Sisteme de evacuare a fumului și căldurii (RWA) și sisteme de ventilare la Centrul de atletism OYM

În localitatea elvețiană Cham s-a deschis un Centru de competență ultramodern pentru atletism de performanță și cercetare. Sistemele pentru uși și ferestre de la GEZE sunt superioare nu doar prin ușurința de utilizare și ventilarea automatizată; ele asigură și protecția împotriva incendiilor, evacuarea fumului și căldurii (desfumare) (RWA) și siguranța căilor de evacuare la nivel de top.

Pentru performanțe de top: Centrul de atletism și instruire OYM

Centrul de atletism OYM din Cham, cantonul Zug, se numără printre cele mai moderne centre de atletism din lume. Abrevierea OYM înseamnă „On Your Marks” – un termen împrumutat din atletism, care înseamnă „Pe locuri”. Iar locuri sunt multe: Centrul de atletism și instruire cuprinde pe o suprafață utilă de 30.300 m² printre altele un patinoar cu tribună, trei săli de sport, patru piste de 80 de metri pentru curse de sprint și 3000 de metri pătrați de suprafețe pentru antrenamente. De asemenea, atleții au la dispoziție în zona hotelieră 25 de camere duble, săli de clasă foarte moderne și un auditoriu. 

Date despre OYM

 • Proiect: Lüscher Architekten AG, Zürich
 • Variantă constructivă: Axess Architekten AG, Zug
 • Volum de construcție: 150 000 m³
 • Suprafața utilă, inclusiv garaj subteran: 30.300 m²
 • Număr de etaje: 3 etaje subterane și 5 etaje supraterane
 • Suma investită: 100 milioane CHF
 • 95 % din sistemele de uși și ferestre sunt marca GEZE

Performanță de top: Aerisire naturală automatizată prin fereastre și instalație de evacuare a fumului și a căldurii RWA

Sistemul de ventilare automatizată și instalația de evacuare a fumului și căldurii formează la Centrul de atletism OYM o echipă de top.

Sistemul de ventilare automatizată și instalația de evacuare a fumului și căldurii formează la Centrul de atletism OYM o echipă de top.

Fațadele inteligente reacționează în mod activ la influențele mediului.

Fațadele inteligente reacționează în mod activ la influențele mediului. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Noi toți știm: Pentru performanțe sportive de top și concentrare este necesar suficient oxigen. De aceea, la Centrul de atletism OYM, în conceptul de ventilare, unul dintre aspectele principale îl reprezintă aportul de aer proaspăt și un climat sănătos în încăperi. Totodată conceptul de protecție antifoc prevede dispozitive de evacuare a fumului și căldurii (desfumare). Motoarele de acționare automatizată a ferestrelor îndeplinesc cerințele înalte pentru sistemele combinate de aerisirea naturală automată și cele de evacuare a fumului și căldurii (desfumare) (RWA).

MAI MULTE DESPRE AERISIREA NATURALĂ

Ventilare inteligentă prin ferestre automatizate

Ferestrele automatizate sunt conectate cu sistemul de tehnică de comandă al clădirii (GLT). Astfel se pot programa orele când ferestrele trebuie să se deschidă automat. Acest procedeu este mai eficient din punct de vedere energetic decât ventilarea manuală, întrucât tehnica reacționează mai fiabil la calitatea aerului din încăpere și la condițiile de mediu decât percepția noastră umană. Însă ferestrele automatizate pot fi comandate și manual, dacă este necesar. Când plouă și există risc de pătrundere a apei, o stație meteo conectată declanșează comanda de închidere rapidă a ferestrelor. 

MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE VENTILAREA AUTOMATĂ

Echipă de top: Instalația de evacuare a fumului și căldurii (desfumare) (RWA) și ușile de evacuare

Ușile rezistente la foc servesc ca uși de evacuare și asigură compartimente de incendiu sigure în cadrul Centrului OYM.

Ușile rezistente la foc servesc ca uși de evacuare și asigură compartimente de incendiu sigure în cadrul Centrului OYM. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Sistemul ECdrive T2-FR de la GEZE asigură căile de evacuare în zona de intrare intens frecventată.

