Studii de caz

Clădire inteligentă: Centrul inteligent pentru dezvoltare de la GEZE

Clădirea cu terasă și patru etaje a Centrului inteligent pentru dezvoltare oferă spații pentru încăperi de testare și validare, birouri, zone de ședințe și zone creative, pe o suprafață totală de peste 2.000 m2. GEZE a creat astfel condițiile perfecte pentru extinderea portofoliului său de servicii cu soluții inovatoare, interconectate în rețea pentru uși și ferestre în clădiri inteligente.

Clădiri inteligente pentru a face față provocărilor viitorului

Zona de intrare a centrului inteligent pentru dezvoltare. Foto: GEZE GmbH

Zona de intrare a centrului inteligent pentru dezvoltare. © GEZE GmbH

Verificările și validările produsului se efectuează folosind echipamente de ultimă generație, pe o suprafață de 1.200 m2. Bancurile de testare modulare sunt echipate cu cea mai recentă tehnologie robotizată. Conceptele și produsele tehnice de calitate premium pot fi acum realizate chiar mai rapid și mai eficient. Noile instalații de testare a sistemelor testează sisteme complete de uși pentru funcționalitatea și ușurința acestora în condiții climatice diferite. Testarea ambientală a întregii game de produse este posibilă în camera de înaltă performanță climatică. Capacitatea de testare în laboratoarele electronice și de măsurare a crescut semnificativ.

Creșterea urbanizării globale necesită o calitate mai bună a vieții pentru tot mai mulți oameni, cu resurse funciare tot mai restrânse. Disponibilitatea spațiului rezidențial și de lucru este o provocare majoră – și doar în marile orașe. Dezvoltarea demografică necesită soluții accesibile și designul universal devine din ce în ce mai mult un standard. Responsabilitatea față de mediu și resursele naturale limitate necesită construcții durabile, cu eficacitate energetică. Toți acești factori, precum și digitalizarea, prezintă noi cerințe în materie de siguranță, confort pentru utilizatori, rezidenți și operarea clădirilor. Aceste cerințe pot fi satisfăcute doar de clădirile inteligente.

Mai multe informații despre clădirile inteligente

Comanda tehnologiei complete pentru construcție în cadrul „clădirilor inteligente”

Uși și ferestre comunicante, care optimizează interacțiunea dintre ele. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH

Uși și ferestre comunicante, care optimizează interacțiunea dintre ele. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE este profund angajată în conectarea clădirii în rețeaua digitală. Noul centru de dezvoltare privește departe în viitor. Compania a creat propria infrastructură pentru a oferi soluții de conectare în rețea, pentru a comanda tehnologia completă de construcție în clădirile inteligente ale viitorului. Noua clădire este în sine inteligentă. Toate loturile de lucrări sunt interconectate inteligent și sunt integrate în sistemul de management al clădirii. Încălzirea, ventilarea, lumina, umbrirea, ușile și ferestrele comunică între ele și interacționează optim. Toate funcțiile de automatizare și siguranță de pe uși și ferestre au fost realizate cu produse GEZE, inclusiv sistemul complet de ventilație, pentru evacuarea fumului și a căldurii (RWA).

Laborator de idei: arhitectură pentru capacitate inovatoare

Procesele care duc la inovație au determinat arhitectura și designul noii clădiri. Inginerii și inginerii de testare întâlnesc condiții optime de lucru în fiecare etapă de dezvoltare. Proiectarea interioarelor și a echipamentelor tehnice promovează schimbul între discipline și permit conectarea în rețea a zonelor de expertiză. Acest lucru se întâmplă, exemplu, în spații de proiect agile, precum și în propriile zone creative și de relaxare – este cunoscut faptul că ideile excepționale nu vin doar stând la un birou. O ambianță plăcută și tehnologia mass-media mobilă de ultimă generație încurajează soluțiile de brainstorming și soluțiile neconvenționale. 

