Studii de caz

Sistemele de uși GEZE oferă un trai cu confort sporit pentru vârstnici

În anul 2009 a fost inaugurat un institut de ultimă generație pentru susținerea unei vieți independente, numit Stuttgart-Kleeberg Augustinum. Sistemele de uși GEZE și tehnologia de siguranță îndeplinesc cerințele stricte ale Augustinum în ceea ce privește accesul fără obstacole și protecția preventivă contra incendiilor și se îmbină armonios cu arhitectura sa.

Căminul pentru vârstnici Augustinum în cifre

Firma de arhitectură Wolf unde Partener din Stuttgart a proiectat acest complex spațios de clădire pentru a fi luminos și transparent, cu forme clare și folosind materiale de înaltă calitate.

 • Inaugurat în anul 2009
 • Complex cu patru turnuri gemene cu șase și șapte etaje
 • Suprafață utilă totală 35.000 m²
 • 290 de apartamente cu o suprafață totală de 23.000 m²
 • 16.000 m² de facilități exterioare (zona parcului, fostele zone expoziționale)

Design modern, accesibil, pentru uși interioare și exterioare

Vestibul cu uși glisante din sticlă, în regim automat (foto: Dick Wilhelmy pentru GEZE GmbH)

Uși glisante din sticlă în regim automat, cu unitate de acționare Slimdrive SL NT de la GEZE.

Un vestibul spațios, cu design de uși glisante din sticlă în regim automat, subliniază atmosfera primitoare și transparentă în zona de intrare a Augustinum și oferă o vedere a foaierului și a coridorului principal adiacent. Sistemele de uși glisante în regim automat sunt deplasate prin dispozitive eficiente de acționare GEZE Slimdrive SL NT de doar 70 mm, cu un design elegant, care se potrivesc extrem de discret în designul fațadei de sticlă.

Funcționalitate flexibilă datorită Slimdrive EMD de la GEZE

Pe culoarul de la trecerea principală până la facilitățile exterioare, ușile batante în regim automat ale fațadei cu versiuni de unități de acționare EMD Slimdrive asigură un acces confortabil, aproape silențios. Datorită dispozitivului de doar 70 mm, cu un design elegant, și tehnologiei cu șină de ghidare, unitățile de acționare Slimdrive EMD sunt adecvate special pentru profilurile subțiri de ușă și spațiile restrânse. Sistemele pentru ușă impresionează prin funcționalitatea lor flexibilă,

 • Sistem de comandă în regim automat, prin detectoare de mișcare sau prin intermediul butonului acționat prin apăsare
 • Funcția Push&Go pentru acționare automată prin atingerea scurtă a canatului de ușă
 • „Modul servo” pentru acționare manuală – senzorul de comandă detectează o mână care se apropie și pornește motorul pentru deschidere
 • Timpi lungi de menținere a poziției „deschis” pentru canaturile ușii prin comutatorul de selectare a programului
 • Parametri precum viteza de deschidere și închidere, acțiunea de încuiere, detectarea obstacolelor sau timpul de menținere a poziției deschis – reglabili individual

oferind acces confortabil către restaurant și zona de odihnă

Calea către restaurant trece prin două uși batante din sticlă cu două canaturi, cu motoare TSA de ușă batantă cu fiabilitate dovedită, în versiunile TSA 160 NT-F-IS și NT-F-IS/TS. Sistemele de ușă se deschid complet automatizat, datorită detectoarelor de mișcare integrate. Canatul activ este prevăzut cu o funcție în regim automat, canatul pasiv are o funcție de menținere în poziția „închis” a ușii și o reglare pentru menținere în modul „permanent deschis”. Ambele canaturi pot fi, de asemenea, menținute în poziție „deschis” pentru perioade îndelungate de timp, prin intermediul unui comutator de programe.

Uși batante în regim automat cu întrerupător cu senzori de fum, integrat

Ușă din sticlă cu două canaturi, cu mecanism de menținere în modul „permanent deschis” (foto: Dick Wilhelmy pentru GEZE GmbH)

Acces fără restricții: sistemele de ușă cu două canaturi pot fi ținute deschise individual

Trei uși batante spațioase cu câte două canaturi, cu sisteme de amortizoare TS 5000 R-ISM și instalații de blocare în poziție oferă acces fără obstacole în restaurant, din zonele bar/odihnă. Canaturile ușii pot fi ținute deschise individual între 80-130 grade pentru operare, iar modul „blocare în poziție” se poate ignora în orice moment, pentru a garanta comportamentul de deschidere completă în caz de pericol.

Întrucât sunt uși de ieșire de urgență și uși de compartiment de incendiu, ușile batante sunt, de asemenea, prevăzute cu un întrerupător cu senzori de fum, integrat. În caz de incendiu, acesta declanșează un dispozitiv electromecanic de blocare în poziție, astfel încât ușa se va închide în regim automat, iar fumul și focul nu se pot răspândi.

