Subiecte

Atenuatoarele pentru uși – închiderea și deschiderea lină a ușilor

S-a terminat cu trântitul ușilor! Atenuatoarele pentru uși opresc ușile care se închid înainte de producerea unei bufnituri. Apoi – lin și silențios – le închid complet. Indiferent dacă deplasarea ușii a fost inițiată manual, ori din cauza vântului sau a unui curent de aer. Modelele inteligente asigură oprirea lină în sensul de deschidere și mențin ușile deschise.

Comoditatea ușilor cu atenuator de închidere

Ce e de făcut pentru a împiedica trântirea zgomotoasă a ușilor? Cum rămân acestea deschise, chiar dacă e curent? Cum pot fi protejați pereții și mobilierul împotriva ușilor care se deschid necontrolat și degetele împotriva ușilor care se trântesc la închidere? Sunt disponibile câteva mijloace ajutătoare pentru remedierea unor astfel de problem: acestea variază de la pene, la tampoane de perete sau cu montaj pe podea. Toate acestea își îndeplinesc de regulă rolul, însă sunt adesea inestetice, deranjante și nepractice.

Atenuatoarele ușilor îndeplinesc mai bine acest rol. Acestea sunt adesea integrate în amortizoarele ușilor batante, ce închid automat ușile după ce acestea au fost deschise. Totuși, acestea sunt adesea foarte zgomotoase, în ciuda amortizării.

Modelele cu amortizor, cum ar fi cele întâlnite în cazul portbagajelor, vitrinelor și sertarelor de bucătărie, sunt de aceea o soluție mai elegantă pentru aplicații interioare. Când sunt împinse, acestea sunt încetinite de atenuatorul de închidere chiar cu puțin timp înainte de închidere și deplasate lin în poziția de capăt.

Transpunerea acestei tehnologii în domeniul ușilor face ca acestea să se închidă lent, silențios și automat atunci când sunt doar puțin întredeschise. În alte condiții, acestea se comportă ca orice ușă normală. Fie că sunt percepute conștient, fie că sunt operate intuitiv – atenuatoarele de închidere induc întotdeauna senzația de confort și calitate superioară.

GEZE ActiveStop: atenuatoare pentru uși batante

GEZE ActiveStop este aproape invizibil atunci când este integrat în canatul ușii.

GEZE ActiveStop este aproape invizibil atunci când este integrat în canatul ușii.

Prin apariția atenuatoarelor pentru uși GEZE ActiveStop, ușile trântite ale încăperilor, degetele prinse și deteriorările ușilor sau mobilierului sunt de domeniul trecutului. Acestea pot opri lin și închide silențios ușile. Acesta funcționează în ambele sensuri: indiferent dacă îi dați un ușor brânci ușii sau o împingeți cu forță – amortizorul ușii o frânează fiabil și sigur în sensul de închidere sau deschidere.

Deschiderea controlată a ușilor și blocarea acestora în poziție deschisă

La deschidere, sistemul deplasează independent și sigur ușa până în poziția de blocare în poziție deschisă, ce poate fi setată personalizat între 80 și 140 de grade, astfel încât ușa să nu poată deteriora pereții sau mobilierul. GEZE ActiveStop frânează ușa la momentul potrivit și o menține deschisă în siguranță în poziția dorită.

Aceasta face ca, de exemplu, curenții care contribuie la ventilarea naturală să nu mai reprezinte o problemă. Ușile rămân deschise în poziția dorită și nu se mai închid cu zgomot. Nu mai sunt necesare tampoane de ușă sau dispozitive de blocare în poziție deschisă.

GEZE ActiveStop (varianta cu montaj pe toc)

GEZE ActiveStop (varianta cu montaj pe toc) © GEZE GmbH

Închiderea silențioasă după deplasarea încetinită

Ușile se deplasează liber între 25 și 60 de grade. Când este închisă, ușa este încetinită atunci când ajunge la aproximativ 25 de grade prin amortizare activă. Apoi se închide silențios (principiul închiderii ușoare). GEZE ActiveStop nu doar că previne trântirea zgomotoasă a ușii, ci previne, de asemenea, deteriorarea ușii și prinderea degetelor.

GEZE ActiveStop este adecvat, de asemenea, pentru utilizarea în cabinete medicale, camere de hotel sau saloane de spital (însă nu ca uși de protecție antiincendiu).

Atenuatoarele de închidere și deschidere în versiunea integrată pot fi montate pe aproape orice canat de ușă standard din lemn, fiind aproape invizibil – și îndeplinind cele mai pretențioase cerințe în materie de design.

GEZE ActiveStop este disponibil ca versiune cu fixare pe canat, respectiv ca versiune cu fixare pe toc. Acesta poate fi montat ulterior pe uși din lemn sau sticlă existente și poate fi îndepărtat fără a lăsa practic urme. Acesta este un avantaj important atunci când produsul este utilizat pe proprietăți închiriate, de exemplu.

