunt importante costurile și efectele ciclului de viață ale clădirii. Este vorba nu doar de costurile de construcție, ci și de costurile de exploatare și de mentenanță pentru toată durata de viață a clădirii.
 • Mobilitate și conexiune: o conexiune bună la transportul public și locuri de parcare pentru biciclete pot aduce puncte în plus.
 • Responsabilitate socială: efectele clădirii asupra comunității locale; de exemplu se evaluează modul în care clădirea sprijină economia locală și promovează interacțiunea socială.

Pe lângă semnificația ridicată în designul urban din Düsseldorf, prin arhitectura sa, K II va fi și în viitor un etalon pentru proiectele de construcții, îndeosebi cu privire la resursele limitate și protecția mediului.”

Stephan Deußer, manager de proiect B&L Gruppe

Soluții sustenabile pentru o certificare reușită de cătreSocietatea Germană pentru Construcții Durabile

Integrarea tehnologiilor și a conceptelor inovatoare, care contribuie la sustenabilitate, va fi evaluată pozitiv în cadrul procesului de certificare a Societății Germane pentru Construcții Durabile. Prin urmare, nu este de mirare că în proiectul sustenabil Kö-Bogen II, se utilizează tehnologia pentru uși marca GEZE. Numeroase produse ale noastre îndeplinesc cerințele de sustenabilitate ale sistemelor de top globale pentru evaluarea clădirilor durabile, după cum au fost stabilite de Societatea Germană pentru Construcții Durabile și LEED. Facem transparentă această conformitate în mod voluntar prin punerea la dispoziție a declarațiilor de mediu (Environmental Product Declaration) aferente produselor noastre. În plus, produsele noastre se găsesc în bazele de date online DGNB Navigator și greenbuildingproducts.eu și sunt salvate acolo cu certificatele respective. Certificatele atestă numărul de puncte cu care un produs GEZE poate contribui la o certificare DGNB sau LEED reușită a unei clădiri.

Fațadă înverzită și înclinată - o provocare pentru tehnologia pentru uși

Slimdrive SL NT-FR

Tehnologie pentru uși adaptată individual: GEZE Slimdrive SL NT-FR © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Slimdrive SL NT-FR

Intrările spre spațiile comerciale și birouri sunt proiectate cu instalația îngustă de ușă glisantă, pentru un aspect plăcut. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

O provocare deosebită a reprezentat-o situația de montaj complexă și exigentă pentru automatizări pentru uși glisante și pentru uși batante pe fațada înverzită cu carpen și parțial înclinată. Datorită înălțimii reduse a automatizării, de numai 7 cm, aici sunt perfecte sistemele noastre de ușă glisantă Slimdrive. Grație înălțimii constructive reduse ele se integrează armonios în fațada înverzită. 

 • Pentru utilizarea la fațade unghiulare sau la colțuri, de exemplu la pavilion, acces în garaje subterane și restaurante, a fost sistemul Slimdrive SLV a fost proiectat pentru locația respectivă și fabricat cu unghiul potrivit proiectului în șina motorului de acționare.
 • Pe căile de evacuare și de salvare, se utilizează Slimdrive SL NT-FR cu funcția de cale de evacuare.
 • Alte avantaje în ceea ce privește sustenabilitatea: sistemul pentru ușă Slimdrive își prelungește durata de viață eficient cu un motor de acționare a ferestrei cu curent continuu foarte silențios, cu uzură redusă și cărucioare cu role cu auto-curățare. Detectarea și documentarea automată a erorilor reduc suplimentar efortul de întreținere. Astfel se protejează resurse.

Soluție specială pentru asigurarea muchiei de închidere pentru fațada înverzită și înclinată

Slimdrive SLV

Sistemul de ușă glisantă consacrat de la GEZE asigură o protecție conform standardelor și o blocare pe timp de noapte în ciuda unei construcții oblice a fațadei. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

În plus, cu soluții speciale, am putut asigura dispozitivul de protecție prevăzut al muchiilor de închidere secundară la fațada înclinată. Aici, distanța între canatul de protecție și fațadă era așa de mare încât exista pericolul ca, de exemplu, copii să se poată pune între canatul de protecție și fațadă. Soluția noastră: grinzi de sticlă, respectiv de tablă, special proiectate și fabricate pentru asigurarea muchiei de închidere. Aceasta a necesitat o colaborare intensă a consultanților proiectului GEZE cu responsabilii cu proiectarea și asigurarea proiectului, precum și cu alte loturi de lucrări.

La un proiect așa de ambițios precum Kö-Bogen II, este decisiv ca, deja din etapa de proiectare, toate loturile de lucrări să colaboreze bine. GEZE a avut o contribuție valoroasă la elaborarea soluțiilor potrivite specifice locației, la proiectarea comună a mai multor loturi de lucrări și la implementare.

Wolfgang Faßbender, arhitect și consultantul proiectului la GEZE

Consultanță de proiectare și întreținere pentru tot ciclul de viață al proiectului

Pentru o certificare reușită din partea Societății Germane pentru Construcții Durabile sunt necesare dovezi detaliate despre măsurile implementate și efectele lor. Din acest motiv, asistența de încredere și competentă la proiectare și derulare dintr-o singură sursă reprezintă un avantaj major Experții noștri vă oferă consultanță individuală și servicii cuprinzătoare de la proiectare, trecând prin montaj și până la întreținere și, după caz, o micșorare a construcției. 

Important la certificările proiectelor de construcții durabile

Multe proiecte de construcții aspiră la o certificare, deoarece aceste certificate de sustenabilitate reprezintă adesea o premisă pentru aprobarea finanțărilor, de exemplu o subvenție KfW. Michael Halstenberg, avocat și director de departament a.D., și Günther Weizenhöfer, arhitect și Team Lead Pre Sales Development, discută despre dezvoltările actuale și dificultățile posibile la responsabilitatea în cazul unei deficiențe.

Vă oferim consiliere în planificare