Protecția împotriva incendiilor în catedrala din Magdeburg – soluțiile cu unde radio, produse de GEZE, pentru instalații de blocare în poziție

Catedrala impunătoare din Magdeburg este un reper important al orașului și o destinație populară pentru vizitatorii de pretutindeni. Într-o clădire atât de importantă și versatilă din punct de vedere istoric, o abordare cuprinzătoare trebuie să includă facilitarea modernă a accesului, protecția împotriva incendiilor și protejarea monumentului. Integrarea acestor factori în structurile existente, care fac obiectul protecției patrimoniului, reprezintă o adevărată provocare. Produsele GEZE, instalațiile de blocare în poziție, extinderile cu unde radio, detectorul de fum cu unde radio, abordează în mod ideal această provocare.

Măsuri moderne de protecție antiincendiu și protecția monumentului într-o clădire istorică

Așa cum s-a văzut în cazul tragicului incendiu de la Notre Dame, protecția modernă împotriva incendiilor este extrem de importantă într-o clădire valoroasă din punct de vedere istoric și frecvent vizitată, precum catedrala din Magdeburg. În același timp, lucrările de construcție a monumentelor istorice trebuie să respecte reguli pentru protecția acestora, aplicabile prin utilizarea ușilor de protecție antiincendiu, prin amenajarea compartimentelor de protecție antiincendiu și datorită instalării sistemelor suplimentare de alarmă împotriva fumului. Mai mult, ar trebui să existe cât mai puține interferențe cu arhitectura și structura clădirilor istorice protejate.

Măsurile de modernizare și protecție antiincendiu solicitate de Fundația pentru Catedrale și Castele din Saxonia-Anhalt (Stiftung Dome și Schlösser din Sachsen-Anhalt) au fost proiectate de Sußmann + Sußmann AR Magdeburg și construite de Tischlerei Wagner, în timp ce instalațiile de blocare în poziție au fost aprobate și montate de Kötter & Siefker Bernburg.

Când se modifică clădirile existente, este greu să te gândești la toate, mai ales când vechile planuri nu prezintă toate detaliile. Plafoanele și zidurile catedralei protejate trebuie să rămână neatinse. Au fost necesare de aceea soluții wireless, pentru a economisi munca și costurile. În plus, a fost necesar să se evite soluțiile alternative neaprobate. Sistemul sigur, certificat și complet produs de GEZE a fost pus în evidență pentru acest proiect.

David Jungbluth, Official Expert și Branch Manager la Kötter & Siefker Berneburg

Provocarea catedralei: plafoanele înalte necesită detectoare suplimentare, montate în plafon

Așa-numita „Cameră a dulgherului și pietrarului”, folosită mult timp ca zonă de depozitare pentru piese și lucrări de restaurare minore (jambe, statui, zone de stuc, stâlpi etc.), va fi transformată în viitor într-un spațiu pentru expoziții și evenimente. Numărul mare de vizitatori așteptați să folosească spațiul va necesita o posibilă blocare a ușilor în poziția „deschis”. Întrucât „Camera tâmplarului” este planificată și ca o secțiune separată de protecție antiincendiu, ușile de protecție antiincendiu trebuie să se închidă aici în regim automat, în caz de alarmă.

Din cauza plafoanelor extrem de înalte, aici sunt necesare două detectoare suplimentare montate pe plafon. Cablurile ar fi trebuit să fie acoperite în îmbinări, ceea ce ar fi însemnat cheltuieli suplimentare semnificative în zona îmbinărilor, precum și unele lucrări de dăltuire și tăiere. Problemele privind protecția monumentului ar fi avut nevoie de aprobări legale de reglementare complexe, care necesită timp.

