Sisteme inteligente pentru uși și ferestre în terminalul pentru feriboturi din Brodick (Isle of Arran)

Un nou terminal pentru feriboturi în golful Brodick, menit să devină o poartă turistică și municipală către insula scoțiană Isle of Arran, a fost echipat de la proră până la pupă cu sisteme pentru uși și ferestre marca GEZE.

Design maritim și confort modern

Terminalul proiectat de renumitul birou de arhitectură Norr din Glasgow face parte dintr-o investiție de 30 de milioane de lire, care are drept obiectiv modernizarea portului, adaptarea acestuia pentru călătorii în secolul 21 și îmbunătățirea confortului pasagerilor. Clădirea impresionantă se află în apropierea malului și are forma unei nave gigante.

Aerisire naturală prin ferestre automatizate

Ferestrele mari se deschid și se închid în mod automat cu ajutorul celor 30 de acționări Slimchain cu motor electric și lanț marca GEZE.

Ferestrele mari se deschid și se închid în mod automat cu ajutorul celor 30 de acționări Slimchain cu motor electric și lanț marca GEZE. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Zona de lounge de mari dimensiuni impresionează prin înălțimea dublă și prin fațada de vest cu ferestre mari, oferind vizitatorilor o panoramă asupra golfului Brodick care taie răsuflarea. Ferestrele mari, deschise și închise în mod automat de 30 de acționări cu motor electric și lanț Slimchain de la GEZE, conferă zonei de recepție de la intrarea principală a clădirii o atmosferă luminoasă, maritimă. Aspectul deosebit de îngust și discret al motoarelor de acționare a ferestrelor Slimchaim se integrează în mod optim în designul deosebit al fațadei terminalului pentru feriboturi Brodick.

Motoarelor de acționare a ferestrelor Slimchaim au fost instalate nu doar la ferestrele mari din zona de lounge, ci în întreaga clădire cu două etaje – cu excepția deschiderilor superioare de ventilare. Aici se utilizează acționările cu motor electric și lanț Powerchain. Aceste motoare de acționare a ferestrelor deosebit de performante au fost selectate pentru operarea ferestrelor mai mari, deoarece fac posibile lățimi de deschidere mari – un aspect important pentru evacuarea rapidă a fumului în caz de incendiu.

Motoarele de acționare a ferestrelor sunt conectate la o centrală de comandă în caz de urgență MBZ 300 pentru acționări RWA, care este integrată în sistemul de tehnica de comandă a clădirii (GLT) al terminalului. Astfel, sistemul de ventilare naturală complex se poate comanda și monitoriza în mod comod.

MAI MULTE DESPRE AERISIREA NATURALĂ

Ventilare, instalație de evacuare a fumului și a căldurii (RWA) și asigurarea căii de evacuare

Ferestrele din casele scărilor sunt ferestre comandate manual, sunt echipate cu modele GEZE OL Line.

Ferestrele din casele scărilor sunt ferestre comandate manual, sunt echipate cu modele GEZE OL Line. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Ferestrele caselor scărilor sunt, de asemenea, echipate cu acționări cu motor electric și lanț Slimchain. La nevoie, sistemele pentru fereastră facilitează, în plus, o evacuare a fumului și căldurii (desfumare) naturală. În caz de fum și căldură, produsele de evacuare a fumului deschid ferestrele și comandă deschiderile pentru aer proaspăt, astfel încât căile de evacuare salvatoare de vieți să rămână fără fum și să poată permite un trafic sigur în caz de urgență. În plus, deschizătoarele manuale pentru luminator asigură o ventilare naturală complementară.

AFLAȚI MAI MULTE DESPRE INSTALAȚIA DE EVACUARE A FUMULUI ȘI A CĂLDURII (RWA)

Sisteme pentru ușile rezistente la foc fără restricții

Sub fațada de vest din sticlă, pe ambele părți, se află două uși batante automate. La fel ca o altă ușă de la fațada laterală a clădirii, acestea sunt acționate de sistemele pentru ușă Slimdrive EMD-F. Automatizările cu acționare electromecanică pentru uși batante pentru ușile rezistente la foc și de protecție antifum cu un singur canat sunt extrem de versatile. Acestea oferă o deschidere asistată prin forță și se pot declanșa prin intermediul unui buton de comandă cu viteză constantă de deschidere și de închidere. Funcția integrată de detectare a obstacolelor detectează, în plus, posibile obstacole și oprește, la nevoie, procesul de deschidere sau de închidere. Astfel, automatizările Slimdrive EMD-F permit și persoanelor cu mobilitate limitată un acces simplu și sigur.

AFLAȚI MAI MULTE DESPRE DESIGNUL ACCESIBIL PENTRU TOȚI

Deschidere asistată prin forță și detectare integrată a obstacolelor pentru uși glisante.

Deschidere asistată prin forță și detectare integrată a obstacolelor pentru uși glisante. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Design discret și confort de trecere ridicat

De la intrarea principală, un culoar din sticlă duce către o ușă glisantă liniară din nouă părți, acționată de un sistem de ușă glisantă Slimdrive SL NT de la GEZE și care conduce în foaierul zonei principale de recepție. Automatizarea Slimdrive îndeplinește aici două condiții preliminare importante. Aceasta este adecvată pentru ușile de interior și de exterior cu frecvență ridicată, iar datorită înălțimii constructive reduse de 7 cm, este ideală pentru fațade din sticlă cu cele mai ridicate pretenții de design – ca în cazul terminalul pentru feriboturi Brodick.

Alte avantaje ale automatizărilor Slimdrive

  • Cu o înălțime de numai 7 cm, automatizările Slimdrive sunt extrem de discrete și se potrivesc în mod optim în cadrul ușii.
  • Sistem are o uzură redusă, este performant și deosebit de silențios în funcționare.
  • Sistemele de ușă glisantă liniară automate sunt ideale pentru clădire cu trafic ridicat, pentru ca toate persoanele să poată intra și ieși din clădire în mod confortabil și în siguranță.

A fost un proiect fascinant în care am fost implicați. Pe parcursul întregii faze de construcție au fost utilizate multe produse GEZE și de la bun început s-a pus un accent deosebit pe crearea unei clădiri inteligente și funcționale, care să fie echipată pentru viitor și care să integreze mediul natural în care aceasta se află.

Andy Howland, Director of Sales and Marketing GEZE UK

Privire de ansamblu asupra tuturor sistemelor pentru uși și ferestre de la GEZE utilizate:

  • Motoare de acționare a ferestrei Slimchain
  • Acționări cu motor electric și lanț Powerchain
  • Centrală de comandă în caz de urgență MBZ 300
  • Deschizătoare manuale pentru luminator din seria de produse OL
  • Automatizări pentru uși batante Slimdrive EMD-F pentru uși rezistente la foc și de protecție antifum cu un singur canat
  • Sisteme de ușă glisantă Slimdrive SL NT