Uși automate în noul Experimenta

Inaugurat în aprilie 2019, Centrul de Știință Experimenta se concentrează pe învățare, cercetare și experimentare, astfel încât ușile automate de la GEZE au reprezentat o alegere firească. Arhitectura futuristă a noii clădiri și numărul constant ridicat de vizitatori necesită uși glisante în regim automat și uși batante din sticlă cu caracteristici speciale. Ceea ce GEZE a și livrat, prin seria sa de programe flexibile și capacitatea profesională de a soluționa în mod simplu chiar și problemele reprezentate de anumite uși batante specifice. Ușile batante și glisante în regim automat se integrează perfect în fațada de sticlă și în interiorul transparent. Ele susțin siguranța și accesul fără obstacole într-o clădire în care merită să trăiești.

Sisteme de ușă glisantă în regim automat, în cadrul unei arhitecturi spectaculoase

GEZE – uși automate în Centrul de Știință Experimenta

GEZE – uși automate în Centrul de Știință Experimenta © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Programul incitant al Experimenta încurajează pasiunea pentru cunoaștere și bucuria de a experimenta. Chiar și arhitectura noii clădiri este experimentală. Cele șase etaje sunt răsucite ca o „spirală spațială” – o structură transparentă cu cinci laturi de fațadă fiecare. Ele sunt confecționate exclusiv din sticlă.

Ușile glisante din sticlă creează consistență vizuală

Fațada de sticlă de la intrarea principală prezintă un sistem de ușă glisantă în regim automat, ca o caracteristică estetică, în același timp suficient de discretă pentru a nu compromite designul consistent al sticlei. GEZE și-a adus contribuția cu o inovatoare ușă glisantă în regim automat și canaturi cu vitrare integrală (IGG). Profilurile ușii nu sunt vizibile pe suprafața sticlei, deoarece se găsesc între geamuri. Nici acționarea ușii nu compromite designul discret. Unitatea de acționare Slimdrive SL NT IGG are doar 7 cm înălțime și se maschează cu ușurință în fațada de sticlă.

Estetica pentru ușă combinată cu eficiența energetică

Alte avantaje ale unui sistem de ușă glisantă Slimdrive SL NT IGG includ și eficiența energetică, dar și prevenirea pierderilor de căldură în atrium.  Tocul din PVC, integrat invizibil între două geamuri și armat cu fibre de sticlă, permite separarea termică a profilurilor de uși. Astfel, canaturile mari de ușă contribuie la izolarea termică la intrarea din fațadă și ulterior la protecția climatului.

Ușile glisante asigură accesul în siguranță, fără obstacole

Experimenta se așteaptă să primească 250.000 de vizitatori pe an, chiar mai mult decât la expoziția anterioară, care a fost un succes. Când elevii, grupurile și familiile vor să intre și să iasă din noua clădire într-un mod convenabil, accesibil și rapid, ușile de la intrarea principală trebuie să suporte adevărate teste de rezistență. Sistemele de uși glisante în regim automat, cu acționări de ușă încercate și testate din seria Slimdrive sunt proiectate pentru operarea permanentă a deschiderii și închiderii: fiabil, ușor și silențios.

Acolo unde se reunesc grupuri mari de persoane, siguranța este prioritatea principală. Ușile glisante mari și largi îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță. Dotată cu varianta de acționare Slimdrive SL NT-FR pentru ieșiri de urgență, clădirea poate fi evacuată rapid și facil în caz de pericol.

Pentru cele mai bune uși automate, chiar de la început

Patru ani de planificare și construcție stau în spatele noii Experimenta, creând astfel o ofertă extinsă, care privește și mai departe spre viitor. În timpul planificării clădirii, experții GEZE s-au implicat în proiect încă dintr-o etapă timpurie. Cu abilitățile lor profesionale și experiența în clădiri de expoziții, provocatoare din punct de vedere arhitectural și foarte frecventate, ei au putut să dezvolte idei de la început, să lucreze la sugestii pentru toate soluțiile posibile pentru uși și, ulterior, să creeze o rețea eficientă pentru schimburi între arhitecți, proiectanți, specialiști și toate părțile implicate în construcție. Aceasta a dus la realizarea unor uși automate plăcute din punct de vedere estetic, care îndeplinesc și cerințele structurale de siguranță în utilizare.