Muncă inteligentă: zone de muncă flexibilă, pentru agilitate

Fiecare zonă sau încăpere din clădire este accesibilă și fără restricții și poate fi creată rapid o ambianță optimă pentru fiecare activitate. Dacă mai multe echipe cu cerințe diferite de lumină sau climat al încăperii lucrează în aceeași zonă, configurația surselor de lumină și de ventilație poate fi modificată în orice moment. Iată un exemplu: zonele individuale din încăpere pot fi interconectate dinamic pe o suprafață de podea prin controlul iluminării din sistem BUS. Elementele de iluminare directă și indirectă pot fi grupate, iar scenariile de iluminare dorite pot fi definite pentru grupuri de lucru individuale. O iluminare optimă care promite, de asemenea, reducerea solicitării ochilor poate fi obținută pentru zona de lucru a unui dezvoltator care desfășoară activități la scară redusă – chiar dacă un alt angajat se simte confortabil cu o intensitate medie a luminii. Setările pot fi create cu ușurință pentru diferite zone de pe o unitate tactilă tip tablou din încăpere. De asemenea, toate ferestrele în regim automat pot fi grupate digital.

Aflați mai multe despre beneficiile aerisirii naturale

Biroul cu plan deschis oferă canale de comunicare scurte și o muncă „agilă” confortabilă, datorită unităților de lucru flexibile. Un concept ingenios de absorbție a sunetului, proiectat până la cele mai mici detalii, decuplează acustic zonele pentru ședințe, pasarelele și birourile individuale. Pot fi create colțuri de întâlnire sau zone separate pentru lucrul foarte concentrat, într-un mediu liniștit, în timp ce iluminarea și climatul încăperii pot fi comandate pe zone. Parasolarele inteligente glisante din fața ferestrelor sunt activate în funcție de lumina sau de radiația solară. Ușile sunt deschise și blocate în regim automat în anumite ore ale zilei. La sfârșitul zilei de lucru, se declanșează o încuietoare automată pe timp de noapte.

Aflați mai multe informații despre siguranța clădirii

Laborator pentru posibilități inteligente

Nu este nimic mai evident decât utilizarea clădirii inteligente pentru dezvoltare, în scopul propriilor testări și învățări. Acest lucru ne va permite să răspundem la întrebări precum ce anume face ca o clădire să fie „cu adevărat” inteligentă, ce aplicații de conectare în rețea aduc cea mai mare creștere a confortului, securității și gradului de eficacitate energetică, precum și ce caracteristici de rețea sunt necesare în clădirile de mâine. De asemenea, oferă cele mai bune condiții pentru testarea interoperabilității produselor GEZE inteligente și a altor grupuri de produse în condiții reale, adică cu oameni care lucrează acolo zilnic.

Clădirea inteligentă permite gruparea flexibilă și adăugarea sau înlocuirea produselor, astfel încât noile soluții de conectare în rețea pot fi încercate din nou și din nou. Informațiile obținute sunt utilizate pentru a dezvolta continuu inteligența tuturor produselor inteligente GEZE și pentru a extinde și derula beneficiile pentru utilizatori, cu ajutorul GEZE Cockpit. Sistemul de automatizare al clădirii poate fi operat ca un sistem independent sau integrat cu standardele de comunicare BACnet și KNX într-un sistem general de management al clădirii. Comunicarea datelor între GEZE Cockpit și produsele și sistemele integrate are loc prin module de interfață.

Pe lângă vizualizarea tuturor produselor integrate într-o locație centrală, sistemul inteligent oferă o valoare adăugată unică: pentru prima dată, este posibilă încorporarea inteligenței complete a produselor GEZE – adică toate opțiunile de comandă disponibile și informațiile de stare – în rețeaua clădirii. Ușile și ferestrele pot fi astfel comandate și monitorizate cu cel mai înalt grad de precizie. Exemplele includ cunoștințele exacte despre starea unei uși sau o fereastră, valoarea unui senzor sau feedback-ul de la o comandă de control care a fost executată și mesajele de alarmă. GEZE Cockpit oferă multe alte beneficii: securitate crescută a clădirilor, mentenanță predictivă și operare eficientă a clădirii.

