Subiecte

Ventilarea automată prin intermediul ferestrelor – naturală și eficientă energetic

Conceptele de ventilare automată bazate pe ventilare naturală prin intermediul ferestrelor asigură o îmbunătățire a igienei aerului din încăperile tuturor tipurilor de clădiri. Față de sistemele de climatizare convenționale, acestea reprezintă o opțiune mai bună, cu economisirea energiei de alimentare cu aer proaspăt. Aerul este circulat fără ajutorul unor ventilatoare, prin ferestre, datorită diferenței de temperatură și presiunii vântului.

Sistemul de ventilare prin ferestre: aer proaspăt pentru un climat sănătos al încăperii

Migrene, stări de oboseală sau reacții alergice – aerul de slabă calitate și stătut din clădiri are consecințe neplăcute asupra multor oameni. Izolarea îmbunătățită a clădirilor moderne sau reabilitate face ca în clădiri să mai ajungă doar cu greu aer proaspăt, ceea ce înrăutățește semnificativ climatul încăperii și duce la o contaminare crescută și la formarea de mucegai. Soluția, în majoritatea cazurilor, este simplă: ventilarea naturală prin intermediul ferestrelor.

 Contraplăcile automate electrice ale ferestrelor asigură un climat confortabil al încăperii.

Contraplăcile automate electrice ale ferestrelor asigură un climat confortabil al încăperii. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Ventilarea manuală sau prin intermediul unui sistem mecanizat de ventilare?

Ventilarea manuală înseamnă o ventilare scurtă și intensă – sau o ventilare cu intermitență – care este mai eficientă decât ținerea timp îndelungat a unei ferestre rabatate. Totuși, un dezavantaj al ventilării manuale îl reprezintă faptul că presupune un efort conștient. Când și pentru cât timp este deschisă o fereastră: fiind oameni, noi nu dispunem de senzori de calitate slabă a aerului.

Dimpotrivă, sistemul de ventilare este un echipament tehnic care livrează automat aer din exterior în încăperi sau evacuează aerul stătut. În funcție de situațiile specifice, instalațiile asigură alimentarea controlată cu aer proaspăt (sistem de admisie a aerului proaspăt), evacuarea controlată a aerului uzat (sistem de evacuare a aerului uzat) sau o combinație a celor două. Sistemul de ventilare determină fluxul de aer necesar. Însă acest tip de sistem de ventilare controlată de uz casnic presupune costuri ridicate, ca urmare a consumului energetic ridicat și cerințelor de spațiu. Aceste sisteme necesită, de asemenea, un volum ridicat de mentenanță, de exemplu pentru curățarea și înlocuirea periodică a filtrelor.  Acest lucru este valabil atât în cazul sistemelor de ventilare din clădiri rezidențiale, cât și al celor din clădiri publice, spitale, hoteluri și școli etc.

Ventilarea automată prin ferestre este o alternativă atractivă

Ventilarea automată prin intermediul unei ferestre acționate de un motor, adică al unui sistem de deschidere a ferestrei, reprezintă o alternativă atractivă. Senzorii măsoară concentrația de dioxid de carbon din încăpere și reglează, de exemplu, deschiderea și închiderea ferestrei. Aerul este circulat, datorită diferențelor naturale de temperatură dintre interior și exterior și presiunii vântului. Vara, acest sistem de ventilare prin intermediul ferestrelor asigură controlul climatizării din clădire în timpul nopții, când este răcoare. Prin urmare, acest tip de ventilare asigură constant o bună calitate a aerului, fără utilizarea de ventilatoare acționate electric, contribuind, de asemenea, la răcirea nocturnă.

Motoarele de acționare automată a ferestrelor sunt o alternativă fiabilă la ventilarea manuală prin intermediul ferestrelor. Spre deosebire de un sistem de ventilare, puteți, de asemenea, interveni pentru a opera ajustări.

Avantajele sistemelor de ventilare automată prin intermediul ferestrelor

  • Investiții și costuri de mentenanță mai mici comparativ cu ventilarea mecanizată
  • Sustenabilitate: contraplăcile automate electrice ale ferestrelor sunt mai eficiente decât sistemele de climatizare, deoarece apelează la resurse naturale.
  • Comoditate: automatizarea permite un control individual și flexibil.
  • Calitatea aerului din interior: de exemplu, se previn posibilele daune cauzate de umezeală.

