Studii de caz

Siguranță și acces fără obstacole, datorită mecanismului GEZE de acționare a ușilor automate în centrul de îngrijire Flux Campagna

Întemeiat în 1995, centrul de îngrijire Fux Campagna din Visp, în cantonul elvețian Valais, oferă cazare și un loc de muncă persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu dizabilități fizice severe și multiple. Oferind cazare pentru 21 de persoane și locuri de muncă pentru 26, Fux Campagna a fost întotdeauna plin în ultimii ani. Deși cererea a fost mare, nu s-a putut suplimenta numărul de persoane. Soluția? O extindere bazată pe modele elaborate de Albrecht Architekten AG, permițând adăugarea a 15 locuri rezidențiale suplimentare și a 17 noi locuri de muncă, extindere finalizată în mai 2018.

GEZE Slimdrive, sistemul automat pentru ușă glisantă liniară, destinat căilor de evacuare și salvare în noua aripă a centrului de îngrijire Fux Campagna.

Putere maximă cu un design discret: GEZE Slimdrive asigură accesul fără obstacole prin căile de evacuare și salvare în noua aripă a centrului de îngrijire Fux Campagna. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Pentru rezidenții și angajații instituției, este esențial conviețuiască beneficiind de acces fără obstacole în clădire. În definitiv, aceștia trebuie să se poată deplasa în împrejurimi, cât mai liber și independent. Totodată, trebuie avute în vedere și respectate cerințele pentru protecția antiincendiu, și asigurarea căilor de evacuare și de salvare. De aceea, mecanismele de acționare a ușilor automate batante și glisante produse de GEZE au fost instalate în noua clădire și în noua aripă a clădirii existente – ele sunt soluțiile perfecte pentru accesul confortabil, fără obstacole.

Mod de viață accesibil și maximum de confort, în centrul de îngrijire Fux Campagna

Sistemul complet automat de acționare se dovedește a fi rezistent și fiabil, deschizând în siguranță uși mari și grele, cu o greutate a canatului de până la 600 kg și lățimea ușii de 930 mm.

Sistemul complet automat de acționare se dovedește a fi rezistent și fiabil, deschizând în siguranță uși mari și grele, cu o greutate a canatului de până la 600 kg și lățimea ușii de 930 mm. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Din cauza deficiențelor și a dizabilităților fizice, rezidenții de la Fux Campagna se află deseori în incapacitatea de a deschide sau închide ușile manual, fără ajutorul altor persoane, pentru a se deplasa independent prin clădire. Trebuie menționat că pilonii-cheie ai filosofiei Fux Campagna includ facilitarea individualității, independenței și a intimității.

Luând în considerare acest aspect, centrul de îngrijire (ca și multe alte unități din sectorul sănătății și asistenței sociale) a optat pentru instalarea mecanismelor de acționare automată a ușilor batante și a ușilor glisante. Acestea constituie soluția perfectă pentru un stil de viață facil și le permite utilizatorilor un acces comod, asigurând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță. Suplimentar, în caz de incendiu sau pericol, acestea oferă rezidenților și personalului posibilitatea de a ieși în aer liber sau în zone sigure, fără a avea nevoie de asistență.

Soluțiile furnizate de GEZE pot îndeplini aceste standarde ridicate de siguranță și ușurință pentru utilizator, datorită designului discret și a esteticii care se integrează perfect în arhitectura modernă a clădirii. Și, bineînțeles, respectă toate directivele pentru proiectarea accesibilă a clădirii, stabilite de standardele DIN.

Produsele GEZE instalate au îndeplinit în totalitate așteptările noastre. Suntem încântați în special de instalațiile din noua aripă a clădirii. Echiparea ulterioară a clădirii existente a însemnat o provocare semnificativă, iar lucrările de instalare au determinat tâmplarii, electricienii și lăcătușii să adopte o abordare care presupune efectuarea simultană a mai multor loturi de lucrări. Activitatea a implicat un grad ridicat de complexitate și este de la sine înțeles că a fost necesară reconfigurarea sau adaptarea anumitor soluții instalate. În acest scop, putem conta întotdeauna pe serviciul excepțional asigurat de GEZE.

