Studii de caz

Uși rotative și protecție preventivă contra incendiilor la ÖAMTC în Viena

Noul sediu general al Clubului austriac pentru automobile, motociclete și turism ÖAMTC din Viena este un simbol al mobilității și siguranței. Clădirea oferă eficacitate și comunicare rapidă în fiecare zi – implementate cu tehnologie modernă de către GEZE. Ușile rotative, ușile de protecție antiincendiu și deschizătoarele de fereastră în regim automat, asigură fluiditatea circulației persoanelor, aerisirea naturală și protecția preventivă contra incendiilor.

Transparent și deschis –Centrul pentru Mobilitate ÖAMTC în Viena

Luminoasă și fără bariere, cu uși rotative moderne de la GEZE. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Luminoasă și fără bariere, cu uși rotative moderne de la GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Mobilitatea și viteza reprezintă inspirația pentru arhitectura impresionantă a noului sediu general al Clubului austriac pentru automobile, motociclete și turism ÖAMTC. Clădirea nouă, de 76 milioane euro, se află pe una dintre cele mai importante artere rutiere din Viena, tangenta de sud-est a autostrăzii A23.

Arhitecții Pichler & Traupmann din Viena au transpus ideea într-o arhitectură curbă, circulară, cu formă de stea, cu conexiuni deschise și transparente a încăperilor. Toate zonele-cheie sunt dispuse în jurul unei axe verticale. Importanța interacțiunii rapide și a schimbului între zone poate fi observată și în atriumul central, transparent, cu balustradele sale circulare, care sunt decalate între ele și grupate ascendent.

Un element care atrage privirile și un „punct de intersecție esențial” din foaier – ușile rotative de la GEZE

Sisteme automate de uși rotative din gama TSA 325 NT în ÖAMTC Centrul pentru Mobilitate din Viena. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Sisteme automate de uși rotative din gama TSA 325 NT în ÖAMTC Centrul pentru Mobilitate din Viena. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Ușile rotative GEZE la intrările principale și laterale conectează exteriorul și interiorul, asigurând consistența estetică a fațadei de sticlă. Ușa batantă, canaturile cu cadru subțire și pereții de tambur, creează un efect primitor, luminos și transparent. Marginile din sticlă ale ușii rotative sunt acoperite de profiluri discrete din metal ușor. Finisajul profilului de înaltă calitate, cu margini rotunjite, oferă un indiciu de eleganță.

Un climat confortabil și o ambianță liniștită, datorită ușilor rotative izolante

Ușile rotative servesc nu numai ca uși de intrare pentru personal, ci separă și interiorul de climatul exterior. Tirajul de aer rămâne afară. Unitatea de perdea de aer montată în bolta tavanului oferă protecție suplimentară împotriva aerului rece care intră. Datorită efectului izolant al ușilor rotative, zgomotul de fundal al autostrăzii rămâne afară – un beneficiu binevenit, deoarece intrările sunt situate la aceeași înălțime cu părțile carosabile.

Ușile rotative oferă acces confortabil și siguranță

Membrii, vizitatorii și angajații Centrului pentru Mobilitate ÖAMTC ar trebui, desigur, să se bucure de accesul confortabil atunci când vin sau pleacă. Ușile rotative de la GEZE sunt o soluție optimă. Ușa rotativă semi-automată TSA 325 NT selectată utilizează sistemul automat de poziționare pentru a reseta canatul în poziția de plecare după intrare, astfel încât următorul „pasager” să poată fi primit.

Standardele de siguranță pentru ușile rotative GEZE sunt ridicate: contactul cu marginile de închidere declanșează o frână de urgență și împiedică prinderea mâinilor sau obiectelor între pereții de tambur și canaturile atașate pe lateral. Limitarea în regim automat a vitezei de rotație a canaturilor ușii garantează siguranța la intrarea în noul Centru pentru Mobilitate ÖAMTC.

Protecția împotriva incendiilor și accesul fără obstacole, concomitent – prin amortizoarele de la GEZE

Cu sisteme inteligente pentru fereastră, pentru protecția preventivă contra incendiilor (SHE) de la GEZE. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Cu sisteme inteligente pentru fereastră, pentru protecția preventivă contra incendiilor (SHE) de la GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Tehnologia modernă pentru amortizoare oferă protecție preventivă contra incendiilor, pentru ușile căii de evacuare și de salvare fără bariere la nivelul fiecărui etaj. De exemplu, amortizoarele cu cursă liberă de tip GEZE TS 5000 EFS permit personalului să intre prin uși fără uza de multă forță pentru a le deschide sau închide. Funcția de blocare pentru confort permite oprirea ușii la capătul zonei de cursă liberă. Funcția de blocare în poziție deschisă împiedică menținerea în poziție închisă a ușilor într-o manieră necontrolată – cauzată, de exemplu, de o situație specială – și nu permite ca vreo persoană să rămână captivă în încăpere.

