Arhitectura care vindecă – modul în care proiectarea clădirilor promovează starea de bine și vindecarea

Spitalele, centrele de îngrijire și sanatoriile trebuie să fie bineînțeles curate, igienice și să dispună de zone fără agenți patogeni. Aceste clădiri trebuie totodată să îndeplinească reglementările cu privire la accesibilitate și protecție împotriva incendiilor. De aceea, deseori mediul poate avea un aspect steril, funcțional și deloc primitor. În același timp, astfel de clădiri trebuie să creeze constant o atmosferă care să promoveze starea de bine și recuperarea pacienților și rezidenților, dar și starea de bine a angajaților și vizitatorilor. Prin combinarea acestor nevoi diferite, proiectarea clădirilor devine o sarcină foarte complexă.

Normele de igienă versus factorul stării de bine – cerințe incompatibile?

© GEZE

Pe de o parte, există reglementările privind igiena și măsurile considerate vitale în asigurarea îngrijirii corespunzătoare pentru pacienți și vizitatori. Pe de altă parte, mediul trebuie să fie cât mai confortabil, dar și să asigure deschidere, securitate, siguranță și relaxare. Prin urmare, arhitectura care vindecă îmbină arhitectura și sănătatea, cu accent pe anumite întrebări-cheie: Cum poate arhitectura contribui la procesul de vindecare? În ce măsură o ambianță pozitivă contribuie la menținerea sănătății? În plus față de lipsa semnalizării, factori cum ar fi stresul, zgomotul, întunericul și aerul viciat pot influența negativ starea de bine a oamenilor și, implicit, recuperarea acestora. Pe de altă parte, semnalizarea, ventilarea și lumina adecvate sunt factori esenţiali în obținerea unor rezultate pozitive.

O clădire – un spațiu de experiențe pentru diferite grupuri de utilizatori

Un spital sau un centru de îngrijire este structurat într-o oarecare măsură ca un oraș în miniatură. Există camere de familie, unități de terapie intensivă, restaurante, organizații de suport, parcuri și în multe cazuri chiar și o capelă. Aceste zone diferite trebuie să reprezinte experiențe pozitive pentru toate grupurile de utilizatori: pacienți, vizitatori și rezidenți. Căminele de îngrijire și azilurile sunt totodată locul de muncă al unui număr mare de lucrători calificați. Iar starea de bine a personalului are un efect imediat asupra pacienților și rezidenților.

Intrarea în încăperi fără nicio atingere, grație ușilor automate

© H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Factori precum accesibilitatea, zonele de retragere și o priveliște plăcută joacă un rol central în arhitectura spitalelor. Lumina naturală și aportul de aer proaspăt au totodată o influență semnificativă asupra proiectării clădirii. Astfel, arhitectura modernă se concentrează pe utilizarea activă a acestor trei forme de terapie, de exemplu, prin proiectarea unor fațade cu ferestre mari sau unor luminatoare. Aspectul ventilării naturale este, de asemenea, de importanță centrală și solicită soluții de uși și ferestre care să fie integrate complet în proiectarea clădirii. Ușile automate asigură accesul fără obstacole, fără nicio atingere, ceea ce corespunde unui nivel de igienă ridicat – pe coridoare, în zonele de relaxare sau în sălile de operații. Motoarele de acționare a ferestrelor , în combinație cu un sistem de automatizare a clădirii, creează o ventilație automatizată, care asigură la rândul său un climat confortabil, care nu necesită atingeri. Ușile și ferestrele automate îndeplinesc cerințele cu privire la protecția împotriva incendiilor și la evacuarea fumului şi a căldurii , promovând totodată conceptul de arhitectură care vindecă.

Menținerea unei igiene mai bune în spitale – grație sistemelor GEZE pentru uși și ferestre

© H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Pentru a garanta implementarea cu succes a conceptului de arhitectură care vindecă, punem la dispoziție diferite componente și funcții orientate către igienă spitalicească, accesibilitate și operarea fără contact direct a ferestrelor și ușilor. Aceste soluții pot proteja procesul de recuperare a pacienților, de exemplu, prin utilizarea consecventă fără atingere și, prin urmare, fără germeni patogeni, a ușilor și ferestrelor. Un alt exemplu ar fi măsurile favorabile vindecării, sănătății și stării de bine, cum ar fi aportul de aer proaspăt. Am echipat deja numeroase cămine de îngrijire și unități medicale cu soluții pentru uși și ferestre.

