Studii de caz

Istorie și inovare: sisteme GEZE de pereți glisanți în Café Luitpold

Instituția din München, în vârstă de 130 ani, s-a reconectat cu tradiția marilor cafenele printr-o renovare extinsă. GEZE a sprijinit combinația dintre designul contemporan și atmosfera istorică din Café Luitpold, venind cu soluții inovatoare pentru uși și sisteme de perete glisant.

Cafenea istorică cu o atmosferă modernă

Ușă glisantă în regim automat la intrarea în Café Luitpold. Foto: Robert Sprang pentru GEZE GmbH

O ușă glisantă rotundă în regim automat cu unitate de acționare Slimdrive SC-FR oferă acces în cafeneaua principală.

De aproximativ 130 de ani Café Luitpold, situată pe exclusivista stradă Brienner din München, a fost sinonimă cu cafeaua fină și cu un mod de viață cosmopolit. Cafeneaua a fost deschisă în anul 1888, în stilul magnificelor clădiri somptuoase ale cafenelelor vieneze. Denumirea i-a fost dată în onoarea Prințului Regent de atunci, Luitpold, cunoscut pentru pasiunea sa pentru artă și cultură. Cafeneaua Luitpold a fost un punct de întâlnire pentru artiști și spirite libere, socialiști și demnitari locali, în special în epoca de aur a orașului München, în jurul anului 1900 – se spune că Paul Klee și Wassily Kandinsky au fondat grupul de artiști „Blue Rider” chiar aici. Astăzi, în urma modernizării sale, Café Luitpold atrage un amestec divers de oameni de afaceri, clienți obișnuiți, profesioniști, formatori de opinie din München și studenți.

Diviziunea spațiului este o caracteristică majoră a cafenelei

Împărțirea spațiului în trei zone distincte definește stilul și atmosfera Café Luitpold.

  • Cafeneaua principală, cu un design uimitor de simplu, combină o brutărie și un bar cu mobilier contemporan în formă de U. De aici, există intrări către cafeneaua din vestibul și grădina cu palmieri.
  • Cafeneaua din vestibul este situată pe locul intrării principale istorice a cafenelei și este caracterizată de o pereche de coloane și un plafon generos profilat.
  • Grădina cu palmieri reprezintă extensia cafenelei din vestibul, fiind flancată de coloane din stuc la intrarea în cafenea din vestibul. Există, de asemenea, o intrare în cafeneaua principală.

Silențios și elegant: Slimdrive SL uși automate

Sistem de perete glisant în cafeneaua din vestibulul Café Luitpold. Foto: Robert Sprang pentru GEZE GmbH

Cadru larg al grădinii cu palmieri, printr-o ușă rotundă glisantă în regim automat

La cafeneaua principală se poate ajunge printr-o ușă rotundă glisantă, în regim automat, accesibilă care se proiectează în încăpere. Ușa batantă situată în fața sa se deschide chiar și printr-o ușoară atingere, datorită tehnologiei de acționare servo și se potrivește perfect cu fațada istorică. Un pridvor spațios duce de la cafeneaua principală până la intrarea cafenelei din vestibul, situată în fosta intrare principală a cafenelei Luitpold. Perechile de coloane și un plafon profilat sporesc măreția sălii.

Între coloanele din stuc, canaturile unei uși glisante din sticlă se deschid în regim automat, aproape complet silențios, oferind acces la vestibulul istoric. Aceleași uși automate discrete pot fi găsite în coridorul către grădina înaltă cu palmieri, la care se poate ajunge și din cafeneaua principală, printr-o ușă glisantă rotundă în regim automat. Misterul din spatele ușilor automate elegante extrem de silențioase, este unitatea de acționare GEZE Slimdrive SL, cu un motor de doar 70 mm înălțime, acesta funcționează într-un mod atât discret, cât și eficient atunci când cafeneaua este deschisă.

Poți să vezi și poți fi văzut într-o încăpere cu structură complexă

Rătăcind prin cafenea, numărul mare de intrări, ieșiri și deschideri precum și marea varietate de soluții pentru ușă și elemente de design, ies în evidență. Cea mai mare provocare din acest ansamblu spațios și arhitectonic a reprezentat-o separarea cafenelei principale, aglomerate, de cafeneaua din vestibul, mai liniștită, și de grădina cu palmieri și în același timp conectarea acestora într-un întreg stilistic, dar și îndeplinirea cerinței vizitatorilor cafenelei de „ a vedea și a fi văzuți”.

Sistemele de pereți glisanți creează transparență și eleganță

Sistem de perete glisant în cafeneaua din vestibulul Café Luitpold. Foto: Robert Sprang pentru GEZE GmbH

Un sistem de perete glisant transparent conectează cafeneaua principală cu cafeneaua din vestibul.

GEZE a răspuns caracteristicilor speciale pentru amenajarea spațiului și design a Café Luitpold, cu sisteme manuale de pereți culisanți (MSW), care au fost implementate prin cafenea ca sisteme integrate, realizate exclusiv din sticlă (IGG). Sistemele de pereți glisanți cu vitrare pot fi glisate ușor și stivuite pentru a economisi spațiu, dacă este necesar.

Profilurile și sistemul de feronerie glisantă IGG de la GEZE sunt integrate în mod invizibil între elementele de glisare, ceea ce permite integrarea discretă a suprafețelor din sticlă cu aspect continuu în nișele coloanei vestibulului; astfel, ele separă și conectează cafeneaua din vestibul cu cafeneaua principală și asigură izolarea fonică dorită.

Căi de evacuare și de salvare, securizate cu tehnologia pentru uși de la GEZE

Aspectul este deosebit de elegant, dar se cuvine să ne amintim că designul nu este totul. În structura spațială complexă cu trei căi, unde se pot afla oricând până la 200 de invitați și tot personalul, siguranța are prioritate. Designul ușor și elegant al sistemelor pentru ușă GEZE definește aspectul ușilor în căile de evacuare și de salvare: toate componentele de siguranță, extrem de compacte, sunt integrate discret în unitățile de acționare ale ușilor și garantează că diferitele zone ale cafenelei pot fi evacuate rapid și în siguranță, în caz de pericol.

Produse GEZE în Café Luitpold

  • Unitate de acționare Slimdrive SC-FR
  • Unitate de acționare GEZE Slimdrive SL
  • Sisteme manual de pereți culisanți (MSW)
  • Sistem complet din sticlă integrat (IGG)