Donat Jeiziner, director Fux Campagna

Uși glisante în regim automat: discrete și fiabile

Sistemul pentru uși glisante liniare utilizat pentru căi de evacuare și salvare

GEZE Slimdrive SL NT-FR © Frey Photography / GEZE GmbH

Un număr mare de rezidenți, angajați și vizitatori folosesc zilnic ușile glisante din sticlă ale cantinei și bucătăriei centrului de îngrijire Fux Campagna. Aceste facilități reprezintă centrul de comunicare, în cadrul centrului de îngrijire; un loc central, unde oamenii iau masa și socializează. Totodată, intrările și ieșirile servesc drept căi de evacuare și de salvare. Prin urmare, sistemele pentru uși instalate în această zonă nu trebuie să fie doar funcționale și fiabile, ci să respecte, de asemenea, standardele DIN și reglementările europene în caz de incendiu. A fost necesar ca sistemele de comandă pentru uși să fie integrate cât mai puțin observabil în designul modern al clădirii.

Pentru asigurarea căilor de evacuare și de salvare a fost decisă instalarea sistemului GEZE Slimdrive SL NT-FR pentru uși glisante liniare în regim automat. Special conceput să răspundă cerințelor pentru uși de interior și exterior supuse utilizării frecvente, sistemul de acționare impresionează cu o înălțime de numai 7 cm și poate fi integrat cât mai puțin observabil în fațadă. Pentru a garanta siguranța de-a lungul căilor de evacuare și de salvare, comenzile și sistemul în ansamblu dispun de un design de acționare redundant.

Un buton de proximitate fără atingere directă a fost instalat pe perete, lângă sistemele pentru uși GEZE.

Butoanele de proximitate fără atingere directă au fost instalate pe pereți, lângă sistemele pentru uși GEZE Slimdrive SL NT-FR. Aceste butoane oferă oamenilor posibilitatea de a deschide ușile fără un contact fizic direct © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Ideal pentru asistență socială și sănătate: comutatoare fără atingere

Butoanele de proximitate fără atingere directă au fost montate pe pereți, lângă uși. Acestea permit deschiderea ușilor fără a fi necesară apăsarea unui buton: este suficientă apropierea de buton pentru activarea sistemului de acționare automată.

Prin urmare, când o persoană se apropie de ușă, nu este necesar să atingă în mod direct comutatorul. În concluzie, este suficientă simpla apropiere de comutator. Acest fapt oferă avantaje speciale pentru persoanele cu cârje sau aflate într-un scaun cu rotile, care doresc să activeze comutatorul. Comutatorul detectează persoane și obiecte într-o zonă de detectare între 10 și 50 cm și poate fi configurat în funcție de necesități.

Butoanele de proximitate fără atingere directă oferă beneficii semnificative nu doar în privința accesului fără obstacole, ci și în ceea ce privește igiena, deoarece se evită contactul fizic inutil. Astfel, se evită transmiterea microbilor pe mâini – lucru ideal pentru unitățile medicale și centrele de asistență socială.

Descoperiți alte elemente practice pentru comandă și sisteme cu senzori

Accesul fără obstacole și protecția antiincendiu sunt condiții întrunite, datorită sistemului de blocare în poziție și a ușilor batante cu acționare electrică, în regim automat

Protecția antiincendiu și accesul fără obstacole – două subiecte care, în mod evident joacă un rol important în cadrul centrului de îngrijire Fux Campagna. Însă cum pot fi ele îndeplinite? Ușile rezistente la foc și de protecție antifum trebuie să fie închise în orice moment? Uneori da, dar nu întotdeauna. Ușile de protecție antiincendiu echipate cu sisteme de blocare în poziție pot fi lăsate deschise. Un sistem de blocare în pozițiemenține ușile deschise și, în caz de necesitate, le închide automat în siguranță. Senzorii-baghetă și sistemele de telecomandă cu unde radio, instalate în centrul rezidențial, îmbunătățesc accesul fără obstacole și accesul confortabil pentru rezidenți și personal.