Întregul sector al sănătății trece printr-o transformare. Nu doar centrele de îngrijire, ci și spitalele de pretutindeni se străduiesc să devină mai primitoare și confortabile pentru pacienți, pentru angajaţi și pentru vizitatori, încercând să se detaşeze de aspectul tipic de spital. Sarcina noastră este de a contribui în mod activ la modelarea acestui proces de transformare prin soluțiile și produsele noastre.

Karen Sum, Head of Global Account Management

GEZE susține obiectivele-cheie ale arhitecturii care vindecă

„Arhitectura care vindecă” se referă la ajutorul acordat pacienților și rezidenților în procesul lor de autovindecare și recuperare. Pentru a promova vindecarea și starea de bine, arhitectura care vindecă are următoarele obiective:

 • Prevenirea factorilor de stres din mediu, cum ar fi zgomotul (de ex. de la uși trântite), lipsa de intimitate și bariere. GEZE pune la dispoziție numeroase produse și soluții pentru sisteme de uși automate pentru intrarea fără bariere în clădiri și pentru amortizarea ușilor. La rândul lor, sistemele modulare de pereți despărțitori pot asigura mai multă intimitate fără a face compromisuri în materie de design.
 • Pacienții și rezidenții ar trebui să fie cât mai aproape de natură, ceea ce se poate realiza prin privești plăcute în exterior, suficientă lumină solară și aer proaspăt. Conceptele noastre de ventilare naturală și soluțiile noastre pentru fațade din sticlă sunt foarte căutate.
 • Pacienții și rezidenții ar trebui să păstreze un sentiment de control, oferindu-li-se, de exemplu, oportunități de accesare a spațiilor exterioare. Produsele noastre pentru uși glisante fără bariere și pentru controlul accesului sunt esențiale în această privință.
Mai multe despre arhitectura care vindecă (PDF | 693 KB)

Proiectarea integrată a clădirilor cu implicarea tuturor părților interesate – un factor de succes

© GEZE

Îmbinarea nevoilor diferitelor grupuril de utilizatori, cum ar fi pacienți, angajați, operatori etc., este o sarcină extrem de dificilă, care implică diverse părți din diferitele discipline care participă la implementare Abordarea noastră integrată și utilizarea transsectorială a produselor noastre reprezintă un avantaj major în domeniul sensibil al sănătății. Portofoliul nostru de produse și soluții îndeplineşte cele mai variate cerințe – de la accesibilitate pentru pacienți și rezidenți, confort și securitate pentru personalul de îngrijire și până la accesul protejat și fără germeni patogeni în încăperile cu cerințe extreme de igienă. „Arhitectura care vindecă” începe cu experiența utilizatorilor – și cu oportunitățile colective de îmbunătățire. Astfel, toți utilizatorii unei clădiri trebuie să îşi aducă aportul şi să se exprime asupra experienţelor avute pentru ca arhitectura care vindecă să devină o reușită în instituțiile medicale. Ceea ce va asigura și succesul financiar al operatorului. Un aspect important este proiectarea integrată a clădirilor, cu implicarea tuturor specialităților încă de la începutul proiectului. Vă ajutăm cu plăcere în această privință prin expertiza noastră în domeniul BIM.

Aflați mai multe despre obiectele BIM de la GEZE

Orientate către utilizator și economice – soluțiile GEZE pentru sectorul asistenței medicale

Această abordare nu sporește numai eficiența angajaților, ci poate reduce deseori durata de spitalizare a pacienților. Ultimele exemple au demonstrat modul în care arhitectura și designul bine gândite, concentrate pe promovarea vindecării, pot avea efecte măsurabile asupra recuperării pacienților, inclusiv durate mai scurte de spitalizare, un număr mai redus de infectări în spitale și mai puțină suferință. Per total, aceste măsuri pot îmbunătăți și performanța financiară a spitalelor și a centrelor de îngrijire.

