Studii de caz

Tehnologia de management al clădirilor cu sistem: soluții în rețea, în campusul Vector IT

La noul sediu general al companiei specialiștilor în IT din orașul Stuttgart, Vector Informatik, cea mai mare clădire din complexul companiei de până acum, s-a optat pentru tehnologie de construcții de ultimă generație. GEZE a contribuit la abordarea „clădirii inteligente” cu soluții de conectare în rețeaua digitală și tehnologie de siguranță, făcute la comandă.

Totul este sub control cu tehnologia de management al clădirii bazată pe BACnet

Uși rotative în zona de intrare a campusului Vector IT. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH

Peste 180 de soluții pentru uși de la GEZE; GEZE Cockpit, sistemul de automatizare a clădirii conectat în rețea și integrat în tehnologia de management al clădirii BACnet, prin intermediul unui modul de interfață IO 420. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE a implementat peste 180 de sisteme de ușă, în principal uși de siguranță multifuncționale, de înaltă calitate, în noua clădire a campusului IT. Pentru a permite monitorizarea și controlul central al tuturor sistemelor de uși automate în același timp, acestea au fost conectate în rețea prin intermediul unor module de interfață din sistemul de automatizare al clădirii GEZE Cockpit și integrate în tehnologia de management al clădirii BACnet. Au fost folosite aici cutii de distribuție pentru uși GEZE: toate liniile de alimentare și modulul de interfață IO 420 BACnet au fost reunite la acest nod central al ușilor. Structura uniformă a cutiei de distribuție pentru uși GEZE oferă administratorului clădirii o imagine de ansamblu a interfeței cu alte loturi de produse la fiecare ușă și, prin urmare, a întregii tehnologii a clădirii conectate în rețea.

Uși „inteligente”, prin sistemul de automatizare al clădirii GEZE Cockpit și modulul de interfață IO 420 BACnet

GEZE IO 420 BACnet, modulul de interfață. Foto: GEZE GmbH

Nucleul conceptului de „clădire inteligentă”: modulul de interfață GEZE IO 420 BACnet. © GEZE GmbH

GEZE Cockpit și modulul de interfață IO 420 BACnet comandă schimbul de date între uși și tehnologia de management al clădirii. Informațiile privind „ușa inteligentă” (cum ar fi dacă ușa este pe modul „deschis” sau „închis”, „încuiat” sau „descuiat” ori există interferențe) sunt furnizate prin BACnet MS/TP. GEZE Cockpit traduce BACnet MS/TP în BACnet/IP. Sistemul transferă toate informațiile despre starea și funcția unei uși. Acestea sunt transmise computerului central, care le analizează. Datele sunt filtrate de GEZE Cockpit pentru a crea bonusul suplimentar de trafic redus de date, în rețea.

În cazul unei alarme, defecțiuni sau manipulări forțate a unei uși, conducerea clădirii poate reacționa imediat, de exemplu prin eliberarea ușilor, pentru a asigura o cale de evacuare sau pentru blocarea broaștelor antipanică.

Scara spirală detașată din foaierul campusului IT. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH

Scara suspendată în spirală din foaierul campusului IT. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Sistemele pentru ușă conectate în rețea sunt „portalul de intrare în campus”

Prim-plan al contraplăcii electrice de ușă. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH

Perfect pentru uși cu cadru subțire: contraplacă electrică discretă pentru ușă de la GEZE. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Foaierul vitrat de 500 m², deschis pe toate cele patru etaje, este „portalul de acces către campusul IT” și oferă o atmosferă impresionantă, luminoasă și deschisă. Soluțiile combinate pentru uși din zona de intrare combină accesul fără obstacole, comenzile de acces, prevenția împotriva spargerii, asigurarea căii de evacuare, și evacuarea fiabilă a fumului în caz de incendiu.

 • Două uși rotative automatizate integral, identice, cu 3 canaturi, gestionează fluxul zilnic de vizitatori. Acestea sunt echipate. de asemenea, și cu uși rotunde glisante în regim automat, ca modalitate de închidere pe timp de noapte.
 • Două ieșiri de urgență în regim automat cu două canaturi și „puternicul” Powerturn, motor de ușă batantă, pe partea dreaptă și stângă a ușilor rotative, asigură accesul fără obstacole și permite să fie deschise manual și ușor, datorită funcției Smart Swing.
 • Una dintre ieșirile de urgență este proiectată ca deschidere pentru alimentare cu aer RWA dotată cu unitate de acționare cu pârghie pliantă K 600. În caz de incendiu, ușa se deschide larg în regim automat, astfel încât fumul și căldura să poată fi evacuate.
 • Datorită sistemului său de control al accesului cu broască antipanică IQ AUT cu autoblocare, cealaltă ușă de ieșire de urgență acționează ca ușă antipanică: în caz de pericol, poate fi deschisă de oricine din interior, chiar și în stare blocată.