Necesar: o fereastră cu unitate de acționare cu motor electric

Aer de bună calitate, asigurat permanent în clădiri – cu componente tehnice ale ferestrelor corecte

Aer de bună calitate, asigurat permanent în clădiri – cu componente tehnice ale ferestrelor corecte © Exorbitart / GEZE GmbH

Ferestrele cu unități de acționare cu motor electric permit deschiderea și închiderea automată prin intermediul unui ceas temporizator. Ventilarea automată este însă mai eficientă atunci când este controlată prin intermediul senzorilor. Aceștia monitorizează calitatea aerului din încăpere și controlează independent pozițiile necesare ale ferestrei. Însă utilizatorii pot interveni în orice moment în timpul funcționării automate și pot acționa confortabil și simplu unitatea de acționare prin intermediul comutatoarelor pentru ventilare.

Ventilarea automată depinde de anumite setări:

Factori referitori la deschiderea ferestrei controlate de senzori

  • Temperatura interioară, temperatura exterioară și diferența dintre acestea
  • Forța și direcția vântului și precipitațiile
  • Perioadele de utilizare, respectiv momentele zilei, zilele săptămânii și weekendurile
  • Calitatea aerului din interior: umiditatea aerului, valorile CO2 sau VOC și temperatura interioară

Automatizarea clădirii, datorită sistemelor tehnice de comandă integrate

Sistemele tehnice de comandă moderne permit o reglare flexibilă și continuă a cursei de ventilare, vitezei de deschidere și timpului de ventilare ale ferestrei. Unitățile de acționare pot fi adaptate în funcție de diferitele mărimi ale ferestrelor și lățimi de deschidere, permițând astfel soluții specifice locației. Dacă este necesar, modul sincronizat integrat al motoarelor de acționare a ferestrelor IQ GEZE permite o sincronizare reală a până la patru ferestre și două mecanisme de închidere.

Sistemele noastre inteligente de ventilare prin intermediul ferestrelor deschid calea spre o sustenabilitate sporită în clădirile publice și private și permit adoptarea unor concepte moderne de clădiri inteligente.

Sven Kuntschmann, manager al departamentului componente tehnice pentru ferestre GEZE

Funcția de comandă automată a ferestrei pentru ventilare poate fi integrată într-un sistem cuprinzător de comandă a clădirii și climatului încăperilor, ce poate comanda, de asemenea, jaluzelele, marchizele, storurile, sistemele de încălzire, sistemele de climatizare și echipamentele de iluminare și alarmă.

Interconectarea inteligentă cu comenzi centralizate pentru ventilare este deosebit de avantajoasă în cazul clădirilor mari, deoarece nu mai este necesară închiderea manuală a ferestrelor. Sistemul de comandă este controlat prin intermediul unui protocol fieldbus. Unitățile de acționare permit realizarea unui sistem inteligent de tehnologie a clădirii, controlat prin intermediul unor instalații radio, KNX sau BACnet, și astfel a unor fațade inteligente.

Componente tehnice pentru ferestre GEZE pentru orice nevoi

Proiectarea individuală și în contextul general al clădirii

GEZE sprijină proiectarea sistemelor de ventilare automată prin concepte de ventilare adecvate. Arhitecții optează în prezent pentru un stil neostentativ, minimalist. Noile unități de acționare au un aspect discret și universal, culoarea putând fi adaptată. Acestea pot fi integrate discret în orice fațadă.

Oferim, de asemenea, arhitecților texte pentru specificații, desene CAD și concepte pentru creșterea clasei de eficiență a clădirii.

Competență polivalentă dintr-o singură sursă

GEZE sprijină procesatorii prin proiectarea cablajelor sau autorizații în vederea asigurării unei implementări rapide și simple a proiectelor. O componentă specială o constituie software-ul nostru de configurare Win Calc 2.0. Aplicația de configurare GEZE pentru componentele tehnice ale ferestrelor efectuează calcule complexe cu ocazia proiectării sistemului ferestrelor: aceasta permite economii de timp, este ușor de utilizat și avantajoasă. Ea permite efectuarea de calcule pentru sisteme de ventilare cu operare manuală și electrică și ferestre de deviere a fumului, precum și pentru aparate de evacuare a fumului și căldurii cu acțiune naturală. Programul efectuează toate calculele și afișează toate soluțiile de acționare aplicabile.

Accesați Portalul pentru clienți al GEZE

Servicii extinse încă de la început

GEZE furnizează o gamă extinsă de servicii pentru montajul și mentenanța sistemelor. Bineînțeles, vă punem la dispoziție și instrucțiuni de montaj corespunzătoare.