Reglarea integrată a succesiunii de închidere oferă siguranța că ambele canaturi de ușă se închid din nou fără eroare – de exemplu, odată ce oamenii care se evacuează au trecut prin ele, astfel încât ușa să își poată îndeplini din nou funcția de ușă de protecție antiincendiu. Toate cele 123 de uși situate de-a lungul coridoarelor și scărilor din complexul rezidențial sunt, de asemenea, securizate cu amortizoare TS 5000 R sau TS 5000 R-ISM.

Tehnologie sofisticată pentru uși și siguranță în toate zonele

Sistem pentru uși în parcarea subterană, cu controlul accesului și funcție de siguranță la incendiu (foto: Dick Wilhelmy pentru GEZE GmbH)

Acces în parcarea subterană: sistem pentru ușă cu controlul accesului și funcție de siguranță la incendiu © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Rezidenții, vizitatorii și personalul au acces fără obstacole la diferitele zone ale clădirii și turnurilor rezidențiale prin parcarea subterană și ascensoarele din centrul casei scărilor.

Pentru a satisface cerințele combinate pentru controlul accesului și salvgardarea căilor de evacuare și de salvare, ușile batante în regim automat cu versiunile unităților de acționare TSA 160 NT-F și TSA 160 NT-F-IS/TS au fost utilizate în aceste zone, fiind conectate la noul dispozitiv de comandă a ușii TZ 320 de la GEZE. Această soluție sistemică de siguranță permite accesul persoanelor autorizate, dar deschide căile de evacuare și de salvare pentru toată lumea, prin intermediul butonului luminos roșu de urgență, în caz de pericol.

Administratorul clădirii poate vizualiza și comanda individual toate ușile de ieșire de urgență securizate, în orice moment, prin intermediul panoului central de comandă SecuLogic TE 220 din zona de recepție.

RWA comandat central: căi sigure de evacuare și de salvare

Sistem pentru ușă cu două canaturi, respectând designul specific siguranței la incendiu (foto: Dick Wilhelmy pentru GEZE GmbH)

Acces în sala mare: uși batante cu două canaturi, cu funcție de cursă liberă © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Principala prioritate în caz de incendiu este evacuarea în siguranță a tuturor celor aflați în clădire, ceea ce implică împiedicarea răspândirii fumului în căile de evacuare și de salvare.

La Augustinum, acest lucru se realizează cu grijă, printr-un sistem de evacuare a fumului și a căldurii (RWA) cu motor de deschidere a ferestrelor lamelare, ca elemente de aerisire. Prin puterea sa eficientă de tracțiune, RWA garantează evacuarea fiabilă a fumului pentru coridorul principal și restaurant – în același timp acționând ca ventilator în operarea zilnică.

Centrala Bus MBZ 300 RWA de la GEZE acționează ca sistem de comandă central RWA – ea garantează ventilarea zilnică, precum și coordonarea și monitorizarea tuturor componentelor conectate, în caz de incendiu.

Uși cu cursă liberă: acces fără obstacole plus protecție antiincendiu

Ușile batante cu funcție de cursă liberă asigură accesul fără restricții în sala mare din Augustinum. Ușile batante cu două canaturi cu amortizoare 5000 R-ISM EFS și funcția suplimentară de cursă liberă permit canatului activ să se miște cu minimum de efort atunci când se deschide și se închide, odată ce ușa a fost deschisă la aproximativ 90 de grade.

Ușile din lemn cu un singur canat pentru zonele de depozitare a deșeurilor sensibile au fost, de asemenea, echipate cu amortizoare TS 5000 RFS, cu cursă liberă. Astfell este mai ușor să treci prin ușă cu pungi de gunoi sau cărucioare de transport. Ușa acționează totodată ca ușă de protecție antiincendiu și se auto-închide în caz de incendiu.

Pereții glisanți modulari din sticlă oferă o utilizare flexibilă a spațiului

Ușă glisantă în regim automat la intrarea în zona bucătăriei (foto: Dick Wilhelmy pentru GEZE GmbH)

Zona bucătăriei: ușă glisantă liniară în regim automat, cu unitate de acționare ECdrive © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Chioșcul de la parter, cu pereții glisanți din sticlă, se încadrează perfect în designul contemporan de la Augustinum. Șase elemente de sticlă și o cercevea cu deschidere batantă DF cu amortizor montat în pardoseală creează o fațadă a magazinului cu o lungime de aproape 7 m. Fiecare perete de sticlă glisant poate fi mișcat rapid și cu efort minim, printr-un sistem curbat, activat forțat pe șina de rulare.

Dispozitivele de blocare în pardoseală furnizate pot fi ușor operate cu piciorul. Dacă sistemul de perete glisant din sticlă este închis, în chioșc se poate intra printr-o ușă batantă, suplimentară.

Produse GEZE la Augustinum

 • Dispozitiv de acționare GEZE Slimdrive SL NT
 • GEZE Slimdrive EMD
 • Sistem de amortizor pentru ușă TS 5000 R-ISM
 • Sistem de amortizor pentru ușă TS 5000 R
 • Dispozitiv de comandă a ușii TZ 320
 • Unitate tablou TE 220
 • Centrală MBZ300 RWA BUS
 • Amortizor pentru ușă TS 5000 R-ISM EFS
 • Ușă glisantă liniară în regim automat cu unitate de acționare ECdrive