Studii de caz

Protecție preventivă contra incendiilor, în Gara de Vest din Viena – cu tehnologia oferită de GEZE

Gara de Vest din Viena, BahnhofCity, este mai mult decât o gară fără restricții, găzduind un hotel, un centru comercial și o clădire de birouri. Sistemele inovatoare pentru ușă de la GEZE oferă confort excelent, acces fără obstacole și protecție preventivă contra incendiilor în toate zonele. Cu designul lor elegant, ele se integrează perfect în arhitectura clădirii.

Arhitectură și tehnologie de ultimă generație la Gara de Vest din Viena, BahnhofCity, fără bariere

Privire asupra Gării de Vest din Viena, cu faimoasa caracteristică arhitecturală „Wolkenspange”. Foto: Shutterstock

Privire asupra Gării de Vest din Viena, cu faimoasa caracteristică arhitecturală „Wolkenspange”. © Shutterstock.com

De la modernizarea ei, Gara de Vest din Viena se poate distinge prin „Wolkenspange”. Această declarație arhitecturală a arhitecților vienezi Neumann & Steiner cântărește peste 430 de tone și se întinde pe zona interioară mare, amplă și luminoasă a stației renovate. Astăzi, trenurile Railjet ajung unde se oprea odinioară legendarul Orient Express, pe ruta de la Paris la Istanbul. Gara de Vest din Viena este astăzi un important nod feroviar pentru conectivitate regională, cu un sistem de gestionare a traficului și un confort al călătoriei modernizate continuu, asigurând un acces fără bariere.

Confort excelent, datorită sistemelor automate pentru uși

Aproximativ 30 de uși glisante în regim automat, cu unități de acționare din gama Slimdrive de la GEZE sunt utilizate în modernul complex feroviar vienez.

Indiferent că este vorba despre ușile de fațadă ale intrărilor largi și înalte din zona de intrare în gară sau din zona interioară mare de comerț cu amănuntul, la hotel sau în sectorul de birouri, peste tot sistemele de uși glisante Slimdrive armonizează imaginea de ansamblu. Cu o înălțime de doar 7 cm, sistemele de acționare se integrează discret în fațadă și în zonele interioare.

Gări fără bariere, cu sisteme „inteligente” pentru uși

Uși de intrare în Gara de Vest din Viena, cu sisteme pentru uși GEZE. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Uși de intrare în Gara de Vest din Viena, cu sisteme pentru uși GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Culoarele de trecere generoase, profilurile subțiri ale ușii și sistemele de uși glisante Slimdrive SL NT-FR din designul ușii de ieșire de urgență, asigură un acces confortabil, fără bariere, oferă siguranță căii de evacuare, luminozitate și transparență. Acolo unde lățimile de deschidere a ușilor au fost limitate pentru o cale de evacuare, au fost obținute deschiderile maxime posibile prin utilizarea ușilor telescopice în regim automat cu 4 canaturi, cu variante de unități de acționare Slimdrive SLT -FR. „Stivuirea” canaturilor ușii nu este o problemă cu această soluție.

Unitățile subtile de acționare Slimdrive ascund tehnologia de comandă modernă și inteligentă. Unitățile silențioase, de înaltă performanță sunt aproape nedetectate și sunt bine echipate pentru a face față volumelor mari de trafic. Timpul de menținere a poziției „deschis” se adaptează la frecvența de utilizare. Dacă fluxul de vizitatori crește, canaturile ușii sunt menținute deschise în regim automat, pentru mai mult timp. Viteza de accelerare, timpul de menținere a poziției „deschis”, viteza de deschidere și de închidere pot fi setate individual la aceste sisteme inteligente pentru ușă.

Viziune pe termen lung: sistemele de ușă pot fi integrate în sistemul de management al clădirii

Zonă interioară mare la Gara de Vest din Viena. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Zonă interioară mare la Gara de Vest din Viena. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Comanda unităților de acționare Slimdrive și TSA asigură ușilor rezistență în timp, ceea ce permite integrarea sistemului în sistemul de management al clădirii. Funcțiile ușii pot fi, de exemplu, monitorizate sau schimbate de la distanță, îmbunătățind astfel gradul de eficacitate al operărilor în clădire.

Combinații bazate pe necesități: motor de ușă batantă și amortizor

Sisteme pentru uși GEZE pentru accesul fără obstacole și protecția preventivă contra incendiilor. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Sisteme pentru uși GEZE pentru accesul fără obstacole și protecția preventivă contra incendiilor. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Combinația de unități de acționare și amortizoare reprezintă o soluție optimă pentru uși cu două canaturi mari și grele din complexul de birouri. În ciuda utilizării de tehnologii diferite, ambele canaturi de ușă au același design elegant. Canatul activ este prevăzut cu un motor TSA 160 F-IS pentru ușă batantă, iar canatul pasiv cu un amortizor manual TS 5000 pentru ușă, deoarece ușa este deschisă numai atunci când este necesar. Carcasa unității de acționare include, de asemenea, reglarea succesiunii la închidere, necesară pentru ușile de protecție antiincendiu. Aceasta garantează că ambele canaturi ale ușii de protecție antiincendiu sunt din nou închise corect într-un mod comandat, după acces, de exemplu, după ce oamenii refugiați în caz de pericol au trecut de ușă.