GEZE ActiveStop – avantaje în sensul de închidere

 • ușa rămâne închisă, nu este necesară o broască de ușă (carcasă broască, limbă, placă de închidere) pentru aplicații interioare
 • fără trântirea necontrolată a ușii (din cauza curenților sau neglijenței)
 • fără deteriorări ale tocului, canatului etc. la trântirea ușii
 • reducerea la minimum a riscurilor de prindere a degetelor
 • fără producerea de zgomote
 • încetinirea lină, controlată și retractarea ușii la închiderea de la 25 de grade, nivel de amortizare reglabil

GEZE ActiveStop – avantaje în sensul de deschidere

 • amortizarea personalizată a deschiderii între 60 și 140 de grade
 • se pot seta unghiuri variabile de deschidere cuprinse între 80 și 140 de grade
 • protejează materialele canatului, pereților sau altor obiecte
 • confortabile pentru utilizatori (de exemplu, când se transportă bagaje mari sau un copil)
 • nu sunt necesare tampoane montate pe podea sau pe perete

Câștigător al mai multor premii pentru confortul ușilor!

Sigla German Design Award 2016

Sigla German Design Award 2016

Amortizorul pentru uși GEZE ActiveStop lasă multă libertate în privința stilului și designului, acest lucru fiind confirmat prin numeroasele premii obținute:

Premiul german pentru design

Versiunea integrată a GEZE ActiveStop, cu o lățime de montaj de doar 28 mm, a obținut Premiul german pentru design în anul 2016 la categoria „Construcții și elemente”. Amortizorul pentru uși a obținut, de asemenea, medalia de argint Focus Open în anul 2015 acordată de Centrul de design Baden-Württemberg.

Sigla Focus Open 2017

Sigla Focus Open 2017

PREMIILE ICONIC și Focus Open

La PREMIILE ICONIC 2018 pentru interioare inovative, juriul internațional alcătuit din personalități din lumea designului, comerțului și media a acordat recunoașterea cuvenită amortizorului pentru uși GEZE ActiveStop la categoria Dotarea clădirii. Amortizorul pentru uși „GEZE ActiveStop cu fixare pe toc” a obținut premiul „Best of Best”.

GEZE ActiveStop a obținut medalia de argint a Focus Open 2017 pentru versiunea cu fixare pe toc. Juriul Centrului de design Baden-Württemberg Design a recunoscut produsul ca fiind o soluție inovatoare, de o excepțională calitate a designului.

Mai multe despre GEZE ActiveStop

GEZE SoftStop pentru uși glisante

Atenuatorul de închidere pentru uși glisante: încetinirea lină pe o parte sau pe ambele părți.

Atenuatorul de închidere pentru uși glisante: încetinirea lină pe o parte sau pe ambele părți. © Exorbitart / GEZE GmbH

GEZE SoftStop a fost conceput pentru uși glisante manuale, de exemplu, pentru locuințe și birouri. Acesta încetinește lin deplasarea ușii înainte de capătul cursei de glisare. Canaturile ușii sunt ghidate apoi automat în poziția de capăt. Prin urmare, nu se produce nicio coliziune cu tocul sau opritorul de capăt, ceea ce protejează materialele – și nervii utilizatorului! Aceasta înseamnă că riscul de prindere este practic eliminat.

GEZE SoftStop pentru uși glisante manuale poate fi montat simplu ulterior pe una sau pe ambele părți. Componenta tehnică dispare complet în profilul de rulare, devenind invizibilă.

Caracteristicile produsului GEZE SoftStop

 • adecvate pentru sistemele GEZE glisante Rollan, Perlan și Levolan
 • montate invizibil în profilul de rulare
 • pentru uși glisante ușoare (până la 40 kg) până la grele (până la 120 kg)
 • pentru canaturi ale ușilor din sticlă, lemn, metal sau PVC
 • pot fi utilizate pe una sau pe ambele părți
 • pot fi integrate fără necesitatea prelucrării canaturilor

Pentru majoritatea cerințelor pretențioase în materie de design

GEZE ActiveStop este aproape invizibil. Amortizorul integrat al ușii este sesizabil doar atunci când își îndeplinește rolul. Dimensiunile compacte ale acestuia fac ca amortizorul ușii să fie practic invizibil, îndeplinind cele mai pretențioase cerințe în materie de design.

Montaj simplu, rapid

 • GEZE asigură sprijin pentru implementare prin intermediul instrumentelor de service.
 • Montajul simplu este asigurat prin intermediul listei de verificare pentru testarea compatibilității ușii cu produsul GEZE ActiveStop și șablonului de frezare GEZE ActiveStop.
 • GEZE ActiveStop poate fi montat pe uși interioare din lemn, cu închidere fălțuită sau cu închidere plană, fiind asigurată o funcționalitate optimă pentru canaturi de până la 45 kg.
 • Versiunile cu fixare pe toc: pentru montarea ulterioară flexibilă pe uși din sticlă sau lemn, simplu și rapid de montat
 • Versiunea integrată: integrare discretă în canatul ușii, cu o adâncime de montaj de doar 28 mm.

Execuție durabilă pentru o funcționare fără mentenanță

GEZE ActiveStop

 • posibilitate de reglare personalizată: distanța la care se va deschide ușa și forța de amortizare la deschidere și închidere pot fi setate în funcție de nevoi și condițiile specifice încăperii.
 • foarte fiabil: GEZE ActiveStop este realizat la un nivel de sustenabilitate și durabilitate specifice unei execuții „fabricat în Germania”. Fiind caracterizate prin funcționalitate și estetică de excepție și un nivel ridicat de siguranță, atenuatoarele pentru uși oferă calitate maximă și fără compromisuri.
 • Necesar redus de mentenanță: GEZE ActiveStop este conceput pentru o exploatare cu nivel redus de mentenanță.