Sistemul ECdrive T2-FR de la GEZE asigură căile de evacuare în zona de intrare intens frecventată. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Instalațiile de evacuare a fumului și a căldurii necesită coșuri de fum în partea superioară a clădirii și în același timp alimentare cu aer proaspăt în partea inferioară. Acest aer proaspăt este important pentru combaterea incendiilor. El asigură o ascensiune termică (efectul de șemineu), care realizează evacuarea mai rapidă a gazelor de evacuare prin ferestrele automatizate RWA sau prin orificii în acoperiș.În partea inferioară a clădirii, acest efect de șemineu produce în același timp un strat de aer cu emisii reduse de fum, astfel încât căile de evacuare și salvare rămân libere. La Centrul de atletism OYM, sistemele de ferestre și pentru uși conectate prin sistemul de tehnică de comandă a clădirii alcătuiesc o echipă de top. Fiind o instalație naturală de evacuare a fumului și a căldurii (NRA), ele asigură împreună în mode eficient căi de evacuare și de salvare fără fum.

AFLAȚI MAI MULTE DESPRE SIGURANȚA CĂILOR DE EVACUARE
 

Uși rezistente la foc pentru căi de evacuare și de salvare sigure

Ușile rezistente la foc de pe coridoare, precum și ușile de ieșire și de intrare din cantină formează la OYM nu doar compartimente de incendiu sigure, ci au și rol de uși de evacuare, așa cum este prevăzut în standardul și în directivele elvețiene de protecție contra incendiilor ale VKF (Asociația Asiguratorilor împotriva Incendiilor ale Cantoanelor).

Sistemele de uși glisante liniare PowerdrivePL-FR sunt concepute special pentru uși de salvare mari și grele, cu greutatea canatului de până la 160 kg, pe căile de evacuare și de salvare. Ele dispun de o funcție de cale de evacuare cu variantă de execuție a acționării redundantă, precum și alimentare obligatorie integrată cu curent de avarie, astfel încât și în cazul unei căderi de curent, deschiderea de urgență a ușilor de evacuare să fie asigurată.

Același lucru este valabil pentru ECdrive T2-FR care garantează siguranța căilor de evacuare în zona de intrare intens frecventată. În combinație cu sistemul de profile GCprofile Therm, sistemul de ușă glisantă liniar automat îmbunătățește eficiența energetică a clădirii OYM, deoarece pierderile de căldură din zona intrării sunt diminuate.

MAI MULTE DESPRE UȘILE REZISTENTE LA FOC

Consultanță, montare și mentenanță dintr-o singură sursă: GEZE în calitate de partener Fullservice

GEZE a oferit arhitecților consultanță cu privire la produse încă din faza de planificare. Consultanța a continuat ulterior pentru companiile producătoare și loturile de lucrări implicate. Tot GEZE s-a ocupat și de montare și de punerea în funcțiune. Iar pentru a asigura și ulterior o funcționare fără probleme, s-a încheiat cu operatorul clădirii un contract de mentenanță.

Produse GEZE la Centrul de atletism OYM

 • Motorul de acționare a ferestrelor cu braț basculant K 600 F (24 V) pentru evacuare a fumului și căldurii (desfumare) și aerisire naturală
 • Sisteme de uș turnante Slimdrive EMD Invers pentru sistem de guri de admisie aer proaspăt pentru RWA, cu un canat
 • Sistem de uși glisante liniare automate Powerdrive PL-FR pe căile de evacuare și de salvare, pentru uși cu greutatea canatului de până la 160 kg
 • Amortizoare aplicate cu șină de glisare TS 5000 ECline pentru uși fără restricții, cu un canat
 • Sistem de închidere de ușă cu amortizor aplicat TS 5000 ISM cu șină de glisare pentru uși cu două canaturi, cu reglare integrată a succesiunii la închidere
 • Sistem de ușă glisantă liniară automat ECdrive T2 FR pe căile de evacuare și de salvare, pentru uși cu greutatea canatului de până la 140 kg