Ușile de protecție antiincendiu cu rulare liberă și funcție de blocare pentru confort, cu tehnologia de amortizoare de la GEZE. Foto: Sigrid Rauchdobler pentru GEZE GmbH

Ușile de protecție antiincendiu cu rulare liberă și funcție de blocare pentru confort, cu tehnologia de amortizoare de la GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Important pentru protecția împotriva incendiilor: în caz de incendiu, ușa continuă să se închidă în regim automat. Ușile se închid întotdeauna în siguranță atunci când sunt eliberate. Amortizoarele EN 6 pot fi reglate în mod variabil până la cea mai mare forță de închidere și pot fi folosite pe uși rezistente la foc și antifum cu un canat și cu două canaturi.

Amortizoarele GEZE TS 5000 ISM, cu rulare liberă și funcții de blocare pentru confort, asigură închiderea ambelor canaturi ale ușilor asimetrice cu două canaturi de protecție antiincendiu, în secvența corectă. Reglarea integrată a succesiunii de închidere menține canatul activ deschis până când canaturile pasive se închid pentru a asigura o menținere sigură în poziția „închis” a ușilor, în caz de incendiu. Versiunea TS 5000 E-ISM oferă, de asemenea, o funcție electromecanică permanent deschisă pe șina de ghidare, astfel încât menținerea în poziție „deschis” a acestor uși poate fi reglată fără trepte (cu selectare liberă).

Ventilare naturală: ferestre în regim automat cu dispozitive „inteligente” de acționare

Prioritatea principală este păstrarea căilor de evacuare și salvare fără fum. Acest lucru garantează că toată lumea poate ajunge în zonele sigure cât mai repede posibil, în caz de pericol. Instalațiile de evacuare a fumului și a căldurii GEZE (SHE) sunt de două ori mai utile în sala de testare mare: puterea lor de tragere asigură ventilația cotidiană, precum și evacuarea fiabilă și sigură a fumului în cazul unui incendiu.

Sincronizarea unităților de acționare cu lanțuri Powerchain deschide ferestrele mari ale clădirii cu o forță ridicată și o cursă de până la 80 cm. În caz de incendiu, fereastra se deschide complet, în regim automat, în mai puțin de 60 secunde. Unitatea de comandă integrată a motoarelor de acționare pentru fereastră asigură deschiderea și închiderea secvențială și sigură a ferestrelor; se pot sincroniza până la trei unități.

Unitățile de acționare Powerchain din seria GEZE IQ windowdrive sunt „inteligente”. Acestea pot fi integrate în sistemele pentru clădiri KNX ca participanți direcți în bus, pentru aerisire naturală.

Sistemele GEZE SHE 110 cu unități de acționare cu tijă, în versiune sincronizată, sunt o soluție optimă pentru ferestrele mari ale acoperișului din sala de testare. Motoarele de acționare a ferestrei sunt o combinație a sistemului de acționare cu tijă IQ windowdrive E 250 în montajul pe foaia de ușă și a unei console mecanice cu funcție de blocare. Atunci când trebuie evacuat fumul și căldura, ferestrele grele și mari din Centrul pentru Mobilitate ÖAMTC asigură lățimea maximă de deschidere în doar un minut, îmbunătățind astfel protecția împotriva incendiilor.

Contribuția GEZE pentru mobilitate, la ÖAMTC din Erdberg, Viena:

  • Expertiză în construcții: soluții făcute la comandă, în cooperare cu toți cei implicați în construcții, pentru îmbunătățirea proceselor de operare – de la gestionarea fluxurilor de vizitatori până la servicii optime de catering, în restaurantul cu autoservire
  • Aspect și design: integrarea sistemelor de ușă și fereastră, pentru o estetică armonioasă
  • Uși rotative din gama de produse GEZE TSA 325 NT, care se potrivesc cu estetica fațadei din sticlă
  • Uși de protecție antiincendiu fără barieră, pentru protecție preventivă contra incendiilor
  • Sisteme inteligente de fereastră și deschizătoare de fereastră în regim automat, pentru protecție preventivă contra incendiilor și aerisire naturală