Zone de intrare – provocări în etapa de proiectare și soluții
Proiectarea corectă a zonelor de intrare este o provocare pentru proiectanți și arhitecți. Deoarece toate conceptele trebuie să ia în considerare atât ideile și dorințele beneficiarului, precum și, în aceeași măsură, toate exigențele legiuitorului cu privire la protecția împotriva incendiilor, căile de evacuare sau designul accesibil pentru toți. Ce soluții pentru aceste și multe alte provocări , explică în interviu inginerul diplomat (FH) și arhitectul independent Erik Schaufelberger de la Schaufelberger Architekten și Thomas Lehnert, Business Solutions Manager la GEZE.
Care sunt provocările tipice cu care se confruntă proiectanții și arhitecții la proiectarea zonelor de intrare?
Arhitectul independent Erik Schaufelberger dezvoltă clădiri, printre altele construcții comerciale, de locuire asistată și cămine de îngrijire. © GEZE GmbH
Erik Schaufelberger: În primul rând, la proiectare trebuie să ne întrebăm întotdeauna: Cum va fi folosită clădirea? Este deschisă nonstop sau numai într-un anumit interval orar? Câte persoane folosesc zilnic zona de intrare? Și aceste persoane vin toate deodată sau distribuite pe parcursul întregii zile?
Thomas Lehnert: Corect, deoarece în funcție de numărul și de fluxurile de persoane se decide ce tip de ușă este adecvat. Dacă, de exemplu, 500 de persoane coboară deodată dintr-un tren și vor să iasă printr-o ușă rotativă, nu vor putea face acest lucru. Aici este nevoie de o ușă glisantă liniară sau cel puțin de o ușă batantă automată. În plus, este important de știut ce oameni vor folosi clădirea. Copiii sau persoanele cu cadru de mers cu roți, scaune cu rotile și alte limitări fizice au necesități speciale cu privire la designul accesibil pentru toți. Sau dacă ușa este folosită concomitent și pentru intrarea mărfurilor, serviciul de curierat utilizând-o pentru a aduce colete voluminoase, atunci ușa are nevoie de o anumită mărime. Un alt aspect sunt căile de evacuare.
Căile de evacuare și designul accesibil pentru toți sunt reglementate prin dispoziții legale și sunt adesea foarte complexe. Ce soluții există în acest sens?
Thomas Lehnert: În principiu, toate ușile noastre – ușa batantă, ușa glisantă liniară sau ușa rotativă – îndeplinesc dispozițiile legale. Totuși, există uși și sisteme pentru ușă care sunt mai mult sau mai puțin potrivite. Pe lângă grupurile de utilizatori și fluxul probabil de persoane, proiectanții trebuie să aibă în vedere și dispozițiile corespunzătoare ale legiuitorului și ale autorității locale în construcții. De exemplu, cu varianta breakout, ușile noastre rotative îndeplinesc cerințele pentru căi de evacuare. Totuși, ele prezintă doar adecvarea generală, aprobarea utilizării în clădirea respectivă trebuind să fie obținută la fața locului de la autoritatea corespunzătoare în construcții.
Erik Schaufelberger: Designul accesibil pentru toți este un subiect foarte important pentru beneficiarii noștri, care adesea provin din domeniul public. Prin urmare, aproape întotdeauna trebuie să gândim dacă se creează suficiente suprafețe de mișcare și posibilități, astfel încât persoanele cu limitări fizice și mijloacele lor ajutătoare, de exemplu scaun cu rotile sau cadru de mers cu roți, pot opera, respectiv utiliza ușile. O ușă rotativă îmi economisește sasul și poate fi combinată cu o ușă batantă pentru a îndeplini cerințele utilizării fără restricții.
Aici aflați cum puteți proiecta în siguranță uși multifuncționale.
Designul accesibil pentru toți este un subiect foarte important pentru beneficiarii noștri, care adesea provin din domeniul public.