Cunosc foarte bine Catedrala Magdeburg și structura ei istorică protejată – în definitiv, organizez tururi ale catedralei. Deși ușile din lemn de protecție antiincendiu Schörghuber respectă ambianța vizuală, elementele tehnice, precum amortizoarele pentru uși și sistemele de alarmă împotriva fumului, reprezintă o provocare. Instalațiile de blocare în poziție ale GEZE, combinate cu senzori cu unde radio montați pe tavan, reprezintă soluția ideală, deoarece nu este necesară conectarea prin cablu între senzorii montați pe buiandrug și cei montați pe plafon.

Wagner, maestru dulgher

Instalațiile de blocare în poziție din mansarda unde este situată orga oferă acces confortabil și protecție antiincendiu

Un bun exemplu de interacțiune între confortul în utilizare și măsurile moderne de protecție antiincendiu poate fi observat în accesul la mansarda unde este situată orga. La aceasta se poate ajunge prin două uși. Una servește ca intrare, iar cealaltă ca ieșire – ceea ce înseamnă că accesul membrilor corului bisericii nu este afectat de blocaje. Din cauza numeroaselor sosiri și plecări în anumite momente, este esențial ca ușile să se închidă silențios și să poată fi menținute deschise, dacă este necesar, iar slujbele nu trebuie perturbate de uși trântite.

În același timp, instalațiile de blocare în poziție trebuie să închidă în regim automat ușile rezistente la foc în caz de incendiu, pentru a preveni răspândirea fumului și a flăcărilor. A fost deosebit de important să se stabilească noi închideri cu protecție antiincendiu pentru mansarda unde este situată orga, deoarece aici au fost folosite doar uși normale ale clădirii. Nu existau închideri cu protecție antiincendiu sau alte măsuri de protecție antiincendiu, doar instalație de alarmă la incendiu.

Două uși noi din lemn de protecție antiincendiu au fost fabricate de Tischlerei Wagner din Körbelitz, Germania. Amortizoarele GEZE TS 5000 R cu șină de ghidare cu unitate de acționare electrică pentru blocarea în poziție, o forță de închidere reglabilă continuă și amortizarea deschiderii integrată, asigură închiderea silențioasă a ușilor, acestea fiind menținute deschise dacă este necesar. Unitatea de întrerupere cu senzori de fum, integrată în instalația de blocare în poziție, asigură închiderea ușilor în regim automat, în caz de incendiu.

Reper istoric și atracție turistică – catedrala din Magdeburg

Vedere de pe râu a catedralei din Magdeburg. © Stefan Dauth/GEZE GmbH

Catedrala impunătoare din Magdeburg este emblema orașului. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Numită oficial „Catedrala Sfinților Katarina și Mauriciu din Magdeburg”, aceasta este considerată prima catedrală din Germania proiectată complet în stil gotic.

Biserica anterioară de pe amplasament a avut o semnificație națională, aici fiind înhumat Otto cel Mare, împărat al Sfântului Imperiu Roman. Catedrala inițială a fost distrusă de un incendiu în anul 1207. Construcția complexei catedrale gotice a început în anul 1209, iar sfințirea sa a avut loc în anul 1363.

Construcția elaborată a bisericii a durat peste 300 de ani. În anul 1520, cele două turnuri impunătoare ale bisericii au fost finalizate – turnul de nord și platforma sa în aer liber pot fi vizitate ca parte a tururilor cu ghid.

Numărul de vizitatori arată cât de importantă este astăzi clădirea istorică: pe lângă enoriașii care participă la slujbele din biserica parohială protestantă, peste 100.000 de turiști vizitează în fiecare an impresionanta clădire gotică.

Toate produsele GEZE montate în catedrala din Magdeburg, dintr-o privire

  • Instalații personalizate de blocare în poziție TS 5000 R și dispozitivul de blocare în poziție R-ISM
  • Modulul radio pentru conectarea componentelor cu unde radio la instalațiile GEZE GC 171 de blocare în poziție
  • Detector de fum cu unde radio GC 172 pentru conectarea wireless la modulul radio GC 171