Studii de caz

Milaneo Stuttgart: tehnologia pentru uși de la GEZE promovează eficacitatea energetică în clădiri

Complexul de clădiri Milaneo, cu un centru comercial pe trei nivele, se află în inima districtului Europa, recent dezvoltat din orașul Stuttgart. GEZE a echipat centrul comercial cu uși de ultimă generație și tehnologie de siguranță, pentru a răspunde cerințelor ridicate de confort și eficacitate energetică din clădire.

Confortul ușii automate de la GEZE în Milaneo

Uși automate cu vitrare de la GEZE, în vestibulul Centrului comercial Milaneo.

Reducerea consumului de energie: uși automate GEZE în vestibulul din zona de intrare la Milaneo. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Împreună cu noua bibliotecă publică, care a fost deschisă în 2011, complexul Milaneo se află în inima districtului Europa, recent dezvoltat. Partea principală a proiectului de 550 milioane euro este centrul comercial spațios, care găzduiește peste 200 de magazine, pe o suprafață totală de 43.000 m². Pentru centrul comercial au fost ridicate trei structuri individuale, în conformitate cu proiectele arhitecților din orașul Düsseldorf, RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur + Städtebau. Cu o formă care amintește de sateliți, acestea sunt unite una de cealaltă prin intermediul spațiului de retail conectat perfect la parter. Fiecare satelit poate fi accesat din exterior pe toate cele patru părți prin intermediul unor sasuri cu sisteme standardizate pentru uși.
În calitate de furnizor de sisteme, GEZE a dotat centrul comercial, sasurile și nivelurile de parcare cu tehnologie de ultimă generație a ușilor și siguranței, susținând astfel eficacitatea energetică în clădire.

Uși automate, pentru acces fără restricții prin sas

Având un nivel ridicat de trafic pietonal, ușile din centrul comercial trebuie să combine accesul confortabil fără restricții, siguranța și designul atractiv. GEZE a livrat o soluție făcută la comandă pentru toate cele 12 sasuri din cele trei structuri și a echipat fiecare vestibul cu patru uși automate. Ușile batante în regim automat cu două canaturi cu sisteme de acționare TSA 160 NT-IS deschid și închid canaturile ușii în mod fiabil și convenabil, garantând securitatea necesară. Comanda integrată a ușii de siguranță TZ 320 monitorizează toate procesele de deschidere și închidere și eliberează ieșirile de urgență, în caz de pericol. Închiderea pe timp de noapte a ușilor de exterior este, de asemenea, activată de TZ 320.

Asigurarea căii de evacuare și eficacitate energetică certificată

Ca o soluție multifuncțională, ușile din vestibul acționează, de asemenea, ca deschidere pentru aer proaspăt sau aerisire pentru evacuarea fumului și gazelor fierbinți, cu acțiune naturală. Unitatea de acționare cu pârghie pliantă K 600 împinge ușile în caz de incendiu și le menține larg deschise pentru alimentarea cu aer. Ușile batante în regim automat au un alt beneficiu în regim de operare normal: se închid în mod sigur pentru a îmbunătăți echilibrul energetic al clădirii. Ușile automate au fost unul dintre criteriile care au ajutat Milaneo să obțină pre-certificarea de aur de la Consiliul German pentru Construcții Durabile (DGNB).

O ecluză de securitate, ca soluție pentru etajul de parcări

Accesul fără obstacole, protecția preventivă contra incendiilor și asigurarea căii de evacuare au prioritate maximă în zona de parcare a subsolului, unde se află 1.200 de locuri de parcare. Răspunsul a fost un sistem convenabil de ecluze. În regim de operare normală, ușile se deschid în regim automat, dar în caz de pericol ele creează o barieră de siguranță între parcare, ascensorul adiacent și scara de evacuare.

Unitate de acționare GEZE Slimdrive: convenabilitate și asigurarea căii de evacuare

Ca uși în regim automat de protecție antiincendiu cu două canaturi, ușile de exterior ale sistemului de ecluze au fost echipate cu unități de acționare Slimdrive EMD F/R IS, având integrată o centrală de întrerupere cu senzori de fum și sistem de management al succesiunii de închidere. Datorită înălțimii sale reduse de montaj, de numai 7 cm, unitatea de acționare a ușii creează o legătură ideală cu întrerupătorul cu senzori de fum. Șinele de ghidare și senzorul baghetă sunt, de asemenea, elemente integrate în mod elegant și extrem de discret în sistemul pentru ușă, ca șine cu senzor. Soluția de securitate Slimdrive a fost dezvoltată special pentru profiluri subțiri de ușă și spații restrânse. Unitatea de acționare Slimdrive EMD-F/R a primit două premii Plus X în 2014: premiul pentru inovație și premiul „Produsul anului” la categoria unități de acționare pentru ușă.

Siguranța contează: instalație de blocare în poziție cu sistem de comandă a ușii de ieșire de urgență

Ușa batantă cu două canaturi, în designul siguranței la incendiu, închisă.

Ușă mai sigură și confort în toate situațiile: uși de protecție antiincendiu cu comandă integrată de ieșire de urgență. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

În regim de operare normală, o instalație de blocare în poziție permite accesul liber prin ușa interioară a sistemului de ecluze. GEZE a implementat un sistem sofisticat complet, format dintr-un amortizor TS 5000 R-ISM cu o șină de ghidare continuă. Ușa cu două canaturi de protecție antiincendiu este ținută deschisă printr-un sistem electric și se închide în siguranță în caz de incendiu – fiind propulsată de senzorii de incendiu. Toate componentele ușii automate multifuncționale sunt integrate în mod discret în instalația de blocare în poziție, economisind mult spațiu.

Sisteme pentru ușă făcute la comandă, în designul specific pentru siguranța antiincendiu

GEZE a montat uși masive de protecție antiincendiu cu două canaturi, cu funcție antipanică integrală, la intrările în zona de tehnologie și logistică a centrului comercial. Echipate cu sisteme de acționare Slimdrive EMD F/R-IS și clapete de antrenare CB flex, ele îndeplinesc cerințele ridicate de securitate pentru această zonă. Clapetele de antrenare susțin sistemul mecanic pentru succesiunea de închidere a ușii, închizând-o de fiecare dată în siguranță, chiar și în situații de panică. La deschiderea canatului pasiv, canatul activ este deschis până la poziția de așteptare a reglării succesiunii de închidere, astfel încât ambele canaturi de ușă să poată fi închise în ordinea corectă.

Produse GEZE în Milaneo, Stuttgart

  • Sisteme de ușă batantă în regim automat cu două canaturi cu sistem de acționare TSA 160 NT-IS
  • TZ 320 integrat în sistemul de comandă a ușii de ieșire de urgență
  • unități de acționare cu pârghie pliantă K 600
  • Unități de acționare Slimdrive EMD F/R-IS cu centrală de întrerupere în caz de fum integrată și sistem de comandă a succesiunii de închidere
  • amortizor pentru ușă TS 5000 R-ISM