Studii de caz

GEZE la Cupa Mondială: protecție preventivă contra incendiilor pe stadioane

Componente majore ale infrastructurii de trafic și infrastructurii hoteliere au fost recent construite în perioada premergătoare Cupei Mondiale de Fotbal din Africa de Sud – inclusiv Stadionul din Cape Town și Stadionul Nelson Mandela Bay. GEZE a implementat instalaţii de evacuare a fumului şi a căldurii făcute la comandă și soluții pentru protecția preventivă contra incendiilor, pe ambele stadioane.

Stadioane de ultimă generație, cu maximă siguranță la incendiu și îndeplinirea cerințelor RWA

O transformare completă pentru Cupa Mondială: cinci stadioane sportive au fost finalizate în perioada premergătoare Cupei Mondiale de fotbal 2010 din Africa de Sud. Noile clădiri – inclusiv „Cape Town Stadium” din Cape Town și „Nelson Mandela Bay Stadium” din Port Elizabeth – au necesitat cele mai înalte niveluri de funcționalitate, siguranță și design. Proiectat de echipa de top a arhitecților germani Gerkan, Marg and Partners (GMP) pentru a găzdui 68.000 de fani ai fotbalului, învelișul exterior al Cape Town Stadium reflectă lumina primitoare a zilei într-o gamă de culori amețitoare. GMP a proiectat, de asemenea, stadionul de 42.000 locuri din Port Elizabeth, cu un acoperiș care se arcuiește spre mijlocul terenului, asemenea unor petale. Pentru ambele proiecte, arhitecții și constructorii au optat pentru tehnologia de ultimă generație a ușilor și ferestrelor de la GEZE.

Protecția preventivă contra incendiilor prin evacuarea naturală a fumului

Stadionul din Cape Town, vedere interioară cu terenul de joc

Protecția preventivă contra incendiilor a fost un aspect esențial în planificarea Stadionului din Cape Town.

Un incendiu este cel mai groaznic scenariu pe stadioanele sportive de această dimensiune; fumul degajat face ca panourile care indică ieșirea de urgență să nu mai poată fi recunoscute în doar câteva secunde. Sistemele eficiente de evacuare a fumului și a căldurii (RWA) sunt esențiale pentru protejarea căilor de evacuare și de salvare. Pe Stadionul din Cape Town, cunoscut sub numele de „Green Point Stadium” în timpul Cupei Mondiale din 2010, un sistem ingenios de evacuare a fumului și a căldurii (RWA) de la GEZE poate elimina fumul imediat ce acesta apare; fumul cald se ridică prin impulsul termic, în timp ce aerul proaspăt pătrunde prin orificiile de alimentare cu aer (ferestre și uși) în zona inferioară a stadionului. GEZE a echipat geamurile de evacuare a aerului cu acționări electrice complet dezvoltate RWA. Pe lângă funcția de evacuare a căldurii și a fumului, sistemele ajută și la ventilarea zilnică a stadionului. Unitatea de control pentru alimentare cu curent de avarie este „creierul” sistemului RWA: ea preia furnizarea, coordonarea și monitorizarea tuturor sistemelor de deschidere conectate și a componentelor de alarmă.

Amortizoare GEZE: sigure și convenabile în toate zonele

O serie întreagă de soluții vizuale și tehnologice au fost realizate în zonele de intrare și ușile interioare ale ambelor stadioane, cu portofoliul de amortizoare de la GEZE. De exemplu, amortizoarele aplicate de la GEZE, cu succesiune de închidere integrată pentru uși de protecție împotriva focului și a fumului, ajută la închiderea canaturilor ușii în ordinea corectă, astfel încât două canaturi de uși batante să se închidă etanș și să acționeze ca un amortizor de siguranță la foc. O funcție electromagnetică de blocare în poziție a canaturilor ușii, cu unghiuri de deschidere variabile, garantează că un număr mare de spectatori pot trece confortabil prin ușile stadionului. Împreună cu un întrerupător cu senzori de fum, mecanismul de detectare contribuie la protecția preventivă contra incendiilor; în caz de incendiu funcția de blocare în poziție „deschis” este suspendată și ușa se închide în regim automat. Închizătoarele de ușă montate în podea de la GEZE sunt deosebit de discrete; acestea sunt integrate în podea aproape invizibil, ceea ce le face perfecte pentru ușile intens circulate ale stadionului. În mod natural, amortizoarele sunt potrivite și pentru uși de protecție antiincendiu.

Comoditate oferită de uși elegante, pentru hoteluri exclusiviste

Tehnologia de ultimă generație a ferestrelor, într-un design rafinat: Oyster Box Hotel din Durban.

Tehnologia de ultimă generație a ferestrelor, într-un design rafinat: Oyster Box Hotel din Durban.

Nu doar proiectanții și operatorii de stadioane de fotbal se bazează pe calitatea superioară a soluțiilor de ușă și siguranță de la GEZE. Diferitele amortizoare din seria de produse GEZE sunt, de asemenea, utilizate în complexul turistic de lux de 5 stele, Oyster Box Hotel. Magnifica clădire din nordul Durbanului, cu vedere la Oceanul Indian, a fost redeschisă la sfârșitul anului 2009, după câțiva ani de reabilitare.

Fanii Cupei Mondiale s-au putut bucura de confort aici, înainte de a împărtăși emoția la meciurile de pe stadionul Moses Mabhida din apropiere – pe un fundal acustic asigurat de vuvuzele.

Eleganță discretă: amortizoarele GEZE asigură acces confortabil

Arhitectura colonială tradițională a hotelului Oyster Box formează un contrast atrăgător cu interiorul său contemporan. Ambianța perfectă pentru amortizorul integrat GEZE Boxer, care este complet integrat în canatul ușii, oferă un aspect incomparabil de discret. 15 on Orange Hotel – numit după locația sa din centrul orașului Cape Town – a fost, de asemenea, reabilitat la timp pentru Cupa Mondială. Nu doar estetica elegantă și consistentă a amortizorului GEZE intră în joc în desăvârșitul hotel-boutique al orașului. Ușile glisante în regim automat din sticlă contribuie la modelarea atmosferei primitoare și transparente în hotelul 15 on Orange. Unitățile suple de acționare GEZE Slimdrive SL, cu doar 70 mm înălțime, mișcă canaturile ușii cu cadru subțire în mod silențios și elegant.

Tehnologie pentru uși de la GEZE, pentru noul aeroport al Cupei Mondiale

O Cupă Mondială este de neconceput fără o infrastructură aviatică perfect funcțională: cu aproximativ o lună înainte de începerea Cupei Mondiale, noul aeroport internațional King Shaka din sudul Durbanului a început să fie operațional. La fel ca stadioanele și hotelurile de lux din țara gazdă a Cupei Mondiale, noul aeroport a folosit tehnologia inovatoare de ultimă generație de închidere pentru uși de la GEZE pentru a transporta fanii și echipele de fotbal în siguranță, rapid și confortabil între orașe și continente.

Produse GEZE în New Green Point Stadium (Cape Town), Oyster Box Hotel (Durban) și în Aeroportul Internațional King Shaka (Durban)

  • Instalații de evacuare a căldurii și a fumului (RWA)
  • Acționare liniară cu motor electric RWA
  • Amortizoare aplicate cu reglare integrată a succesiunii de închidere pentru uși rezistente la foc și de protecție antifum
  • Funcție electromagnetică de blocare în poziție
  • Amortizor integrat GEZE Boxer
  • Închizător de ușă montat în podea
  • Sistem de ușă glisantă GEZE Slimdrive SL