Securitate crescută și distanțe scurte prin conectarea inteligentă în rețea

Având peste o sută de uși și ferestre multifuncționale integrate în sistemul de management al clădirii, administratorii de clădiri sunt întotdeauna înștiințați de starea fiecărei uși sau ferestre. Puteți să le deschideți sau să le închideți în funcție de necesități, să schimbați modul de funcționare al unei uși și să vă asigurați că toate elementele din incinta clădirii sunt blocate sau zăvorâte. Turele de inspecție consumatoare de timp sunt eliminate. Comenzile de control pot fi emise pentru uși simple, multiple sau toate ușile (închidere centrală). Scenariile individuale ale ușilor pot fi salvate în GEZE Cockpit, astfel încât ușile să poată fi deschise, închise sau blocate în regim automat, comandate fie în timp, fie declanșate de un eveniment. Toate procesele de pe o ușă – și, prin urmare, și neregulile – sunt raportate imediat centrului. Orice s-ar întâmpla la o ușă, se pot lua măsuri imediate.

Aflați mai multe despre ușile automate

„Obiective climatice” pentru o muncă plăcută și inteligentă

Diferite scenarii, de exemplu „fațada activă din punct de vedere climatic” și „precondiționarea” camerelor, sunt în prezent testate în clădirea inteligentă prin conectarea cu GEZE Cockpit. Calitatea optimă a aerului este esențială pentru o ambianță plăcută în birou. Sălile de ședințe trebuie să fie din nou ventilate înainte de utilizare. Scenariile create în sistemul de management al clădirii asigură o interacțiune inteligentă, eficientă din punct de vedere energetic între loturile de lucrări. O tehnologie pentru fațade inteligente răspunde în regim automat la modificările condițiilor climatice externe. Jaluzelele sunt coborâte în regim automat atunci când există radiații solare. Ferestrele inteligente se deschid sau se închid în funcție de temperatura exterioară. Comanda centralizată pentru răcire nocturnă în regim automat a dispozitivelor a creat deja climatul încăperii potrivit la începutul zilei. În acest scenariu, IQ windowdrive oferă o gamă largă de unități de acționare RWA de ușă cu canat batant GEZE Powerturn, prezența, locația, senzorii de calitate și temperatură a aerului, încălzirea, ventilarea și instalația de climatizare, iluminarea și umbrirea și sistemul de ocupare a camerelor interacționează între ele pentru a comanda ferestrele, clapetele de ventilare și ușile de admisie pentru aer proaspăt.

Gărzi de corp inteligente, pe ferestre în regim automat

Sistemul de siguranță pentru fereastră ca soluție inteligentă de senzori în magistrala clădirii asigură ferestrele integrate în sistemul de management al clădirii, în toate zonele din clădire accesibile în general. Inteligența rămâne „locală”, deoarece informațiile de la senzorii de protecție au prioritate. Ventilarea va fi întârziată sau oprită dacă există un obstacol cum ar fi o mână, pentru deschiderea ferestrei, iar operările de închidere au fost deja inițiate prin reglementarea clădirii, datorită informațiilor de la senzor (ploaie, vânt sau temperatură).

Mai multe informații despre sistemele de siguranță pentru fereastră

Climat optim: mecanismele inteligente de acționare pentru poziționare se controlează reciproc

GEZE testează, de asemenea, o combinație unică de management al instalației de climatizare, motorului de acționare a ferestrei și senzorilor meteo. Mecanismele inteligente de acționare pentru poziționare se controlează reciproc, în funcție de datele de la sistemul de senzori. Pentru o instalație de climatizare extrem de eficientă și cu economie de energie, performanța instalației de climatizare este destinată să se adapteze în regim automat la lățimea exactă de deschidere a unei ferestre. Un echilibru constant între exterior și temperatura ambientală a încăperii, prestabilită pentru controlul climatizării în zonele individuale ale încăperii de pe fiecare nivel din clădire, este, de asemenea, testat prin interacțiunea între încălzire, ventilare și instalația de climatizare. La programarea unui scenariu, parametrii fizici, precum ar fi dimensiunea și poziția unei încăperi în clădire, au fost luați în considerare în detaliu, prin intermediul sistemului de management al clădirii.

Mai multe despre controlul climatului interior

Produse GEZE inteligente în noul centru de dezvoltare

  • Sistem de automatizare a clădirii GEZE Cockpit
  • Unități de acționare RWA din gama IQ windowdrive
  • Sistem pentru evacuarea căldurii și a fumului (RWA)
  • Motor de ușă batantă Powerturn