Erik Schaufelberger, arhitect independent, inginer diplomat (FH)Cu coroană joasă și profil îngust, pentru un design excelent. © GEZE GmbH
Ușile rotative prezintă avantaje în ceea ce privește sustenabilitatea și eficiența energetică a clădirilor?
Thomas Lehnert: Cu siguranță. De exemplu, prin tehnica de ultimă generație a sistemului său de acționare, produsul nostru Revo.PRIME este extrem de eficient energetic. În comparație cu modelul anterior, el consumă cu aproximativ 30 de procente mai puțină energie. Dar și în general se poate spune că ușile rotative aduc un plus la sustenabilitate. Acestea mențin accesul direct între interior și exterior în permanență închis. Astfel, nu are loc niciun schimb de căldură atunci când utilizatorii intră în clădire sau atunci când o părăsesc. Spre deosebire de alte uși, acestea nu impun realizarea unui sas. Tirajul de aer este exclus, murdăria, vântul, zgomotul, etc. rămân afară. În același timp, aceste aspecte creează mai mult confort pentru zona de intrare. Totuși, din cauza foilor curbate de geam, ele au un coeficient de transfer termic mai degrabă dezavantajos, care însă, pe de altă parte, nu este atât de important la evaluarea globală a fațadei clădirilor mari. Ponderea suprafeței unei uși rotative în raport cu suprafața întregii fațade este relativ mică, poate 1 sau 2 procente. Coeficientul comparativ nefericit de transfer termic al elementului constructiv ușă este aproape complet neimportant, efectul ușii asupra coeficientului de transfer termic în ansamblu fiind insignifiant.
Erik Schaufelberger: Este corect. Legiuitorul prevede valori limită care se aplică pentru învelișul închis al clădirii. Dar ușile există pentru a trece prin ele, iar din acest punct de vedere, în opinia mea, întreaga discuție cu privire la coeficientul de transfer termic pentru uși are sens numai în măsură limitată. Totuși: pierderea de căldură de la interior către exterior poate fi captată mai bine de o ușă rotativă decât de o ușă batantă sau chiar și de o ușă glisantă liniară cu sas.
Noul Revo.PRIME prezintă, în ciuda mărimii și greutății lui, un efort energetic sustenabil. © GEZE GmbH
Așadar, atunci când proiectanții doresc sau trebuie să construiască mai ales clădiri eficiente energetic: Se recomandă o ușă rotativă precum Revo.PRIME? Sau ar fi mai eficientă utilizarea unui alt sistem pentru ușă?
Thomas Lehnert: La această întrebare nu există un răspuns general valabil, ci trebuie analizat întotdeauna modul de utilizare al respectivei clădirii. O ușă rotativă este întotdeauna eficientă atunci când frecvența vizitatorilor este ridicată, pentru că mișcarea rotativă și izolația între interior și exterior permite reducerea semnificativă a pierderilor de energie în zona de intrare. Niciun alt sistem pentru ușă nu ține pasul aici acesta este marele avantaj al unei uși rotative. Totuși, de exemplu la cinci utilizări pe zi ea nu are niciun sens, motiv pentru care recomandăm o ușă batantă simplă – și mai convenabilă. Dar pentru un centru comercial, un hotel sau o clădire de afaceri cu frecvență ridicată, o ușă rotativă este evident mai eficientă energetic. Revo.PRIME este sustenabil chiar și din punct de vedere al consumului energetic al ușii în sine: Datorită noii tehnici, sistemul de acționare se află la nivelul unei uși glisante, iar asta în ciuda dimensiunii ei și crucii rotative grele .
Cuvânt cheie - flux de persoane: Ce factori sunt implicați aici, în mod tipic?
