Studii de caz

Opera din Dubai: uși batante în regim automat, în arhitectură maritimă

Teatru, sala de concerte, zona expozițională și punctul de întâlnire: Opera din Dubai se definește ca primul reper cultural multifuncțional din inima Dubaiului dedicat iubitorilor de cultură. Funcționalitatea ușilor batante GEZE se încadrează perfect în arhitectura post-modernistă a acestei clădiri unice.

Forme tradiționale, design futurist, tehnologie de construcții de ultimă generație

Opera din Dubai se înalță peste centrul Dubaiului ca o navă gigantică de sticlă, în imediata apropiere a Complexului Burj Khalifa și a Fântânilor din Dubai, cele mai mari fântâni din lume. Janus Rostock de la grupul de inginerie și arhitectură Atkins, foarte activ pe plan internațional, a proiectat clădirea spectaculoasă într-o formă bazată pe un dhow (ambarcațiune specifică arabă). Forma tradițională a navei arabe onorează istoria Emiratelor și combină tradiția cu designul contemporan și nevoia de funcționalitate. Acest fapt este demonstrat și de ușile batante în regim automat cu acționări Powerturn, care se încadrează armonios în arhitectura post-modernă.

Libertate de creație, datorită ușilor batante cu unitate de acţionare Powerdrive de la GEZE

Este absolut imperativ ca Opera din Dubai să răsfețe și să îmbogățească spiritual cu spectacole de primă clasă atât populația autohtonă, comunitatea internațională care trăiește și lucrează aici, cât și vizitatorii de pe tot globul. Cu un auditorium de 2.000 locuri și facilități de găzduire de banchete pentru până la 1.000 de invitați, flexibilitatea, comoditatea și siguranța au prioritate maximă în ceea ce privește soluțiile pentru uși. Motoarele de ușă batantă Powerturn de la GEZE combină o varietate de funcții, un design discret și o flexibilitate maximă a designului ușii într-o mare varietate de medii structurale. Ele reprezintă soluția perfectă pentru ușile de la fațadele înclinate din sticlă, care se bazează și pe forma curbă a dhow-ului.

Uși batante în fațadă: confort și securitate

Un total de 13 sisteme cu uși batante cu două canaturi garantează vizitatorilor accesul fără restricții în interiorul Operei din Dubai. Unitățile de acționare cu cercevea cu deschidere batantă DF Powerturn mută canaturile mari și grele din sticlă în mod silențios, ușor și sigur. Funcția lor unică Smart Swing cu Powerturn permite ca ușile să fie ușor deschise manual din interior. Designul tipic al unității de acționare GEZE, cu înălțime de numai 7 cm, este la fel de discret pe cât este de funcțional. Ieșirile de urgență cu deschidere largă permit tuturor să evacueze clădirea cât mai rapid în caz de pericol, cum ar fi un incendiu – chiar dacă alimentarea cu electricitate este întreruptă.

Căi sigure de evacuare și de salvare, datorită broaștei GEZE FTV 320 pentru ușă de ieșire de urgență

Dacă ușile batante ale fațadei nu sunt operate în modul automat, acestea sunt ținute închise de broasca FTV 320 pentru ieșirea de urgență. Broasca compactă a ușii de ieșire de urgență ocupă doar un spațiu minim în secțiunile ușilor foarte subțiri. Când butonul acționat prin apăsare de deschidere din interiorul clădirii este activat sau dacă se primește un semnal de la unitatea centrală a senzorului de incendiu, broasca ușii de ieșire de urgență este eliberată și unitățile de acționare Powerturn deschid canaturile ușii. Cu un total de trei zăvoare de încuiere, broasca ușii este deosebit de puternică, dar garantează o deblocare sigură chiar și în condiții de preîncărcare ridicate – atunci când oamenii, în încercarea de a scăpa, împing împotriva ușii într-o situație de panică, de exemplu.

Instalații GEZE de blocare în poziție: flexibilitate și securitate în interiorul clădirii

Numeroasele uși glisante manuale cu două canaturi care duc de la holurile scării până la cele trei etaje superioare trebuie să ofere acces confortabil fără restricții, protecție antiincendiu și design discret. Instalațiile GEZE de blocare în poziție au fost alese ca soluție pentru uși, astfel încât ușile pot fi lăsate deschise, dar să se închidă în regim automat în caz de incendiu. Acestea mențin ușile deschise prin intermediul electricității, până când ele sunt închise manual sau prin declanșarea unui senzor de incendiu.

Uși batante care se pot menține deschise individual – sisteme de amortizoare pentru uși de la GEZE

Prim-plan detaliat al amortizorului GEZE TS 5000.

Design discret pentru uși batante contemporane: amortizorul de uși TS 5000 de la GEZE. © Nicolas Thome / GEZE GmbH

Sistemul de amortizare pentru uși GEZE TS 5000 E-ISM permite menținerea permanent deschisă, cu ajutorul unor electromagneți cu reglare variabilă de pe ambele canaturi ale ușilor batante din zona interioară. Unghiul de menținere deschis pentru canaturile ușii poate fi reglat individual într-un interval de 80 până la 130 de grade, permițând adaptarea ușilor la diferite circumstanțe structurale. Șina de ghidare E-ISM, vizibilă numai atunci când ușa este deschisă, asigură un design uniform și discret al ușii. Ea găzduiește funcția electromagnetică de blocare a ușii în poziție (E) pentru ambele canaturi de ușă și o reglare integrată a succesiunii de închidere, care poate fi setată la diferite forțe de închidere, până la EN 6. Dacă funcția de blocare a ușii în poziție este declanșată în regim automat în caz de incendiu, reglarea succesiunii la închidere garantează o închidere fiabilă și sigură. Desigur, toate produsele GEZE de la Opera din Dubai respectă standardele europene actuale și standardele de siguranță. Aceasta înseamnă că sistemele TS 5000 E-ISM sunt, de asemenea, autorizate pentru ușile rezistente la foc și de protecție antifum.

Produse GEZE la Opera din Dubai

  • Motor de ușă batantă Powerturn de la GEZE
  • Broască de ușă pentru ieșire de urgență FTV 320
  • Instalații de blocare în poziție cu amortizoare pentru uși TS 5000 E-ISM de la GEZE
  • Amortizor pentru ușă TS 5000 de la GEZE