Ușile batante în regim automat sunt multifuncționale și uniforme din punct de vedere vizual

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Designul uniform, accesul confortabil și funcționalitatea sunt printre cele mai importante solicitări pentru numărul mare de uși batante în regim automat în diferite modele din spirala spațială, care duc la sălile de expoziție și la studiourile de creație.

Calitățile de excepție ale portofoliului de motoare GEZE de uși batante oferă o estetică uniformă, alături de diferite funcționalități. Unitățile Powerturn de acționare a ușii au un design suplu (7 cm înălțime de acționare, exact ca la dispozitivele Slimdrive pentru acționarea ușii glisante), oferă o varietate de funcții și pot fi integrate în multe tipuri de sisteme pentru ușă. De asemenea, deschid uși mari și grele, silențios și în siguranță – complet automat, cu buton acționat prin apăsare sau uși cu deschidere manuală. Chiar și copiii pot deschide ușor ușile grele de protecție antiincendiu, mulțumită funcției Smart swing, ca element de sprijin la deschidere.

Expertiza GEZE în soluții pentru uși de protecție antiincendiu, cu funcționalitate individuală

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Datorită oportunităților pe care GEZE este capabilă să le ofere în mod natural, atunci când dezvoltă și proiectează sisteme pentru ușă, ușile de protecție antiincendiu au devenit o realitate, având dispozitive de acționare Powerturn, cu funcționalitate foarte specială. De exemplu, în casa scărilor căii de evacuare, închiderea în condiții de siguranță a ușilor în caz de incendiu (acest lucru este prevăzut de reglementările stricte de protecție antiincendiu!) trebuie să fie combinată cu accesul fără obstacole pentru deschiderea acestora.

Cu toate acestea, una dintre provocările rezultate a fost că presiunea aerului cauzată în caz de incendiu, pentru extragerea sigură a fumului, îngreunează evacuarea oamenilor care încearcă să deschidă manual ușile. Ca soluție, ușile au fost automatizate prin instalarea unităților de acționare Powerturn. Prin intermediul unei unități speciale de comandă, dezvoltată de GEZE, ușile se deschid în regim automat, datorită unui buton acționat prin apăsare, chiar și în caz de incendiu, și se închid din nou în siguranță după utilizare.

Instalație estetică de blocare în poziție

Instalații de blocare în poziție

Instalații de blocare în poziție cu închizătoare discrete de ușă montate în podea între zonele de expoziție, pentru a ține permanent deschise ușile de protecție antiincendiu, acestea închizându-se în regim automat în caz de incendiu. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Centrul de Știință Experimenta: „Cunoașterea creează experiență”

Este cel mai mare centru științific din Germania. Copiii, tinerii, școlile și familiile vor înțelege mai bine știința și tehnologia, într-o lume unică a aventurii științifice, având o suprafață totală de 25.000 m2.

GEZE în Experimenta din Heilbronn

Produse GEZE în Centrul de Știință Experimenta

  • Sistemul de uși glisante liniare în regim automat, cu unități de acționare Slimdrive SL NT IGG pentru sisteme cu uși glisante integrate, cu canaturi cu vitrare integrală (IGG)
  • 30 de sisteme de uși batante în regim automat cu unități de acționare Powerturn, inclusiv pentru uși rezistente la foc și de protecție antifum, cu întrerupător integrat pentru depistarea fumului și senzor-baghetă GC 338 sau scanere laser GC 342
  • 10 aparate de comandă TZ 320 a ușii de ieșire de urgență, pentru monitorizarea tuturor operărilor de deschidere și închidere și eliberarea căilor de evacuare și de salvare, în caz de pericol
  • 15 sisteme de blocare în poziție pentru a menține deschise ușile de protecție antiincendiu până când se închid în regim automat în caz de incendiu închizătoarele de ușă montate în podea TS 550 IS, centrale de întrerupere în caz de fum RSZ6 pentru dispozitivele GEZE de blocare în poziție și magneți de reținere GEZE
  • Uși manuale de protecție antiincendiu: diferite amortizoare din seria GEZE Boxer integrate în canat și mai multe amortizoare din seria TS 5000