Campionatul European 2024 - Siguranța la evenimente de anvergură

Stadioanele sunt clădiri multifuncționale: suporterii, echipele și personalul conex, mass-media - toți au nevoie de propriile spații și intrări. Pentru ca un spectacol sau un concert să se desfășoare fără probleme, în culise lucrează mulți oameni și o complexă infrastructură tehnică. La fel ca și alte locuri de desfășurare a unor evenimente de amploare, stadioanele au cerințe ridicate în ceea ce privește automatizarea clădirilor.

Dle Benecke, Campionatul European de Fotbal 2024 bate la ușă. Îl așteptați deja cu nerăbdare?

Și încă cum! Cu siguranță va fi un eveniment pe cinste, iar eu țin pumnii pentru ca echipa germană să ajungă cel puțin până în semifinale. Și ne doresc tuturor un festival al fotbalului cu veselie și fără probleme.

În calitate de expert în automatizarea și siguranța clădirilor, la astfel de evenimente de anvergură, cum ar fi un Campionat European, vă puteți bucura pur și simplu de fotbal sau vă gândiți și la operatorii care organizează aceste evenimente?

Privat, arunc o privire la fiecare locație publică pentru a vedea ce sisteme sunt folosite la ușile automate, la protecția împotriva incendiilor, al aspectele de accesibilitate sau, în general, la automatizării clădirilor. Dar asta nu are nimic de-a face cu faptul că nu mă simt în siguranță. Dimpotrivă: tocmai pentru că mă ocup de acest lucru în mod profesional, știu cât de înalte sunt standardele în ceea ce privește accesibilitatea, siguranța clădirilor și protecția împotriva incendiilor în Germania și cât sunt de luate în serios. Sunt pur și simplu curios să văd dacă sunt folosite soluții GEZE și, bineînțeles, cum implementează concurenții cerințele.

Ce aspecte de siguranță (protecție împotriva incendiilor, căi de evacuare, accesibilitate) joacă cel mai mare rol pe un stadion?

Ieșire de urgență Tissot Arena Biel cu RWA K 600

Siguranța și accesibilitatea clădirilor joacă un rol deosebit de important în cazul stadioanelor. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

În acest caz, trebuie să facem o distincție între două aspecte diferite ale siguranței. Pe de o parte, ceea ce în limba engleză se numește safety, care poate fi tradus destul de bine ca siguranța clădirilor în ceea ce privește protecția persoanelor. Pe de altă parte, este vorba de securitate. Aceasta se referă la tipul de securitate care are legătură cu gestionarea mulțimilor, controlul accesului, sistemele de alarmă, supravegherea video și agenții de securitate. Cu alte cuvinte, toate măsurile prin care să fie prevenite acțiunile neautorizate sau chiar violente.

La GEZE, suntem predominant activi în domeniul siguranței clădirilor: de la soluții automatizate pentru uși și ferestre, pe care le putem configura și pentru cerințe foarte personalizate, soluții pentru asigurarea accesibilității și protecția împotriva incendiilor, până la soluții de conectivitate pentru integrarea în sistemele de comandă a clădirilor. 

Atunci când un stadion sau o sală de evenimente este „goală”, protecția clădirii vizează preponderent aspecte tehnice. Cu cât sunt mai multe persoane în clădire în timpul unui eveniment, cu atât mai mare este gradul de protecție organizațională asigurat de personalul de securitate și personalul care dă indicații etc. De regulă, tocmai aceste persoane sunt cele care controlează competențele și permisiunile celorlalte persoane, de exemplu pentru a sta în zona VIP sau în zona de presă. Bineînțeles, tehnologiei joacă și ea un rol în acest sens, dar aceasta are în primul rând rolul de a sprijini persoanele care asigură siguranța.

Connectivity Experte Markus Benecke

Experții noștri în conectivitate, Christoph Keller și Markus Benecke, prezintă soluția de automatizare a clădirilor myGEZE Connectivity. © GEZE GmbH

Ambele aspecte ale siguranței pot fi reunite într-o soluție integrată de automatizare a clădirii. Acesta este cazul, de exemplu, atunci când persoanele din camera de control a unui stadion monitorizează și starea ușilor sau a intrărilor și dacă există o posibilă nevoie de acțiune sau intervenție. Aici intră în joc soluțiile de conectivitate GEZE, în special myGEZE Control. Sistemul permite ca sistemele GEZE pentru uși, ferestre și sistemele de siguranță să fie conectate în rețea și integrate în mod centralizat într-un sistem de management al clădirii. În plus, myGEZE Visu poate fi utilizat ca extensie la myGEZE Control ca o interfață de vizualizare și de utilizare pentru toate sistemele de produse conectate.

Cum sprijină GEZE operatorii de stadioane sau de săli de evenimente la capitolul automatizarea clădirilor?

GEZE poate acoperi întreaga gamă de automatizări în domeniul siguranței clădirilor: de la soluții individuale de automatizare a ușilor sau ferestrelor până la un concept complet de automatizare integrată pentru întreaga clădire. Aceasta include conceptul pentru tehnologia căilor de evacuare și salvare și instalațiile de evacuare a fumului și căldurii, precum și integrarea în sistemul supraordonat de comandă a clădirii. Nu ne concentrăm doar pe clădirile noi. Avem o experiență bogată în modernizarea și echiparea ulterioară a clădirilor existente, în special a celor considerate monumente istorice.

Serviciile noastre încep încă din faza de planificare și de proiectare. Putem contribui cu experiența noastră vastă încă de la început pentru a ne asigura că conceptul de siguranță a clădirii funcționează în practică și nu doar pe hârtie. GEZE are, de asemenea, o orientare de specialitate. Acest lucru înseamnă că avem experți pentru fiecare fază a ciclului de viață al clădirii și pentru domeniile individuale de lucru și specialități care sunt responsabile pentru soluțiile de automatizare. Putem sprijini arhitecții și firmele de inginerie la fel de competent ca și metalurgiștii, electricienii și integratorii de sisteme. Și asta în toată Europa.

Vă mulțumesc foarte mult pentru interviu. Pentru un Campionat European 2024 de succes în Germania, desfășurat în condiții de siguranță!