GEZE Boxer E-ISM scoate în evidență protecția antiincendiu

Ușile cu două canaturi de protecție antiincendiu din centrul de îngrijire Fux Campagna au fost echipate cu sistemul de amortizor GEZE Boxer E-ISM pentru închiderea ușii. Sistemul electric de blocare în poziție asigură menținerea ușilor în poziție „deschis”, acestea fiind eliberate în regim automat numai în caz de incendiu. Succesiunea de închidere predefinită asigură închiderea canaturilor în ordinea corectă. Aceste calități reprezintă nu doar măsuri de protecție preventivă contra incendiilor, ci asigură și accesul fără obstacole la ușile de protecție antiincendiu, fără a afecta siguranța.

O ușă deschisă de protecție antiincendiu cu un canat, în cadrul centrului de îngrijire Fux Campagna, echipată cu dispozitiv GEZE Powerturn F.

În cadrul centrului de îngrijire Fux Campagna, ușile cu un canat rezistente la foc și de protecție antifum au fost echipate cu unitatea pentru acționare electromecanică Powerturn, furnizată de GEZE. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Acces fără obstacole asigurat de GEZE Powerturn F

Ușile cu un canat rezistente la foc din clădirea extinsă a centrului de îngrijire Fux Campagna și din clădirea existentă au fost echipate cu acționări Powerturn produse de GEZE. Mulțumită senzorilor-baghetă și a sistemului de telecomandă cu unde radio, această soluție inteligentă facilitează accesul fără obstacole tuturor rezidenților și personalului. Unitatea de acționare deschide ușile extrem de silențios, prin urmare rezidenții și personalul nu sunt deranjați de sisteme de acționare zgomotoase. Funcția Smart swing facilitează deschiderea manuală a ușilor. Deși deschiderea și închiderea se realizează în regim automat, ușile de protecție antiincendiu pot fi, de asemenea, menținute și deschise. În caz de incendiu, un sistem cu detector de incendiu dezactivează funcția de deschidere/închidere în regim automat sau dispozitivul de blocare în poziție. Un întrerupător de circuit oprește alimentarea cu curent electric, iar sistemul de acționare păstrează funcția normală de închidere a ușii.

Sistemele noastre de uși automate ...

Avantajele oferite de sistemul pentru uși automate produse de GEZE, dintr-o privire

  • ... asigură că ușile sunt accesibile și comode pentru toți utilizatorii.
  • … reprezintă o soluție igienică, în special pentru sectorul sănătății și protecției sociale, deoarece se evită transmiterea microbilor de pe mâini.
  • … reprezintă o soluție sigură și eficientă, în special în cazul ușilor cu trafic intens.
  • ... respectă cele mai stricte standarde de siguranță, în conformitate cu DIN EN 16005 și DIN 18650.
  • ... sunt adecvate pentru ușile de protecție antiincendiu și pot fi închise în regim automat, în caz de urgență, în urma unui semnal de la un senzor de fum, securizând astfel compartimentul de incendiu.

 Dintr-o privire: soluții GEZE în centrul de îngrijire Flux Campagna

  • GEZE Slimdrive SL-NT-FR sistem de uși glisante liniare pentru căile de evacuare și de salvare cu buton de proximitate
  • Sistemul integrat de amortizoare cu reglarea succesiunii de închidere GEZE Boxer E-ISM 3-6 și dispozitivul electric de blocare în poziție
  • Motor electromecanic de ușă batantă Powerturn F, pentru uși cu un canat, rezistente la foc și cu protecție antifum