Shopping flexibil și confortabil – cu sistemul de pereți culisanți manual

Sisteme manuale de pereți culisanți (MSW) de la GEZE în shopping mall-ul din Gara de Vest din Viena, BahnhofCity. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Sisteme manuale de pereți culisanți (MSW) de la GEZE în shopping mall-ul din Gara de Vest din Viena, BahnhofCity. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Sistemele de pereți culisanți manual (MSW) sunt esențiale pentru a crea o atmosferă primitoare și deschisă în centrele comerciale. Magazinele și spațiile exterioare se îmbină pentru a permite accesul fără restricții. Pentru a deschide sistemul manual de pereți culisanți, elementele din sticlă sunt introduse pur și simplu în zona de stivuire laterală – o soluție practică și cu economie de spațiu. Rulmenții cu bile de precizie din lagărul cu bile asigură operarea lină și silențioasă a canaturilor mari de sticlă. Acest lucru este posibil datorită combinării tehnologiei optime a curbelor, în elementele de derivație a șinelor și a șuruburilor, precum și a lagărelor cu bile ghidate care mișcă ușor și în siguranță elementele din sticlă. Acest fapt înseamnă că nu este nevoie de forță pentru a introduce elementele în zona de stivuire.

Sisteme pentru uși MSW de la GEZE în shopping mall-ul din Gara de Vest din Viena, BahnhofCity. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Sisteme pentru uși MSW de la GEZE în shopping mall-ul din Gara de Vest din Viena, BahnhofCity. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Sistemul de elemente cu diferite funcții ale sistemului manual de pereți culisanți GEZE, permite un număr mare de combinații pentru fiecare situație de montare. La Gara de Vest din Viena, designul cu zone de parcare la stânga și la dreapta permite deschiderea parțială a magazinului – un avantaj deosebit atunci când vremea devine rece.

Acest aspect ajută oamenii să poată părăsi un magazin atunci când sistemul manual de pereți culisanți este închis, datorită unei uși batante bidirecțional, cu un închizător de ușă montat în podea; acesta este poziționat în zona de stivuire și formează un dispozitiv de fixare sigur pentru peretele mobil din sticlă, fiind util și pentru compartimentarea spațiului.

Tehnologie de amortizoare GEZE, pentru protecția preventivă contra incendiilor

Vedere detaliată a ferestrei cu amortizor de presiune a instalației de evacuare a fumului și a căldurii, cu dispozitiv K 600 T de acționare cu pârghie pliantă. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Vedere detaliată a ferestrei cu amortizor de presiune a instalației de evacuare a fumului și a căldurii, cu dispozitiv K 600 T de acționare cu pârghie pliantă. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Există mai mult de o sută de uși manuale cu un singur canat și cu două canaturi de la GEZE, o gamă largă de amortizoare, în întregul complex al Gării de Vest din Viena. Acestea asigură închiderea sigură și fiabilă a ușilor de protecție antiincendiu, care trebuie ținute în permanență sau cel puțin în caz de incendiu închise și monitorizate. Sistemele de amortizoare asigură o aerisire naturală controlată a fumului și a gazului în caz de incendiu și o închidere sigură în regim normal. Unitățile de acționare cu pârghie pliantă K 600, în combinație cu amortizoarele TS 5000, servesc ca deschideri pentru aer curat sau ca gură de aerisire. În caz de incendiu, ușile sunt deschise în regim automat și sunt menținute larg deschise, astfel încât să poată fi furnizat aer proaspăt, iar fumul și căldura să poată ieși.

Sisteme de uși produse de GEZE, pentru confort și protecție preventivă contra incendiilor în Gara de Vest din Viena:

  • Sistemele pentru ușă glisantă și batantă în regim automat asigură un excelent acces confortabil și siguranță pentru călători, precum și fiabilitate în perioadele cu trafic ridicat. În plus, sistemele inteligente pentru uși pot fi integrate în sistemul de management al clădirii.
  • Sistemele manuale de pereți culisanți (MSW) oferă o atmosferă primitoare și deschisă pentru shopping, și în același timp flexibilitate și confort.
  • Sisteme versatile de amortizoare, de pe ușile manuale și ușile de protecție antiincendiu, susțin protecția preventivă contra incendiilor.