O componentă-cheie de securitate a întregului sistem pentru ușă este unitatea centrală a ușilor TZ 320 în rețea: administratorul clădirii poate modifica în orice moment starea ușilor de la distanță, le poate regla sau modifica modul de funcționare (de exemplu, „permanent deschis”) prin intermediul tehnicii de management al clădirii. Comenzile centrale de control pot fi date pentru o ușă, pentru mai multe uși sau pentru toate, iar ușile pot fi programate cu temporizator.

Uși multifuncționale: convenabile și acționate centralizat

Ușa multifuncțională de siguranță de la primul etaj asigură, la cerere, accesul doar pentru persoanele autorizate. Cu unitatea de acționare GEZE Powerturn F, contraplaca electrică de ușă FT500 și aparatul de comandă a ușii TZ 320, ușa funcționează atât ca ușă de compartiment de incendiu, cât și ca ușă accesibilă pentru ieșire de urgență. Atunci când deschiderea este autorizată, prin apăsarea butonului de urgență al aparatului de comandă a ușii sau prin activarea instalației de alarmă la incendiu, broasca ușii de ieșire de urgență FTV 320 deblochează ușa. Ușile interioare ale complexului de birouri sunt, de asemenea, echipate cu diferite variante din portofoliul gamei de contraplăci electrice pentru uși de la GEZE, cu unități de acționare Powerturn și/sau cu un sistem de control al accesului. Ca și ușa compartimentului de incendiu, acestea sunt conectate în rețea cu tehnologia de management al clădirii și pot fi monitorizate și comandate de la distanță de către administrația clădirii.

O bună combinație: RWA și asigurarea căii de evacuare, simultan

Două uși din sticlă cu două canaturi asigură accesul în restaurantul personalului.

Sistemele de blocare în poziție conectate în rețea prin intermediul tehnicii de management al clădirii acționează, de asemenea, pentru controlul climatizării. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

În restaurantul companiei, instalațiile de blocare în poziție ale sistemului pentru uși și comanda instalației de climatizare funcționează împreună, prin tehnologia de management al clădirii. Ieșirile de urgență cu funcție integrală antipanică cu două canaturi permit accesul confortabil și acționează ca deschidere de alimentare cu aer în caz de incendiu. În cazul în care este detectat un pericol, centrul de control al sistemului MBZ 300 RWA deblochează broasca antipanică IQ lock AUT cu autoblocare, și deschide în regim automat ușa la lățimea maximă de deschidere, prin intermediul unității de acționare cu pârghie pliantă K 600. În același timp, motoarele de evacuare a fumului sunt activate prin modul de alarmă al panoului de control RWA. Modul ușii este transmis în regim automat sistemului de management al clădirii, permițând administratorului clădirii să acționeze imediat: dacă starea de alarmă este resetată, instalațiile de blocare în poziție vor închide folosind amortizoarele și se vor bloca automat.

Conectarea în rețea a amortizoarelor și a sistemelor de control al climatizării

Ușa batantă din sticlă cu un canat, în designul siguranței la incendiu. Foto: Jürgen Pollak pentru GEZE GmbH

Tehnologie complexă pentru ușă: cu cadru subțire și controlabilă centralizat. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Avantajul conectării în rețea a sistemelor de ușă în tehnologia de management al clădirilor constă în posibilitatea ca ușile să poată fi setate manual pentru aerisire naturală în operarea pe timpul verii și închise electric prin funcția electrică de blocare în poziție de la GEZE pe șinele de ghidare ale ușii. Prin intermediul tehnicii de management al clădirii, administratorul clădirii poate determina momentul în care ușile trebuie închise, de exemplu după încetarea activităților în clădire. Modul ușii, înregistrat în sistemul de management al clădirii, este transmis către sistemul de control al climatizării, care poate apoi regla temperaturile într-un mod eficient din punct de vedere energetic. Comanda „inteligentă” a ușii combină astfel eficiența energetică cu prevenția intrării.

Produse GEZE la sediul general al companiei Vector

 • Modul de interfață IO 420 BACnet
 • Uși rotative automatizate integral, cu 3 canaturi
 • Motoare de ușă batantă Powerturn
 • Unități de acționare cu pârghie pliantă K 600
 • Sisteme de control al accesului de la GEZE
 • Broască de panică IQ AUT cu auto-închidere
 • Unitate de comandă a ușii TZ 320 legată în rețea
 • Unitate de acționare Powerturn F de la GEZE
 • Contraplacă electrică pentru ușă FT500
 • Broască de ușă pentru ieșire de urgență FTV 320
 • Unitate de comandă MBZ 300 RWA
 • GEZE Cockpit