Thomas Lehnert: În funcție de aspectele importante în fiecare caz, trebuie căutat tipul corect de ușă. Dacă, de exemplu, oamenii vin din lateral, atunci o ușă rotativă ar trebui să fie ușor rotită, astfel încât deschiderea ei să se potrivească cu traseul utilizatorilor și să nu declanșeze permanent senzorii de siguranță. Dacă este montată deja o ușă, însă nu tocmai optim, de exemplu nu în unghiul cel mai bun, există măsuri care ajută la soluționarea problemei: După caz, senzorii trebuie reglați din nou. Alternativ, dacă situația de la fața locului o permite, se poate monta chiar lângă ușa rotativă o ușă batantă, pentru a găsi o soluție pentru locurile înguste.
Ușile rotative aduc un plus de sustenabilitate. Acestea mențin accesul direct între interior și exterior în permanență închis. Astfel, nu are loc niciun schimb de căldură atunci când utilizatorii intră în clădire sau atunci când o părăsesc.
Thomas Lehnert, Business Solutions Manager la GEZEThomas Lehnert, Business Solutions Manager la GEZE, este expertul nostru pentru uși rotative. © GEZE GmbH
Senzorii de siguranță sunt un echipament util și necesar. Dar, să fim sinceri: uneori poate fi foarte enervant dacă ușa se oprește în permanență în mod accidental...
Thomas Lehnert: Corect! Din păcate, se întâmplă frecvent, deoarece senzorii nu sunt reglați corect, respectiv adecvat la situația de utilizare. Și aici, produsul nostru Revo.PRIME este soluția pentru problemă. Cu 1.000 nanometri, ea are un cuplu de torsiune ridicat. Astfel, ușa se oprește rapid și ferm - dar și repornește rapid. Avantajul: Senzorii sunt reglabili astfel, încât să mențină un interval de detecție mic. Acest lucru reprezintă un avantaj tocmai atunci când ușa este utilizată de grupuri mari de persoane, întrucât senzorii nu se declanșează așa rapid. Dacă ușa se oprește totuși o dată, Revo.PRIME continuă să se rotească pentru a nu obstrucționa fluxul de persoane, de îndată ce persoana declanșatoare a părăsit din nou zona de acționare a senzorului. Astfel, ușa funcționează mai fluent, mai rapid și tinde să facă mai puține opriri accidentale. În plus, ea este dotată cu noii senzori pe bază de laser, a căror tehnologie previne mai eficient disfuncționalitățile, deoarece ei nu sunt influențați de umiditate, radiație solară sau suprafețele suport. Astfel, funcționarea este mai puțin expusă la avarii.
Cum se desfășoară procesul selectării produsului? Și în ce moment ar trebui implicați experții pentru zone de intrare?
Erik Schaufelberger: Ce produs și la ce dimensiune - această decizie este la relativ mult timp după obținerea autorizației de construcție. Pe de altă parte, se montează numai ce avem deja în plan în faza de performanță 2 sau 3. Aceasta se realizează apoi, de regulă, în faza 5, planificarea execuției, și în execuție. Într-adevăr, decizia cu privire la ceea ce se montează depinde de ceea ce proiectăm: Dacă noi considerăm că este bine să utilizăm o ușă rotativă într-un anumit loc, este important să prezentăm această recomandare beneficiarului deja în etapa de întocmire a proiectului tehnic.
Thomas Lehnert: Acesta ar fi atunci și momentul potrivit pentru a implica experții, de exemplu noi, de la GEZE: De îndată ce există primul proiect, prima idee a clădirii. Din păcate, adesea intrăm în joc abia la final, când deja s-a decis cu privire la sistemul pentru ușă. Atunci nici nu mai putem consilia foarte mult, ci numai să optimizăm exemplul de montaj și reglarea senzorilor. Prin urmare, cel mai bine este să ne implicați de îndată ce este întocmită, respectiv publicată licitația. Eu pot doar să le recomand proiectanților și arhitecților să solicite consultanță din partea experților și să utilizeze experiența și competența noastră!