Pachetul nostru de soluții pentru sectorul asistenței medicale

Sală de operații cu uși etanșate ermetic la Institutul memorial pentru sănătatea copiilor din Varșovia

Institutul Memorial pentru Sănătatea Copiilor din Varșovia © H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Fie că vorbim despre reducerea zgomotului, încurajarea utilizatorilor vulnerabili, menținerea igienei, măsuri discrete de siguranță sau despre ventilarea naturală, GEZE înțelege caracteristicile fundamentale ale unei clădiri eficiente, cu o atmosferă care promovează starea de bine. Utilizarea combinată, din diferite game, a produselor noastre se reflectă în pachetele personalizate pentru instituțiile de îngrijire medicală: pentru zona de intrare, coridoare, săli de așteptare și de recreere, săli de operații, laboratoare și zone administrative. Aceste pachete răspund cerințelor comune cu un set de soluții de sistem preconfigurate, care vă îmbunătățesc la maxim beneficiile. Pachetele sunt bineînțeles integrate perfect în sistemul de automatizare a clădirii prin intermediul myGEZE Control.

O privire mai atentă asupra avantajelor produselor noastre

 • Beneficii combinate: calitate mai bună a aerului și costuri reduse pentru energie, prin intermediul designului ușilor și ferestrelor pentru o ventilare naturală
 • Reducerea zgomotului: acționări de uși silențioase și tehnologie de amortizare, plus izolare fonică automatizată pentru reducerea zgomotului
 • Igienă îmbunătățită: intrarea și ieșirea fără atingere din încăperi
 • Accesibilitate: acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, grație sistemelor de uși automatatizate
 • Costuri reduse cu energia: design ecologic inteligent prin managementul controlat al ușilor și ferestrelor, în funcție de temperatură și de frecvența accesului
 • Siguranță maximă: evacuare fiabilă a fumului şi a căldurii prin intermediul proiectării și a sistemelor adecvate

Pachetele noastre speciale de soluții GEZE, în detaliu

Suntem bineînțeles fericiți să ne ajustăm oferta pentru a răspunde cerințelor dvs. specifice. De aceea, personalizăm pachetele descrise mai jos pentru a vă satisface integral nevoile. Putem adapta pachetele de soluții exemplare la nevoile dvs. sau putem crea soluții individuale. Așteptăm cu nerăbdare să vă fim de ajutor.

Soluții de uși și ferestre pentru zone de intrare

Soluții de uși și ferestre pentru zone de intrare

Pachetul 1 – special pentru zonele de intrare

Acest pachet se concentrează în principal asupra soluțiilor de uși și ferestre pentru zona de intrare a clădirii dvs. Designul zonei de recepție are un impact direct asupra stării de bine a pacienților, rezidenților și vizitatorilor. De aceea, acest pachet se concentrează în principal asupra soluțiilor de uși și ferestre pentru zona de intrare a clădirii dvs.

Soluții de arhitectură care vindecă pentru zona de intrare (PDF | 1.12 MB)

TSA 325 NT

TSA 325 NT

TSA 325 NT

Acționare pentru uși rotative pentru un confort maxim, cu frecvență înaltă de acces – diametru intern de până la 3600 mm.

Performanță ridicată: fiabilitate chiar și în caz de utilizare intensă, de ex. în zonele de intrare

GEZE Powerturn

GEZE Powerturn

GEZE Powerturn

Unitatea de acționare Powerturn pentru uși batante automate poate deschide în mod fiabil și sigur uși mari. Unitatea de acționare pentru uși batante se integrează perfect în orice design grație înălțimii totale reduse de numai 7 cm.

Zgomot redus: operare silențioasă, izolare acustică, de ex. la utilizarea intensă în zonele de intrare sau pe coridoare

Reducerea stresului, sporirea securității: trecere liberă fără obstacole, transport constant și silențios fără opriri abrupte, de ex. atunci când se transportă pacienți

myGEZE Control

Cu myGEZE Control închidem golul din cadrul automatizării clădirii printr-o soluție inteligentă pentru legarea în rețea a sistemelor de ușă, fereastră și de siguranță. Platforma de conectivitate myGEZE Control cu software modular și interfețe deschise deschide proiectanților și operatorilor de clădire drumuri complet noi ale automatizării clădirii.

 • Pentru un grad de eficacitate mai mare, siguranță și confort. Pentru securitate dinamică și concepte de protecție antifoc, evacuare a fumului și căldurii (desfumare) inteligentă și eliberarea țintită a căilor de evacuare
 • Pentru mai multe posibilități de legare în rețea
GEZE ActiveStop

GEZE ActiveStop © GEZE GmbH

GEZE ActiveStop

Amortizorul de ușă GEZE ActiveStop permite oprirea silențioasă, închiderea ușoară și blocarea în poziție confortabilă.

Zgomot redus: operare silențioasă, izolare acustică, de ex. la utilizarea intensă în zonele de intrare sau pe coridoare

GEZE Slimchain

GEZE Slimchain © GEZE GmbH

GEZE Slimchain

Acționare cu lanț, cu un design atractiv pentru ferestre cu deschidere spre interior sau spre exterior, integrată optim în designul fațadei grație aspectului suplu și discret.

Utilizare combinată: poate fi utilizată în aproape orice încăpere și promite o calitate mai bună a aerului și costuri reduse aferente energiei prin intermediul ventilării naturale

Autonomie: pacienții pot controla autonom aportul de aer proaspăt fără a fi nevoiți să se ridice din pat

Produse GEZE în domeniul sănătății

Produse GEZE în domeniul sănătății

Pachetul 2 – special pentru zonele de interior și de exterior

Acest pachet cuprinde diferite soluții pentru o paletă largă de utilizări pentru zonele de interior și de exterior din cadrul instituției dvs. de îngrijiri medicale. Atunci când o clădire are un număr mare de utilizatori, se impun și cerințe diferite. Prin urmare, acest pachet cuprinde diferite soluții pentru o paletă largă de utilizări pentru zonele de interior și de exterior din cadrul instituției dvs. de îngrijire medicală.

Soluții de arhitectură care vindecă pentru zone de interior (PDF | 180 KB)

Soluții de arhitectură care vindecă pentru ventilare naturală (PDF | 0.97 MB)

GEZE Slimdrive

GEZE Slimdrive

GEZE Slimdrive

Fațade din sticlă cu cerințe maxime în materie de design.

Igienă îmbunătățită: intrarea și ieșirea din încăperi sau traversarea coridoarelor fără atingere; curățare eficientă asigurată de modul „Curățare”, care previne deplasarea ușii

Reducerea stresului, sporirea securității: trecere liberă fără obstacole, transport constant și silențios fără opriri abrupte, de ex. atunci când se transportă pacienți

myGEZE Control

Cu myGEZE Control închidem golul din cadrul automatizării clădirii printr-o soluție inteligentă pentru legarea în rețea a sistemelor de ușă, fereastră și de siguranță. Platforma de conectivitate myGEZE Control cu software modular și interfețe deschise deschide proiectanților și operatorilor de clădire drumuri complet noi ale automatizării clădirii.

 • Pentru un grad de eficacitate mai mare, siguranță și confort. Pentru securitate dinamică și concepte de protecție antifoc, evacuare a fumului și căldurii (desfumare) inteligentă și eliberarea țintită a căilor de evacuare
 • Pentru mai multe posibilități de legare în rețea
GEZE Pendulo System

GEZE Pendulo System

Sistemul GEZE Pendulo

Sistemul pentru pereți din sticlă Pendulo oferă o varietate de soluții elegante.

Factor al stării de bine: prima alegere pentru încăperi deschise și transparente sau pentru vedere a peisajului

GEZE E 1500 N

GEZE E 1500 N © Nikolaus Grünwald / GEZE GmbH

GEZE E 1500 N

Acționarea cu tijă îngustă este adecvată mai ales pentru canaturi grele de fațadă și în zonele de acoperiș cu cerințe maxime în materie de design.

Utilizare combinată: poate fi utilizată în aproape orice încăpere, pentru o mai bună calitate a aerului și costuri reduse cu energia prin intermediul ventilării naturale